Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 12

• 37 330
  • 763
  •   1
Отговори
# 480
Вчера бях при АГто и питах все пак какво ще правим, ако се наложи НМХ с моята алергия. В общи линии не знае, каза, че няма какво. Някой беше писал мисля за нещо, с което се разрежда кръвта в болница. Може ли да споделите конкретно какво е, за да я питам точно за това. Тя не можа да се сети вариант.

# 481
  • София
Междувременно, утре трябва да ми излязат и резултатите на фактор ХIII и ACE-то, та съм на тръни.
Каква е твоята мутация?
Аз съм с хомозигот по Pai, 4G/4G и уж четох, че се пускат само при хетерозигот и не мога да реша дали да пусна и аз. Освен това мога само следобед, макар че за генетични не би трябвало да има проблем.

# 482
Здравейте момичета, днес ми излязоха резултатите от Геника, късно го пуснах, чак в 23 г.с. т.е. миналата седмица. Резултатите ми се струват доста стряскащи, но не мога да ги “разчета”. Някой по-компетентен може ли да ми каже дали положението е много лошо, високорискови ли са?
Ясно е, че ще търся лекар, но така в последния момент ще е направо чудо, а и в тези седмици от бременността колко ли още може да се чака...☹

# 483
Dageya, ти си едно към едно с моите. Не се водят високорискови, но могат да направят пакости.
Много е важно да следите кръвотока с доплер и на феталните поне при двама за да си сигурна че всичко е наред особено ако си инвитро.
Хубаво е да се посъветваш с компетентен лекар дали да си на терапия.

# 484
И аз съм хомозиготен носител, но реших да ги пусна за свое спокойствие.
Няма значение по кое време на деня ги пускаш, успех Simple Smile

Междувременно, утре трябва да ми излязат и резултатите на фактор ХIII и ACE-то, та съм на тръни.
Каква е твоята мутация?
Аз съм с хомозигот по Pai, 4G/4G и уж четох, че се пускат само при хетерозигот и не мога да реша дали да пусна и аз. Освен това мога само следобед, макар че за генетични не би трябвало да има проблем.

# 485
Благодаря Jessito*, аз в момента съм на аспирин 150мг заради риск от преекламсия, който излезе в 12 седмица на БХС.
Имам 1 безпроблемна бременност от преди 3г, 1 спонтанен сборт в 6 г.с от тази година, и сега тази бременност, за която ако не бях открила форума, никога нямаше да ми хрумне да изследвам тромбофилия.
Миналата седмица бях на ендокринолог заради високо тсх и ниско ФТ4, и тя като ми видя изследванията от хемостазата, ми добави и натаспин към аспирина, въпреки, че не й е по специалността 🤷🏻♀🤷🏻♀

# 486
Dageya, и аз бях на АП 150 поради същата причина. Възможно е да се предпишат НМХ инжекции. Двете неща действат различно. Ендото явно разбира щом е пуснала точните изследвания. Поговорете и за НМХ когато имате възможност.
Стискам палци всичко да е спокойно до край.

# 487
Ето че преди час говорихме има ли смисъл да се пускат разширените панели при хомозиготен носител на 4G/4G и току-що 'цъфнах' с тези резултати. Frowning1

# 488
Минавам много бързо да се отчета с резултатите от допълнителните изследвания за тромбофилия и се оказва, че имам букет от 6 мутации. Към хомозигота PAI 4G/4G и хетерозигот MTHFR се оказва, че в актива имам и: хетерозигот ACE, хетерозигот Фактор XIII, хетерозигот VEGFA (1154G). Имам и още един хомозигот (TAFI). Teпърва ще чета и ровя да видя коя мутация какво точно прави. От написаното общо всето 4 от тях бъгват фибрилнолизата, поне 3 (PAI, ACE и фактор XIII) от тях действат в комулативен ефект и влошават нещата. Това не ме изненадва много, защото  при предишните ми неуспешни бременности осезаемо имаше индикации, че кръвосъсирването ми се променя дори с терапия.
Повече ме тревожи това, че за една от тези мутации ми е написано, че е свързана с нарушена ангиогенеза и ендотелна клетъчна пролиферация по време на бременност. Дори не знам коя от тези мутации го прави това (VEGFA или TAFI). Има ли някой запознат с такъв тип проблем, какво означава, какво се прави....

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 18:18 от Desii_123

# 489
Dageya, мутациите ти всяка сама по себе си не е високо рискова, но в комбинация нещата се променят. Аз за съжаление знам само моята комбинация, която е хетерозигот на 12-ти и 13-ти фактор. Заключението на генетиците е, че двете мутации заедно носят равен или по-голям риск от Фактор 5. + две неуспешни бременности, от които едната с късна загуба и в момента ме третират като високорисков Фактор 5.
Та затова е важно изследванията да се видят от квалифицирано лице. Само ще дам за пример, че завеждащата хематологията на локалната ми болница едва ли някога в живота си е виждала бременна с тромбофилия, защото предната бременност, която не стигна да се развие до сърдечен ритъм ми говореше, че аз съм си била убила бебето с инжекциите с Клексан. И изобщо не я интересува и не искаше да погледне заключението на генетиците, което си е две страници анализ.
Затова намерих хематолог в репродуктивна клиника, който разбира се ми назначи Клексан, защото той не е виждал бременна с тромбофилия само на картинка, а има много опит. Та е важно да се консултираме с лекари, които имат опити с такива бременности.

# 490
Primavera,  при кой хематолог си ходила?

# 491
Primavera,  при кой хематолог си ходила?

Аз съм в Испания, затова за съжаление не мога да помогна.

# 492
  • Sofia
Здравейте, а аз започнах стимулация с Кломифен цитрат.
Обаче виждам, че в коментарите под изследванията ми пише, че "Носителството на алел 1298С в MTHFR гена при нужда от яйчникова стимулация може да е свързано с индивидуален атипичен отговор, тъй като алелът С има модулиращ ефект върху фоликулогенезата".

Това какво точно означава ? Имам нужда от превод.
Аз съм хомозигот MTHFR 1298 и в момента правим стимулация.
Някой да е наясно какво може да се очаква като "индивидуален атипичен отговор" ?

# 493
Разбирам, аз съм набелязала 1-2 хематолози, различни от Паскалева и ще видя дали ще имат по-сериозно отношение към моите мутации (вече в тази солидна комбинация) и към мен самата. Имам по принцип терапия от Паскалева, вкл. преди забременяване, но ми се иска някой да обърне малко повече внимание на ранните седмици, а и да не се отнася всеки път с подигравка на фона на 3 последователни загуби, от които последната в не много ранна седмица (края на 13 г.с.). 
Ще споделя впечатления

# 494
  • Sofia
Аз съм чела добри отзиви за проф. Лисичков.
Но той май се занимава повече с хемофилия.
Не знам дали се занимава с бременни с тромбофилия.

Общи условия

Активация на акаунт