Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 520
  • 762
  •   1
Отговори
# 90
Едно е да живееш в къща с двор, че и куче отгоре на това. Друго е да си пратиш детето на село, за да не е в апратимнат в града. Трето е да си в парламента, но да имаш куче. То и тук имаше ограничения колко души от семейството могат да разхождат кучето едновременно и в какъв радиус. И четвърто е да живееш в апратемнт в града, да нямаш вила или село и дори куче.
И ако в София и Пловдив мерките не са се спазвали и забраните са се нарушавали (помним възметените коментари из фб ) , то в Русе например рядко можеше да се види родител с дете на "разходка" по улицата. Защото при нас и преминаването през парка беше забранено. Само за кучкарите беше разрешено да се разхождат с любимците си в парка. А моите деца играят точно в парка, карат колелета в парка, ритат топка в парка, катерят се по дърветата в парка... И са на 10 и 6 години, не на 2, за да играят с мама на 1 метър пътека под балкона на топка или да рисуват с тебешир и това да им стига.

# 91
Планът е ясен - започва се както всяка година, ще има повечко сапун и миене на чиновете и тоалетните. Населението вече не иска да чува за вирус, иска си стария живот и не му се главоболи. Вирус няма, а ако го има е някъде другаде.  Така че купувайте нови раници.
Раницата е като нова, използвана по предназначение само 3 месеца. Но ще взема да купя повече сапун ,за да не се окаже дефицит в края на септември

# 92
Едно е да живееш в къща с двор, че и куче отгоре на това. Друго е да си пратиш детето на село, за да не е в апратимнат в града. Трето е да си в парламента, но да имаш куче. То и тук имаше ограничения колко души от семейството могат да разхождат кучето едновременно и в какъв радиус. И четвърто е да живееш в апратемнт в града, да нямаш вила или село и дори куче.
И ако в София и Пловдив мерките не са се спазвали и забраните са се нарушавали (помним възметените коментари из фб ) , то в Русе например рядко можеше да се види родител с дете на "разходка" по улицата. Защото при нас и преминаването през парка беше забранено. Само за кучкарите беше разрешено да се разхождат с любимците си в парка. А моите деца играят точно в парка, карат колелета в парка, ритат топка в парка, катерят се по дърветата в парка... И са на 10 и 6 години, не на 2, за да играят с мама на 1 метър пътека под балкона на топка или да рисуват с тебешир и това да им стига.
Именно.
Толкова много хора се оплакваха постоянно от мерките и от затворените деца пред компютрите, че не знам в коя вселена се намираме направо от някои коментари.

Нашите се връщат на у-ще на 1ви септември.
Купихме всички канцеларски материали и пособия, вкл. раница и нова кутия за храна и сме готови.

# 93
За първи път чувам, че деца само до 2г могат да играят с родителите си. Моята е на 13 и все още играем настолни игри и карти заедно. Понякога федербал и футбол (силно казано, по-скоро точно ритане на топка).
А две деца могат да си измислят и сами игри.

Спаркъл, в София в апартамент сме и то малък. Имаме и село.
Разбирам, че за малките деца ДО е било много неприятно и натоварващо, но това беше по-малкото зло.

# 94
Настолните игри са друго нещо, ама ги играем у дома не на крак под балкона. И топка няма как да ритаме под балконите на хората, ако не искам да плащаме счупени стъкла. А и да не сме само ние?
И едно е дете на 13, друго две маймуни на 6 и 10 - друг темперамент, други активности или нужди от активности. Като се връщахме от пазар щерката я пусках да обиколи бегом блока няколко пъти. Просто има нужда от повече движение детето, а няма къде и как. За капак всички допълнителни дейности и работа с деца бяха прекъснати - няма танци, няма ментална, няма специалист по дислексия, няма психолог, няма уроци по рисуване... Ами не, не ни беше добре, ама хич. Нищо, че ученето започваше с часове в 9,30 и до 13 си беше написала и домашните. Ама покрай нея и моите уроци в два дена малкият оставаше на заден план през това време. А когато часовете ни се застъпваха пък беше просто разкош. Да ми влезе в часа с "Мамо, нещо стана нямам връзка"

Последна редакция: пн, 10 авг 2020, 21:47 от Mama Ru

# 95
И едно е дете на 13, друго две маймуни на 6 и 10 - друг темперамент, други активности или нужди от активности.
Моето дете е било и на 6, и на 10. Играли сме заедно и на тези възрасти, както и на 2, и на 5, и на 7, и т.н.
Не мога да повярвам, че това не се подразбира и трябва да го обяснявам.
Освен това две деца на почти сходна възраст могат да играят заедно. Не е нужно да е под балкона. Който не живее до парка в Русе, къде е играе? Аз имах приятелка от Дружбите и като й гостувах, играехме пред блока там. Не сме ходили на детска площадка, не помня да е имало, а паркът е много далече.
За часовете разбирам, че е било ужасно за хората с малки деца. Както и като работиш от вкъщи и те прекъснат в конферентна връзка. И при нашите учители се чуваше понякога включване на някой мъник.
Между другото, всеки най-вероятно е изпитвал някакъв дискомфорт от ситуацията. Много хора за дълго време заедно със сигурност опъва нервите. При себе си също го усещам и има неща, които ме дразнят.Ама какво да се направи, обстоятелствата са такива.

Последна редакция: пн, 10 авг 2020, 21:58 от Дъждец

# 96
Всъщност тази неприязън към ДО може би е заради комбинацията с прекомерните мерки тогава. И сега понеже започваме редовно при по-хлабави мерки, притеснението е че с евентуално ДО ще дойде и затягане на мерките. Иначе ДО + сегашната възможност на децата да спортуват навън не е толкова лош вариант.

# 97
Спарклес, лош е ако трябва единият родител да напусне работа, за да гледа дете на ДО.
И безсмислен, ако едното дете е ДО, а другото на градина или ясла, за да може родителите да са на работа. Защото едно е дете 5+ клас на ДО само у дома, друго е да му се повери и дете на 2-3-4 години. То ще учи или ще гледа по-малкото? А децата на 5-6 години подлежат на задължително посещение на предучилищна. Или и нея ДО? Не, благодаря, не работи. Поне при нас не работеше това ДО в ДГ.

# 98
  • Варна
Ру, а кой ти гледа досега детето в училищна възраст в следобедите, докато не е училище (училището е само половин ден)? И понеже няколко пъти споменаваш, че детето ти работи допълнително с психолог, взима уроци по рисуване и др извънкласни занимания, които се случват в извънучебно време, кой го развежда това дете напред-назад? От работа ли бягаш или имаш външен помощник? Очевидно имаш вариант за помощ при присъствено обучение, след като си по 9 ч на работа. Ползвай го и по време на ДО.

# 99
  • shumen
То не се знае и градините дали няма да спрат пак.

# 100
Ру, а кой ти гледа досега детето в училищна възраст в следобедите, докато не е училище (училището е само половин ден)? И понеже няколко пъти споменаваш, че детето ти работи допълнително с психолог, взима уроци по рисуване и др извънкласни занимания, които се случват в извънучебно време, кой го развежда това дете напред-назад? От работа ли бягаш или имаш външен помощник? Очевидно имаш вариант за помощ при присъствено обучение, след като си по 9 ч на работа. Ползвай го и по време на ДО.
Две години ходи на занималня детето ми. Водила съм на специалист по дислексия след работно време в определен ден или преди/ след нощна. От трети клас я спрях от занималня (смениха учителката) и пише сама. Сама ходи на уроци при специалист по дислексия, на ментална аритметика и психолог ( наблизо в квартала е). У дома има възрастен, който обаче не може нито да развежда детето, нито да окаже съдействие в онлайн обучение. Малкият е предучилищна и той ли ДО? На самотглеждане? Или той на градина, а тя на ДО? Смисълът нещо ми се губи. А ако учениците са на ДО аз не съм на работа, щото съм възпитател в общежитие. Та няма ученици, има неплатен отпуск. И понеже не съм в София съкращение и нова работа не ме устройват, щото не прелива от предложения за работа.
Та за мен не е абсолютно никакъв проблем, че няма да е на занималня. Изобщо не мисля да я записвам на занималня. Проверявам домашни и дописваме като се върна от работа, ако ще да е след 20 часа. Опция да плащам на някой да ми гледа децата нямам. И смисъл няма.

# 101
# 102
Интересна статия.
Най много ме впечатли, че предлагат децата в стаята да са раздалечени, а в коридорите да са с маски. До 10 г мерки не се предприемат.
Като цяло, звучи ми разумно.

Да ви кажа, почна да ми се повдига от цялата истерия
 Сега китайците обявяват нова зараза, от кърлежи. 60 човека били умрели. То ако за всяко нещо се обявява истерия, чудя се как сме живели до сега?? Караме колелета без каски, ролери без наколенки...майко мила...

# 103
Не за всяко нещо се "обябява истерия", само за тези с пандемичен потенциал. Подобни на кърлежовото редовно се обявяват от всякакви страни, подлежат на докладване. Истерия обикновено има само в района, където е обявено. Просто сега обръщаш внимание. И България обявява случаи на заболявания, които подлежат на докладване. Непознати нямаме, защото просто не сме сред регионите, в които има условия за възникване и откриване на нови болести.

# 104
Тук пише, че са обявили епидемия. Но то и с ковида така се почна, ако не се лъжа:

https://dariknews.bg/novini/sviat/kitaj-syobshti-za-smyrtonosen- … -kyrlezhi-2236292

Общи условия

Активация на акаунт