КГБ = Клуб на Готините Баби - 202.

• 54 136
  • 758
  •   1
Отговори
# 660
Ееех, момичета! Отново ни чакат затегнати мерки, каквото и да значи това. Клетвите на ББ, че "няма да затваряме държавата" означават единствено, че няма да се затварят границите. То не е нужно по никакъв начин, понеже другите държави ще затворят границите. Те да им берат грижата на тежките мерки!

Та си мисля, преди да са ни запънали по къщите, дали да не вземем да се посъберем някъде на открито, докато още може...

# 661
HeartsHearts
Добър вечер приятелки!
Един поздрав за нашето приятелство!  Yum
Лично за мен, приятелството е свято нещо. Приятелите стават по -близки, дори и от роднините. Приятелството, не се купува , а се печели и се гради на доверие!
https://www.facebook.com/100024709356990/videos/736847510482221/

Кремче ,прочетох поста ти и много ме възмути изказването на съседката ти. За мен това е абсолютна простотия!
Не споделяй с такива хора проблемите си. Така или иначе ,те не могат да ти помогнат. Не се тревожи и не го мисли.
Моли се ,дечицата да се оправят по- леко и бързо.
Днес ходихме до село. Обрахме последните ябълки. Цветята ми полудели да цъфтят. Направих си едни големи букети от червени,кадифени рози , от цинии , от хризантеми.
На връщане от село ,минахме през гробищата, поднесохме цветя на свекървата ,свекър ми ,брат ми, приляхме , раздадох каквото си бях лодготвила. Утре пък мисля да отидем до Асеновград ,до мама ,татко ,баба.
Минахме и през магазини ,та си купихме свински крачета и тази вечер си хапнахме вкусно с чесънче  Yum
Сега гледам филма Завинаги , а после Фермата и Игри на волята .
 Хайде лека и спокойна нощ на всички ви !
Прегръщам ви! Hearts

# 662
  • София
Луси, благодаря за поздрава.
Първо прочетох, че е за правителството и се зачудих. Но после видях.
Креми, да минава бързо и без последствия при твоите хора.
А иначе от няколко места чух, че е срамно да се споделя ако си се коронясал. Така се случи, че вчера и днес излязох към 13.30 ч. по разходки. Портиера вика - щом не излезе  сутринта с чистача решихме че си го пипнала. Но вече  съм реабилитирана - ходя навън. Да се смееш ли, да плачеш ли?

# 663
  • София

Добро утро,дами!
     Това е поздрав за вас.Изпълнение на холандски хор.
     Снощи заспах преди 22ч и в 2,30 бях вече бодра и работоспособна.Повъртях се ,не можах да заспя повече и станах.Свърших доста работа.
      Кремче, съседката ти много се е изложила.Какво е това разсъждение,по себе си ли съди?!Бързо да минава,да се успокоите!
      Айша,не разбирам защо е срамно да се споделя,че си с вируса? Да не е полово предавана болест?Или Мангъроидите  са неподатливи?Може би,защото трябва да си под карантина и е срамно да се срещаш с тези,на които разказваш.Защото постъпваш безотговорно.Това го приемам.
      Вчера ми попадна материал за видовете  боледуване по групи симптоми. Струва ми се,че е вярно.Аз се определям от 3 тип.
      Ох,зимата наближава.Чета,че след 17 вече ще е тук,но изобщо не я искам.Да се насладим на последните топли дни!
       Желая ви хубав ден!

# 664
  • София
Привет, красавици! Днес съм поспаланка, но нощес четох до два часа. Дочетох поредната книга на тема концлагери - в нея се проследява живота на една момиче оцеляло в Аушвиц, но после попаднало в ГУЛАГ. Спирам с тази тема, че ми дойде в повече. По Еконт получих 5 книги от Ели Георгиева Билкарката. Ще ги започна тях. Градско ЯЖКЕ, ти си изкарала нощна смяна. Simple Smile Можело е да си поговорим. Simple Smile
Музикалният поздрав е нетрадиционен, но на мен ми хареса. Установих, че холандците не произнасят "Й" Simple Smile
След като три дни яко поработих на тръстиката, днес и утре ще работя у дома - безплатно. Wink Битовизми - готвене, чистене, прибиране на цветята от терасата, изкореняване на калдаръмчетата. Няма да скучая.
КРЕМЧЕ и на мен ми направи не добро впечатление изказването на твоята съседка. Подмини го без коментар. Дано момичетата ти по-скоро да се оправят. Прегръщам те. Hug
АЙША, въведи присъствена тетрадка при портиера и всеки ден да се разписваш, та да не се тревожат хората. Simple Smile
ЛУСИ, как ли би изглеждал един твой ден без да работиш??? Simple Smile
Ееее, ЗДРАВЧЕ, зарязах на вратата, че си се появила в дядовата ръкавичка. Добре предлагаш да се срещнем, но не е ли вече хладно да седнем на пейка в парка? Май срещите от тук натам ще си ги правим в ЯНКИНОТО кафене.
БОРЯНЧИЦЕ, макар и за кратко си си видяла чаветата. Позаредила си батериите.
ФУРИЙКЕ, ти и мързел... Нещо не ми се връзва. Stuck Out Tongue Winking Eye
Е, поговорих си с вас, изпих си кафето, време е за действие.

# 665
  • София
Фло, като не се яви 2 дни след приземяването реших, че сте на село.
Пък то хората се лекуват.  Силка ли дочете нощес?  В списъка ми е след като преборя Несбьо.
Яжке,  то ясно - короната не е полово предавана болест. Но хората като цяло се страхуват да споделят. Нали в студено време си кашлям като магарица - съвсем добронамерено близки ме съветват да не споделям ако изляза положителна. А една позната си направи тест - отрицателен е. Тя превантивно се изолира ... в квартира на колеги. Там в голям апартамент живеят 4 -5 души, всеки в стая и с общи 00 и кухня. Реши да пази дъщеря си от зараза и се лепна при още 5 човека. Та така е около мене.
По Здравкиното предложение съм пас. Този месец съм ограничила контактите. Не, че съм стресната от бройката, но се надявам в края на месеца да летим при Мрънчи. То не се знае дали ще ни пуснат тамошните, но се пазя заради това.

# 666
За Танитка, като падне карантината, щях да напиша скарлатината, за Вазов, изненадана съм какъв е бил.
Скрит текст:
Вазов, ценител на женската красота
Когато баба Съба, майката на Вазов, изгонва съпругата му Атина Болярска и заключва вратата след нея, вместо да се разгневи на старата, поетът отива при нея, пада на колене и й иска прошка:
Какъв голям грях щях да сторя! Бях решил тебе да изпъдя.
След което подава молба за развод. Но разводът се протака и Вазов умира женен.
Сватбата на Вазов с Атина Болярска, 1890 г.
Когато се жени за Атина Болярска, Вазов вече минава 40-те. Избраницата му произхожда от стар русенски род, възпитаничка е на лицей за благородни девици в Киев, говори руски и френски, пише стихове, пее, рисува, танцува. И е много красива.
Двамата се запознават в началото на октомври 1890 г. на соаре в дома на писателя Михалаки Георгиев, който отдавна се е зарекъл, че ще намери съпруга на Вазов. Атина тогава е на 30 години. Много скоро, буквално след няколко седмици, е обявен годежът им, а след още две – сватбата в църквата „Свети Крал“.
Двамата явно се харесват още от пръв поглед, щом толкова набързо създават семейство. Но се разделят след малко повече от година.
Основната виновница за развода им е баба Съба. Още щом вижда Атина, тя си дава сметка, че тази красива жена е замесена от друго тесто – „цапната и с много волен характер“, не върши почти никаква домашна работа, не си стои вечер вкъщи, дава мило и драго за соарета, чайове и балове.
Много по-късно, години след развода, към греховете на снахата ще се добави още един „кусур“: нейната алчност.
Атина със зъби и нокти воюва за правото си да бъде „г-жа Вазова“ и използва връзките си с владиците делото за развода да се протака до безкрай, та един ден да получи наследството на мъжа си.
Да не забравяме, че тя е любимата племенница на митрополит Климент /Васил Друмев/. Един приятел на поета – Атанас Илиев, разказва, че още преди венчавката тя пита годеника си: „Иванчо, колко получаваш?“.
Той отговаря: „Ами 500-600 лева.“
 „Е, ами как ще живеем с тези пари?!“ – разочаровано възкликва тя.
Властната свекърва се уверява, че тази няма начин да не поиска да промени реда в къщата.
Макар че иначе е умна и общителна жена, баба Съба не дава и дума да изрече, че нещо може да бъде разместено или изхвърлено от патриархалния й домашен свят.
А що се отнася до сина й, тя дотолкова ревнува, че не може да допусне някоя друга жена да завладее сърцето му.
Така започва тиха в началото, а сетне и шумна война между нея и Атина за дребни на пръв поглед неща.
Докато един ден, на 17 януари 1892 г., когато Атина се прибира вкъщи на ул. „Солунска“17, след като е била на гости у своя приятелка, установява, че вратата е заключена.
В този момент на балкона се появява баба Съба и с нетърпящ възражение глас извиква:
Булка, няма вече място в тая къща за тебе. Иди си при своите!
В прочутата си изповед пред литературния историк проф. Иван Шишманов след години Вазов споделя:
Майка ми беше светица по доброта на душата, тя искаше, напротив, и настояваше да се съберем. Аз не рачих. И имаше защо.
Вазов не крие, че двамата с Атина нерядко се карали, особено след като забелязва, че жена му е обект на постоянно и доста безогледно ухажване от страна на някакъв гвардеец.
Вазов подава молба за развод, Атина – за издръжка. Но едва след четири години съдът уважава молбата на поета. „Г-жа Вазова“ обаче обжалва и Светият синод отменя решението.
Междувременно Атина прави опит да се върне при мъжа си. В единственото запазено писмо на Атина до Вазов четем:
Милий, възхитителний Иванчо, не съм ти се сърдила цели 7 години и не ти се сърдя и сега, макар ти тъй безцеремонно и да ме изтика от дома си. И не ми минава през ума да диря друг мъж… Прибери ме. Ний ще заживеем един примерен живот, че и света ще зачудим. Хем с един масраф ще бъдем два пъти младоженци – веднъж подир венчавката, друг път подир помирението.
Той обаче не й отговаря и повече не я търси. В живота му се появяват други дами, а накрая среща и „жената на живота си“ – писателката Евгения Марс.
Известен и тачен от цял народ и освен това доста представителен на вид, направо красив, Вазов е много харесван от жените.
И през целия си живот има завидни успехи сред тях. Той е само на 19 години, когато в Сопот се влюбва в една 30-годишна покръстена еврейка на име Катерина. Средна на ръст, леко мургава, с много красиви очи, говори завалено български.
В поезията си я нарича Рина. Тя е омъжена, но съпругът й по това време е на гурбет във Влашко и с Вазов живеят цяла година в блаженство. Още повече че са съседи и ги дели само един дувар. Изгарящият от страст младеж го прескача в тъмното, за да не го усетят домашните на Катерина, и остава там до сутринта. Накрая обаче гурбетчията я прибира във Влашко и така слага край на тяхната любов.
Не след дълго и Вазов заминава за Влашко, но не за да търси Катерина, а да се учи на търговия с жито при вуйчо си Кирко. там се залюбва с румънката Магдалена Крецу, пак комшийка.
Но и тази му връзка не продължава дълго. Откъде да знае, че и вуйчо му също изгаря от мерак по тази дама? Избухва лют скандал, след който Иванчо събира набързо багажа си, качва се на една гемия и заминава за Браила – там да си търси късмета…
В Букурещ, където споделя с хъшовете „братски техния живот“, поетът има бурен роман с полякиня, в която е влюбен и бъдещият премиер Стефан Стамболов.
След Освобождението една година Вазов живее в Русе и там се залюбва с туркиня от шантана на име Руфие.
Баба Съба обаче попада на едно негово стихотворение, посветено на туркинята, и бързо го вкарва в пътя:
Как не те е срам! Забрави ли как турците убиха баща ти в Балкана и изгориха къщата ни?
Едва приключил връзката си с Руфие, Вазов се залюбва с хазяйката си в Русе – Иванка, засукана и доста палава жена, на която също посвещава няколко стихотворения.
Докато е преводач от френски на строежа на железницата София-Кюстендил, той успява да вкара в леглото си съпругата на белгийския инженер Бош – доста завехнал старец, докато тя е същинска тигрица.
Пак на този строеж отнема и държанката на мъж от Далмация на име Джовани – българка, родом от Самоков.
Рогоносецът обаче се оказва бясно ревнив и щом разбира, че Вазов се люби с нея под носа му, една вечер грабва револвер и стреля в него. Но съдбата отклонява ръката му и не успява да го улучи.
Пак по същото време Вазов започва любовна връзка и с перничанката Струмка, за която разказва:
Под тия върби, там при извора, около който всяка вечер ехтяха лудешки смехове на палави моми, колко пъти той късно беше дочаквал с разиграно сърце най-късната мома, която идеше за последен път да налее съдовете! Колко сладки любовни срещи в тъмната долина, при вечерните шумове на реката и зефира! Струмка! Черноока, чернокоса…
В Берковица, където през 1880 г. е назначен за съдия, 29-годишния Вазов отново се залюбва с туркиня, този път – Фатме. Тя е само на 19 години, но вече е учила „светски науки“ във Виена, говори немски и френски. Но красивата Фатме е сгодена за бъдещия местен ходжа Абдул – едър, груб азиатец, когото просто не може да търпи. Затова не крие връзката си с „кадията Вазов“ и без никакво притеснение излиза „на теферич“ с него из Балкана.
Както и трябва да се очаква, любовта им веднага е анатемосана от берковските еснафи. А годеникът Абдул и баща му – ходжата на общината, затрупват властите с оплаквания и доноси срещу кадията, че не си гледа „каяфета“, а се е залюбил с мома, която нито се покръства, нито пък той се потурчва, та да се оженят. Така идва предложението Вазов да стане прокурор във Видин, а окръжният съд в Берковица е закрит. Вазов обаче отказва да замине за Видин и се установява в Пловдив. Тръгва си от Берковица и Фатме. Отива в Цариград, където се заема да учи „докторлък“. И никога повече не се връща в България.
На нея Вазов посвещава една от най-хубавите си поеми – „Зихра“.
В уста й розови блещят
низ маргари чудесни,
с усмивката си те зовят
цалувките небесни.
Лице й диша страст и лен
и райски пожеланья,
въздуха цял е напоен
с любов, благоухания.
Коса блестяща, кат венец,
е света на чело й,
покривка тънка, кат димец,
издава ни тело й
и негов прелестний размер
и кожа бяла, гладка,
и шия снежна, кат мермер
и като захар сладка…
В Пловдив, където живее от 1880 до 1885 г., Вазов изживява бурна любов с хазайката си Ефимия, гъркиня, чийто дом по онова време е на мястото, където днес е хотел „Тримонциум“.
Може би най-сладкодумният летописец на Пловдив – Никола Алваджиев, я описва витиевато:
Запърхала една чудна любов, която и двамата носили в сърцата си цял живот – той до 1921 г., Ефимия – до 1930 г., когато из девствената й гръд изскочила сетната й въздишка. Останала си мома Ефимия, нямало място в сърцето й за друг. Всякога когато идваше в Пловдив, Вазов не можеше да не се отбие да я види, да си поприказват, да помилва ръката й. Знаеха го всички.
По време на разходка в Хисаря поетът среща поредната фатална жена – Пелагия Милкова, гъркиня по майка, с която прекарва две незабравими години и й посвещава „В царството на самодивите“.
„Тази страст раздруса твърде дълбоко моето същество“, признава поетът на старини.
Причината за раздялата му с Пелагия е банална – изгората му се влюбва в руснак, полковник, който живее в София, и му пристава.
Следва красив любовен роман с една госпожица от Пазарджик на име Мария Великова, 19-годишна, току-що завършила прочутия Пансион за източни славяни в Русия, стройна, с кестенява коса и кадифени очи.
Вазов дори я моли да му даде ръката си, но тя му отвръща:
Много ценя дарбата ти на поет, но не мога да се омъжа за теб.
Явно преценява, че ухажорът й няма достатъчно солидна професия, която да й осигуриохолен живот. И отдава предпочитанията си на офицера.
В Одеса, където емигрира през 1886 г. и започва да пише „Под игото“, младият поет има няколко любовни авантюри, но най-продължителната е с Вера Алексеевна Тимони – прелестна, интелигентна 25-годишна дама, чийто съпруг е заточеник в Сибир. В един момент двамата дори обмислят сватба и Вазов праща на майка си снимка на своята избраница.
И как, мислите, реагира баба Съба? Направо вие като на умряло – как първородният й син Иванчо ще вземе чужденка, че свършиха ли се българките? И тутакси се заема да издейства разрешение от Стефан Стамболов Вазов да се върне в Одеса.
Някои източници твърдят, че когато поетът съобщава на Вера, че си заминава без нея, тя го води в квартирата си и му сочи една забита в тавана кука с окачено на нея въже.
Заплашва го, че ако я изостави, ще се обеси.
Вазов я утешава, обещава й, че ще се върне при нея, но след няколко дни тръгва за България – не може да престъпи волята на майка си.
Тук можем да добавим още няколко любовни авантюри на поета – с белгийка, от чиито ласки „се е ползвал“,  и французойка, вдъхновила неговите „швейцарски сонети“.
Така той си живее като волна птица, повтаряйки пред приятели, че само вързаните мъже се обвързват с една жена за цял живот.
Да, но един ден си дава сметка, че вече е на 40 години и е крайно време да се задоми. И както става в онези години, роднини и близки на баба Съба се захващат трескаво да му търсят подходяща булка в Сопот, Казанлък, Пловдив, София и в други градове на страната.
Накрая се спират на Атина Болярска.
Макар че двамата се разделят скандално, Атина, изглежда, продължава да страда за него. Съвременници разказват, че на погребението на народния поет на 21 септември 1921 г., тоест 33 години след раздялата им, тя се появява неочаквано за всички, облечена в черно, минава покрай цялата му рода и застава дори пред царя.
Представяте ли си какъв рояк от клюки зажужява след тази нейна постъпка! Братът на поета – Борис Вазов, моли министър Омарчевски, който произнася траурното слово, да изгони „нахалницата“. Той не се съгласява.
На отстранената си жена Атина Болярска не оставям нищо. С нея не можах да живея щастливо във времето, което трая само година и три месеца. От 1890 г. откак сме разделени, тя ми измъчи душата чрез всевъзможни преследвания – съдебни и външни, разоряваше ме материално и за нея, аз лично, не мога доброволно да наредя да й се даде от моя имот каквото и да било.
Да, но след смъртта на Вазов Болярска завежда отново дело посмъртно и успява да получи от съда примирителен протокол, според който от завещаната сума 576 549 лева тя получава 482 500, а наследникът Борис Вазов, братът – 94 049 лева.
Атина умира на 80 години от побой, нанесен й от нейните съседи.
Из „Големите любови на българските  поети и писатели“, Венелин Митев

# 667
  • в малка спретната къщурка
Добро утро!  Спахте ли добре?
Борянка, ами ценител на жените е бил Вазов. Нали трябва и вдъхновение да черпи.
Фло, мързелувам си. Вярвай ми.
Днес ще правя спаначена супа и още НЕЩО, но НЕЩОТО не съм го измислила.Нали се лепнах на лапчо,  само да не се отплесна по него. Трябва да започна с прибирането на цветята, още не си приемам поканата. Ако по обяд се постопли, може да стартирам.
Лек, приятен и спокоен петък!

# 668
  • София
Привет, красавици!
Наспах се, почетох книга, сега следва домакинстване. Вчера правих копривена супа, а по желание на Ники - леща. За днес заявката е за мусака. Като споделяте какво готвите, понякога ми давате идеи и на мен. Simple Smile
АЙША, във Виена прочетох Последна спирка Аушвиц, Изчезването на Йозеф Менгеле и Татуировчикът. Сега прочетох Пътят на Силка. Остана ми да прочета Приспивна песен в Аушвиц, но временно ще спра, че усещам, че ми идва в повече.
БОРЯНЧИЦЕ, с поместения текст попълних знанията си за похожденията на Вазов. Палавник е бил. Светла му памет!
ФУРИЙКЕ, аз вчера прибрах мушкатата. Почистих ги, няколко изхвърлих, защото бяха заразени с нещо бяло и лепкаво. Преди време ги пръсках според указанията, но така и не ги оправих и затова заминаха на боклука. Изкорених калдъръмчетата, на терасата стана мазало. Измих и терасата. Сега вече там се мъдри бидона със зелето. Проза, прозаааа, но не може само поезия да е. Simple Smile
ЯЖКЕ, разсмя ме твоя коментар, че короната не се предава по полов път. Ами така де, но при този вид контакт ( половия) сигурно трябва да си слагат маски, ръкавици и предпазни шлемове, а може би и предпазно облекло, защото контактът е много близък.Stuck Out Tongue Winking Eye
Хайде ми кажи да не се замлатуем, кико уаляк, ами да подхващам тенджерите.
Спорен ден, момичета!

# 669
  • София
Борянка, много интересно за похожденията на Вазов. Аз знаех за брака и проблемите му. Но другите прескачания към съседки и наемодателки чета за първи път. Представям си баба Съба и Атина в свекървинската тема, ако тогава имаше нет. Щеше да е интересно. Но и историята подтвърждава - винаги за проблемите е виновен мъжа.
Фури, измисли ли Нещото? Ние довечера сме на пържоли със салата.
Утре нали е задушница, планирала съм след малко да отида на гробищата. Утре ще има много хора по  гр. транспорт, ще ги изпреваря. А с кола не пускат на празниците.

# 670
  • в малка спретната къщурка
Айша, нещото стана на кюфтета. Пекът се във фурната и са почти готови.Ще има сос за тях, но довечера. Фурийков пристигна рано, рано, обърна две купички супа и отлетя пак на работа. Соса отпадна от списъка "неотложни работи".
Фло, като пиша за мързел не хващаш вяра, но ето не съм пипнала никакво цвете още. Мотая се ту тук, ту там, но мен чакат.

# 671
Писах , та се изметнах и съм превъртяла курсора та нищо не е излязло, а  съм се навела и тракам. Издадох си гафовете, таман няма да знаете какъв съм заплес.
Прибрах цветята , че може да ме изненада слана.Други цъфтят та се носят ,как да скубя.В пръстта са.Няма да вадя гергини ,те 4-5 останаха, а някои  дребни рехави, 30 см да са , от семе, но си правят малки грудки оцелели миналата зима и сега цъфтят здраво.Мислех че няма да се запазят, че са едногодишни ,но не.
Ядене има, боли ме ръка и крак от вчера леко ,пих нещо, чакам да олекне и почвам пак че няма време.

# 672
Хайде и от мен привет!

Мотая се насам - натам.
Ту женска работа,ту мъжка😊

Китки не съм прибирала.Вечер ако е студено покривам с покривки,чаршафи и т.н.
Дават го топло и другата седмица.
Ще почакат.

Зеле не сме правили,но има време.
По-късно го правим ние.

Готвих пиле с картофи ,или по селски пиле яхния,може би защото е с повече лук.
А още не све обядвали.Чакам си работния мъж да се наработи.
То за следобедно кафе време станааа😁

Във връзка с палавия Вазов,се сещам ,че Атанас Буров пишеше за неговите похождения - навирил х... като кросно 😉😉

Фло, много тежки книги четеш.
Не ми се четат вече такива.
Натоварващо ми идват.
За това си чета лИбовните романчета,от време на време нещо по-сериозно.

Както и не гледам филми с подводници 😁😁

Отивам да обядвам вече.

Последна редакция: пт, 06 ное 2020, 15:27 от Gabkata

# 673
Борянка, успях да прочета всичко за Вазов, докато внучката гледа Пес патрул.
Щерките с малко главоболие вече са добре. Не гледам новини и на моя дедо му казах, че не ме интересува статистиката.
Фло, вчера готвих грах и с внучката панирахме пилешки хапки и дроб. Детето маца, панира, а аз слагах в тигана. Пекохме и тиква.
За днес пиле със зеле и домашна юфка,
Готвя в малко количество, за да има разнообразие.
Утре за  Архангелова задушница..................ооо, не котето е с червило на козината

# 674
Креми, разсмя ме...краасиво коте...

Общи условия

Активация на акаунт