Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с ИЯР - тема 16

• 54 177
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
Cherry_blossom, на мен също ми се струва, че при теб инвитро на естествен цикул е по добре от силна стимулация. Но имаи напредвид, че това си е дългосрочен ангажимент.
Поне пълен набор от хормони и щитовидна жлеза би следвало да се проверят преди инвитро, както и състоянието на тръбите.
До колкото знам при стимулация се развиват само атриалните фоликули и не влиае уж на яйчниковия резерв.
Уви гаранция дали ще се получи няма никога, при мен се получи, но приключи с мицед в 9 г.с.

# 211
На мен продължава да не ми идва цикъла.
Имам задържан фоликул след икси на естествен цикъл с хапчета.
На втората седмица закъснение на цикъла д-р Персенска ме прегледа и каза, че фоликула е смачкан и до десетина дни ще изчезне, а ако не, ще ми изпише лекарства.
Та какви хормонални лекарства изписва при задържан фоликул и колко време след вземането им идва цикъла?
А веднага от същия цикъл може ли да се планира нов опит на ец?

# 212
  • Пловдив
На мен продължава да не ми идва цикъла.
Имам задържан фоликул след икси на естествен цикъл с хапчета.
На втората седмица закъснение на цикъла д-р Персенска ме прегледа и каза, че фоликула е смачкан и до десетина дни ще изчезне, а ако не, ще ми изпише лекарства.
Та какви хормонални лекарства изписва при задържан фоликул и колко време след вземането им идва цикъла?
А веднага от същия цикъл може ли да се планира нов опит на ец?
Дуфастон за 5 дни. Спираш ги след 2..3...4 дни ти идва. При мен така действаха. Wink

# 213
Здравейте момичета,
Влизам, за да се оплача. Вчера видях най-кошмарната цифра на ФСХ. Досега не съм била дори близо до нея и изведнъж … ФСХ 45. Не знам дали да се надявам, че е нещо временно или вече нещата са необратими.

Та имам и едно питане. Докторът ми изписа Естрофем до 16-ти ден, и Естрофем + Дуфастон от 16-ти до 26-ти ден. Това всъщност не е ли хормоно-заместителна терапия, както при прием на Трисеквенс, Фемостон и имаше още някакво подобно, което изписват в Турция? Обаче ми каза, че след 26-ти ден спирам и отивам на преглед на 2-ри ден от следващия цикъл. А при ХЗТ не се ли пиеше без да се спира?

Направо съм в шок, че идва края на репродуктивните ми функции. Имам си цикъл иначе, нямам горещи вълни или други симптоми на менопауза. Но направо ми се реве. Cry

Миналия МЦ беше странен -  бях на Фемара, от която нищо не тръгна, 1 фоликул тръгна след спирането й, но на 16-ти ден от МЦ бях с нисък Естрадиол и високо ЛХ и ме канселираха. Според вас дали може това объркване от Фемарата да е направило бозата с хормоните този цикъл? Disappointed

# 214
  • София
фемостона и подобните май имат естрадиол и прогестерон.
тука ти имитира стандартен цикъл.
случват се всякакви аномалии.
може пък да е еднократно, може и с толкова намеси организма съвсем да се смахва.
аз като от известно време не се меся имам цикъл по часовник, овулации, работи, всичко е предвидимо.

# 215
Bobby, имах сходен случай през юни, макар и с доста по-нисък ФСХ, но над 10. Беше единичен случай, следя го всеки месец, върти около 4-5. Мисълта ми е, че е динамичен, наблюдавам го и при други момичета. За да има проблем, стойността трябва да продължава висока. И въпреки нея се забременява, имам пример в 20-21 седмица в момента. Когато рязко ми се вдигна ФСХ, ме бяха канселирали със същия проблем-нисък екстрадиол, високо ЛХ. Питах дали ФСХ има общо с летрозола, който пих май месец. Отговорът беше, че няма нищо общо. Но май и телата ни искат пауза от време на време...

# 216
Боби,
Височко е, но не значи, че все така ще е.

Аз януари 2018 и август 2019 имах ФСХ 38, а февруари 2020 други месеци в този период - 9.

Това, което ти е дал докторът имитира турското Циклопрогинова, само че то е Естрадиол + Естрадиол и Прогестин и също са 21 таблетки, след което идва цикъл.
Циклото върши добра работа да свали ФСХ; дано и тази комбинация свърши 🤞🏻🤞🏻🤞🏻

# 217
Здравейте момичета,
Влизам, за да се оплача. Вчера видях най-кошмарната цифра на ФСХ. Досега не съм била дори близо до нея и изведнъж … ФСХ 45. Не знам дали да се надявам, че е нещо временно или вече нещата са необратими.

Та имам и едно питане. Докторът ми изписа Естрофем до 16-ти ден, и Естрофем + Дуфастон от 16-ти до 26-ти ден. Това всъщност не е ли хормоно-заместителна терапия, както при прием на Трисеквенс, Фемостон и имаше още някакво подобно, което изписват в Турция? Обаче ми каза, че след 26-ти ден спирам и отивам на преглед на 2-ри ден от следващия цикъл. А при ХЗТ не се ли пиеше без да се спира?

Направо съм в шок, че идва края на репродуктивните ми функции. Имам си цикъл иначе, нямам горещи вълни или други симптоми на менопауза. Но направо ми се реве. Cry

Миналия МЦ беше странен -  бях на Фемара, от която нищо не тръгна, 1 фоликул тръгна след спирането й, но на 16-ти ден от МЦ бях с нисък Естрадиол и високо ЛХ и ме канселираха. Според вас дали може това объркване от Фемарата да е направило бозата с хормоните този цикъл? Disappointed

Може да е от Фемара, моето ФСХ беше 36 един месец след прием и после падна.

# 218
  • София
Няма как да е от Фемарата тя подтиска естрогените и набавя ФСХ на организма когато е в недостиг за да си отгледа Ф. Щом ФСХ е толкова висок, значи организма е в огромна липса и затова не може да си отгледа правилно Ф. Тя само е помогнала, но не и навредила, камо ли да е вдигнала ФСХ.
ФСХ е вдигнат по друга причина, дисбаланс в хормоните в следствие на поредни пункции, прием на медикаменти и др. Да се има в предвид, че това е динамичен хормон и се регулира - всеки мес. може да е с различна стойност

# 219
  • София
Няма как да е от Фемарата тя подтиска естрогените и набавя ФСХ на организма когато е в недостиг за да си отгледа Ф. Щом ФСХ е толкова висок, значи организма е в огромна липса и затова не може да си отгледа правилно Ф. Тя само е помогнала, но не и навредила, камо ли да е вдигнала ФСХ.
ФСХ е вдигнат по друга причина, дисбаланс в хормоните в следствие на поредни пункции, прием на медикаменти и др. Да се има в предвид, че това е динамичен хормон и се регулира - всеки мес. може да е с различна стойност
Не съм много съгласна с това мнение, но все пак не съм лекар и е възможно да бъркам.
Фемара блокира ензим, който участва в образуването на естрогени, а не набавя ФСХ.
По моята логика след като се блокира естрогена в организма, тялото изкуствено се лъже, че няма такъв и от там би следвало да повиши ФСХ, който от своя страна трябва да накара повече фоликули да растат и от тях съответно да се повиши естрогена.
Според мен след като не са се образували фоликули е напълно възможно ФСХ да е останал висок вследствие на Фемарата.

# 220
Още за НМН:

Момичета,
Обещах да проуча за дозите на НМН в отговор на една публикация, че по-малки дози НМН работят по-добре за фертилитет.
Изрових разни американски групи, писах си с някакви хора, които само с това се занимават, четох и, да, по всичко изглежда, че доза от 500 мг/ ден наистина работи по-добре от 1,000 мг/ ден.
Поднасям извиненията си на Софрони В, който беше писал за това в БГ сайт, а аз се усъмних в информацията му.

Прилагам линк, който обяснява как около *500 мг е дозата* (те всъщност казват между 350 мг и 1,400 мг за жена 50 кг, но 500 мг се счита за вярната цифра според други източници) ако НМН се приема за фертилитет: https://alivebyscience.com/small-dose-of-nmn-restores-fertility- … sage-suggestions/

Успех на всички 🍀

# 221
  • София
Аз също не съм лекар, но доколкото съм чела и имам познания съм разбрала това.

Купу виж това за Фемарата

Овариалната стимулация - стимулация на дейността на яйчниците
Aromatase inhibitor (Arimidex, Femara)
Ароматаза-инхибиторите (AI) имат потенциал да заместят CC като т. н. „първа линия“ на лечение чрез стимулиране на овулацията. Чрез прилагане на AI се постига намаляване на дозата от FSH, необходима за постигане на оптимална контролирана яйчникова хиперстимулация, подобряване на овариалния отговор към гонадотропините при случаите с незадоволителен яйчников отговор, подобряване на яйчниковия отговор при стимулация в случаите с ендометриоза, подобряване степента на имплантация при техниките за асистирана репродукция, намаляване на естрогеновите нива и намаляване риска от яйчников хиперстимулационен синдром (OHSS) при контролираната овариална стимулация

# 222
  • София
pepita5 успя да ме накараш да се поразровя за информация Grinning
Мисля, че се бъркаш - в този текст по скоро се има предвид ако се ползва едновременно Фемара /летрозол/ заедно с инжекции FSH, което наистина води до използване на по-ниски дози от препарата FSH в сравнение ако се използваше самостоятелно без Фемара, защото с нейна помощ собствения FSН вече е увеличен и няма нужда от високи дози внесен от вън.

Ето част от една публикация за Кломифен Цитрат и Фемара /Летрозол/:
Скрит текст:
При жени, подложени на индукция на овулация за лечение на олигоановулация, кломифен цитрат отдавна е първоначално избрано лекарство за терапия от първа линия [ 1 ]. Лекарството действа предимно чрез конкурентно инхибиране на свързването на естрадиол с неговия рецептор в хипоталамуса, като по този начин освобождава хипоталамуса от отрицателно инхибиране и позволява повишено освобождаване на фоликулостимулиращ хормон (FSH) от хипофизната жлеза. Това увеличение на освобождаването на FSH засилва фоликуларния растеж, увеличавайки шансовете за овулация. Лекарството също се оказа полезно за създаване на множествена овулация при двойки с необяснимо безплодие, мъжки фактор безплодие и други нарушения, при които контролираната яйчникова хиперстимулация се счита за ценна.

Въпреки че е одобрен за употреба в Съединените щати повече от 40 години, кломифенът има някои значителни ограничения. Първо, само 75–80% от ановулаторните жени реагират на лекарството с подходящ фоликуларен растеж [ 1 ]. Освен това, страничните ефекти на лекарството могат да бъдат психологически трудни за издържане (горещи вълни и промени в настроението) и вредни за плодовитостта (нарушено развитие на ендометриума и абнормни цервикални секрети). Лекарството има дълъг полуживот и неблагоприятните ефекти могат да бъдат кумулативни с течение на времето [ 2 ].

Клас лекарства, известни като инхибитори на ароматазата, също има потенциала да засили освобождаването на FSH, не чрез инхибиране на взаимодействието на естрадиол-рецептор, а по-скоро чрез инхибиране на синтеза на естрадиол. Един такъв инхибитор, летрозол, е одобрен за употреба през 1997 г. за лечение на рак на гърдата. До 2001 г. той се използва при ановулаторни жени с голям успех и понастоящем лекарството е изключително популярно сред лекарите и пациентите при лечението както на дисфункция на овулацията, така и за контролирана яйчникова хиперстимулация: полуживотът на лекарството е само 45 часа и страничните ефекти, макар и подобни на тези на кломифен, са далеч по-леки и по-редки
от тук https://www.hindawi.com/journals/isrn/2011/242864/
И още една:
Скрит текст:
Кломифен срещу летрозол: механизъм на действие
Кломифен, нестероидно съединение, структурно подобно на естроген, блокира естрогенните хипоталамусни рецептори, което води до заслепяване на оста хипоталамус-хипофиза към ендогенен циркулиращ естроген. Това от своя страна предизвиква освобождаване на FSH от предната част на хипофизата след промени в пулсирането на GnRH. Кломифенът също има периферно антиестрогенно действие на нивото на ендометриума и цервикалната слуз, обяснявайки отчасти несъответствието в честотата на овулация и честотата на бременността [ 1 ].

Летрозол, селективен инхибитор на ароматазата, предотвратява превръщането на андрогените в естроген, като по този начин освобождава оста на хипоталамо-хипофизата от отрицателната обратна връзка на естрогена, което води до увеличаване на секрецията на FSH от предната част на хипофизата. Натрупаните андрогени в яйчника допълнително увеличават фоликуларната чувствителност към FSH [ 7 ]
от тук https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3148573/.

# 223
  • София
[не исках да пиша, защото с Боби вървим с подобна скорост по подобни тръни.

Не знаем от какво е това фсх. И Стаменов не знае, според мен. Пий си хапчетата, които ти е дал и дано подействат и да има смисъл от всички тия мъки накрая.

Аз си мисля, че а прп-тата при мен всичко се обърка. Но дай боже да има смисъл всички тези болки, сълзи и страхове накрая... Тъжно ми е много.

# 224
  • София
Скъпа, дано не отекчаваме останалите момичета, но ние с теб четем едно и също , а го тълкъваме по различен начин. Виж в това което ти си ми изпратила в 2-рото, където пише за Летрозола.

Летрозол, селективен инхибитор на ароматазата, предотвратява превръщането на андрогените в естроген, като по този начин освобождава оста на хипоталамо-хипофизата от отрицателната обратна връзка на естрогена, което води до увеличаване на секрецията на FSH от предната част на хипофизата. Натрупаните андрогени в яйчника допълнително увеличават фоликуларната чувствителност към FSH [ 7 ]

Нали когато стойностите на ФСХ са високи означава, че в организма няма достатъчно количество от този хормон. Затова след прием на Фемара се увеличава секрецията на FSH от предната част на хипофизата, което означава, че кара организма да изработва сам и по този начин стойностите на Фсх намаляват и организма започва да работи по нормално.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 13:52 от pepita5

Общи условия

Активация на акаунт