Слънце отново изгря и априлчето се пак засмя.

• 9 736
  • 295
  •   1
Отговори
# 135
И аз да питам пак за слагането на олио в пюретата Rolling Eyes

Shocked Това аз за първи път го чувам  ,да не става въпрос за домашните  newsm78

юлчето се загуби...какво ли означава това Mr. Green

Яяяя аз нещо съм пропуснала,кажете и на мен де  Praynig Mr. Green

# 136
  • София
юлчето се загуби...какво ли означава това Mr. Green

Яяяя аз нещо съм пропуснала,кажете и на мен де  Praynig Mr. Green

Абе, ако не се лъжа, тя казваше, че може да се наложи да поизбързат за второ хлапе, ама щяла да обяснява после...  А нашта Филипка нали си любопитка и дебне ли дебне, ама новини нъц smile3508 

М даааа, има голяма логика в това за масноразтворимите витамини и мазнинката. Наскоро това се обяснявах с майка ми, че морковената салатка е по-полезна от да си ги ръфаш така морковките, ама не се сетих защо, пък то си е много близко до акъла, ... за който го има, де  newsm78
Ама има и бая по-зле от мен, де;  в тая тема за солта, която бяхте дали, някой беше писал, че имало 2 вида сол- морска и обикновена, която била натриев хлорид (NaCl)  Малеее....smile3555  А по ТВ-то даваха някви тийнейджъри, които не знаеха какво се празнува точно днес и кой какво е Съединявал Confused   Аз, като един (не)виден представител на БГ образоват. с-ма, направо ми идеше да си боцна главата в паркета от срам  Embarassed

# 137
  • софия
здравейте Hug,
искам да попитам за захранването със зеленчуците и по точно за картофите...четох, че доста момичета започват с тях, а аз съм чела, че те са тежка храна и запичат....не е ли по-добре да се започне с други зеленчуци ? /тиква, сладък картоф, тиквички.../

# 138

Shocked Това аз за първи път го чувам  ,да не става въпрос за домашните  newsm78
[/quote]

Ей Дея, Ще ти пиШа 4ерни то4ки 4е не ми 4етеШ постингите, 2 пъти съм го обяснила ве4е в таzи тема  Naughty  Wink
Отнася се най ве4е zа домаШните, но и zа купените пюрета. Трябва да съдържат 8 до 10гр маzнина, ако няма толкова, добавяйте. 5гр се сравняват на една 4аена лъжица, 10 на една супена. Слага се във вси4ки беzмле4ни каШи и пюрета.

# 139
  • София
Момичета, болна съм! Разтройство и температура! И то точно, когато майка ми я няма! сега свекър ми разхожда децата! Ужас - направо се чувствам ужасно!
Да ви питам - кое наричат сладък картоф?

# 140
  • софия
ами прилича на картоф ама има леко розова кожичка/обелка
има го в Пикадили

# 141
Здравейте, виждам че пишете за захранването, аз смятам да почна с готово пюренце от морков на Gerber има малки опаковки от 80г. какво мислите за моркова? И трябва ли да добавям мазнина към готовото пюре?

# 142
  • София
 newsm59 Честит рожден ден на PetyaP! Много щастие, късмет и любов! newsm59

# 143
  • София
ами прилича на картоф ама има леко розова кожичка/обелка
има го в Пикадили
ААА, знам го - незнаех, че така се нарича!
Абе това с олиото ми е много странно!

# 144
  • София
Здравейте и от нас с Тонито!
Снощи прочетох една книжка, която е много полезна за темата, която обсъждаме – “Хранене на бебебо” на проф. Д-р Лиляна Трифонова. Авторката е педиатър специализирала по проблемите с  храненето на бебетата и децата с над 30г опит.
Ще дам най-общите неща от книжката, а ако някой има повече въпроси да пита ще отговарям.
“ ... напоследък не се фиксира точно видът на първата въведена храна. В някой страни децата се захранват с инстантна каша, в други, включително и у нас със зеленчуково-млечни пюрета.” С какво ще изберете да захранвате е ваша лична преценка. Не е захранване даването на плодови сокове и пюрета, тоест тези неща които не заместват едно млечно хранене (кърма или АМ). “ При наличие на достатъчно кърма захранвянето може да се отложи до 6м. След захранването режимът на хранене се променя на 5 кратен през 3 ½ часа”.

Основни правила:
1.   Захранването не се започва преди края на 4м (това според мен е за деца, които се хранят с АМ);
2.   До 6м не се захранвя с глутенови каши (пшенично, ръжено, овесено или ечемичено брашно). Безглутенови брашна са  оризовото, царевичното и елденото;
3.   До 6м не се дават алергизиращи храни като риба, портокали, домати, ягоди и продукти с високо съдържани ена нитрати – моркови и спанак.
4.   При въвеждане на храна детето трябва да е здраво;
5.   Започва се с 2-3 чаени лъжички от новата храна, в следващите дни се увеличава с поняколко лъжици и за около 10 дни се замества изцяло едно млечно хранене. Под нова храна се разбира – зеленчуково пюре, каша, попара и т.н, а не вида зеленчук или месо;
6.   Следваща нова храна, тоест ако сме започнали със зел. Пюре, каша се дава след 14 дневен интервал;
7.   При поява на повръщане, диария, обрив храната се спира и се опитва пак след 1 седмица;
8.   Новата храна се дава с лъжица. Приучването към лъжицата е по-лесно преди да е започнало никненето на зъбите;
9.   Ако детето не харесва определена храна или зеленчук, плод, каша, то тя не се дава и се пробва пак след 3-4 дни.

Ред на въвеждане на храните:

2месец – плодов сок. Започва се с ябълков и постепенно се разнообразява.
3 месец – плодово пюре. Готови без мляко, не заместват хранене. Започва се с 1-2 лъжички, количеството се увеличава до 8 или 40мл.
4 месец, в края на месеца– млечно-зеленчуково пюре или инстантна каша – оризово-млечна, царевично-млечна или друга. Дават се първо 2-3 лъжички и постепенно се увеличава до пълно заместване на едно млечно хранене. Количеството, което трябва да се дава около 150-160мл;
5 месец -   ако едното хранене е заместено със зеленчуково-млечно, то сега се замества с млечна каша друго млечно хранене или обратно. Пак се дава по 2-3 лъжички до пълно заместване на храненето. Този месец започва даването на ¼ твърдо сварен жълтък. Яйцето трябва да е прясно, черупката да не е кална или със сивкави отенъци. Вари се 12-15минути. Дава се три пъти седмично към зеленчуковото пюре или кашата.
6 месец – месно зеленчуково пюре, което се редува със млечно-зеленчуковото. Започва се със заешко месо пуешко, пилешко , агнешко, телешко, свинско и кайма. При деца с алергии не се дава агнешко, ярешко месо и риба. При деца с алергия към белтъка на кравето мляко не се дава телешко и говеждо месо.
7 месец – попара със сирене. Замества сутрешното хранене. Жълтъкът се увеличава на ½. Плодовият сок може да се замени със настъргани плодове.
8 месец – преди зеленчуковото или месно пюре се дава бульон или зеленчукова супа.
9 месец – обикновено са изникнали резците и може да се дава бисквита, парченце ябълка, за да свиква да отхапва и поглъща по-едри и твърди храни;
10 месец – преходна храна – адаптирано или кисело мляко с бисквита или парче кифла. На обед може да се дават чушки с месо, мусака, сирене. 2-3 пъти седмично може да се дава цял жълтък.
11 месец – обедното пюре се заменя изцяло с преходна храна;

Примерна схема на хранене:
6:00 ч *кърма (адапт. мляко) – 130 - 160 мл
9:00 ч *кърма (адапт. мляко) –130 - 160 мл *плодов сок или плодово пюре – 1/2 кафена чашка
12:00 чп *кърма (адапт. мляко) – 130 - 160 мл *постепенно захранване с готово млечно – зеленчуково пюре в края намесеца
15:00 ч *кърма (адапт. мляко) – 130 - 160 мл
18:00 ч *кърма (адапт. мляко) – 130 - 160 мл *плодов сок или плодово пюре – 1/2 кафена чашка
21:00 *кърма (адапт. мляко) – 130 - 160 мл
5 месец
6:30 ч*кърма (адапт. мляко) – около 160 мл
10:00 ч *кърма (адапт. мляко) – около 160 мл*плодов сок или плодово пюре – 1/2 кафена чашка
12:30 ч *готово млечно – зеленчуково пюре – 150 – 160 г. *1/4 твърдо сварен жълтък (през ден)
17:00 ч *постепенно захранване с инстантна безглутенова млечна каша – около 150 – 160 г.*плодов сок или плодово пюре
20:30 *кърма (адапт. мляко) – 130 - 160 мл
6 месец
6:30 ч *кърма (адапт. мляко) – 160 - 200 мл
10 ч *кърма (адапт. мляко) около 160 – 200 мл*плодов сок или плодово пюре – ½ каф.чаша
13:30 ч*готово млечно - зелечуково пюре – 160 – 200 г; твърдо сварен жълтък *редува се с готово месно пюре (през ден)
17:00 ч*млечна каша (инст.каша, грис, ориз, нишесте) – 160 – 200 г.
*плодов сок или плодово пюре – 1/2 каф.чаша
20:30 ч*кърма (адапт. мляко) – 160 - 200 мл
7 месец
6:30 ч*кърма (частично адапт. мляко) – 160 - 200 мл
10 ч*попара със сирене -  160 – 200 г
*плодов сок или плодово пюре – 1 каф.чаша
13:30 ч*готово млечно - зелечуково пюре – 160 – 200 г + твърдо сварен жълтък*готово месно пюре (през ден) – 160 – 200 г.
17:00 ч*млечна каша  – 160 – 200 г.*плодов сок или плодово пюре – 1 каф.чаша
20:30 ч*кърма (частично адапт. мляко) – 160 - 200 мл

Имам и едно въпросче:
Започнахте ли да закалявате мъниците и ако да как?

# 145
Здравейте момичета,
Бързо оздравяване Вени*
По темата за храненето: и на мен ми се вижда малко странно това с олиото.Не им ли е раничко още за олио, да не ги разстроим  Wink

# 146
Момичета, болна съм! Разтройство и температура! И то точно, когато майка ми я няма! сега свекър ми разхожда децата! Ужас - направо се чувствам ужасно!

Ох милата знам какво ти е и аз бях така,бързо се оправяй!

Ей Дея, Ще ти пиШа 4ерни то4ки 4е не ми 4етеШ постингите, 2 пъти съм го обяснила ве4е в таzи тема  Naughty  Wink
Отнася се най ве4е zа домаШните, но и zа купените пюрета. Трябва да съдържат 8 до 10гр маzнина, ако няма толкова, добавяйте. 5гр се сравняват на една 4аена лъжица, 10 на една супена. Слага се във вси4ки беzмле4ни каШи и пюрета.
[/quote]

Не четах ,че се слагало но въпросът ми е защо се слага???Каква е логиката,примерно съгласна съм възможно е в домашните да се слага,ама в купешките  newsm78

Абе това с олиото ми е много странно!

И на мен  newsm78

5 месец
6:30 ч*кърма (адапт. мляко) – около 160 мл
10:00 ч *кърма (адапт. мляко) – около 160 мл*плодов сок или плодово пюре – 1/2 кафена чашка
12:30 ч *готово млечно – зеленчуково пюре – 150 – 160 г. *1/4 твърдо сварен жълтък (през ден)
17:00 ч *постепенно захранване с инстантна безглутенова млечна каша – около 150 – 160 г.*плодов сок или плодово пюре
20:30 *кърма (адапт. мляко) – 130 - 160 мл

То това е хубаво ,ама 160 мл Дея-Мария са и малко  newsm78
А иначе за жълтъка е така  Grinning

# 147
Петя, Честит Рожден Ден!
Много усмивки и весели моменти.

bouquet  bouquet  bouquet

# 148
Дея, 4ети на zад в таzи тема, обяснено е zаЩо.

Давам ви оЩе един пример. От 4ти до 12ти месец бебетата имат нужда от 700 калории на ден, вкл. 31гр маzнини. Погледнах едно пюренце с моркови, вътре има под 1гр маzнина.  В 100мл кърма има 4,2гр, в краве мляко 3,6. Маzнината е много важна zа децата до 2 годинки, zа растежа и са да се раzтварят витамините в храните (еее, пак се повтарям, ама като има които не 4етат, така Ще е  Mr. Green ) За това ако едно пюре или една беzмле4на каШа съдържа под 8 до 10 гр маzнина, се добавя. Зори с това би трябвало и ти да си намерила отговор на въпроса си.

Така пиШе в книгата ми (автори са една акуШерка и един педиатър), нау4ния институт zа детско хранене към Дортмунския университет съЩо го препоръ4ва а в4ера иzрових една броШурка на НУК zа храненето и там съЩо го пиШе.

Препоръ4ва се да се редуват олио и краве масло.

Сега 4етох и 4е не се препоръ4ва да се дава 4ай zаЩото съдържа Танин който пре4е на усвояването на желяzото в храната  Thinking

Вени, бърzо да се оправяШ  Praynig

Петя, 4естит рожден ден, желая ти много Щастие    bouquet

# 149
Честит рожден ден, Петя!  bouquet
Татянка, благодаря ти отново!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт