СЕДМИ клас 2019/2020 - Ваканцията 1!

• 38 011
  • 756
  •   1
Отговори
# 75
Какво ли имат ппедвид с" активно включване на родители в училищния живот"?
Мария, ти имаш да взимаш със задна дата 😀
Ще ги черпят с торта и кафе, само и само да идат на родителска или да си пратят децата на училище. Тези помощи, доколкото помня са за почепка на едни по-други майки.

# 76
  • София
Разбирам, благодаря.
Явно ще наваксваме по друг начин.

# 77
  • София
Дами, честито на празнуващите!

И дъщеря ми  ще ходи на немски в Гьоте.
Независимо, че е учила досега, ще започнем от начало.
Какво е това изискване за възраст, не съм сигурна, че разбрах добре?
На сайта на Гьоте за всеки курс е казано дали е за младежи или възрастни, като записването във всеки курс е само ако детето има/няма навършени съответните години, за които е предназначен курса.
Обясниха ми, че това се налага заради учебниците, които се ползват и темите, застъпени в тях. Т. е. има курс В1 за деца с ученически теми и В1 за възрастни, в който ползват друг учебник.
Това което elita е написала е проблема. Иначе аз нямам претенции дали учат по учебник за младежки или за възрастни. Проблема ми е, че както и при Елита в момента не мога да запиша Николета на курс към Гьоте за В2 нищо че има сертификат В1 примерно от тях. Същият проблем го имаме още от пети клас. След Шилер бяха с А1 сертификат исках да продължат А2 към тях, но бяха на 11 г. Казаха, че от Германия не позволяват и да изчакаме една година да станат на 12 и тогава можело. След като взеха и А2 сертификат на 12 отново нямаше как да запишат В1 към тях заради възраста. Затова и продължаваме обучението с частна учителка. IHS нямаха такива ограничения, но цената с нейтив спикър на частно, а не в група беше поне за мен много висока.

# 78
  • София
Дъщеря ми частично покрива В1, но искам да го мине цялото пак.
Значи ще имаме проблем на следващ етап с В2 заради недостигната възраст.
Аз пък съм запомнила 14 години като ограничение и хич не ми е хрумнало, че може да има и други такива.

# 79
Дами, честито на празнуващите!

И дъщеря ми  ще ходи на немски в Гьоте.
Независимо, че е учила досега, ще започнем от начало.
Какво е това изискване за възраст, не съм сигурна, че разбрах добре?
На сайта на Гьоте за всеки курс е казано дали е за младежи или възрастни, като записването във всеки курс е само ако детето има/няма навършени съответните години, за които е предназначен курса.
Обясниха ми, че това се налага заради учебниците, които се ползват и темите, застъпени в тях. Т. е. има курс В1 за деца с ученически теми и В1 за възрастни, в който ползват друг учебник.
Това което elita е написала е проблема. Иначе аз нямам претенции дали учат по учебник за младежки или за възрастни. Проблема ми е, че както и при Елита в момента не мога да запиша Николета на курс към Гьоте за В2 нищо че има сертификат В1 примерно от тях. Същият проблем го имаме още от пети клас. След Шилер бяха с А1 сертификат исках да продължат А2 към тях, но бяха на 11 г. Казаха, че от Германия не позволяват и да изчакаме една година да станат на 12 и тогава можело. След като взеха и А2 сертификат на 12 отново нямаше как да запишат В1 към тях заради възраста. Затова и продължаваме обучението с частна учителка. IHS нямаха такива ограничения, но цената с нейтив спикър на частно, а не в група беше поне за мен много висока.
Така е, знам че държат на възрастта. Но трябва да се следи сайта, защото правят промени. Виждам, че от 20.07.е започнал курс за 10-12г за ниво А2-В1. 1, преди нямаше.
Аз исках В1 да изкара с младежи, но не разрешиха, защото имаше навършени 15 и трябваше да кара В1 с възрастни, въпреки че имат В1 младежки курс.

# 80
За курсовете в Гьоте от личен опит мога да споделя, че има учители, които изобщо не се справят с дисциплината и съответно ползата от курса пада доста. За съжаление гаранция едва ли някъде да дават за групата, която ще се събере и съответно мотивацията за учене или пък обратното - отбиване на време.

# 81
  • София
Честит празник на порасналите рожденници.
Нека бъдат здрави и им пожелавам светло бъдеще.

Курс по АЕ: доволна съм от АВО, едно от малко хубавите неща в старото училище бе, че имаха изнесен кабинет на АВО.
След като го напуснаха писещаваха клон Граф Игнатиев.

# 82
  • София
Ами вижте, те тези наши деца тепърва има толкова да учат и с всякакви учители да се сблъскват.
Мисля, че просто трябва да се научат да си гонят целите въпреки обстоятелствата, ако това се налага.
Вече не са в първи клас.
Няма как да им гарантираме идеални преподаватели по всичко; и без това понякога личностната оценка често е субективно понятие.
Когато след проучване се избере относително добро място (независимо дали става въпрос за училище или за курсове), редно е да вземат максимума и да се научат да се справят.

# 83
  • София
Честит празник на рождениците! Flowers Hibiscus

За Гьоте мога да споделя, че там ходих на С1.1 преди 1,5 год., неделен, защото съм на работа през седмицата и нямам свободно време. В групата имаше няколко възрастни и останалите бяха ученици от НЕГ, 73-то и НПМГ с немски (11-и клас), много сладки деца. Учителките бяха 2 и се сменяха през седмица, но и двете доста ангажирани с преподаването, изискващи, търсещи и даващи материали. Допълнително стимулираха да се пишат домашни, създаване на текстове - подготовка за изпита, които те проверяват и рецензират. Часовете минаваха стегнато, с много упражнения и устно обсъждане на теми. Минах изпита и го взех. Следващата година се записах на С1.2 за поддръжка на нивото. Е, пълна скръб, не искам да описвам, но..... не случихме на учителка.

За английския - сред гимназистите са доста популярни курсовете на АВО. Имат на няколко локации в София, малки групи, консултации с нейтив, подготовка и провеждане на изпити за серификати. Английските сертификати обикновено важат 2 год. и затова е добре да се вземат в последната или предпоследната година от обучението. Препоръчвам.

Последна редакция: пт, 07 авг 2020, 15:28 от BFF_

# 84
Red, какво значи да вземат максимума и да се справят? Да се оправят сами? Че за какво плащаме? За съжаление и в най-добрите частни школи, както и в най-добрите училища, има учители, които са си сбъркали професията, меко казано.
На едни по-млади години ходих на курс в Аво-бел. Ми госпожата преписваше от листче-пищов елементарни неща и не отговаряше на въпроси. Това не значи, че в Аво няма читави учители, ама ей на.
В Гьоте е същата работа.
Затова си мисля, че по-правилният въпрос е: Кой учител от коя школа препоръчвате 🙂

# 85
Това да си допаднеш с някой учител е доста субективно. На моите деца са се падали едни и същи  учители в Британика, като двамата са с различно отношение към тях. Големият обича по- разчупени учители, да са малко извън рамката на обичайния учител - да не държат всичко да е изрядно, подредено, а да се интересуват от крайните резултати на тестовете. Малкият смята, че такъв тип учители са лигави и много се обърква при подобен подход. Учи само, когато нещата се представят систематизирано.

# 86
Аз не говоря за харесване с учителя, а за компетентност и способност да преподаде това, което знае/ако го знае 😉
Мисля, че недостигът на учители по езици, кара школите да правят големи компромиси в последно време.

# 87
  • София
Да попаднеш на учител е като да попаднеш на ръководител. Добрите ще извадят най-доброто от теб, ще познават слабите ти страни и ще ги управляват така че да няма щети нито персонално, нито за класа/екипа.
В някои "бели" страни ръководствата на училищата осигуряват за учителите си т.нар. leadership академии. Последно знам, че подобно нещо има в Хърватска. Това е част от промяната на образователната парадигма.

# 88
Warwick, да, разбрах те. Аз имах предвид, че един и същи тип преподаване води до различни резултати. Един може да се влуди от таблица с граматика и това да го отблъсне, а на друг да е нужно точно такова нещо, за да напредва

# 89
Warwick, да, разбрах те. Аз имах предвид, че един и същи тип преподаване води до различни резултати. Един може да се влуди от таблица с граматика и това да го отблъсне, а на друг да е нужно точно такова нещо, за да напредва
Но всеки ще се отблъсне, ако учителят преписва от учебника на дъската. 😉
Или на въпрос да отговаря: слушай внимателно и ще разбереш.
За учениците е важно човекът отпред поне да си е научил урока 🙂 Пък ако прояви и творчество, е плюс.

Общи условия

Активация на акаунт