Отговори
# 660
И третият вариант с камерата в клас и присъствие за контролни.
Аз не разбирам какво толкова му се дърпат на този вариант. Вярно, че прайвъсито отива на кино, но все пак обстоятелствата са различни. Голям праз, че някой ще види точно как преподава госпожата или че ще се снима лицето на Иванчо, докато го изпитват.
Децата, питащи въпроси, няма да се чуват от децата вкъщи. Според мен обаче децата от вкъщи е ясно, че ще трябва да направят компромиси. Особено пък ако не го ползват за постоянно, а само покрай спиране от училище при първи симптоми, стабилизиране от боледуване, спиране превантивно при много болни и т.н .
Сякаш пък като изпуснат една камара материал са чули кой какво е питал. Не само че не са, ами и доста по-трудно се събира инфо и листи какво има да се пише. В четвърти клас, когато телефоните бяха забранени, беше истински екшън някой да си спомни в събота и неделя какво са взели през седмицата, че да го снима и да го прати. Понеже не бяха свикнали и с телефони, трудно се откриваше съученик на линия, който  да си носи съответните тетрадки.
От училище ти изпращат листите, но все пак в час се правят и допълни неща. По бел и език в тетрадките се пишеше доста.
По-нататък вече се срастват с телефоните, но пък и материалът е повече.

От училище имат разработени няколко плана, които щели да ни пратят преди 15ти.

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 20:29 от Дъждец

# 661
  • София
Между ДО и присъствено с мерки от типа "вода и сапун в тоалетните" нищо ли няма?

Питам човешки, като родител. И то точно защото имам образование и познания ,съвсем сериозно питам. Искам да разбера, затова питам.

Ами зависи за къде питаш. Ако е за Китай - има.
Ако е за България - не.

Днес научих гледната точка на една група хора, това не означава обаче, че я разбрах напълно.
Значи има родители, за които огромен проблем е несправедливостта, че тяхното дете няма да преписва по време на ДО (няма кой да помага), а съседчето ще преписва. Да, има го този риск, коментира се, основателен е. Но, когато от едната страна е опазване на здравето, а от друга тази "глобална несправедливост", просто този аргумент издиша. Той няма да има знания, не те. Всички НВО и приемни изпити с класиращ характер, така или иначе, са присъствени след това. И всеки си получава награда за усилията. Какво ми пречи, че някой съученик му подсказват или преписва и изкарва повече от моите? На кого да се оплача, че мои колеги преписваха на изпитите като студенти, а аз си учех, защото по-лесно?

Може всички изпитвания да се осъществяват дистанционно или всички изпитвания да се осъществяват присъствено.

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 20:32 от katiABV

# 662
  • София
За нашенско, естествено, нали си говорим за нашата учебна година. Чужденците можем да ги вземем само като примери как другите се справят със ситуацията.

# 663
  • в страната на чудесата
И третият вариант с камерата в клас и присъствие за контролни.
Аз не разбирам какво толкова му се дърпат на този вариант. Вярно, че прайвъсито отива на кино, но все пак обстоятелствата са различни. Голям праз, че някой ще види точно как преподава госпожата или че ще се снима лицето на Иванчо, докато го изпитват.
Аз въобе не съм ОК да се вижда иванчо и негови части докато го изпитват или си седи на чина.

# 664
А дали не може да се измисли да не се виждат деца.Само дъската, докато преподава и пише учителката. Ако изпитва дете, само написаното от него по дъската, а не самото дете.
Аз не съм наясно колко често ученици излизат на дъската. По математика да, но по други предмети не се сещам за какво може да се изпитва на дъска.

# 665
  • София
Лейка, а беше ли ОК по време на ДО да се виждат лицата на децата, детските им стаи, вещите им, включително и някоя майка в бекграунд, отчаяно опитваща се да настрои микрофон, камера и т.н. Мен лично колко пъти ме гледаха по анцуг, с рошава коса и гледаща лошо, защото са ме изкарали от кол заради неработещ детски софтуер Confused

# 666
  • в страната на чудесата
Лейка, а беше ли ОК по време на ДО да се виждат лицата на децата, детските им стаи, вещите им, включително и някоя майка в бекграунд, отчаяно опитваща се да настрои микрофон, камера и т.н. Мен лично колко пъти ме гледаха по анцуг, с рошава коса и гледаща лошо, защото са ме изкарали от кол заради неработещ детски софтуер Confused
За мен не е ОК и не съм го допускала. Включително в часовете по физическо, в които бяха единствено изисквани камери, същата беше ситуирана така, че да не се вижда лице. Това, че са те виждали рошава е защото си го допуснала. Но Иванчо в час е уязвим откъм възможност да не се снима ако не желае Simple Smile

# 667
  • София
Дъждец много правилно отбеляза, че за да можем да преминем през това, търсейки приемливо решение за всички, то всеки ще трябва да направи компромиси. Както ние, родителите, със своите изисквания и разбирания, така и учителите. Трудно ми е да си представя, ако всеки по отделно и егоистично подходи, ще успеем да преборим обществена криза.
Може би и затова сме на този хал, десетки, да не кажа стотици години... Smirk

# 668
  • София
При нас беше задължително децата да са с пусната камера в някои часове и въобще не е подлежало на коментар.

На мен лично никога не ми е било притеснено.

Сега се сещам, че училището разпространи и клипче за края на учебната година - децата се бяха снимали от домовете си в най-различни ситуации. Не мисля, че някой е бил притеснен. Ами снимките и клиповете на ФБ страницата? Цялото училище на трети март - едни пеят, други казват стихотворения, трети ги награждават ....

# 669
  • София
А точно така ще се получи - всеки егоистично ще подходи, защото традицията ни е такава. И както слушах министъра и една директорка сутринта, класът ще се карантинира, ама не е много ясно как учителят ще е в единия клас присъствено, а в карантинирания дистанционно. А във въпросното училище наредили чиновете на П и явно си мислят, че така осигуряват дистанция като на практика децата са рамо до рамо. Или подредили в три полукръга като в аудитория и пак децата рамо до рамо. Колкото да има някакво разместване. А, да, и започването за всеки випуск на часовете щяло да е по различно време (сигурно така от сутринта). Отсега си представям хаоса, който ще настъпи.
Едно време имахме комшийка, която често гордо заявяваше "отново разместих вкъщи". На въпроса какво е разместила, та те живеят в гарсониера, тя отговаряше гордо "размених местата на двете табуретки".

С камерите е въпрос на договорка. И без това техниката и връзката се претоварват, така че чисто откъм улеснение е по-добре без камери. Всеки си преценява. Вече започвам сериозно да се съмнявам дали изобщо ще се стигне до някакво дистанционно, а всички ще са присъствено по подразбиране. Учителите се дърпат, родителите се дърпат - министерството ще зарадва и двете и всички обитат Реймънд.

# 670
Задължително по силата на какво? Дори за снимки по състезания родителите попълват декларации за съгласие.
В платформата можеш да ограничиш участниците да не записват, но не можеш да им забраниш да записват това, което се вижда на екрана им. И не знаеш как биха използвали записа. Нямам предвид вашия конкретен случай. Говоря по принцип.

# 671
Да, за 125 су беше репортажът.

# 672
  • в страната на чудесата
Задължително по силата на какво? Дори за снимки по състезания родителите попълват декларации за съгласие.
В платформата можеш да ограничиш участниците да не записват, но не можеш да им забраниш да записват това, което се вижда на екрана им. И не знаеш как биха използвали записа. Нямам предвид вашия конкретен случай. Говоря по принцип.
Благодаря.
Аз съм изпратила нарочно писмо за несъгласие и зорко следя спазването му. Училището (и сегашното и всички преди) винаги са се съобразявали без никакъв проблем. Но поради това, че не мога да знам кой какво ще записва и шерва (Simple Smile ) не се включва камера от вкъщи в час.

# 673
  • София
Дидева, ако не се лъжа, съм подписала такава декларация в началото на годината - не за ДО, разбира се (тогава не е стояло на дневен ред), но за снимки, събития, ФБ и др. подобни. Под “задължително” имам предвид, че класната искаше така и никой не й отказа. Всички деца си влизаха в час с вкл. камери.

# 674
Щом сте подписали такава декларация, макар че вероятно в нея са посочени случаите и събитията, за които е валидна и ДО не присъства там, значи сте наясно с риска, който поемате. Но, както казах, не коментирам конкретния случай. Просто казвам, че задължително не може да бъде и че има училища и класове, в които има ученици, които биха злоупотребили с видеозапис. Както и че е възможно външно лице да се окаже недобронамерен посетител на сесията.

Общи условия

Активация на акаунт