Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 12

• 37 324
  • 763
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте момичета.
Правих хемостаза тези дни и ми излезе много нисък финриноген-2,36. На терапия клексан 0,4 и аспирин 100 съм. Има ли някой друг с такива нисли стойности?
Той всъщност го забелязвам, че от доста време вървеше надолу този фибриноген, но не му обръщах внимание, защото беше в референтни за триместъра ми. Сега съм в 30 седмица и за една седмица от 3,55 ми падн на 2,36. Чак на 1 съм при Пасклева и ми е притеснено. Допитах се до 3ма гинеколози-казват, че бил в референтни и толкова. Не било проблем. Питам нали за бременни референтните са други и те ме гледат като тряснати. 🤦🏻

# 496
Деси123, с теб сме с еднакви мутации значи, аз нали скоро пусках АСЕ и фактор 13 и излязоха същите.. АГто каза, че това не променя картинката обаче. В Геника също пишат, че с 4Г/5Г се увеличава риска, за хомозигот не пишат. Та не знам. Ще ровя днес за една статия, защото все пак мисля, че има обяснение защо тези 2 фактора са по-тежки с хетеризиготния ПАИ, а не с хомозигота.

А може ли някой да ми обясни за колко време се "сгъстява кръвта" при нашите състояния? Мисълта ми е, че сега ходя на 2 седмици на доплер, достатъчно ли е ако има нещо, да се види навреме? Даже д димер и фибриноген АГ каза да пускам на 3 седмици. Страх ме е да не правя нещо твърде рядко и да се види късно.
И друго - тромбофилията май се проявява при 2ра бременност по-често? Гледам, че много хора са с едно дете, и после проблеми. Заради годините ли,що ли..

# 497
Yan, комбинацията pai (хомозигот) + ace + фактор 13 е по-рискова от същата с pai хетерозигот. Колкото повече хомозиготни има, толкова по-лошо. Не препоръчват изследване на ace и фактор 13, когато е открит pai хомозигот, защото той сам по себе си е достатъчно рисков за назначаване на терапия. Няколко пъти е писано в последните седмици. Ако добавиш и другите мутации става още по-зле.  Мутациите действат с натрупване. АГ ти е казало, че това не променя нещата при теб, защото терапията е една и съща като медикаменти. Освен това ти си с алергия и така или иначе, ако не тръгне нещо много да се влошават кръвните ти показатели, няма да ти дадат нищо.
Проявява се по-силно с годините, с последователни бременности и т.н. Аз съм на 40 и имам 3 поредни бременности. Освен това имам още 3 мутации, в допълнение към горните

# 498
Дам, явно затова не обърна внимание на новите мутации. Спомена някакъв заместител на клексана и фраксипарина, с няколко Р-та беше, но не го запомних. Бил скъп..

# 499
Няма как да се каже за колко време се сгъстява кръвта. Тези мутации не влияят само на това. Например могат още в началото да попречат за правилното образуване на кръвоносните артерии към бебето и в късен месец когато те са много важни, то не получава достатъчно и не расте с нормална скорост или въобще.
Кръвта се сгъстява един път от бременността, втори път ако пиете такива медикаменти и трети път от мутациите, но никой не може да каже кое колко влияние ще окаже.

Тромбофилията не се проявява при втора бременност по-често, а след определена възраст. Повечето жени раждат преди или около 30 и втората бременност вече са по-възрастни. Разбира се има и изключения.

# 500
И според мен по-скоро се оключва от възрастта, не толкова от бременностите. Моята първа бременност беше на 32, родих на почти 33, като бях на 3 по 2 утрогестан до 14-та седмица, защото беше ин витро.
Втора бременност, спонтанна на 38 години и отключила се придобита и вродена тромбофилия в 16-та седмица. Преди това всичко беше перфектно. Ние разбрахме за случката в 18-та седмица.
Трета бременност на почти 39, ембриона се разви до 4+3. Според хематолога ми късното започване на терапията е причината.
Четвърта, на 39. Навреме започнала терапия и засега всичко е ОК. Вече нямам придобита тромбофилия, само с вродената ще се борим. Но според лекаря ми, ако не съм на високи дози Клексан (за момента 0.Sunglasses няма да успеем.
Затова си трябва преценка за конкретният случай.

# 501

Трета бременност на почти 39, ембриона се разви до 4+3. Според хематолога ми късното започване на терапията е причината.
Здравейте! Може ли да поясните горното? В пета седмица (4+3) обичайно се разбира за бременността, колко по-рано и как да се започне терапия (ако е по естествен път)? Питам, защото Паскалева ми е предписала при бременност да започна терапия от 6 седмица, попитах защо не веднага от положителен тест, каза добре, за ваше спокойствие записвам от 5-6та.

# 502

Здравейте! Може ли да поясните горното? В пета седмица (4+3) обичайно се разбира за бременността, колко по-рано и как да се започне терапия (ако е по естествен път)? Питам, защото Паскалева ми е предписала при бременност да започна терапия от 6 седмица, попитах защо не веднага от положителен тест, каза добре, за ваше спокойствие записвам от 5-6та.

Аз съм с къс цикъл от около 21-24 дни и ранна овулация около 9-11 ден. След случката през третата бременност, гинеколога ми каза да правя кръвен тест всеки месец от 3 до 5 дни преди очакваната дата на цикъл. Четвъртата бременност я хванах в 3+0, защото тогава ми се падна първият тест. Първата инжекция бих в 3+1. По предписание на хематолога започнах с 0.6 и веднага след положителен тест (реално 3 дни след първият, че нямаше по-рано св часове) отидох при него и още същият ден започнах с 0.8
Последна менструация на 27.07, овулация на 5.08 и първи тест на 17.08

Забравих да уточня, че това лекарите го решиха след като прекъснаха третата бременност и каза, че според опита им, това е начина да успея. Не твърдя, че е универсално това приложение.

# 503
Здравейте момичета,
Моля ви за коментар на моите резултати.
Много съм притеснена, защото според АГ нямам никакви проблеми и само трябва да приемам мета фолиева. Според нея фактор  4G /5 G вече се отричал.
Имам две ранни загуби Cry

# 504
Минавам много бързо да се отчета с резултатите от допълнителните изследвания за тромбофилия и се оказва, че имам букет от 6 мутации. Към хомозигота PAI 4G/4G и хетерозигот MTHFR се оказва, че в актива имам и: хетерозигот ACE, хетерозигот Фактор XIII, хетерозигот VEGFA (1154G). Имам и още един хомозигот (TAFI). Teпърва ще чета и ровя да видя коя мутация какво точно прави. От написаното общо всето 4 от тях бъгват фибрилнолизата, поне 3 (PAI, ACE и фактор XIII) от тях действат в комулативен ефект и влошават нещата. Това не ме изненадва много, защото  при предишните ми неуспешни бременности осезаемо имаше индикации, че кръвосъсирването ми се променя дори с терапия.
Повече ме тревожи това, че за една от тези мутации ми е написано, че е свързана с нарушена ангиогенеза и ендотелна клетъчна пролиферация по време на бременност. Дори не знам коя от тези мутации го прави това (VEGFA или TAFI). Има ли някой запознат с такъв тип проблем, какво означава, какво се прави....

Деси, привет. Чета историята ти в темата и много съжалявам за загубите ти. Аз съм с мутации VEGFA и TAFI, публикувам ти моите резултати с коментара на генетика за тези мутации, ако може да ти е полезен.

Аз съм с успешна първа бременност, износена до термин, в момента момиченцето ми е на 5 месеца. Терапията ми беше аспирин 150 от 12 до 35гс, фраксипарин 0.6 от спирането на аспирина до 40 дни след раждане. Следили сме кръвотока при всеки преглед, когато ме извика аг. В някои периоди на 2 седмици, в други по-рядко. Реално в 1 триместър с тези мутации минах без терапия на тромбофилиите. Приемала съм през цялата бременност утрогестан вагинално заради конизирана шийка. На 31 години родих.
Следила съм се при доц. Карагьозова във Фемина. При една бременност може и случаен фактор да има, но доцентката ме следи много професионално и внимателно и съм супер доволна. Майка ми е с 1 ранна загуба и 2 успешни бременности, брат ми и аз.
Предполагам, че при теб е от натрупването на различните мутации, може и от възрастта. Желая ти успешна следваща бременност.

# 505

И аз започнах терапията от 5+5 надявам се, че не съм закъсняла, но АГ искаше да е сигурен, че има бременност, че не е извънматочна и т.н.

# 506
Благодаря, Марта Simple Smile
Да, доста съм ги събрала....

# 507

И аз започнах терапията от 5+5 надявам се, че не съм закъсняла, но АГ искаше да е сигурен, че има бременност, че не е извънматочна и т.н.

То не е казано, че като при мен се е случило нещо, то при всички може да се случи. С различни мутации сме, аз имам и придобита тромбофилия и тежка форма на варикозни вени. Щом дори преди и след кюретаж ми слагат Клексан, значи не съм много универсален случай.
Освен това при теб вече трябва да е ясно как върви бебето. Мисля сме с една и съща дата на ПМЦ - 27.07, значи вече трябва да си 8+4.

# 508
Здравейте, включвам се с малко лаишки въпрос: коя тромбофилия е вродена и коя придобита?

Преди два дни излязоха моите резултати: хетерозигот в PAI - по началната страница се ориентирам, че трябва да изследвам Фактор 13 и АСЕ (понеже пуснах пакета в МД първия път)

# 509
Здравейте, включвам се с малко лаишки въпрос: коя тромбофилия е вродена и коя придобита?

Преди два дни излязоха моите резултати: хетерозигот в PAI - по началната страница се ориентирам, че трябва да изследвам Фактор 13 и АСЕ (понеже пуснах пакета в МД първия път)

Вродената е всичко, което си пуснала.
Придобитата е имунологична. Има условия за изследване и се следи непрекъснато, защото се появява и изчезва. Медицинското название е анти-фосфолипиден синдром.

Общи условия

Активация на акаунт