Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 541
  • 738
  •   1
Отговори
# 405
Един въпрос - каква е разликата между балкон, лоджия и тераса?

тук ги има и трите, та се чудя

https://matex.bg/files/1509428633_3.jpg

# 406
Най-просто казано:
- балконът стърчи извън фасадата на сградата;
- терасата е подпряна отдолу с нещо;
- лоджията е вкопана в сградата, все едно стая без външна стена.

# 407
Едно време с панелките така ги различавахме
лоджия - вътрешен балкон (по-новите панелки)
балкон - външен балкон (старите панелки)
тераса - ами това го нямаше май при панелките

# 408
В Норвегия по принцип къщите имат 2 антрета. Първото се нарича ''хващач на вятър'' и е по-малко, с плочки и подово отопление, закачалка и място за обувките. Следва врата, от която се влиза в самото антре, където вече е паркет, мебели и т.н. Изключително ми беше практично - влизаш с дъжда, снега и вятъра без да изстудяваш цялата къща и внасяш природата вътре на паркета. Служи и като допълнителна изолация така, че самата къща е по-топла, а първото антренце по-студено.
Иначе чета, че там лихвите на жилищните заеми са много ниски в момента за подпомагане на икономиката в корона времената, което води до увеличение на купуването на жилища и цените.

# 409
  • София, Bulgaria
Само си представям зимата с кишата, течаща от ботушите. Деца, припкащи жизнерадостно из целия хол с ботушки/апрески. И първо ти трябва да се съблечеш и събуеш, за да ги изловиш и събуеш и тях. Но дотогава те колко пъти ще са изциркулирали из дневната?!?  С антре е ясно - това е едно от първите неща, на което учим децата - влизаме, събуваме си обувките и тогава навътре в апартамента.
И не ми става ясно с такова разпределение къде, аджеба, си държат обувките и връхните дрехи, като ги събуят в хола? Хващат ги и ги носят нанякъде, неизвестно къде.
За инвеститорите това разпределение е добре - увеличава се площта на дневната с площта на антрето, визуално изглежда по-просторно. И започват да те омайват със заклинанията за "модерното/съвременното" разпределение.
Мандаринка,  в понечето такива ап., които съм виждала все пак имаш нещо като предверие, където има място за портманто, но дневната не е отделена с врата, а е отворена пред теб като голям портал. Реално влизаш и виждаш дневната, виждаш големи пространства, но от страни до входната врата имаш място за обувки и палта. И разбира се винаги има все пак някакъв коридор за другите помещения.

И аз не харесвам варианта, където входната врата играе роля на врата в дневната. Дори съм виждала от нея да започва кухнята.
Много удобно ми беше предното жилище, децата бяха малки и влизайки в ап., влизаш в дневната, но не съвсем директно. От дясната страна се падаше сълбата за 2-я етаж, а под нея направих мястото за обувки и палта, като гардероб. Отваряш го и мяташ обувки и якета. Не ми се налагаше да подреждам обувки и маратонки, раници и т.н. , всички знаем какъв е панаира на едно семейство.

# 410
Този апартамент има някакво подобие на антре, в което няма място за шкаф за обувки, нормална закачалка за дрехи.Липсата на врата към дневната не създава проблеми, ако апартамента се обитава от 1-2 човека. Като поизрастнат децата и започнат обитателите да си канят гости , да си лягат по различно време , става тегаво. Телевизори , музика трябва да се намаляват, разговорите шепнешком, защото опитващите се да спят в спалните ще си останат с опита. И с такова антре, трябва задължително да има добро складово помещение за съхранение на обувки , гардеробиерна за връхните дрехи. А такива помещения в нашето масово строителство са  много кът.

# 411
  • София, Bulgaria
Ананас, всеки преценява според начина му на живот, дали е удобно. Не ми се случвало да имам гости и отида да си легна да спя.  А за децата...традиционно преспиват всички.
Някои хора с години не посрещат гости в къщите си. И да посрещаш, това не е ежедневие все пак. Нормално е да се съобразяваш с децибелите, все пак не живеем в гората, има и съседи.
Във всяко жилище има нужда от килер, голям гардероб или каквото и да е, за да се приберат багажи и това няма общо с наличието или липса на затворено антре. На снимката горе има 150 см. зад вратата, където може да се направи портманто. А в коридора към спалните място за голям гардероб, половината го правиш килер, другата половина за други неща.
Не искам да убеждам никой дали е удобно или не подобен вариант, а само да кажа, да не го отхвърляте прибързано. Вижте, помислете разпределете си живота в него и преценете.
Всеки си знае как му е ежедневието и от какво има нужда. Някои имат много вещи, други по-малко...някои обичат гости, други не...
Също така в повечето случаии, отворения план към дневната може да се затвори много лесно...

# 412
Съжалявам, че давам линкове само към един строител, но на мен са ми много удобни и пригледни схемите на апартаментите с размерите, та това е единствената причина.

https://www.infinityproperty.bg/floorplans/76

Ет. 6, ап. 21

От входната врата на апартамента влизаш в холокухнята - на метър напред ти е първият кухненски шкаф, а на метър настрани - диванът. Да, надясно има коридор към баните и спалните, където може да се сложи портманто, но това не отменя факта, че първо влизаш в дневната, с мръсните обувки. Сигурно може да се сложи стена допълнително, сигурно може и строителят да сложи стени по проект за входно антре, но то винаги ще бъде за сметка на холокухнята, която няма да изглежда чак толкова просторна и атрактивна на проект.

А тази и други схеми на 3-стаен НС ме карат да се чудя - не е ли вече задължително 3-стайните да са с 2 сервизни помещения - една баня/тоалетна и отделно само тоалетна (поне). Че срещам доста обяви, в които 3-стайните НС са само с 1 баня-тоалетна и толкова.

П.С. Моля някой да ми помогне - тук или на лични. Как се уголемяват схемите в имот.бг - има ли друга опция освен Ctrl и +, с което уголемявам цялата страница, а не само изображението?

# 413
При нас вече децата са ни гости у дома . Излизат , прибират се, имат партньори , остават в хола да си говорят. С мъжа ми не сме в първа младост и неговата работа е напрегната. Той в 22 ч. си е в леглото и се буди лесно.  Не искахме  да ходят всички останали на пръсти и да шепнат. Нещо такова преживяхме в чужбинското ни жилище , в което  бяха пестили откъм врати. Затова в тукашното си оформихме пространства за отдих, разговори, филми. Запазихме вратите, въпреки , че архитектът в началото предложи  да се отворим откъм дневна, коридори. Сега ми е доволно и спокойно. Децата са си вкъщи в момента. Говорят си , гледат филми, слушат музика и при нас е тихо. И аз като стана сутрин си тракам в кухнята на воля , пускам уреди ,не ходя на пръсти. Ако нямахме врати на дневната и към спалните, нямаше да е така.

# 414
П.С. Моля някой да ми помогне - тук или на лични. Как се уголемяват схемите в имот.бг - има ли друга опция освен Ctrl и +, с което уголемявам цялата страница, а не само изображението?

- десен бутон
- view image
- и сега с Ctrl и + си уголемяваш само изображението, то друго вече няма. Може и да му копираш адреса за пействане тук, само на образа.

# 415
Ох, и аз това правя по принцип, ама явно проблемът е в мен (старост-нерадост Laughing), бягат ми ситните надписи.
И като влязох в сайта да пробвам инструкциите и попаднах на това - за съседната тема е май, ама все пак - теч по стената, откачена врата на кухненския шкаф, розАви плочки в банята, бидон на балкона - сюрреалистично.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1a15941609442286 … k=5rrmz7&f1=1

Но понеже следя обявите в този район от известно време, да кажа че само един тотал щета си стои на 58К, както и един НС за 60 К, но проблематичен (цялата сграда изглежда проблемна) от повече от година. Всичко останало - партери и последни етажи, панели и ЕПК-та, се е разпродало или е свалено от продажба. Цени под 50 К почти не е имало - това за едностаен Люлин-10, всички видове строителство. Под 50К, само ако е боксониера - 28-35 квадрата.
Знам, че този район не е интересен на списващите, ама нали си говорим за пазара, какви са тенденциите.

# 416
  • София
Съжалявам, че давам линкове само към един строител, но на мен са ми много удобни и пригледни схемите на апартаментите с размерите, та това е единствената причина.

https://www.infinityproperty.bg/floorplans/76

Ет. 6, ап. 21

Скрит текст:
От входната врата на апартамента влизаш в холокухнята - на метър напред ти е първият кухненски шкаф, а на метър настрани - диванът. Да, надясно има коридор към баните и спалните, където може да се сложи портманто, но това не отменя факта, че първо влизаш в дневната, с мръсните обувки. Сигурно може да се сложи стена допълнително, сигурно може и строителят да сложи стени по проект за входно антре, но то винаги ще бъде за сметка на холокухнята, която няма да изглежда чак толкова просторна и атрактивна на проект.

А тази и други схеми на 3-стаен НС ме карат да се чудя - не е ли вече задължително 3-стайните да са с 2 сервизни помещения - една баня/тоалетна и отделно само тоалетна (поне). Че срещам доста обяви, в които 3-стайните НС са само с 1 баня-тоалетна и толкова.

Това е нашият строител, ние живеем в друга тяхна сграда. И в нашата сграда, апартаментите бяха без предвидена врата на дневната, но имаше коридор във всеки апартамент и то добър като големина, т.е. всеки си преценява дали иска там шкафове за обувки, отделна врата и т.н. Ние поискахме и Инфинити ни сложиха врата на дневната. Въпрос на лично решение
Въпреки че, в нашата сграда например има добре оформени коридори пред апартаментите и междинни врати  на общата площадка. Голяма стъклена врата ни отделя само 2 апартамента на етажа, като в собствен коридор. Т.е. отделени сме от общото стълбище и от асансьорната площадка, което много добре изолира и от шум и от студ, прах и т.н. Та нямаше проблем да останем и без антре от тази гледна точка.

Строителите ни са добри и гледат детайлите, не мога да отрека,  имаме дори звукоизолация на апартаментите, подгрява се рампата към подземния гараж за зимата и т.н. неща които рядко се правят.

# 417
Здравейте,

имате ли мнение за строителя, сградите и квартала
- https://www.mirela.bg/imoti/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D1%8 … -offer315222.html

Блока се намира между Дианабад и Изгрев, между ул. Самоков и ул. Тинтява.
Изглежда малко пусто, а всички апартаменти уж са продадени.

# 418
Здравейте,

имате ли мнение за строителя, сградите и квартала
- https://www.mirela.bg/imoti/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D1%8 … -offer315222.html

Блока се намира между Дианабад и Изгрев, между ул. Самоков и ул. Тинтява.
Изглежда малко пусто, а всички апартаменти уж са продадени.

А кой  е той?

# 419
Строителя в Филто С, комплексът се казва Тинтява гардънс, между Диамант 1 и 2 на Артекс

Общи условия

Активация на акаунт