На море в Гърция 2020 - VI

• 59 074
  • 770
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Много ви благодаря, момичета! Знаех си, че трябва тук да попитам аз! Преди десетина години за пръв път от тук отново получих съвети къде да отидем с децата на море в Гърция и от тогава не сме пропускали. До тази година. Толкова ми е домъчняло за Гърция, че всеки път като надниквам в темата се надявам на снимки - страшно са красиви твоите Параход! Както винаги.
Наксос ми влезе в ума покрай едни клипове във ФБ, някак все ми се струваха ветровити плажовете на тях...
Може би ще помисля за вариант от UK (там живеем) през Атина и от там с ферибот до Парос и Антипарас. Какво мислите за тези двата - до сега все хубави мнения е имало за тези двата острова и като че ли нямам спомен за някакви страшни ветрове там?

# 481
Парос е малко по-ветровит от Наксос, мисля. Но всичките си заслужават. А и много лесно се комбинират двата в една почивка, има често и кратки фериботи помежду им, а Андипарос е за дей-трип.

# 482
  • София
Нас миналият юни ни духа такъв ужасен вятър на южния бряг на Крит. Имаше моменти, когато беше много неприятно и почти мъчение да се стои/лежи на пясъчен плаж, защото през няколко минути излизаха много силни пориви на вятъра и вдигнатият във въздуха пясък действаше като пясъкоструйка, като забиваше песъчинки навсякъде и едновременно с това всичко хвърчеше по плажа - хавлии, дрехи, джапанки. Като същевременно морето беше спокойно и времето хубаво с изключение на изненадващите ураганни пориви. В тези случаи обаче, можеше спокойно да се плажува на плаж с камъчета. Последният ни ден вече вятърът беше ураганен и не можеше изобщо да се стои навън, събаряше саксии, маси, столове, имаше и много унищожени чадъри по плажа, но ние тогава се отправихме на север, където вятърът причиняваше само големи вълни в морето, без останалите екстри. Така че явно не е само по Цикладите, хората в Плакиас казаха, че такива ветрове били обичайни.

Аз искам да попитам, ако има хора в темата, които да са летели този август с вътрешен полет от Солун към някой остров например, дали срещнаха някакви специфични проблеми? На нас ще ни е за пръв път такова придвижване в Гърция и малко се притеснявам. Планът е следният: на 28.08. пътуваме с кола към Солун и нощуваме там, на следващия ден по обяд летим до Самос и имаме нощувка и на третия ден - с фери до Патмос и 7 нощувки там. Доколкото знам в PLF се попълват 2 локации и явно ще попълня Солун и Самос. Така излиза обаче, че основният ни престой няма да фигурира. Също така мисля да попълня една декларация за тримата (2 възрастни и дете на 10), защото ще бъдем заедно през цялото време. Приемам всякакви съвети Hug

# 483
Миленка_Д, със сигурност е 1 декларация за тримата, това е указано в изискванията. По другия въпрос с локациите не мога да помогна.

# 484
  • Бургас
В петък попълнихме декларацията за QR не знам как попълвате в една двама възрастни и едно дете, на мен ми даде да добавя един от семейството другата опция беше да не е от семейството. За мъжа попълних нова декларация. Обаче още нямаме QR кодове, а утре трябва да минем границата. Надявам се до полунощ да дойдат.
Някой минавал ли е само с потвърдителния мейл?

# 485
Обаче още нямаме QR кодове, а утре трябва да минем границата. Надявам се до полунощ да дойдат.
Сто и петдесет пъти сигурно се написа в темата, че идват няколко минути след полунощ в деня на пътуване.

# 486
В петък попълнихме декларацията за QR не знам как попълвате в една двама възрастни и едно дете, на мен ми даде да добавя един от семейството другата опция беше да не е от семейството. За мъжа попълних нова декларация. Обаче още нямаме QR кодове, а утре трябва да минем границата. Надявам се до полунощ да дойдат.
В полунощ преди датата на пътуване ги пращат. Аз минах без никакъв контрол (гръка ни махна да минаваме), но май си беше късмет...

# 487
Много ви благодаря, момичета! Знаех си, че трябва тук да попитам аз! Преди десетина години за пръв път от тук отново получих съвети къде да отидем с децата на море в Гърция и от тогава не сме пропускали. До тази година. Толкова ми е домъчняло за Гърция, че всеки път като надниквам в темата се надявам на снимки - страшно са красиви твоите Параход! Както винаги.
Наксос ми влезе в ума покрай едни клипове във ФБ, някак все ми се струваха ветровити плажовете на тях...
Може би ще помисля за вариант от UK (там живеем) през Атина и от там с ферибот до Парос и Антипарас. Какво мислите за тези двата - до сега все хубави мнения е имало за тези двата острова и като че ли нямам спомен за някакви страшни ветрове там?
Ние комбинирахме Парос, Антипарос с Наксос и Санторини, като летяхме от Солун до Парос и по другите острови се придвижвахме с ферибот. Като чета явно сме били късметлии, на Парос бяхме най-напред последните дни от август и не помня да ни е духало много, ако е духало е било приятно на фона жегата. И там водата беше студена.
Островите са прекрасни, времето божа работа, нетрябва да се отказвате заради ветровете, стискайте палци да улучите хубаво време. Аз така разчитах точно на ветровете на Санторини, а се оказаха съвсем безветреви и обикаляхме чукаците и ММ ме сиктирдоса са ходя сама, навря се под едно дърво и каза като се наобикалям из руините на древна Тира да се връна да си го прибера. В следващите дни беше същото, голям пек без грам вятър.

Аз вече почнах да сънувам пътуването ни до Закинтос, съвсем съм се филмирала. Като почна да го планирам стигам до втори ден лодка от Порто Вроми, после един ден обиколка по плажовете / по кои още не ми се избистрило в главата/, един цял ден до Маратониси и пещерите Кери и съм до там с плановете от общо 7 дни почивка.
И така нощес сънувам, / болд някой да не се обърка, че е истина/  че отиваме на Закинтос и там ни сюрпризират, че да се качим на корабче ни трябва медицинско, издадено от местен лекар, пращат ни в два кабинета, ние отиваме в най-близкия и там един турчнин, който говори само турски ?!!  Оправихме медицинските ама стана обяд и почнахме да се тюхкаме ще ни стигне ли времето, тръгмаве ние и по някое време се сещаме: Ами детето?! Забравили сме го в хотела. Ами, че то трябва ли ни? - пита ММ ?! Дакото се върнем за дедето, беше излязла буря и аз вече в пълна нервна криза как 3 дни няма да ни стигнат! И накрая си викам кви 3 дни нали 7 съм букнала!
Абе направо полудяхме покрай тия извънредни сутиации!

# 488
Поне на Тасос всичко е спокойно за момента. Бащата на ММ е лекар и ужким отпраща по няколко туриста на ден, но хората масово са спокойни и си правят каквото си искат без драми. Маски само в магазините, по кафенета, улици, плажовр и ресторанти е ОК. За ферибота мъжа ми попълва някакви декларации, които въобще никой не ги гледа...

# 489
  • София

Трябва да се скролне нагоре (в началото на страничката) и да се натисне бутончето за добавяне на още 1 човек. Объркващо е, и аз бая се чудих как става.

# 490
  • София, България
И в Солун има такива места, само за бугаца. Това е най-известното, но има и други.
https://g.page/bougatsabantis?share

Вече и в Гърция на много места стана като у нас, закуските се правят от замразени полуфабрикати от бутертесто, които само се запичат на място. Но има останали и истински пекарни, за щастие.

Мерси за бугацата, Уникално място, наистина,всичко правят на място, шефа беше там, посреща ...

Миленка, в петък изпратихме децата от Солун на Кос при баба им , помотахме се с ММ и днес се прибрахме. Никакви проблеми нямаше, макар че бая време се чудихме как да се попълним. Накрая попълнихме една декларация със Солунския адрес и точка. Много ще те гледа някой. Попълни най добре там, където ще стоите най дълго. Никаква драма в самолета, пристигнали са за час.

100 пъти се написа кога идва кода, но аз не знаех за майла. Добре че ММ се усъмни и попълни нова, щото нямахме майл... Нещо не се беше изпратила първата... Иначе щяхме да заминем на кукуво лято...

И понеже изпратихме децата, това гайле мина, сега почвам да планирам прибирането. Така и така пак PCR, пак кодове, мислех като ги вземем да постоим пак 2 дни в Солун 1 седмица после на моренце някъде. И понеже ще сме сами и няма да зависим от никой, а и ще тръгнем от Солун реално... викам да е някъде по далеч, където иначе няма да се дигнем..
Та се двоумя между Корфу и Лефкада например... Дайте някоя идея. Имаме и нов каяк, ще гребем, та спокойно моренце трябва..

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 10:18 от радос

# 491
  • София
От източната страна на Лефкада е идеално за лодки. Морето е като езеро. И на континента около Сивота има много островчета за обикаляне. Даже на Бела Врака основният бизнес е канута под наем. Wink Където и да решите, все ще е хубаво!

Жалко, че не съм знаела за това магазинче. Последния път бяхме отседнали в апартамент на 2 преки от това място. Пак ядохме хубава богаца, но и тази бих опитала. Simple Smile

# 492
  • Варна
БУгацата - традиционата гръцка баница с много крем основно  от грис си е баница - основно тестено изделие на целия Балкански полуостров.И в самата Гърция е в стотици сладки и солени варианти включително с месо и сирена.Все пак  най - популярна в сладкия си вариант с крем като десерт или закуска Simple Smile  Не е чак някаква шашкаща гурме изненада

# 493
  • Бургас
Действително QR-ите дойдоха на имейл на 17.08 в 00.07. Вече пътуваме за Промахон сутринта взехме Psr-а от Лина. Направихме пул - три проби за 145лв. в събота. Утре пътуваме за Лимнос 🥰

# 494
  • Пловдив
Моля за препоръка за подходящ плаж за 2г дете около Никити, помня, че в самото градче плажа беше тесен и дълъг,  има ли места, където е по-добър за да предвидя настаняването?

Общи условия

Активация на акаунт