Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 522
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
Интересно ми е защо в обявите от доста агенции все пишат "строителя е лидер" и не знам какво си още, но не и името на строителя и инвеститора. Доста лесно човек може да си ги намери и лично според мен е въпрос на коректност да е ясно.

# 421
Моята любима дума от обявите е "разчупено". Уви, нищо не е коректно и ясно.

# 422
Защото вероятно агенцията няма екслузив и ги е страх да не отидеш направо при инвеститора.
Екслузивните проекти са с обявен инвеститор / строител, защото няма как да избегнеш агенцията, но пък комисионната ти е калкулирана в цената на жилището, не отделно.

# 423
Ето ти и в МанЛи по 1000 евро на квадрат - 3 спални - 9,76 квадрата, 12 квадрата и 14 квадрата. Колко ли ще са широки, че няма размери?
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c15655266703245 … k=5ro16h&f1=1
И на мен ми хареса , но най-долу пише, че цената е без ДДС.

# 424
харесва ми. И ние имаме дрешник, много си го обичам Wink

# 425
Здравейте,

имате ли мнение за строителя, сградите и квартала
- https://www.mirela.bg/imoti/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BB%D1%8 … -offer315222.html

Блока се намира между Дианабад и Изгрев, между ул. Самоков и ул. Тинтява.
Изглежда малко пусто, а всички апартаменти уж са продадени.

Това е последната сграда на Филто-С, собствениците се пенсионират доколкото разбрах, но фирмата няма да се закрива до изтичане на гаранционния срок.
Филто-С са/бяха добър строител, а за тези сгради се твърди, че са се постарали. Разгледа плановете на сградите - няма никъде скосявания, чупки и тн. Има дворче; има гаражи. Не продаваха само гаражи, така че предполагам, че ще имат за продаване с апартаментите. Наоколо е кално. Тинтява е разбита. Твърди се, че това ще се оправи. Паркът е наблизо, но е див - без осветление, пейки и т.н.

Вие какво търсите?

# 426
125 квадрата и само 2 спални? А, сега видях, че това включва и общите части. Ама и в 95 квадрата има място за 3 спални. Какво разхищение на място. Едно семейство с 2 деца спокойно може да се разпростре и децата да имат собствена детска. А, че от входната врата се влиза в кухнята е недоизмислено. Дано имат подходящ под точно след вратата, защото ще пада много чистене.

# 427
Луксозни апартаменти, както са обявени, не предполага множество малки кутийки, а просторни помещения.

# 428
Луксозни апартаменти, както са обявени, не предполага множество малки кутийки, а просторни помещения.

Тук не става дума за малки кутийки, а за оптимално оползотворяване на пространството. Има предостатъчно място за още една нормален размер спалня в апартамент от 95 квадрата. Цената на 4-стаен е по-висока от цената на 3-стаен, но ако няма пазар за 4-стайни, разбирам разхищението на пространство. В 95 квадрата има място и за антре така, че първото, което те посреща при отваряне на врата да не е хладилника. Може би моето разбиране за лукс е по-различно, но описаното в предното изречение не се връзва с думата ''лукс''. И кухненските части са миниатюрни. Ако забележиш съседния апартамент, с минимална разлика в квадратурата са вместени и 3 спални, и 2 бани, и антре-коридор, и едно малко помещение, което може би е перално. В 21 са предпочели walk in closet към едната спалня, което определено изкушава някои купувачи.

# 429
Не съм разглеждала всички, погледнах един от 125 кв., имаше си антре. Не ми хареса, че няма сервизни/килерни или както се наричат правилно тия доп. помещения.

Оползотворяване / разхищение / оптимизация - са думи ако гониш бюджет. Луксът не следва за гони бюджет, а комфорт. Ако гониш комфорт, то за повече брой стаи се предлагат по-големи апартаменти.
Живеем в 120 квадрата с нормално и оптимално разпределение по моите разбирания. Не мога да вместя трета спалня без да си наруша удобството. И то без да съм човек, свикнал на кой знае какви луксове и глезотии. Тази нова 10-квадратова мода ми е клаустрофобична и не я харесвам.

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 14:04 от Doro

# 430
Холокухнята е нормално да е минимум 30 м2 след това 2 спални по 15-17 м2, 2 бани и като прибавим и стените може да се окаже, че 95 м2 са даже малко за тристаен.

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 14:47 от Анонимен

# 431
На децата ми едната стая е около 11 кв..вътре само се спи. В другата учат и играят. Като цяло, ако е само за спане, става. Но за в повече, е малко. Съгласна съм, че за да е комфортно, спалнята следва да е 15плюс квадрата

# 432
По моите разбирания спалня 14-15 квадрата си е ОК - има място за голяма спалня, ако е родителска, за голям 4 крилен гардероб. Тоалетка за жената или малко бюро за компютър/лаптоп. И толкова - какво повече й трябва на една спалня.
Живяла съм в ЕПК 3-стаен - 93-95 квадрата - дневният тракт - хол (стандартен), отворен към трапезария на Г (още 10-ина квадрата, почти квадратна, с прозорец), минаваща в малък бокс (с врата, но и с прозорец), който може да е и отворен, и затворен към трапезарията. Ето ти ги около 35 и повече квадрата. 2 спални - едната 15 квадрата (5Х3) без прозорец, другата с балкон - към 14 квадрата. Килер, вграден 4-крилен гардероб в коридора, място и за портманто в коридора. Баня/тоалетна към 4-5 квадрата и тясна и дълга само тоалетна, 2 балкона - един на хола, един на спалнята. Чудесно разпределени 95 квадрата (възможно е балконите да не влизат с цялата си площ в квадратурата, че е от края на соц-а). Помещенията са си добре като размери, има помощни/складови помещения и площи в самия апартамент (отделно таван 6 квадрата). По 2 такива чудесни 3-стайни на етаж, по 2 двустайни с хол с бокс (маломерни двустайни), по един разширен двустаен - хол с трапезария и бокс, и една стандартна гарсониера (едностаен) на всеки етаж. Та си мисля, че може да се направи добро разпределение. Е, общите части не са луксозни с мрамори/гранити/гранитогреси.
Чудя се защо съвременните инвеститори не накарат архитектите си малко да прекопират старите разпределения. Като ЗП ЕПК-тата не "стъпват" на голяма площ.

# 433
  • София /Абсурдистан
Гонят максимална печалба, затова и строят кокошарници.

# 434
Гонят максимална печалба, затова и строят кокошарници.

Гонят максимална печалба и затова строят това, което се търси и се продава най-лесно, а то са кокошарници. Ако пазарът искаше тристайни по 150 квадрата гонитбата за максимална печалба щеше да ги кара да строят основно такива.

Общи условия

Активация на акаунт