Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 46

• 36 506
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
там, където ти работиш, началството ти не гони ли максимална печалба Wink
Или хвърля пачки наляво-надясно, за да изглежда гот Wink

Колко е процентът на печалбата в твоята фирма? Отрицателно число надали ще е Wink

# 436
Някой има ли мнение за комплекса Семирамида Витоша. Строи го Генов и Ко. Намира се на улица проф Васил Арнаудов.

# 437
Гонят максимална печалба, затова и строят кокошарници.

Гонят максимална печалба и затова строят това, което се търси и се продава най-лесно, а то са кокошарници. Ако пазарът искаше тристайни по 150 квадрата гонитбата за максимална печалба щеше да ги кара да строят основно такива.

Дълбоко се съмнявам.

# 438
В кое? Че строителят ще си плюе на печалбата и за да прави напук на купувачите и ще им строи каквото не купуват???

# 439
  • София
Хаха, не!
Пазарът (е, половината от него), иска 150кв но за без пари! А тези изедници строителите не изпълняват желанията на пазара Simple Smile
Въпросът е, че другата половина на пазара иска друго. И е въпросът, къде тия 2 половини се срещат.

# 440
А, ако е без пари си мисля, че 150 квадрата малко малеят Wink
Но става дума за реалния пазар.

# 441
Е, ако се стигне в един момент до консенсус по идеята при обявяване на площта на жилищата да се обявява ЗП, тогава може да има съпоставимост. Това сме го нищили многократно. Тогава 95 кв. м. тристаен ЕПК ще е съпоставим със 120 кв. м. НС,  ще се видят разликите в площта на отделните помещения в двата имота. Както и разликата в цената, в тотала. За да не влизаме отново в спора кой трябва да плати общите части, казвам - % идеални части (не случайно са идеални, а не реални) от общите части като цена трябва да е в квадратните метри ЗП. Да, цената на квадратен метър НС ще се вдигне, но тоталът ще си остане същият, та все тая. Но ще може лесно да се съпоставя площ с площ и цена с цена, както тотал, така и на кв.м. Защото в цената на кв. м. ЗП на СС пак има включен %ид.ч. от общите части, не може да купиш само ЗП на старата панелка без идеалните части, нали?

Иначе, някои ще си спомнят, имаше потребителка, живееща май в скандинавските страни, която твърдо смяташе, че 8-9 кв.м. спалня е достатъчна за 2 деца, ако се направят поръчкови мебели и се оползотвори максимално пространството.

# 442

Иначе, някои ще си спомнят, имаше потребителка, живееща май в скандинавските страни, която твърдо смяташе, че 8-9 кв.м. спалня е достатъчна за 2 деца, ако се направят поръчкови мебели и се оползотвори максимално пространството.

Не знам коя е тази потребителка, ама една друга потребителка, която е живяла в скандинавските страни смята, че 9 квадрата е предостатъчно за детска стая за 1 дете, в която се спи, има гардероб и бюро. Ако ще се съберат 2 деца, то трябва да са 2 легла едно над друго, повече гардеробно място и ще стане по-тясно, но не е невъзможно за деца до към 10г възраст. После започват изискванията за място, собствена стая, и т.н. Но пък и зависи какво ще се прави в тая стая, де. Ако детето ще е заточено там да си играе с всички играчки, бързо ще стане претрупано. Ако играчките си имат кът в хола например, е друго. Та тая същата потребителска смята, бих казала твърдо, че колкото по-малко е детето, толкова по-малко място му трябва, а с годините като расте му трябва повече място. На едно новородено не му трябва 15 квадрата детска стая например. Ей така за пример.

# 443
А, хич даже не мислят особено архитектите и строителите в България, поне това е моето впечатление. Преди много години ми бяха казвали (не знам дали е вярно), че определен % от фасадата на сградата бил запазен за архитекта като авторски елемент, авторско право, и можел да си сложи каквото му харесва. Защото питах какво правят чучнали се барокови ангелчета по ъглови кулички на първите нови сгради в Хладилника, веднага след (тогавашния) Японски хотел? Хич даже тази архитектура не ми се вписваше в представите за модерна. Това за екстериора.
За интериорното разпределение - бързо схванаха инвеститорите, че могат сравнително лесно, с помощта на брокерите, да повлияят мнението на купувачите със заклинания като съвременен/модерен/тракт/решено и да не продължавам. Съответно си пробутаха измененията в ЗУТ, та да се вписват маломерните помещения тип модерен дневен тракт, решен на 18 кв.м. в инвестиционните им планове. И няма връщане назад. А американци, търсещи жилище в Европа, с изненада установяват, че в европейската архитектурна традиция преобладава кухня или кухненски бокс като отделно помещение. Както и да е, свършено е вече, не знам колко още десетилетия ще си караме така.

На мен лично огромна родителска спалня тип американска не ми е необходима. Но спалня с прилични размери, в която да може да се събере легло/спалня и поне 3-4 крилен гардероб, тоалетка, нормално, а не бюро за лаптоп в детската стая, и всичко това без разстоянието между мебелите да е една педя и да се чудя как да мина, без да се насиня, е достатъчна. Което отива на горе-долу минимум 13-14 квадрата, 15-16 е добре и повече май не ми е необходима. И за детска, каквато съм имала (не за мен) от 15 квадрата - 5х3, е още по-чудесно. И леглото, и гардеробът, и бюрото, и детето може да се събере и да се движи в нея, дори 2-3 гостенчета могат да си поиграят без ексцесии, естествено.

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 20:51 от man_darin_ka

# 444
Здравейте, изчитам всичко по темата, но рядко се включвам да пиша, сега се престраших.😃
Със семейството ми търсим да закупим малък едностаен или двустаен апартамент в град Троян до 60 кв м,макар че сме от другия край на България. Та, ако случайно някой има нещичко подходящо за продаване, ще се радвам да ми сподели. Нищо не мога да си харесам из порталите за имоти. Благодаря предварително 😃

# 445
Има 3 начина за малките градчета:
1. Намираш си агенция от региона
2. Отиваш и сама почваш да си търсиш като питаш от човек на човек
3. В местните магазини оставяш по 20 лв на магазинера и молба да си залепиш обявата на стъклото му, че си търсиш къща.

Това с порталите е ненадеждно за малките населени места, а и те често си имат локални сайтове, които само те си ги знаят.

# 446
  • София
Намираш Фейсбук групата за града, "Троян" или подобна група, в която се обсъждат проблемите и новините за града, все има някаква подобна група. И пишеш там една обява, че търсиш жилище, от уста на уста , все някой познава друг, който може да иска да продава... и така...

# 447
Намираш Фейсбук групата за града, "Троян" или подобна група, в която се обсъждат проблемите и новините за града, все има някаква подобна група. И пишеш там една обява, че търсиш жилище, от уста на уста , все някой познава друг, който може да иска да продава... и така...

1. Olx, Bazar bg и Imot bg - филтрираш Троян и им обръщаш  хастара. Има стотици обяви за Троян
2.Искаш членство във възможно най голям брой местни групи и постваш обява че купуваш. Виждаш коя е най популярна и с най голям брой членове. Идеята не е много добра понеже те поставя в неизгодна позиция на търсещ, но все пак е вариант.
3. Като последна наистина отчайваща стъпка - влизаш в агенция и питаш. Ще те приемат с усмивка и широко отворени обятия. Все повече продавачи поради необясними за мен причини доброволно се вкарват в лапите на паразитиращата брокерска мафия.
Това да ходиш по улиците и да питаш от човек на човек , както и да даваш 20 лева на местни магазинери да лепят обяви разбира се са пълни глупости.
Ако имат някакъв хипермаркет би трябвало да има кът за безплатни обяви.

# 448

1. Olx, Bazar bg и Imot bg - филтрираш Троян и им обръщаш  хастара. Има стотици обяви за Троян
2.Искаш членство във възможно най голям брой местни групи и постваш обява че купуваш. Виждаш коя е най популярна и с най голям брой членове. Идеята не е много добра понеже те поставя в неизгодна позиция на търсещ, но все пак е вариант.
3. Като последна наистина отчайваща стъпка - влизаш в агенция и питаш. Ще те приемат с усмивка и широко отворени обятия. Все повече продавачи поради необясними за мен причини доброволно се вкарват в лапите на паразитиращата брокерска мафия.
Това да ходиш по улиците и да питаш от човек на човек , както и да даваш 20 лева на местни магазинери да лепят обяви разбира се са пълни глупости.
Ако имат някакъв хипермаркет би трябвало да има кът за безплатни обяви.
Благодаря много за съветите на всички, това с групите го изиграх вече, следя там активно, смятам да се свържа с агенция, макар и наистина като последен коз, защото не ми се нравят разните му алчни брокерчета. Все ще излезе нещичко, просто реших да опитам и тук, може някой да има апартаментче, с което иска да се раздели. Досега съм била винаги в позицията на продаващ и на наемодателил  и е леко необичайно да съм от другата страна.
Благодаря  ♥️

# 449
Проблемът май е, че (явно) не живееш там, на място. Предполагам, че в малките градчета хората се познават един друг и сигурно знаят за продаващи се апартаменти. Ако можеш да си направиш екскурзия някой уикенд и разхождайки се да поговориш с местни хора, може и да ти излезе нещо. А и да разгледаш самото градче и да попроучиш кварталите, ако не го познаваш, естествено.

Общи условия

Активация на акаунт