Дистанционно обучение за учениците-Teмa 5

• 23 319
  • 762
  •   1
Отговори
# 450
Отдавам понеже на мен в първи клас никой не ми обрна внимание и после все ме хокаха, че пиша грозно и нечетливо по класни и контролни.

# 451
Уважаеми родители,
Ученик съм вече в 11 клас. Изгледах темата по bTV за това как ще протече новата учебна година. От там разбрах, че има родители, които ще откажат да пуснат децата си на училище и искат дистанционно обучение. Не знам вие какво мислите по този въпрос, но за мен като човек, който седи обикновено пред компютър по около 12-13 часа, от които 8-9 по работа, ми беше адски некомфортно. Няма да коментирам неспособността на голяма част от учителите да боравят с технологии. При нас имаше ученици, които не влизаха. Ученици, които преписваха на "контролните". Знанията, които "получих" не са изобщо достатъчни. Дори според мое мнение не покриват стандарта. 90% моите съученици в клас, а и не само ИСКАТ... подчертавам ИСКАТ да бъдат присъствено в училище. Има хора, които се притесняват заради контактите. Смея да твърдя, че навън се събират групички от 7 до към 20 човека. Тоест дали ние ще се събираме в клас или извън него... няма голяма разлика.

# 452
  • София
Някой успя ли да се ориентира как процедира семейство с повече от едно дете - ученик (да, има и такива, честно казано ми омръзна вече да се налага да го изтъквам специално, защото някак на никого не му хрумва този прост житейски факт), в случай на болен съученик?
Какво се случва с останалите ученици от семейството, освен с родителите?
А ако - представете си - децата учат в различни училища и процедурите и правилата там са различни?
А как всъщност родителите ще се аргументират пред работодателя си за отсъствието, с какъв по-точно документ?
Какви документи и как ще се вземат от личния лекар, доколкото при съмнение за covid19 в момента се предполага по-скоро да си седиш у дома и да лекуваш симптомите, освен ако не са много тежки?

Въпроси, въпроси, въпроси, а отговори няма...

# 453
  • Варна
Тоест дали ние ще се събираме в клас или извън него... няма голяма разлика.
Има огромна разлика в няколко отношения и това е коментирано многократно.

# 454
Те се натискат по пейките и слюнообменят, голяма е разликата, да!

# 455
  • Бургас

Излиза, че в Канада са направили това, което искаме тук. Децата могат да избират между ДО и присъствено. И са го измислили много добре. Учители, които искат ДО, ще преподават от вкъщи. Ами, ето едно много елегантно решение.

Хората още юни месец са пуснали задължителни анкети. Обработили са резултатите и явно до септември ще направят организацията. А тук чакаме до последния момент и после действаме вдвижение пък каквото стане.

# 456
В началото на извънредното положение, когато затвориха училища и детски градини, шефката ни на съвет каза "Който може да си взема болничен, другите - платена отпуска". Понеже едното дете ми беше кашлящо и хремаво (слабо), а аз с изгорен пръст отидох при личната. Тя ми обясни, че за детето по никакъв начин не може да даде болничен, освен ако не пише диагноза Ковид или, че е контактен и да ни сложи под карантина. Било й забранено. Спорих, защото нали има и други болести, не е само Ковид и детето ми може да е с ангина или пневмония - каза "Така е, но не мога. На теб за пръста мога да ти дам болничен, но не и за детето". Ако обаче групата само е под карантина или затворена заради карантина тогава трябва да може да се ползва болничен за карантина. Нали така дават и за варицелата?

# 457
Тя ми обясни, че за детето по никакъв начин не може да даде болничен, освен ако не пише диагноза Ковид или, че е контактен и да ни сложи под карантина. Било й забранено.
Това е притеснителното. Или изкарваме децата ковид или ги пускаме болни. За статистика ли работим или да се пазим един друг? И аз чух за такъв случай само че за болничен при неразположение на работещ. Не пускат с друга диагноза преди да докажеш че не си ковид. Т.е. без тест може да няма болничен и тогава какво - всички с бацилите на работа ли? Затова за мен е объркана тая работа с теста, той се оказва няма търсеното влияние  за превенцията, по-важно е изолирането на болния в къщи, с бележка без бележка все тая. Има ли темпратура без никакви обяснения човек си взима детето и в къщи. И не тръгва да доказва че не е ковид, а го лекува. Не ме е страх от присъственото обучение а от начина на третиране на ОВИ, които ще са повече есенно-зимния сезон на училище и как щени въртят заради ковид вместо да ни лекуват.
Зъболекар ми каза че са им плащали за да не работят при ИП. Това също звучи странно, не от страх не са работели а заради заплащане.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 15:19 от Sparkles

# 458
  • Варна
Това ми звучи просто абсурдно и невъзможно - лекар да може да даде болничен само за ковид, но не и за грип примерно. Пълен абсурд, ще ме прощавате. Дори някой лекар да се е изцепил така не вярвам, че има действително подобно нареждане.

# 459
Това ми звучи просто абсурдно и невъзможно - лекар да може да даде болничен само за ковид, но не и за грип примерно. Пълен абсурд, ще ме прощавате. Дори някой лекар да се е изцепил така не вярвам, че има действително подобно нареждане.
За възрастни в момента има примери - не може да се пише диагноза докато не е сигурно че не е ковид, става дума за ОВИ, температура, такива неща.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 15:17 от Sparkles

# 460
Пише се Ковид, ако докажеш, че не е Ковид? Каква е логиката? Защо да доказваш, че не е Ковид, след като така или иначе ще пишат Ковид в болничния?

# 461
За ОПЛ не знам, но в болниците има пуснати заповеди от РЗИ да се пише диагноза ковид, ако пациента отговаря на симптомите дори и без тест. Правете си сметка за каква стакмистика говорим.

# 462
Аз съм от хората, които много рядко вземат болнични - само в краен случай. Децата има кой да ги гледа като се разболеят - оставям ги на баба им. Ако и двамата са болни у дома тогава става сложно. На мен лично и за мен много рядко ми се налага.
По време на ИП казаха да си пуснем първо отпуските. Затова й вярвам на лекарката. Ако можеше да ми даде за детето болничен - щеше да го направи. Но каза, че ако издаде ще трябва да ни карантинира и да ми идват на проверка от РЗИ. Затова ми даде за пръста - с все акъл два дни по-рано хванах горещата това да я връщам обратно във фурната с голям ръка и сериозно се изгорих - мехури, спукаха се... При това дясна ръка. Та си писа втора степен изгаряне и ми даде 5 дена.

# 463
Не се изразих правилно като гледам какво съм написала. ОПЛ не може да напише болничен за друго със симптоми подобни на ковид (а те са много!) ако доказано не е ковид. Напримр не може да напише фарингит или ангина. И примерно отиваш с температура и червено гърло и вместо да получиш болничен за нещо такова и да останеш в къщи, което е най-спешната мярка в момента за превенция, трябва да отидеш да се тестваш (плащаш ти). И ако решиш да не се тестваш или докато си чакаш теста (доказателството че си невинен обикновен болен) ще си останеш без болничен и може даже да отидеш на работа да си заразяваш с каквото караш. Статистиката ще процъфтява едновременно с болните от ковид и от други ОВИ. Това за хора с не толкова силно нразположение. При суха кашлица, температура и т.н лчният лекар за да не те изпусне да се узложниш може да изпрати на рентгенова снимка. Не знам ако тя е нормална дали може да даде болничен за друго. Ако не е може да те насочи към РЗИ и пак да не те тестват за тяхна сметка.
Ако в училище приложат този модел, от което се опасявам, освен проблми с болнични за родителите (на мен такъв не ми трябва) виждам и проблем или с прекалено тестване за наша сметка или с ходене на болни деца (от всякви ОВИ на училище). Трябва да имамем право при първи симтоми да можем да извиним отсъствията на детето без да го дамгосаме  с ковид, да се вземе болничен на това осноание и после да се тества, а не обратното.

Последна редакция: пт, 14 авг 2020, 15:20 от Sparkles

# 464
  • Варна
Диагноза Ковид не може да се пише без да е доказана. А да не дават болничен, защото нямаш тест за Ковид не го вярвам. Просто не вярвам, съжалявам, ако ЛЛ ми излезе с такъв номер ще звъня на ЗОК моментално да ми пуснат черно на бяло нарежданията за подобно нещо.

Общи условия

Активация на акаунт