Отговори
# 540
  • София
В програмата, към която Дидева е дала линк, има обучение за смесено/хибридно обучение. Има някаква надежда значи, да се разделят класовете, примерно...
Обаче, това че мероприятието е насрочено за 10/09 ми е несериозно. Дали ще оповестят днес онзи протокол с мерките или ще чакат да мине тази среща?

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 01:35 от Слънчевата

# 541
  • София
Докато децата учеха дистанционно нямахме проблеми нито със спорта,нито със социалните контакти,нито с школата по английски.
Излизахме заедно с още две майки и три деца-всички с велосипеди или ролери.
Дъщеря ми ходи на конна езда-всяко дете отива да язди с треньора си.
Родителите чакахме-всеки в колата си.

Школата по английски-преподавателката е англичанка,която има опит с дистанционното обучение.Уроците бяха онлайн.През почивните дни-по 2 часа на скайп.По 4 деца в група.Доволни сме.

За ДО-бяхме много доволни,но класната ни и останалите две госпожи се справиха чудесно.
Но тази година децата ще имат нова класна и нови учители.
Не знам как ще се получи.

Въпреки това съм за ДО.
Защото за мен здравето е приоритет,а в училище няма как да се осигурят безопасни условия.

И като знам колко деца ходят на училище със сополи,кашлица и температура ,как родителите им дават Нурофен пред оградата на училището....и въобще не съм спокойна..,
Надявам се поне да има по-строг медицински контрол.

Разбира се, че ще има.
Точно като строгият контрол досега, като строгият контрол, който винаги е имало през годините в детските градини и ясли... точно толкова ще го има и сега.
Не знам дали знаеш, но на хартия той винаги си е съществувал. И на хартия болни деца никога не са посещавали нито училище, нито детска градина.

Дидева, това с декларациите не го разбрах?

# 542
Не е това училището, Манжелка... при късата клечка в гимназията, която ти визираш, са си имали ДО, при това що-годе сносно по думите на деца/родители. Wink
Тоест може да приемем, че къси клечки има както при присъственото, така и при ДО.

Не мога да се сдържа да не пусна един коментар от другата тема по въпроса с носенето на маски в училище и ще вирее ли такова животно у нас:

Какви родители имало. Някаква майка във фб ме уби с коментара си за маските и децата : "Категорично и забранявам да я слага в пълен вид. Казала съм да я носи под носа и да диша с него в магазините и то само ако я накарат,  така че я инструктиран и за училище, да я слага на врата и да я слага, само ако и направят забележка и после пак да ги маха. Те ще ги облъчват всяка сутрин, но и аз ще си я облъчва като кажа че издиша отрова и бактерии, които се лепят по маската и го диша после. И с белезници няма да я накарат да я сложи, толкова е гнуслива." Grinning Тези маски по-страшни от вируса са явно Grinning

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 00:06 от Дъждец

# 543
  • София

Ето защо ако няма глоби за родители И учители, които допускат неправилно поставяне на маските, няма никакъв смисъл да се правим, че правим нещо. По-добре просто да си кажем ясно и честно: няма да предприемаме нищо, пък да видим какво ще стане!

# 544
Кати, има места, където учителите колкото и да искат, няма как да ги накарат да сложат маски. Наскоро ми разказваха за едно ромско училище в София. През целия час ученикът е обикалял по чиновете отгоре. Представи си как ще го накара да носи маска.

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 00:18 от Дъждец

# 545
  • София
Кати, има места, където учителите колкото и да искат, няма как да ги накарат да сложат маски. Наскоро ми разказваха за едно ромско училище в София. През целия час ученикът е обикалял по чиновете отгоре. Представи си как ще го накара да носи маска.

Много просто. Като има право да го изгони (ако не го направи ще бъде глобен той/тя) и въпросният ученик бъде отстранен за 2 дена за неправилно поставяне на маската и родителят бъде глобен - и глобата се удържи от детските... знаеш ли колко бързо всичките циганета ще са най-съвестните и правоверни масконосители? Само след 3-тия глобен така целия квартал ще знае.

# 546
  • София
Не е това училището, Манжелка... при късата клечка в гимназията, която ти визираш, са си имали ДО, при това що-годе сносно по думите на деца/родители. Wink
Тоест може да приемем, че къси клечки има както при присъственото, така и при ДО.

Не очаквах от теб, Дъждец, такава елементарна аналогия.
Скрит текст:
Разбира се, че има принципно, но точно тези два случая не доказват това. Късата клечка в едното училище по време на  присъствено обучение работи, но дава по-малко домашни в сравнение с тези в другите класове, по-малко лексика, натоварването е по-малко и децата, амбициозни и нахъсани за нов език,  се чувстват ощетени спрямо връстниците си в съседните класове, където се работи доста по-активно. Но работи определено дамата, даже има случаи на хора, заявяващи, че детето им няма оплаквания от нея и без уроци в 9 клас не е изостанало от връстниците си след разместването на класовете. В другия случай става дума обаче за тотална абдикация.. 3 месеца да не учиш нищо в 8 клас по основния език е пагубно, не е като да учиш по-лежерно в сравнение със съседния клас. В единия случай уроците се налагат за доизясняване на повърхностно разгледаните в час неща и могат да се сведат до един на седмица или две, в другия  са за основно предаване на материала от един момент нататък и един урок седмично няма как да стигне за усвояване на нещо, за което са заложени по програма 20 учебни часа. За финансовата страна даже не говорим, уроците по език са около 50 лева за  час и половина. Та минимум двойно по-скъпа е едната къса клечка..
Освен това двата примера доказват несъстоятелността на тезата на Манжелка, че слабият учител присъствено е такъв и при ДО и обратното. За въпросния преподавател, бездействал цели 3 месеца, хората споделят само позитиви за работата му в минали периоди. А за другия - че са по-доволни от онлайн работата му.
И не знам защо се опитваш да ме убедиш в нещо, което аз приемам. Риск има, мерки трябва да се спазват ( нашите тикви, за жалост, не залагат смислени такива) и децата ми, ако бях ученици сега, щяха да спазват правилата от А до Я, а не в стил цитираното от теб. Те и сега го правят, просто в други институции.
Скрит текст:
Потребителка в тази тема знае, че едната ми девойка полага в момента задължителна едномесечна  практика в болница. Още на входа на същата  е с правилно сложена маска N95, която сваля само при хранене,  с ръкавици е , ползва дезинфектанта по предназначение..Сама си е решила, че ще се ваксинира с противогрипна ваксина, макар до момента никога да не й е слагана такава. Смята, че така по-лесно наесен ще може човек да разграничи съответните симптоми..
Моето вкючване е с цел да обясня, че много хора са  всъщност така - спазват си правилата и мерките, страхуват се за децата си и околните, но са в потрес от перспективата да се повтори миналогодишната пародия на обучение на много места и затова търсят присъствения вариант. Особено в ключови по разни причини  класове като първи, пети, седми, осми... А не защото училището ще гледа децата им и ще ги отърве от беснотията им, както вменяват някои тук..

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 06:38 от пенсионирана русалка

# 547
На мен ми е чудно защо са били допуснати такива аномалии, 3 мес нищо да не се учи, ако разбирам правилно. Много случаи познавам при реално обучение, вкл и в нашия бивш клас се случи, ако учителят категорично не си върши работата, да има сериозна родителска реакция. Аз досега не съм реагирала лично или колективно срещу учител, но ако 3 мес не се преподава, няма да си мълча. Т.  е пак не е виновно ДО само по себе си, а това, че някои учители са го разпознали като "уволнение"
Децата около сина ми миналата година влязоха в различни училища, някои в Топ, други-в съвсем редови. Ами всички оплаквания бяха в посока, че се учи и изпитва повече.Някакви отчети правеха учителите до края на деня и искаха дори домашните да се предават същия ден.
Според мен, ако някъде има несериозно отношение на учител, това не трябва да се търпи.

# 548
  • София
Хаха, и понеже като не се търпи и родителите се оплакват, има реакция..Блажени са верующите... Ни при ДО има такава, ни при присъствено обучение, особено пък когато става дума за учители по език, които са кът... Защо си мислиш, че хората мълчат? В столично училище оплакванията от конкретен учител бяха минали през  директор и стигнали до МОН, до РУО и до Агенция за защита на децата, ама учителят си е пак там, просто го сложиха на друг клас..

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 06:53 от пенсионирана русалка

# 549
  • София
Евала, Русалка! Много точно казано в по-предния пост Cocktail ! Последния абзац с обобщението: + 1000 Hands Ok Hand

Между другото, по-напред в темите имаше и други странни обобщения - как харесващите присъствено са прости и без образование и затова не схващат ситуацията Rolling Eyes

# 550
  • София
Евала, Русалка! Много точно казано в по-предния пост Cocktail ! Последния абзац с обобщението: + 1000 Hands Ok Hand

Между другото, по-напред в темите имаше и други странни обобщения - как харесващите присъствено са прости и без образование и затова не схващат ситуацията Rolling Eyes
Това съм го пропуснала. Явно съм си простичка и необразована, какво да се прави..  Wink

# 551
  • София

Него съм го пропуснала...Явно съм си простичка  Wink
Имаше цитат на пост от ФБ - неграмотно написан, който защитаваше присъственото или беше против ДО (нещо такова). Веднага тук се направи анализ и се заключи, че такива са искащите присъствено - неграмотни и без образование. По-късно се направи и бодрият извод, че хората без образование и определен социален принос не трябва да имат правото да имат искания, които засягат всички.

# 552
  • София
Ми то човек да не почва тогава да прави по аналогия разбор на постовете и на образованите според  критерия "нагласи към  формата на обучение", че ще вземат да  изскочат много зайци от някои храсти....

# 553
  • Варна
Русалке, много добре си обобщила тезата. Аз също съм за спазване на правилата от ВСИЧКИ, но тъй като считам, че въпреки това е много по-безопасно , предпочитам т.нар. вариант за ОЕСР. Още повече, че съм доволна от начина на протичането му и не виждам аргументи защо не може да се организира по същият ефективен начин повсеместно. Летните месеци трябваше да се използват, за да обучат тези учители, които имат от нужда от това. Ето, чета вчера, че само в Берлин две седмици след отварянето на училищата, 41 училища вече са в карантина. Чета, че дори и при безсимптомно боледуване на Ковид, шансът да се получи сърдечно увреждане е голям и се препоръчва профилактика при кардиолог. Това ли искаме наистина - да изтъргуваме здравето на децата си с дългосрочни последици само заради това, че хората си искали бившата нормалност и социализация?

# 554
Моето вкючване е с цел да обясня, че много хора са  всъщност така - спазват си правилата и мерките, страхуват се за децата си и околните, но са в потрес от перспективата да се повтори миналогодишната пародия на обучение на много места и затова търсят присъствения вариант. Особено в ключови по разни причини  класове като първи, пети, седми, осми... А не защото училището ще гледа децата им и ще ги отърве от беснотията им, както вменяват някои тук..
Нямам нищо против хората да искат присъствено стига да не ми обясняват как трябва да си запиша детето в самостоятелна форма на обучение, защото се притеснявам за здравето му.
Не съм чела цялата тази тема, но в другите имаше достатъчно подобни постове с много обидно съдържание.
Не твърдя никъде, че някой иска да се отърве от децата си. Даже още по време на ДО коментирах, че с малки деца е много трудно и ангажиращо.
И все пак има и родители, които имат възможност да ги занимават/гледат вкъщи, но и на тях не им се дава избор.
Аз съм убедена, че в училище няма да се спазва почти нищо, с което не искам да кажа, че тук пишещите не спазват мерките. Просто знам как се пращат болни деца, за да не изпуснат материал, и как дори се е налагало да звънят на родителите да си приберат детето, защото толкова много кашля, че едва ли чува нещо от преподаденото.
Понякога и самите деца не искат да отсъстват, защото другите ходят болни и не може за една хрема или кашлица да не отидат на училище.
Та проблемът изобщо не е само Ковид, за да се иска паралелно включване онлайн. След един тежък грип или пневмония може да се  стигне и до 1 месец отсъствия и добре че при нас се е падало покрай грипните ваканции и междусрочната, та да не се събират много учебни дни.

Кати, съгласна съм с теб, но не мисля, че има воля и желание да се дадат права на учителите да ги гонят или отстраняват за няколко дена от училище.

Общи условия

Активация на акаунт