Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 12

• 37 301
  • 763
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, след два неуспешни опита инвитро пуснах изследване за тромбофилия, излезе алелна специфичност на PAI - 1 4G/5G хетерозигот , мутация MTHFR C677T хомозигот по мутантния алел, и ITGA2 интегрин a2 C807T хетерозигот. Може ли малко помощ, че не разбирам нищо, а има време до преглед, благодаря.

# 556
  • София
Здравейте,

Може ли да ме насочите какъв специалист да търся за тълкуване на резултатите и назначаване на терапия при необходимост. На своя глава си пуснах изследванията, затова сега не знам АГ ли ми трябва, хематолог ли...друг ли....
Имам един мисед от преди година в 9 гс  като причината тогава не беше тромбофилия, НО след ужасът, който изживяхме вкъщи, прецених, че е добре превантивно да се изследвам и за тромбофилия, за да не преживяваме наново този кошмар (наясно съм, че гаранции няма пак, но поне се чувствам по-информирана).

“ Хетерозиготна мутация в PAI
При хетерозиготна мутация в PAI, без наличие на други мутации в основните 4 фактора, се препоръчва изследването на ACE и Factor 13, тъй като при комбинация от мутации и в тези гени рискът има кумулативен ефект.”
Аз съм на терапия с фраксипарин 0.3 от положителен тест(почти) и се надявам всичко да бъде наред този път, макар да не знам каква беше причината за загубата.

# 557
vikim23, всичко ще бъде наред! Сигурна съм. Няма да сме в една отчетна тема този път, но моля те ръсни ме с бебеносен прашец 🥰🥰🥰🥰

Кой ти изписа лечението? Търся с кого да се консултирам....

# 558
Здравейте,
Може ли коментар по тези резултати?
Необходима ли ми е спешно терапия или да си чакам регулярен преглед?
Нужно ли е да изследвам ли нещо допълно, нива на витамини или друго?
Бременна съм в 13 г.с., спонтанна бременност, не съм имала предходни загуби.

# 559
Здравейте,
Може ли коментар по тези резултати?
Необходима ли ми е спешно терапия или да си чакам регулярен преглед?
Нужно ли е да изследвам ли нещо допълно, нива на витамини или друго?
Бременна съм в 13 г.с., спонтанна бременност, не съм имала предходни загуби.
                         Здравейте,като ви гледам резултатите имате мутаций и според мен трябва да се консултирате възможно най-бързо с хематолог или АГ което разбира от Тромбофилия за да ви назначи правилната терапия.

# 560
  • София
vikim23, всичко ще бъде наред! Сигурна съм. Няма да сме в една отчетна тема този път, но моля те ръсни ме с бебеносен прашец 🥰🥰🥰🥰

Кой ти изписа лечението? Търся с кого да се консултирам....
Ръся те с прашец и ти пожелавам скоро да се похвалиш! На мен, че имам нужда от лечение ми казаха трима АГ и хематоложката ми, накрая отидох при лекарката на моя приятелка, която имала още пациентки с теомбофилия, млада е, приказлива, отговаря по вайбър и засега ми допада. Казва се д-р Венислава Александрова - работи платено във Вита и по НЗОК в Медкрос. Сега си търся и още един специалист, за да мога на две седмици да се следя, че ми е доста притеснено. Но не мога да се спра на никого.

# 561
В. и аз съм хомозигот като по твоите, изписват ми метафолиева.
Не се стряскай, където правиш фетална там покажи резултата, и на следящото те аг-също.

# 562
Момичета, минавам да споделя, че тази седмица се консултирах с проф. Лисичков. Изключително приятно впечатление ми направи като отношение и ми даде много полезни разяснения и насоки. Изчете ми доста внимателно дебелата папка с изследвания, разпита ме за други състояния, коментира ми терапията за бременност, както и какво значение имат моите мутации извън бременността.
Две-три полезни неща, които може би от друг специалист няма да чуете (аз вече бая съм обиколила):
1. В прав текст каза, че pai 4g/4g много често предизвиква аборти нищо, че я водят ниско рискова (нещо, което доста препатили момичета в групата знаят от опит, макар лекарите да ни обясняват, че не била рискова)
2. Комбинацията от няколко по-ниско рискови мутации води понякога не просто до риск съизмерим с най-високо рисковите мутации, но дори и значително по-голям риск спрямо тях. Аз имам 6 мутации, та това има значение, защото натрупването е съществено.
3. 4 от 6те ми мутации са свързани с нарушение на фибронилизата и затова ми каза нещо много странно, а именно, че тези нарушения и проблемите, които предизвикват много трудно ще се засекат с кръвните изследвания, които се пускат за следене (като д-димер, фибриноген, анти-ха). Т.е. Изследванията ми може да не отчитат проблем, а такъв да има (свързан с  микро тромби), затова следенето на плода и кръвотока са жизненоважни. Дори и да не се вижда никакъв проблем в кръвотока и кръвните, ако плода изостава може да е резонно временно вдигане на дозата  на нмх и наблюдение как се реагира на него.

И последно, но не по важност, препоръча ми да не се затваря вниманието ми само до тромбофилията, защото проблемите на бременността изискват комплексен преглед - цялото тяло и цялостното здраве са много важни. Не само хормони и кръвосъсирване.

# 563
Desii_123 благодаря за подробното информация. Аз чакам за час при Конова, но това сигурно ще стане чак началото на декември. За Лисичков много ли чака за час? Какво лечение ти препоръча той при бременност?

# 564
Деси, моля, сподели къде приема, на кой телефон запази час, колко струва прегледа?

# 565
Отидох без час, сутринта и ме прие. Той потвърди терапията, която ми е изписана вече от Русев и Паскалева като тип медикаменти и дози. Клексан и аспирин. В общи линии терапията на тримата при мен е еднаква, отношението - доста различно Simple Smile. Трябваше да коментирам с него и момента на започване на терапията, защото при мен нещата в ранните седмици са критични и ми беше много полезен в това отношение. Насочи ме да се изследвам за антифосфолипиден, но повече от любопитство, защото терапията е сходна и той смята, че при мен и без такъв синдром има всички основания да се подходи с пълен набор терапия.

# 566
  • София
Проф. Лисичков приема в Националната хематологична болница в кв. Дървеница, София. Не е необходим час, ходи се рано сутринта и се изчаква. Обикновенно е там до обяд. Това е телефонът на сестрите в манипулационната, които все пак могат да кажат дали дадения ден е там: +359 89 4369096

Аз не веднъж съм казвала, че също съм много доволна. Много внимателен, подробен в обясненията си и много по-лесно се стига до него, отколкото до Паскалева.

# 567
Прегледа е 100 лв. Не ми е правил изследвания, аз имах предостатъчно и не съм бременна в момента.

# 568
На каква възраст е вече той?
Ако назначи изследване, дали е възможно да се направи на място.?
Там е националният център по трансфузиционна хематология и ппедполагам, че може и анти ха да правят. Някой има ли инфо?

# 569
На каква възраст е вече той?
Ако назначи изследване, дали е възможно да се направи на място.?
Там е националният център по трансфузиционна хематология и ппедполагам, че може и анти ха да правят. Някой има ли инфо?

Правят изследвания там, но не знам какви - все пак те са специализирана болница и правят вероятно всевъзможни изследвания. Аз му се бях обадила преди това по телефона и той каза да ида сутринта гладна и жадна, за да може да направят изследвания, ако е нужно.
Анти-ха не правят, защото доколкото разбрах неговото мнение е, то не е нужно. Не, че е грешно да се прави. По принцип следят бременни на терапия. Обясни ми нещо от типа, че и без него можели да преценят дозата и имало нещо, което не се променяло, но това не го разбрах достатъчно добре. Останах с впечатление, че обръща внимание на цялата картина - ако например бебето започне изостава, дори и да са всички кръвни показатели в норма, той би обмислил промяна на терапията. Не ми се иска да препредавам неговото становище, защото той говори с мен и ми гледа изследванията и предписаните терапии нас 1 ч. Информацията е много и някои неща ги смля до нещо опростено, което да го разбера аз.
И да, при мен по време на терапия показателите бяха ок, а бебето изоставаше. Каза нещо от типа на това, че моите мутации могат да нарушат фибринолизата по начин, при който д-димерите да не отчетат проблем, а да има микро тромби. Каза също, че колкото по-рано се почне терапия, толкова по-добре (това за всички АГ дето чакат първо да видят има ли бременност, па има ли сърдечна дейност ...). Каза, че понякога в ранните седмици при имплантацията и образуването на плацентата се образуват много малки тромби, които след това дават отражение и правят проблеми в късните седмици.

Общи условия

Активация на акаунт