НОЕМВРИйчета 2❤️2❤️ - Тема 5

• 47 427
  • 682
  •   1
Отговори
# 195
Furera, може ли наименованието на Наредбата?
Полезна информация, благодаря!

Наименувано е "Програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на Столична община" Grinning

# 196
  • Sofia

Наименувано е "Програма за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на Столична община" Grinning
Извинявам се, но никъде не намерих информация дали е приета тази програма и къде и какви документи се подават.
Аз единствено знам за еднократната помощ при раждане на 1во (250лв) или 2ро дете(600лв) .

# 197
Аз получих при раждане на детето 100 лв. от общината. Сумата е различна за различните общини и се определя на местно ниво. За София не знам каква е. Отидох във финансовия отдел на общината, представих акта за раждане на детето, моята лична карта, за да се удостовери, че съм с посноянен адрес на територията на общината и ми ги изплатиха на момента. Може би е имало за попълване и някоя друга бланка, но не мога точно да си спомня и да я назова.
Всяка майка трябва да проучи как е в съответната община.

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 08:12 от Helinor17

# 198
Аз съм много объркана с тези помощи. По постоянен адрес съм в Русе, но имам настоящ във Варна. Някой запознат ли е къде трябва да подавам документите? Може ли по настоящ адрес?

# 199
  • София
Може и по постоянен, и по настоящ адрес.

# 200
Подарени!!!
Подарявам ръчно плетени елечета. Ако имате интерес пишете на лични с координати за доставка. Пращам на първия дал адрес по Еконт за ваша сметка.

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 16:20 от kikair

# 201
  • София
Gerta, как ми напомни за любимото ми напишкване Grinning
Наред с всички пукания, скърцания, невъзможност да се обърна, допълнително изкривен гръбнак (след първата бременност просто се довърших...), това ми е "любимото".
Това, между другото е нещо, за което също от сега трябва да се взимат мерки. Аз не знаех с първата бременност и един ден, ама много след като бях родила (щом съм била на парти)... Скачам и танцувам и след секунди усещам, че гащите ми бяха подгизнали Sad Беше просто отвратително. Но подходих супер несериозно и сега подозирам, че ще е още по-зле положението. Много малко упражнения правя.

Аз след първата бременност имах и ужасна следродилна депресия. То всичко съвпадна и с "изгонване" от квартирата ни (4 дни преди термин ни съобщиха, че до месец-два ще искат да се махнем), а апартамента, който бяхме купили, още не беше готов. ММ ни местеше докато аз бях в болницата, поне намери ап в същия блок. Беше някакъв ужас. Нов апартамент, който не харесвахме особено и то като знаеш, че ти е за няколко месеца само.... Ново ежедневие, ревящо бебе, безсънни нощи, направо беше огромно изпитание. Въпреки подготовката ми преди това ме удари като с мокър парцал. Едно от нещата, които много ми помогнаха, беше времето, което прекарвах навън - завързах много приятелства с други майки и излизах в 9 и се прибирах към 17-18ч, та сега това маааалко ме притеснява, аз не съм от тия, дето издържат дълго на едно място да седят Simple Smile Макар и покрай карантината да се понаучих и да видях и друга гледна точка...

Ние при раждане получихме 250лв. през 2015. Никой не ми е искал и не ме е питал за образование, трябваше само да се занесе акта за раждане в общината и личната карта.

Софиянките, кажете другата седмица кога да се видим? Напишете ми тук или на лично кога ви е най-удобно като ден/час/място и да измислим нещо така че да е удобно на повечето. Ще се заема с организацията.

# 202

Извинявам се, но никъде не намерих информация дали е приета тази програма и къде и какви документи се подават.
Аз единствено знам за еднократната помощ при раждане на 1во (250лв) или 2ро дете(600лв) .
Така е! Все още не е приета Програмата, а е следвало в края на месец март да бъде приета. От СО ми казаха, че не се знае кога ще се гласува. В момента обаче, няма НА, който да предвижда такава еднократна помощ за децата, родени на територията на СО, за разлика от други градове, като например Пловдив, доколкото разбрах. В момента от софийските бебета може да бъде получена само еднократна помощ от държавата, определена на 250 лв за първо, 600 лв за второ и 300 лв за трето дете, определена в ЗДБ за 2020 г. Двете помощи, ако и в София като в други градове бъде приета Програмата, могат да се кумулират, тъй като са дължими на различни основания.
Извинявам се, че подведох майките от София, но за някои други градове има действаща такава Програма, та всеки може да се поинтересува. За моя роден град има, но не мога да се възползвам, тъй като съм от столичаните в повече с постоянен адрес в София. 😊
Иначе редът и документите, нужни за отпускането на помощта от съответната община, са посочени в действащите Програми по градове. За държавната помощ по чл. 6 от Закона за семейни помощи за деца се подават, мисля, заявление-декларация до Дирекция "Социално подпомагане" в града по постоянен адрес, но за подробности може да видите на сайта на Агенция "Социално подпомагане". За нас, защото никакви детски, социални и т. н. придобивки няма да има заради доходите ни, та съм решила, че всички права, що не зависят от доход, ще ги упражня. Омръзна ми да плащам на тая "социална" държава всеки месец една камара пари, взимани ми от заплатата, а тя да дава на онези 23-годишните безработни с по 15 деца, чиито имена дори не знаят. Хайде стига е била майка за едни, мащеха за други!

# 203
РоЗи при нещата се оправиха след раждането, но и правех упражнения ( от време на време). Сега, обаче, ме е страх да се засмея, да не дава Господ да кихна... Дано и сега бързо се оправят тези,, екстри,,.
Еднократна помощ за раждане на дете съм получавала в общината по постоянен адрес с/у акт за раждане и лични карти на родителите+някаква декларация на място. Парите се изплащат по банка. Ако приемат наредбата ще е много добре, защото заради,, онези 21г. с 15 деца", аз ще получа 300лв. за трето дете, а съм докторант, родила и изгледала 2 деца в сесии и изпити. Нямам нищо против братята... ама зарафи някои от тях ние сме ощетени. Не искам да говоря като баба ми за,, едното време,, ама едно време за 3то дете са давали медал на майката, а сега и потупване по рамото няма...

# 204
Сега ако имаш три пък какво остава за четири деца, най-много да се намери някой да ти каже "Ууу ко прайте, не се спряхте като зайците сте".
Общинската помощ засега е само в някои общини и то по-често в по-малките, което е и логично до някъде. Трябва да има и бюджет за нея, а бройката на родилите в София и в Кърджали е мноого различна. За София, Пловдив и Варна знам, че няма със сигурност общинска.
Аз за за детски няма да се класирам, даже и със второто, все пак съм милионерка 😁😁.

# 205
Сега ако имаш три пък какво остава за четири деца, най-много да се намери някой да ти каже "Ууу ко прайте, не се спряхте като зайците сте".
Общинската помощ засега е само в някои общини и то по-често в по-малките, което е и логично до някъде. Трябва да има и бюджет за нея, а бройката на родилите в София и в Кърджали е мноого различна. За София, Пловдив и Варна знам, че няма със сигурност общинска.
Аз за за детски няма да се класирам, даже и със второто, все пак съм милионерка 😁😁.
Уважаема, ти чуваш ли се?!? 4 деца? Те сега ме гледат все едно съм излезнала от ,, махалата,,, че и без това имаме няколко бои по рождение, а и пребивавайки по месец-два на морето, сама разбираш, че тенът си ни седи до другото лято 😜 А обичам децата, мога да си позволя да имам деца, без да се притеснявам за бъдещото им осигуряване, но погледът все едно съм се сбъркала ме убива. Макар че, засега повечето казват,, майка-героиня,,.
РоЗи, брой ме за срещата по всяко време Simple Smile От сутрин до здрач съм айляк до 29ти Simple Smile

# 206
Здравейте! По повод на социалните помощи, като сметна доходите ни за петчленно семейство, живот и здраве, излиза че не ни се полагат детски надбавки. А ако вярвам на думите на мой колега, който има близнаци родени през 1986 г., семейството е получило апартамент в Лозенец.
Това за мен е второ раждане. Вероятно ще получа сумата определена за второ дете, а именно 600 лв. Единственото, което искам е да изкарам безпроблемно оставащите около 2 месеца и да видя дечицата.

# 207
Рози,Герта,какви упражнения правите?
При мен беше проблем след първото раждане и изчезна от само себе си,но сега почна още от бременността. Не мога да си представя какво ще е след раждането. Помагайте,моля

# 208
Здравейте, с риск да бъда критикувана, аз съм в 27 г.с. днес особено много усещам бебо, още от сутринта.  Имате ли такива дни, и това според вас нормално ли е? Нещо ме гони параноята:)

# 209
  • София
Потърси упражненията на Кегел.

Общи условия

Активация на акаунт