Професия учител - 10

• 59 447
  • 755
  •   1
Отговори
# 690
Здравейте, на 30+ съм и се преквалифицирам в учител от БЕЛ, миналата година записах филология. Всички около мен ме мислят за луда да стана учител, учениците били невъзпитани и нагли, заплатите ниски, работата твърде много. Имам нужда от малко нахъсване и мотивация, че нещата не са толкова зле Simple Smile

# 691
Здравейте, на 30+ съм и се преквалифицирам в учител от БЕЛ, миналата година записах филология. Всички около мен ме мислят за луда да стана учител, учениците били невъзпитани и нагли, заплатите ниски, работата твърде много. Имам нужда от малко нахъсване и мотивация, че нещата не са толкова зле Simple Smile
       Работата на учителите по български език и литература наистина е много.  Представи си всяка седмица да имаш за проверка 100- 200 преразказа, съчинения, тези  и т.н. Тестовете по БЕЛ се изработват и проверяват по- трудно. Има повече  отворени въпроси, за които трябва да правиш критерии. Преди доста години учителите по БЕЛ и математика имаха така наречения  "методически ден", в който проверяваха ученическите работи. Сега това се прави в събота и неделя.  Уроците по литература се правят по- трудно и се изнасят по- трудно. Съвременните ученици не  обичат да четат  и хубав урок така не става. Ще питаш и сама ще си отговаряш , ще те боли, че няма такъв интерес, какъвто би искала. Учителите по български език и по математика в повечето случаи са задължени да работят по проекти и няма "не искам". Стресът е по- голям, защото има НВО и ДЗИ. Докато другите учители могат да си затварят очите за някои пропуски и да правят компромиси с оценките, по български език и математика има изпит и истината ще излезе наяве.
      Много от учителите по БЕЛ се преместиха в занималня, преквалифицираха се в ресурсни учители и логопеди. Които се задържаха, се оплакват, че работата е прекалено много, отговорностите също.
       Ако  много обичаш литературата и  не се плашиш от трудностите,  пожелавам ти успех!

# 692
Благодаря за информацията!

А какво означава да работят по проекти?

# 693
А какво означава да работят по проекти?
        Работата по проект е или да направиш план за дейност, от която училището ще има някаква полза, или да работиш допълнително с ученици- дейности по интереси, работа с изоставащи ученици. Проектите  се водят след часовете. Като сложиш консултациите и допълнителната подкрепа- работното време си става почти 7-8 работни часа. И да имаш свободни часове, в повечето училища няма условия за работа и си носиш всичко вкъщи. Веднага след часовете е много трудно да продължиш да работиш, трябва ти време за "проветрение" на главата. Вечер се доработва, в събота и неделя. Лошото е, че няма ясно разделение между работа и почивка като при други професии.

# 694
Catley, ако си решила да станеш учител, направи го. Заплатите са хубави и ще стават все по-добри. Има и допълнителни стимули.
Вярно е, че не е лека професия, но не зная да има такава.
Успех ти желая!

# 695
Catley, ако си решила да станеш учител, направи го. Заплатите са хубави и ще стават все по-добри. Има и допълнителни стимули.
Вярно е, че не е лека професия, но не зная да има такава.
Успех ти желая!
     Kate82 иска да става учител, но  нищо, то и аз имам нужда от мотивация Laughing
     Ако  сега избираше, бих я посъветвала да помисли много добре, преди да се насочи към българска филология. Аз преподавам и по чужд език и знам каква е разликата. Но тя вече си е избрала . Пожелавам и да стане прекрасен преподавател и да постигне много успехи в професията!
     Ще надничам в темата, дано да се включат мотивиращо и други колеги. Simple Smile
     Весело посрещане на Новата година!

# 696
  • Sofia
Моля ви се, кой ще учи децата? Kate82, това е един от най-важните предмети и са нужни добри учители! Revolving Hearts

# 697
Catley, извинявай, писах сутринта рано и в просъница съм объркала адреса та.
Хаха, стана ми забавно, и аз понякога имам нужда от мотивация като теб, като всички колеги, може би.
Надявам се винаги да успяваме да я намираме!
Желая здраве и весело посрещане на НГ!

# 698
  • Бургас
Здравейте, на 30+ съм и се преквалифицирам в учител от БЕЛ....

Здравейте, да ни е честита Новата година!
Кейт82, и аз съм в твоята ситуация - почти на 40, учител по БЕЛ и по история от миналата година. Да добавя и две деца, едното от които на три... Натоварването действително е голямо, уроците по история ми се струват песен в сравнение с тези по БЕЛ, а тази г-на съм и със седмокласници. Но пък ако знаеш колко мотивиращо е след една трудна учебна година да ти дойдат 2-3 месеца ваканция Stuck Out Tongue Winking Eye  За мен усилията си заслужават, защото харесвам професия, а и знам, че натрупвайки опит с всяка изминала година ще става все по-лесно. Давай смело, заслужава си Hug

# 699
  • Бургас
Kate82 , БЕЛ и математика са предмети с най-много писмени работи, което изисква проверки, но затова и нормативът им е малко по-малък. Друго удобство на тази професия е, че можеш да си вземеш писмените работи вкъщи и там да си ги проверяваш, когато ти е удобно. /Понякога и посред нощите/.Най-трудоемко е, докато минеш всеки клас и се запознаеш цялостно с материала. После ще ти бъде по-лесно, ще си имаш някои подготвени материали. Всъщност, това, че можеш да си отнесеш работата у дома е и неудобство, но няма пълно щастие. Ако срещаш разбиране в семейството и съпругът ти реши да ти помага с нещо в домакинската работа , би било прекрасно. Сигурно ще се справиш!
Скрит текст:
Много отдавна, когато съвсем авантюристично реших да оставя работата с канцеларийката и да стана учител, отидох в едно село и трябваше да преподавам математика, физика и физическо възпитание на 4-8 клас. Последното беше кошмарът ми. Ходех при една съседка, да ми казва какво да правя в тези часове и аз си записвах всяко упражнение в един бележник. Часовете -по конец-загряване, игри....А в 8 клас бяха седем деца и аз трябваше да съм осмата, за да играем баскетбол. След това-потна, уморена влизах в часа по математика. И една хубава сутрин видях, че физк. салон е пълен с дърва за зимата. От тогава всички часове станаха само математика и физика. Рай! И до сега ме поднасят близките за притеснението и за усърдието по физическо.

# 700
Здравейте, на 30+ съм и се преквалифицирам в учител от БЕЛ....

Здравейте, да ни е честита Новата година!
Кейт82, и аз съм в твоята ситуация - почти на 40, учител по БЕЛ и по история от миналата година. Да добавя и две деца, едното от които на три... Натоварването действително е голямо, уроците по история ми се струват песен в сравнение с тези по БЕЛ, а тази г-на съм и със седмокласници. Но пък ако знаеш колко мотивиращо е след една трудна учебна година да ти дойдат 2-3 месеца ваканция Stuck Out Tongue Winking Eye  За мен усилията си заслужават, защото харесвам професия, а и знам, че натрупвайки опит с всяка изминала година ще става все по-лесно. Давай смело, заслужава си Hug
Само да уточня, че 2-3 месеца ваканция за повечето учители е несбъдната мечта. Толкова само мислят хората, че почиваме...Реалността (поне при нас) е друга. Миналата година бяхме дежурни по  изпити и прием до края на юли. И започнахме работа на 1.09. Не се оплаквам, защото съм работила и на друго място с друга отпуска и оценявам някои от предимствата на учителската професия, но чак 3 месеца ваканция...

# 701
  • Пловдив
Мисля, че сумарно за календарната година се събират три месеца ваканция и то с уговорката, че през лятото не се участва в най-разнообразни комисии. През 2020 позлвах цифром и словом 25 (двадесет и пет) дена през юли и август.

Аз съм с двойна специалност - БЕЛ и чужд език. Предпочитам да водя чуждия език, а часове по БЕЛ взимам, ако се налага да допълвам норматив.

# 702
  • На изток от Рая
Съгласна съм за ваканциите, отдавна няма 3 месеца ваканция. Дават се дежурства, има клубове, които продължават до юли, някои от училищата започват на 01.09 (изпитни сесии, документация и т.н.). Като цяло ваканциите, дори пролетните и грипните не са това, което бяха, но определно има достатъчно дни за почивка. На документи отпуска има, но няма кога да си я използваш и се започва едно прехвърляне по месеци, години...

Да бъдеш учител по БЕЛ е тежко - материалът е сложен, обемен, но с времето се научава. Имаш много контролни за проверка, критерии за тестова част, отделно за преразкази/съчинения. Време за проверка има, но за съжаление трябва да се проверяват от вкъщи, отнема много време да провериш един преразказ на ученик, който пише с йероглифи, хаха. Консултациите са задължителни - повечето от учениците присъстват на консултации, докато останалите учители по предмети си "провеждат" консултациите от учителската стая. Олимпиадите и клубовете са задължителни.
Родителите много държат на предмета, което е нормално... Подготовката за НВО/ДЗИ не е лесна, пробни матури, допълнителна проверка. Правят се анализи, защитаваш тяхното знание/незнание на учителския съвет, пред РУО и т.н... Наистина е голяма отговорност да си учител по БЕЛ, но ако имаш желание се свиква.

Тази професия има много минуси, но и положителни неща, аз бих започнала на твое място, без да му мисля много. Свързана е с много нерви, но всичко се забравя, когато видиш/знаеш, че си помогнал на някой ученик (да получи добра оценка на матурите, да видиш, че се интересува от предмета ти и др... ).
Зареди се с много търпение, пожелавам ти успех!

# 703
  • Пловдив
За олимпиадите не съм съгласна, че са задължителни.

# 704
Ч. Н. Г. и от мен! Аз бях учител до миналия месец, когато напуснах заради вируса от страх. Сега съм без работа. В голяма чуденка съм какво да правя. Аз преподавах английски език в начален етап и влизах при около 200 ученици.

Общи условия

Активация на акаунт