Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 12

• 37 291
  • 763
  •   1
Отговори
# 570
Аз за Лисичков съм чувала много хубави неща. Само че ми бяха казали, че не взима за преглед просто така, а трябва друг хематолог да те прати. Явно не е вярно.
Аз бях при 4то АГ подред, което се занимава с тромбофилия и интересното е, че не гледаше кръвни показатели, а само ехографа и доплерите. Каза, че ако там всичко е ок, не го интересува терапия и кръв един вид /аз съм без НМХ сега/.

# 571
Аз за Лисичков съм чувала много хубави неща. Само че ми бяха казали, че не взима за преглед просто така, а трябва друг хематолог да те прати. Явно не е вярно.
Аз бях при 4то АГ подред, което се занимава с тромбофилия и интересното е, че не гледаше кръвни показатели, а само ехографа и доплерите. Каза, че ако там всичко е ок, не го интересува терапия и кръв един вид /аз съм без НМХ сега/.

И при мен процедират по същия начин, аз съм само на аспирин протект и на две седмици следим кръвотока.

# 572
Венета, а в коя седмица си?
Аз само броя дните от преглед до преглед и чакам да чуя, че всичко е ок. Паскалева също ми беше казала, че щом доплерите са ок, другото няма значение.
Последното АГ ми каза за алергията, че ако се наложи ще слагам клексан, ще си ме сърби, надува, но нямало страшно, НМХ не водело до тежки алергични състояния като шок например. Дано е прав, но дано и не се налага.
Все пак пусках д димер и фибриноген и са в норма само с натаспин.

# 573
Венета, а в коя седмица си?
Аз само броя дните от преглед до преглед и чакам да чуя, че всичко е ок. Паскалева също ми беше казала, че щом доплерите са ок, другото няма значение.
Последното АГ ми каза за алергията, че ако се наложи ще слагам клексан, ще си ме сърби, надува, но нямало страшно, НМХ не водело до тежки алергични състояния като шок например. Дано е прав, но дано и не се налага.
Все пак пусках д димер и фибриноген и са в норма само с натаспин.

Точно 25+0г.с, тромбофилията супер случайно я открихме в 18г.с, но от самото начало съм си само на аспирин. Следя се и в Майчин дом и в Надежда и от двете места казват, че няма нужда от нмх, дори и на феталната, така че аспирина го продължавам до 34г.с пък после ще видим. А пък доктора, при който ще раждам каза, че и от аспирин нямам нужда. Не чета много за тези неща, гледам да съм спокойна, че всичко ще е ок.

# 574
Да, така е, то цялата тромбофилия за мен е малко мъглява работа все още. Все пак това са само предпоставки, а дали ще се отключи нещо не се знае. Ти си втория човек без инжекции, който "срещам". С какви мутации си?

# 575
Да, така е, то цялата тромбофилия за мен е малко мъглява работа все още. Все пак това са само предпоставки, а дали ще се отключи нещо не се знае. Ти си втория човек без инжекции, който "срещам". С какви мутации си?

Амии имам си цели 4. Хомозигот по паи, фактор 13 и Асе, хетерозигот с не усвояването на фолиева и б12, ами ти?

# 576
Ние сме почти еднакви случаи значи. Аз съм хомозигот ПАИ, хетерозигот Ф13, АСЕ и mthfr.

# 577
Здравейте!
След 2 спонтанни аборта, за които писах в друга тема, моят гинеколог ми назначи изследвания. Прикачам резултатите, които току що видях.... Не мога да разбера точно какво значат. Някой има ли представа?
Имаш мутации в 3 гена (Factor 5 Leiden, PAI и VEGFA), като една от мутациите ти (фактор 5 Лайден) се води високорискова. Това означава, че си с Тромбофилия (това е генетична предразположеност), и че при следваща бременност най-вероятно ще трябва да си на терапия с нискомолекулен хепарин.

След като видя резултатите д-р Сариев (майчин дом Варна, който ми е лекуващ лекар), ми каза до декември да не правим опити, а когато януари почнем да вземам сутрин и вечер НАТАСПИН Н, а като видим положителен тест да отида да ми изпише и други лекарства. Това достатъчно ли е като превантивна мярка според вас?

# 578
bugsi, със сигурност повечето момичета с терапия ще потвърдят тази схема, макар повечето от нас да са (били) на “класиката” - аспирин протект преди забременяване.

Аз нямам 5 лайден, за това дано се включи някой с тази мутация за още по-конкретен съвет
(моите са хетерозигот PAI и хомозигот АСЕ)
но към АП имах антиокдидант (ох, нещо с Н беше,но съм гозабравила), омега 3, метилирана фолиева, витамини тип добавка Овабууст + отделно витамин Д

Но ето, че Desii  венъж обърна внимание,че с омегите трябва да се внимава, защото оказват влияние на щитовидна жлеза.

В този ред на мисли, не виждам да са ти назначени tsh или уреаплазма (вижв темата за абортите, там има хубав списък и сравни какво са тиназначавали до сега)

ММ никой не го “пипна” за нищо, но аз го накарах и пуска 2 спермограми, междувременно му “назначих” букет от добавки след прочетенотов темите Мъжки фактор (това си бе моя хрумванка така да постъпя, че ми “писна “ все в мен да се взират докторите 🤨)

Ще прозвучи тъпо.. но имаш време дацсе поровиш по темите до януари и да събереш мнения и “добри практики”

Успех! 🍀

ПП: 2013г 1 успешна бременност с включен АП от 20-22гс
2 спонтанни аборта
1 мисед
2019 - 1 успешна бременност с терапия фраксипарин вс ден и АП през ден

Последна редакция: пн, 12 окт 2020, 14:36 от fotokod

# 579
  • Sofia
Здравейте!
След 2 спонтанни аборта, за които писах в друга тема, моят гинеколог ми назначи изследвания. Прикачам резултатите, които току що видях.... Не мога да разбера точно какво значат. Някой има ли представа?
Имаш мутации в 3 гена (Factor 5 Leiden, PAI и VEGFA), като една от мутациите ти (фактор 5 Лайден) се води високорискова. Това означава, че си с Тромбофилия (това е генетична предразположеност), и че при следваща бременност най-вероятно ще трябва да си на терапия с нискомолекулен хепарин.

След като видя резултатите д-р Сариев (майчин дом Варна, който ми е лекуващ лекар), ми каза до декември да не правим опити, а когато януари почнем да вземам сутрин и вечер НАТАСПИН Н, а като видим положителен тест да отида да ми изпише и други лекарства. Това достатъчно ли е като превантивна мярка според вас?
И аз съм с една високорискова мутация (фактор 2 Протромбин) + още три, които се водят нискорискови.
Мога само да споделя на мен какво ми е изписано. След положителен тест ще съм на терапия с нискомолекулен хепарин - демек инжекции фраксипарин или клексан. Терапия потвърдена от 4-ма специалисти (хематолог, имунолог, АГ и репродуктивен АГ).
Нямам нищо изписано преди забременяване.

Последна редакция: пн, 12 окт 2020, 12:40 от Brin de muguet

# 580
[quote author=bugsi13
[/quote]

Бъгси, аз съм хетерозигот по фактор 5 Лайден, пай 4г/5г и хомозигот по усвояване на витамини.
След аборт в ранна седмица АГ ми пусна тези изследвания и до +тест бях на аспирин акард 75мг. Натаспин се води, че е заместител на аспирина. В 6г.с. спрях аспирина и започнах терапия с Клексан 0,4 и малко след това ми добавиха и натаспин. В 30г.с. ми увеличиха дозата клексан на 0,6 на база резултати от хемостаза. Вече съм 36г.с. и дано всичко е наред. Надявам се, че съм била полезна.

# 581
  • София
bugsi13 - аз бях на същата терапия: Натаспин 2х1, Б12 и Б9 метилирани преди забременяване и Фракси/Клексан 0.4 от деня на положителния тест. Хетерозигот съм Фактор 5 Лайден; 4G/5G и MTHFR.
До момента 26 г.с. съм на същата терапия и следя през 3 седмици коагулацията.

# 582
Здравейте,
Имам установен хомозиготен тип 4G/4G на PAI от основния пакет за тромбофилия. В момента съм за ЗЕТ в Турция,  а тук не признават особено тромбофилията и най-вероятно няма да ми назначат терапия. Направих няколко консултации с лекари по въпроса за медикаменти и общо взето всички са на различно мнение. Последно  гинеколог ми назначи  само натаспин от + тест и след това проследяване на кръвта, за да се включи и допълнително нмх, ако е необходимо. Бих искала да попитам, дали някой знае кога е първата възможна седмица, в която мога да пусна контролни изследвания и респективно да отида на преглед. Както и има ли някъде списък с необходимите кръвни изследвания, които трябва да се пуснат. Последен въпрос, дали според вас би било добре да пусна и разширен пакет за тромбофилия, тъй като към момента никой не го изискал и не знам какво допълно би дало като информация към вече установения фактор.

Благодаря предварително,
Мария

# 583
Аз бих направила още на положителен тест -хемостаза (д-димер, фибриноген, протромбиново време и артт)

# 584

Здравейте момичета от един новак, който има нужда от съвет.
Днес получих и моите изследвания за тромбофилии от Надежда - резултатите на снимката. Тепърва ще коментирам надълго и широко с моята лекарка, но първоначалният й коментар беше "нищо сериозно, препоръка за витамини и мета-фолиева киселина" (успокоително за мен естествено). Не съм експерт, но това с фолиевата киселина (метилирана) го знам от тук и други места, то не ме учудва - ще видя каква доза ще ми даде, както и какви други витамини. Това, за което не съм сигурна обаче е този PAI-1 - както виждате в коментара не пише нищо специално за него след като е хетерозигот и не се препоръчват други изследвания. Виждала съм обаче мнения, че трябва да се изследват допълнително още фактори - защо има различия в насоките от различни лаборатории/лекари и имам ли повод за притеснение тук?
Също така как ви се струват като цяло моите комбинации  - трите хетерозигота...моля и приемам всякакви мнения, препоръки за витамини, добавки, допълнителни изследвания. Имам един мисед преди 3 седмици в 6-7 седмица. Повечето неща, които чета + резултатите би следвало да не се дължи на тромбофилии но..знам ли...Скоро започваме опити наново и искам да съм максимално подготвена Simple Smile

Поздрави и благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт