Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 550
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
А кое им беше гадното на покривните тераси?
Че гледам и такива апартаменти и все изостават от продажбите в новото строителство.
А те все са последни етажи.

Покривните тераси се водят обща част и съответно при нужда от ремонт е необходимо решение на общото събрание относно извършването на ремонта и цената му.

# 346
"Масово след кота корниз сградите да са като Вавилонска кула - апартаменти на едн етаж, мезонети, с големи обши тераси, които са над покрива на съседа от долу. А съседа от долу като си е на терасата (без покрив), съседа от горе се подпира на парапета, и си хвърля фаса над главата му."

Ха-ха-ха, така си е, аз им казвам сватбени торти, многоетажни. Но така се добавя РЗП над ограничението по закон за височината на кота корниз.

Смята се, че последен етаж дава уединение. Но ако е последният етаж на тортата и под него също има етаж с покривна тераса, уединение няма за нито един от тези етажи. Това, което правиш на огромната тераса, ще го споделяш със съседа - и разговорите, и шумът, и всичко.

А спални с ширина 3,20-3,30 са си даже широки, масовите са по 2,90-2,98 м. и това е без мазилката, та реално поне с 5 см. по-малко.

# 347
Значи Станцията винаги на всичко ще удари някаква контра и ще апострофира, тя си го прави само за спорта. Станцията не знам дали е живяла на последен етаж но ние сме живели в два блока. И то на осми и десети етажи !

Дълги години съм живяла на 7 етаж (не последен). Ми нищо такова не съм усещала и съм си спала по същия начин, както и на първи етаж. Никаква разлика. Мисля, че при теб проблемът е психически, а не гравитационен.

# 348
Започнах да си мисля, че архитектите живеят в своя реалност. Какво мислите вие ?

Така е. И не само те. Затова избирайте внимателно и не правете големи компромиси.
Единствения начин за промяна е като сме взискателни и не участваме в подобни безумия.

# 349
Значи Станцията винаги на всичко ще удари някаква контра и ще апострофира, тя си го прави само за спорта. Станцията не знам дали е живяла на последен етаж но ние сме живели в два блока. И то на осми и десети етажи !

Дълги години съм живяла на 7 етаж (не последен). Ми нищо такова не съм усещала и съм си спала по същия начин, както и на първи етаж. Никаква разлика. Мисля, че при теб проблемът е психически, а не гравитационен.
Аз също спя еднакво независимо дали съм на първи или последен етаж, но човек с наистина сериозни познания в областта на здравето ми е казвал, че е най-добре и здравословно да се спи на по-ниско. Като под по-ниско се разбира не самата надморска височина, а разстоянието до земята.

# 350
Започнах да си мисля, че архитектите живеят в своя реалност. Какво мислите вие ?

Така е. И не само те. Затова избирайте внимателно и не правете големи компромиси.
Единствения начин за промяна е като сме взискателни и не участваме в подобни безумия.

Направих компромис с малка тераса, не е голяма колкото исках, но не е и квадрат метър на метър. Достатъчно да си сложа масичка и стол, и стъклена ограда. И ширина на стаите, но реших че минималистичен дизайн ще реши отчасти този проблем. Сега всеки би предпочел да е по-широко нали. Но се радвам че избягах от другите недоразумения.

# 351

С това съм съвсем съгласна.

# 352
  • София
Коментирали сме 100 пъти, това са изводите ако обикаляте на огледи по сгради НС в ниския ценови клас, като за НС, изостанали оферти, кофти архитектура и тн. Има хубави и качествени сгради НС, но струват доста повече пари. Много хора изобщо не ходят по огледи в качествените сгради, заради цената, та извода накрая е този като на потребителя горе. Кофти НС и толкоз. А то дали НС или СС си има кофти по-евтини, хубави по - скъпи.

# 353
Коментирали сме 100 пъти, това са изводите ако обикаляте на огледи по сгради НС в ниския ценови клас, като за НС, изостанали оферти, кофти архитектура и тн. Има хубави и качествени сгради НС, но струват доста повече пари. Много хора изобщо не ходят по огледи в качествените сгради, заради цената, та извода накрая е този като на потребителя горе. Кофти НС и толкоз. А то дали НС или СС си има кофти по-евтини, хубави по - скъпи.

Смея да твърдя, че е изводите ми са на база огледи в средния, дори висок ценови клас. Виждал съм неща, които удовлетворяват всичките ми критерии на цени 1500+ евро/ква.м., което си е лукс клас. Мисля си, че цената трябва да се определя от качеството на използваните материали.

Това, което рисува архитекта, не би трябвало да влияе на това в кой клас ще се позиционира сградата. Функционално разпределение трябва да е едно и също нещо и в ниския и във високия клас. Когато разполагаш с 200 квадрата, не е нужно и да си архитект, за да е удобно за всичко.

# 354
Смея да твърдя, че е изводите ми са на база огледи в средния, дори висок ценови клас. Виждал съм неща, които удовлетворяват всичките ми критерии на цени 1500+ евро/ква.м., което си е лукс клас. Мисля си, че цената трябва да се определя от качеството на използваните материали.

Това, което рисува архитекта, не би трябвало да влияе на това в кой клас ще се позиционира сградата. Функционално разпределение трябва да е едно и също нещо и в ниския и във високия клас. Когато разполагаш с 200 квадрата, не е нужно и да си архитект, за да е удобно за всичко.

Не е съвсем така. Инвеститорът купува парцел с право на застрояване от някакъв процент. И за да смъкне цената на квадрат (а и да си вдигне печалбата разбира се) кара архитекта да оползотвори всичко до последния процент.  После се намесва и конструкторът, който също налага поправки. И накрая се получават функционални недоразумения.  Те биха могли да се избегнат, ако задачата към архитекта е различна, но тогава няма да има уплътняване на парцела и за да се запази печалбата цената ще скочи. Та функционалното разпределение си е важно перо, не са само материалите. Добрата архитектура също е лукс и за нея се плаща. Също така стаите ти били тесни, ама за да са по-широки трябва или да има колона в средата, или да се преизчисли основно конструкцията, което струва пари.  Явно най-евтино е с колони на около 3 метра една от друга и затова се строи така. Не, че принципно е проблем да се построи огромна площ без колони, ама цената е друга.

# 355
  • София
Около дома ми в Дианабад има 5 нови строежа - Артекс и други. Разглеждам ги, минавайки покрай тях. Външно,  сигурно  ще станат хубави сгради. Но стаите са около 3 м., явно заради колоните.
Имам питане - защо в старото строителство тип тухла или ЕПК помещенията са по-широки, видимо колони няма. Защо преди 30 г. е можело без колони, а сега те са определящи?
Питам си и се чудя защо е така.

# 356
Едно немога да разбера. По принцип Архитектите са космоплитни, ерудирани и учени хора, които имат достъп до много информация, възможности и доста пътуват в България и по света. Защо много квартали на София например изглеждат като гета, блоковете и обществените сгради в голяма част са недоразумения, инфраструктурата и градската среда не предразполага за пълноценен, спокоен и балансиран живот? Г-жа Фандъкова и Г-н Томислав Дончев присъстват на поредното откриване и рязане на лентички, а не забелязват на метри от дадена сграда в каква мизерия са принудени да минават хората в това число и чужденци. Ами някак срам ме е от цялата ситуация на претендираща за европейска столица или град на културата София. Има една теория, че средата определя битието т.е. ако си заобиколен от мизерия няма как да водиш добър живот и да издигнеш съзнанието и развитието си на по-високо ниво. Връзката между градски дизайн, главен архитект, камара на строителите, съюз на архитектите и т.н. като, че ли липсва при нас. И моля ви, не ми казвайте, че всичко е въпрос само на пари..

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3074466446004979&set … theater&ifg=1

https://www.archdaily.com/search/projects/categories/urban-design

Последна редакция: сб, 15 авг 2020, 22:39 от pooh06

# 357
Това някой с диплома от УАСГ да обясни. Вероятно пак е въпрос на пари. А и днешните противоземетръсни норми са силно завишени, може би и това влияе.

Пух, а какво да направят властите с частни сгради? Да ги ремонтират с държавни/общински пари ли? Т.е. с наши. Или да изселят собствениците, понеже не поддържат?

# 358
И на мен ми писна да гледам маломерни апартаменти, без гаражи за всеки собственик и т.н. Ами поне някакви норми да има и да подпомагат или глобяват строителите и собствениците, да внесат малко от западните култура и стандарти и у нас. Много добре знаят как се процедира в големите европейски столици. Има си планове за развитие на градовете и т.н. Като не спазваш нормите получаваш солени глоби и трябва да се поправиш. Има си и фондове за социално слаби и др. Ама много по-лесно е да са само на хранилка, да се пререждат на опашката за бизнес класа, да дискутират на всеослушание как неможем да им вземем парите на ЕС, че няма проекти.. Аз говоря по принцип и за новите квартали без улици, тротоари, дървета и т.н. Строи се с извинение на принципа 1 към гьотере. Вече сме в ЕС, а скоро и в Еврозоната, но за каква Европа и България говорим?!? Поправете ме, ако греша, но според мен липсва глобална визия за развитие на града, компетентно управление и стриктен контрол.

Последна редакция: сб, 15 авг 2020, 22:57 от pooh06

# 359
  • София
Грешиш и те поправяме.
Пълно е с апартаменти, със свободни гаражи за продажба. Но са най-често в строеж. Къде ще намериш свободен гараж в завършена сграда.
Аз не разбирам ти какво по-точно искаш? Да има бройка на гаражите, съответстваща на апартаментите, или някой на теб лично да ти гарантира гараж, директно комбиниран със всеки апартамент?
Ако е 1то, изобщо не ти гарантира да се сдобиеш с гараж. То и сега има доста гаражи, но се разпродават.
Защо за всеки апартамент трябва да е задължение гараж. Има хора, не умеят и никога не шофират. Има други, твърдят, че без кола си пак толкова ефективен и кола не ти трябва. Даже май ти беше.

Да, и аз мисля, че сегашните земетръсни норми са много, много по-сериозни.
Освен това, няма такъв лимит от 3 метра. Има си и кооперации с по 4 метра ширина на стаите. Моята е такава. Ама съм се сгънал в кофти квартал. Човек трябва да направи компромис с нещо.
А има хора, искат 100% без компромиси. И 10х10 стаи, и 10х10 тераса, и 10х10 коридор, и да е 100 евра, и да е в баровски квартал, и да е с гараж, не 2 гаража.
И аз мисля, че ако недостатъците са твърде много, вероятността е да се е гледало в под средната цена за даден район и строителство. То е човещина, де. И аз като купувам, сортирам по цена на кв и започвам от по-ниските цени. Но и аз първо попадам на покривни тераси, първи, последни етажи и тн. Но не се оплаквам, че строителите са започнали да строят в наше време само първи и последен етаж! Simple Smile

Последна редакция: нд, 16 авг 2020, 00:16 от Танграта

Общи условия

Активация на акаунт