На море в Гърция 2020 - VI

• 59 079
  • 770
  •   1
Отговори
# 465
  • софия
Знам. Падат зъби от сладост. Пробвах и някаква кефалоняпита - като портокалопита, но с канела.
Не е моето.

# 466
Някой дали би могъл да помогне с информация откъде (Корфу) можем да вземе корабче до Паксос и Антипаксос? Благодаря сърдечно!

# 467
  • София
Някой дали би могъл да помогне с информация откъде (Корфу) можем да вземе корабче до Паксос и Антипаксос? Благодаря сърдечно!
Едно време тръгваха от Лефкими.

# 468
Тези тръгват от новото пристанище в Корфу таун, те са един вид редовен ферибот, макар само за пасажери
http://www.kamelialines.gr/?lang=en

Иначе екскурзионните лодки мисля, че са от Кавос.

# 469
  • Горна Оряховица
Здравейте! Има ли вече някой летял до Миконос с Уиз?
И мен това живо ме интересува. Ние плануваме да летим на 22 живот и здраве... Ако пътувате преди това, ще се радвам да споделите също.
Днес беше нашия полет- кратък около час, самолета беше с около 75-80% заети места.
Преди качване гледат подробно Plf формата, както и pcr тестовете.
На летище Миконос отново проверяваха Plf фомата, лекар сравни имената от фомуляра с тези от pcr тестовете. На първата контрола не бяха запознати, че децата под 10 г.  не подлежат на тест, но бързо се информираха и ни пуснаха да минем. Не тестваха никой, поне аз не видях!
Благодаря на всички, които правите темата полезна и ценна!

# 470
  • Veliko Tarnovo, Bulgaria
[/quote
Ние бяхме с тези
https://ionian-cruises.com
Взимат те от хотела ,иначе тръгва от Керкира  или Лефкими
Връщат те до хотела
30 евро е цената с трансфера

# 471
  • София
Момичета във ФБ има клипове и снимки от Наксос и все ми изтлежда силно ветровито, така ли е наистина през лятото през повечето време островът може ли да се каже, че е ветровит?

# 472
Миналия септември духаше много.

# 473
  • София
Благодаря, Сирос! Мисля за догодина да планирам почивката там, но ако през повечето време е така ... май ... няма да е Наксос.

# 474
Нека не те спира вятъра. Преживява се. Blush

# 475
Момичета във ФБ има клипове и снимки от Наксос и все ми изтлежда силно ветровито, така ли е наистина през лятото през повечето време островът може ли да се каже, че е ветровит?
Ние се качихме от Кавос

За Наксос то добре че духа иначе ще е голяма жега. Аз бях там в началото на Септември за 3 дни, нямам спомен вятъра да е бил неприятен, водата обаче е студена.
После бяхме на Санторини и улучихме дни без вятър и адска жега.

# 476
  • Sofia

Ние ходихме миналата година, от началото до средата на септември. Просто не намирам думи, с които да ти опиша за какво става въпрос, защото преди това даже не съм предполагала, че такова нещо изобщо е възможно. Ураганен, ужасяващ, кошмарен вятър, който прави дори елементарното излежаване на шезлонга или лежерната разходка из града непосилна задача. Имаше дни, в които аз и мъжът ми бяхме единствените посетители на плажа – някои хора идваха, но след около половин час мъчение, си заминаваха. В една от вечерите излизането извън хотелската стая беше не просто непрепоръчително, а направо опасно – маси и столове хвърчаха из улиците. Почти всички заведения бяха затворени. Имаше вълни с големината на цунами около Naxos Town.
Съжалявам, че го описвам толкова драматично, но с ръка на сърце мога да кажа, че това беше единствената ни почивка, почти изцяло опорочена от метеорологичното време, макар през повечето дни да беше слънчево, а морето – относително спокойно, без много вълни.
Вятърът, обаче, беше фактор №1, с който се наложи да се съобразяваме. Имай предвид, че през онзи период и водата беше ужасно студена – най-студената, която някога съм усещала в Гърция, а вече съм била на доста места. Често ми се случваше да излизам от морето с трепереща челюст и цялата посиняла.
Сега, съвсем възможно е да уцелите и период на по-слаби ветрове – ние явно се нахендрихме на възможно най-лошото време. Anguished
На много места съм чела, че вятърът на Цикладите е по-силен през август и традиционно утихва през септември / октомври, но миналата година тези предикции не се оправдаха.
Можеш да следиш силата на вятъра и височината на вълните в този сайт – на мен ми е много полезен.
Успех, ако се насочите към Наксос, все пак! Flowers Four Leaf Clover За мен, във всички други отношения островът е невероятен!

# 477
За Наксос - ние сме били в първата седмица на септември, беше напълно тихо времето. Водата беше приятна, макар и не твърде топла (след това заминахме за Аморгос и там беше значително по-топла).

Ето и няколко снимки, които показват спокойната вода, клипове нямам. https://www.flickr.com/photos/78710182@N06/albums/72157658112741860

По правило най-много на Цикладите духа август и втората половина на юли, тогава е сезонът на мелтемите (северни ветрове, които и разхлаждат - без тях на тези острови щеше да е безплодна пустиня), но лято 2019 беше необичайно ветровито до късно и на много места.

Има и голяма доза късмет. От 2005-а съм по островите в Гърция, средно 3-4 пъти годишно - без сегашната коронавирусна година - и едва последните две-три години се нахендрихме на неприятни ветрове, при това на най-различни места. Август го избягваме обаче, най-много да тръгнем в последните му 2-3 дни за септемврийска почивка.

Освен сайта, препоръчан от Black Cat, можеш да ползваш и windy.com, както и разделите на meteo.gr за плажове и мореплаване.

Последна редакция: нд, 16 авг 2020, 14:09 от Параход

# 478
  • София
Ние бяхме на Наксос миналата година в края на юни. Първите дни бе пълно безветрие. Накрая духаше така, че фериботът не можа да акостира от първи опит.

# 479
Първите дни бе пълно безветрие. Накрая духаше така, че фериботът не можа да акостира от първи опит.
Eто това - вятърът е много променлив и може ден с ден да не си приличат. Прогнозите помагат, но само краткосрочно.

На местните мелтемът не им пречи, дори напротив, освен когато има големи вълни и възпрепятства плаването... Виж от южния вятър сироко много се оплакват, той е задушлив, идва от Сахара, но от него водата става най-топла.

Общи условия

Активация на акаунт