НОЕМВРИйчета 2❤️2❤️ - Тема 5

• 47 474
  • 682
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Dagny, аз като човек, който често се разстройва (дори не бременен), мисля че на бебетата рязко им се освобождава място и затова после по-малко се усещат. Поне при мен е така.
Доста кофти преживяване си имала.... Ама щом е било еднократно значи нещо комбинацията на вечеря не ти е подействала добре, според мен, освободила си се от тежък товар Simple Smile

Аз с първата бременност раждах с епидурална, ама си я исках, много ми е нисък прага на болка.... Според мен няма лошо в тези неща, за удобството ни са, знам ли... Раждането колкото и да се настройва човек, е неочаквано. Имам приятелка, която роди 4200 естествено, бях в шок, ама си ходеше нормално след това Joy

Наздраве от мен с един спрайт

# 346
Ами да не кажа сега някоя глупост с изказването си, но примерно на моята приятелка и е спряла кърмата, защото уж не е стигала и е давала адаптирано мляко. Като чета и гледам лекции, казват че е голяма грешка дохранването с АМ, по скоро трябва да цедиш за да стимулираш кърмата, но толкова че да олекне гърдата, за да не получиш хиперлактация. Друга моя позната, казва че детето е било мързеливо и не е искало да сучи и е почнала с АМ, а има нагледни клипове как е добре да застане зърното в устата за да суче правилно. А всъщност като коментирам с тях това което казвам тук е че те не са го знаели това. Наистина има доста инфо навсякъде, дано да можем да го приложим

# 347
  • София
Това наистина са две от най-често срещаните грешки.

# 348
За кърменето аз не съм имала особени проблеми с първото, като се има предвид, че бях секцио бебето го видях на 3ти ден, до тогава капка коластра не пуснах, с помпа така и не можах да изцедя нищо и бебето беше захранено с АМ. Бях се подготвила много добре теоретично, видеа на Ася Демирева, четох статии на Хедра, ходих на лекция на Елена Василева(която беше много, много полезна), но и педиатърката много ме подкрепяше за кърменето, никога не ми е казвала да дохранвам. Педиатъра е много важен, някои много могат да ти прецакат кърменето с разни психоатаки особено на майки с първо, като ти кажат малко наддава, не му стига, дохранвай го, или много яде гледай по колко качва спирай му нощните хранения.
Дъщеря ми беше 2 месеца със жълтеница и наддаваше много слабо, аз все се притеснявах, педиатърката все ми викаше "Нали наддава, не сваля, кърми я по-често и ще й мине по-бързо жълтеницата"
За килата, 28г.с съм +6 на 177 см, не ми тежат, не съм отекла, но много се пазя с яденето да не се отпусна, че имам лош опит с предишната бременност със почти +30, аз съм страшно лакома. И тогава не ми тежаха дори накрая, не ми и личаха толкова заради ръста, обаче колко гадно ми беше като родих и месеци почти нищо не свалих, а толкова бях слушала как качили 20 и кусур и след 1 месец почти всичко свалили. Таратанци, при мен не беше нищо подобно, дори сега 2 години след раждането като забременях не бях свалила абсолютно всичко. Добре изглеждах, приемах се с новия вид, но само защото със висока и качвам и свалям абсолютно равномерно.

# 349
На мен ми е много интересно жените, които са с второ дете сега, с първото колко свалихте при раждането?

# 350
Да споделя и аз моето мнение и моя опит в кърменето 🙂 Много майки си мислят, че от момента, в който слезе кърмата и ще са като крави, ще се лее мляко на шир и на длъж... Нищо подобно! Може да е много, но може и да не е. Кърмата е точно толкова, от колкото се нуждае бебето, а неговото стомахче първите дни е много, много малко и то се нуждае буквално от грамчета. Отделно съм чувала, че в първия момент каналите се пълнят с друга течност (може би лимфна?), разширяват се и тогава идва ред на кърмата. Това, всъщност, причинява втвърдяването и болката в началото. Не знам доколко е вярно 🤷
По мои наблюдения, най-честата грешка на майките е да мислят, че нямат кърма или, че тя е недостатъчна, защото бебето иска да суче често или защото плаче. За мен това означава абсолютно незнание за какво изобщо иде реч! Новородено бебе не се храни по график. Освен от глад то може да плаче по много други причини - страх, стрес, колики...
Много майки решават към третия месец, че хоп от раз им е спряла кърма, а всъщност това е периода, когато кърмата физиологически се регулира, така да се каже, към нуждите на бебето, което вече не се води новородено. Гърдите вече не са така силно напрегнати и твърди. Отпускат се, стават по-меки и изглежда, че в тях няма мляко, а всъщност има 🙂 Обикновено тогава бебето иска да суче малко по-често, като по този начин то само регулира нещата и задава нужното му количество. След това вече всичко става доста по-лесно 🙂
Най-важното е да четете, да се информирате, а не само да слушате баби, лели, стринки и тн. И желание да имате, разбира се!
Моята кърма слезе ударно на 4тия ден. Вече бяхме установили, че бебето не може да засуче както трябва, защото зърната ми бяха огромни, а устата на бебето мъничка. Та акушерките бяха достатъчно добри да ми обяснят как да масажирам, връчиха ми служебната двуфазна Медела, масла, олиа, кърпи и ми казаха да не мърдам от стаята, докато не облекча. Отокът спадна, потече коластра, после кърма и така започнах да цедя и да си храня детето. Това продължи три месеца! Денонощно, на три часа! Бях късметлийка, че сам си направи тричасов режим 🙂  През цялото време се опитвах и да го слагам на гърда, докато в един момент порасна и успя да засуче! Кърмих го една година 😃 по всяко време, където и когато пожелае! Беше малък цокльо 😃 Отбих го без драми и проблеми, аз плаках доста повече от него, защото само аз си знаех какво ми костваше да успея! Сега също се надявам всичко да е наред и да успея да си кърмя детето, пък ако ще пак да сме най-добри приятелки с помпата 😃
Успех и на вас!

# 351
Mamsi, Josephine, pladi, споделям написанато от вас за кърменето. Мнението ми, разбира се, е само на база прочетена теория.
Дано ни се получи леко, да потече по мляко.
Освен на тръгване към родилното да плиснем чаша мляко пред нас Grinning

# 352
На мен ми е много интересно жените, които са с второ дете сега, с първото колко свалихте при раждането?
Аз качих 23кг, но бях със страшни отоци! Краката ми от коляното надолу бяха равни, нямаше обувки, които да ми стават и ходех с джапанки! Добре че беше лято 😁 Ръцете, лицето... всичко беше олеле майко! Бях и с прееклампсия, разбира се, и това после наложи спешн секцио. Та, от болницата излязох -7 кг , а 2 седмици след това, като ми спаднаха отоците и пак имах глезени, бях с още 7-8 кила надолу. Бяха ми останали едни десетина, които свалих миналото лятото. Сега, като гледам, пак толкова ще кача 🤷

# 353
Много полезни съвети от майки, които вече са кърмили, благодаря ви! Аз също слушам лекции и на Ася, и на Елена, ще продължавам да гледам, където и каквото излезе. Мисля и книгата на Хедра да си взема. Да се надяваме, че с добра подготовка, дори и да има проблеми те няма да са нерешими. Simple Smile

# 354
Момичета, аз се "предадох" с кърменето. Родих секцио ноември 2019, той не искаше да засуче... Цедях се 4 месеца на 3 часа 24/7. Нямах много кърма ама цедях до последната капка. Сега ме е яд... Можех да съм по настоятелна, да повикам консултант и т.н. Всяко бебе може да суче, просто трябва повече настоятелност. Аз започнах да дохранвам и всичко отиде.. Но колкото можах му дадох. Успех, момичета!

# 355
За кърменето няма да говоря много-300 консултанти виках, цедях се като млеконадойна крава, но и двата пъти просто нямаше достатъчно. Нито хипер лактация направих, нито нищо. Тук е историята и с килата след раждането- с първото качих 16,с второто 12. И при двете излезнах - 8 от родилното, но в 3месечния период на кърмене качвах между 12-15кг. КОШМАР някакъв. Този път няма да си го причинявам. Искам да кърмя, ще направя всичко по силите си за да кърмя, но ако нещата тръгнат като първите пъти, ще се откажа овреме. Поне да си спестя качването на 300кг постпартум.

# 356
Здравейте мами и бъдещи мами! Имам въпрос постоянно съм със рефлукс след всяко хранене  е някъв кошмар в 27 г.с съм как сте или се справяте?
Благодаря 😊

# 357
На мен ми изписаха смучещи се таблетки бианацид. От вчера ги вземам защото аз съм с постоянни болки в стомаха и ми е доста зле

# 358
Ако са лекарствен продукт ще пигам АГ щото той ми казва нормално е бременна си яж плодове и зеленчуци 😏 Но каквото и да хапна,после ми си връща в хранопровода,горчилка оригване и е доста дискомфортно

# 359
Качих 9 кг., а след раждането веднага свалих 6 кг. Сега ми се струва, че ще бъде по-зле положението, но предстои да разбера.

Общи условия

Активация на акаунт