СЕДМИ клас 2019/2020 - Ваканцията 1!

• 38 073
  • 756
  •   1
Отговори
# 195
Нека следят сайта на Гьоте за курсове от есента. За възрастни (над 16г) има избор - интензивни и суперинтензивни като този:
https://www.goethe.de/ins/bg/bg/m/spr/kur/gia/tup.cfm#

# 196
По повод на уроците по език, ми се струва, че само моето дете не ходи на уроци. /изключвам школа в 3 клас заради добрата цена и сравнително малкото време, което му отнемаше/.
Има ли и други такива деца, които по принцип учат разни неща допълнително, но езикът са го оставили засега?

И моите не ходят. Малкият няма и време с тези тренировки. Наборът време има, но реших, че няма смисъл да ходи на уроци по английски. Имах няколко съображения. Първо, знаех, че в осми клас ще е с ИИ на АЕ, а си го започват от нулата. По-добре да си учи сериозно през тази година, да изчисти някои пропуски, които има и да надгражда, вместо цяла година да дреме и да вика "аз това всичко го знам." Второ, той е такъв тип дете, че за да учи нещо сериозно, трябва да е осъзнал, че му е необходимо. Дойде моментът, когато започна да осъзнава защо наистина му е необходим английският, че не е просто моя си прищявка или защото учебната програма е такава.
Казах му, че най-вероятно за следващото лято ще му организирам някой интензивен курс. В девети клас едва ли ще ходи, защото учебният материал ще е доста. И после след девети клас пак. Тогава обаче ще е по-зрял, по-мотивиран.
А иначе много от познатите ми деца ходят от години по разни школи, уроци и голяма част от тях се справят по-зле от синковеца. Което пак потвърждава тезата ми, че е едно да ходиш, защото мама те е записала и те кра да ходиш, и друго да го учиш, защото ти искаш.

# 197
  • София
Аз предпочитам да научи добре два езика до завършването на средно образование, защото имам много примери около мен на добри професионалисти, които нямат самочувствие и не си търсят по-високоплатени работи заради недоброто владеене на английски.
Предпочитам това да не му е спирачка в развитието. А и на "стари години" по-трудно се учи - човек като започне да работи и заживее с друг човек + се появят деца в някакъв момент. Трудно се отделя време.

# 198
  • София
Аз предпочитам да научи добре два езика до завършването на средно образование, защото имам много примери около мен на добри професионалисти, които нямат самочувствие и не си търсят по-високоплатени работи заради недоброто владеене на английски.
Предпочитам това да не му е спирачка в развитието. А и на "стари години" по-трудно се учи - човек като започне да работи и заживее с друг човек + се появят деца в някакъв момент. Трудно се отделя време.
Да, това със самочувствието е много добра причина наистина. Hands Thumbsup

# 199
  • София
По повод на уроците по език, ми се струва, че само моето дете не ходи на уроци. /изключвам школа в 3 клас заради добрата цена и сравнително малкото време, което му отнемаше/.
Има ли и други такива деца, които по принцип учат разни неща допълнително, но езикът са го оставили засега?

И моето. Никога не е посещавал нито школа, нито частни уроци. И в училище никога не си е давал зор, а беше сред първенците по АЕ в класа, спечели и Spelling bee състезанието в училище една година, без дори да погледне предварително думите, които дават за подготовка. Не иска да учи граматиката на теория, скучно му било и казва, че си я употребява правилно, без да знае защо. Така или иначе тая година го започва от нулата и все се надявам да запълни пропуските, пък и да научи нещо ново.

# 200
  • sofia
Моят син е учил интензивно английски език до 4 клас- 10 часа седмично. Имаше добра  основа, подходяща за възрастта му. До 7 клас се усъвършенства сам с четене и говорене, на курс не е ходил. Владее го доста прилично говоримо, граматиката не е много осъзната, повече е по усет. Най- зле е в писането, което изисква упражняване, разчита на "фотографска памет". Харесва езика, има интерес към езиците по принцип, сега ще го овладее така, както трябва, в ЕГ като първи. Ще бъде достатъчно зрял и с основа по българска граматика, за да разбира и прилага английската. Паралелно ще върви и втори език, който сам е избрал. Иска да запише и трети, който е от  групата  на  втория език, но това за сега е все още на думи. Изобщо, очертава ми се един полиглот в къщата😄😉🤣

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 15:15 от googlish

# 201
Участвах още снощи в анкетата, но се замислих, защо на някой , който пише във форума му е толкова важна обществената нагласа и с каква цел е пусната анкетата.

# 202
  • о`майна лунна нощ е
На третия ден тишина в профила ми установих, че ми липсва какАфонията в седмокласната тема и че съм изтървала с 14 страници. Връщам се да чета.

# 203
Моето мнение за новата учебна година е много близко до това на ston. Според мен е редно всяко училище да има свободата да даде решение за работа си след 15.09; да направи допитване до всеки родител/ученик над 18г., като всеки родител да е длъжен да даде мнение преди 15.09 дали би си пуснал детето присъствено (защото има хора със страхове, което не е нито грях, нито нещо нечувано). Училището след добиване на информация да знае какво може да организира, а не да е изненадано на 15.09, да си обяви вариантите на сайта си преди 15.09, за да са информирани и спокойни родители и деца. Ако ще се делят класовете на малки групи присъствено/ДО да не е по азбучен ред, а да е по желание на родителя или по наложителни причини като карантина на контактни или безсимптомно каращи болестта.

За АЕ: zazu1 е написала 1:1 моето мнение.

# 204
Аз се страхувам от вируса, но не бих лишила децата от присъствено обучение и социални контакти.
Така или иначе от два месеца са навън с приятели. Някои от най-близките им деца са с родители или баби с рискови професии /лекари, медицински сестри, полицаи/.  
Моето вчера ме попита как се превежда Georgia: на български smile: Оказа се, че знае доста думи на грузински, обясни ми колко труден език е. Ако нещо му е интересно, не можем да го спрем. И обратното - не му ли е интересно, край. Голям инат е. И тук не са намесени учители, школи, роднини. Само вътрешната мотивация или липсата на такава.
И аз подкрепям zazu. Много е неприятно да не знаеш английски или поне да не си сигурен да го говориш. Създава както спънки в професионалното развитие, така и в контактите.  Тук има доста англичани и виждам колко е хубаво за хората около мен да си общуват с тях, а аз само слушам и се усмихвам "умно" Simple Smile
п.п Триша и детето са добре. Почиват си активно и се радват на лятото.

Последна редакция: сб, 08 авг 2020, 18:22 от Amanda.D

# 205
Участвах още снощи в анкетата, но се замислих, защо на някой , който пише във форума му е толкова важна обществената нагласа и с каква цел е пусната анкетата.
Не знам защо във форума, но обществената нагласа е важна за управлението и то е леко в шах по темата. Не им трябват нови източници на недоволство, а по този въпрос ще имат на 15.09 задължително. Просто нагласите са на кантар и при всяко решение ще има достатъчно недоволни.
Иначе според мен ако намалят тестовете и  новинарите си намерят нова дъвка, процентите ще се килнат в една посока и няма да са на кантар вече, ама това е друга тема.

# 206
  • София
"Човек се движи от мерак или от зор!" Винаги по-успешно е с първото.Толкова от мен по темата.Отивам да видя прословутата анкета

# 207
  • София
Къде е тази анкета?

# 208
# 209
Привет, банда,
Добре сме, вчера се завърнахме от Старосел - 5 дни плацикане в басейните и размазване в СПА-то Simple Smile В понеделник ви четех и отговарях на въпроси по работа, следобедът се ядосах, че все пак съм отпуска, свалих си една фентъзи книга за елфи и си спрях нета Simple Smile Имах да чета 400+ мнения или поне така си мислех, докато не стигнах да видя, че то и нова тема имало, но наваксах, почти 50 страници прочетох! Simple Smile Мисля, че добре му се отразиха басейните на младежа, имаше и солен такъв, та специано го карах да киснем там, че солената вода уж лекувала много. Още куца, но почти не го боли вече. Мнооооого теми сте захващали, моите 5 стотинки по част от тях:
- честно казано, страх ме е от вируса, не лично за мен, а за рисковите ми близки, в това число и за детето, защото неговото се дължи на генетичен дефект и според педиатърката му дори и имуностимулатори не бива да пие, защото не се знае как ще реагира имунната му система. А при ковид усложненията често идват от неадекватен отговор точно на имунната система. От друга страна има нужда от общуване на живо на тяхната възраст...
- в негото у-ще ДО беше на ниво, дори започна 2 дни преди обявяването на другите, те започнаха с онлайн уроците на 12.03, още даже не беше обявено ИП. Но все пак не е същото, той съвсем го удари на мързел, не учеше по разказвателните изобщо, края на май се разбра, че по някои дори учебници няма Simple Smile добре, че има добра памет и със слушането в "часовете" изкарваше между 5 и 6 по тестове. Имаха групи във вайбър за преписване и подсказване, той не искаше да участва, което ме радва. Но, ако аз все пак не искам повече ДО или поне да не е за дълго време.
- за английския - накарах го да направи теста на IH, според него е ниво С1, имаше май 2 грешки, при положение, че гледаше телевизия, докато го правеше. Не ми се вярва да е чак С1, реално го учи само в училище и от време на време има онлайн уроци с англичанин, той много го хвали, ама аз не вярвам Simple Smile В училище учителката по английски се опитваше да разчупва часовете, може би и им даваше да пишат доста интересни теми, мога да ви пусна, ако ви е интересно и ги намеря. Ще мисля за школа сигурно чак след две години, като наближи времето за покриване на сертификат.
- по въпросът дали би изкарал повече точки, ако не беше ДО? - може би да, но с малко. Но реално при него оценките от НВО не трябваха и ме е яд, че се притеснявах Simple Smile След толкова увещания да помисли за НЕГ, защото предполагах, че балът му щеше да му стигне за там, както се и оказа, поне се нави да учи немски Simple Smile

И още щях да пиша, ма забравих вече какво, старост-нерадост Simple Smile пък и да не досаждам и без това дълго стана Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт