Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 12

• 37 287
  • 763
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
По принцип при мутация в PAI, се препоръчва изследване на гените АСЕ и фактор 13.

# 586
Препоръчвам ти да си пуснеш изследване за ACE и фактор 13 - в комбинация с pai дори да са хетерозигот могат да създадат проблеми. Бих изследвала и хомоцистеин, защото заради mthfr се вдига и също създава риск за загуба.  Също така не ми е ясно от кое се съди, че не е имало проблем заради тези мутации. Само мутацията за витамините е достатъчна да доведе до аборт в ранна седмица, ако са приемани лоши форми на витамини или други медикаменти. Има специална тема за mthfr  Pai пък предизвиква загуби много по-често в ранни седмици.

# 587
Момичета имам един въпрос за В12  при мутация мтхфр през цялата бременност ли се пие дъщеря ми пие по1 на ден от 500 мкг, а е в 22 седмица, и по1 мета фолиева но тя е в Германия и там отказват изследване за витамините казват пии си ги до края плюс клексан 0.4 и това е. Нямам думи тия хора как проследяват бременност с тромбофилия..... Пропуснах да кажа че и В12 е мета форма но много ли е малко ли е само гадаем.

# 588
При хетерозиготи PAI, ACE и Factor 13 какво лечение са ви изписали?

На мен фраксипарин всеки ден от + тест, нищо преди забременяване, без АП също .. Дали е длстатъчно това?

# 589
Бони и аз съм така. Има много момичета с тази терапия. Предишния път бях само на АП и нямаше никакъв ефект при мен, така че и с него и без него, поне в моя случай.

Ivalina, няма как да знаем без изследване. По принцип дневната доза е 1000 за Б12, така че може и да не е лоша идея да я пие като приема по-малко

# 590

Също така как ви се струват като цяло моите комбинации  - трите хетерозигота...моля и приемам всякакви мнения, препоръки за витамини, добавки, допълнителни изследвания. Имам един мисед преди 3 седмици в 6-7 седмица. Повечето неща, които чета + резултатите би следвало да не се дължи на тромбофилии но..знам ли...Скоро започваме опити наново и искам да съм максимално подготвена Simple Smile

Поздрави и благодаря предварително!

В заключенията на генетиците под изследванията са препоръчали 0.8-1.2 мкг метафолиева киселина преди забременяване. Не съм спец, но тази доза (1.2мкг) ми се струва малко височка...може би трябва да я коментираш с лекар, а и най-добре да си пуснеш тези витамини - B1, B6,B9,B12 и хомоцистеин - преди да почнеш да пиеш добавки. Те са ти описали доколкото виждам, механизма, по който дефицита на фолати води до увеличаване на хомоцистеина и оттам съответно - проблеми с яйцеклетките и яйчниковата функция. Тъй като качеството на ембрионите зависи от качеството на яйцеклетките, си мисля, че това също може да има отношение към ранни аборти - ако искаш  попитай лекаря си и за това. За PAI - нищо не знам за тази мутация.

# 591
  • Sofia
Не знаех, че мутацията в  MTFHR  гена пречи на усвояването и на Б1. Мислех, че са засегнати само Б6, Б9 и Б12.
Явно ще трябва да проверя и неговото ниво.

# 592
Не знаех, че мутацията в  MTFHR  гена пречи на усвояването и на Б1. Мислех, че са засегнати само Б6, Б9 и Б12.
Явно ще трябва да проверя и неговото ниво.
За B1 може и да съм объркала, да. Аз не го бях пускала също.

# 593
При хетерозиготи PAI, ACE и Factor 13 какво лечение са ви изписали?

На мен фраксипарин всеки ден от + тест, нищо преди забременяване, без АП също .. Дали е длстатъчно това?

Аз съм само на аспирин.

# 594
Благодаря много на всички отзовали се и за съветите.
Утре ще коментирам подробно с лекарката и ще пиша, но исках да знам какво да питам. Някой има ли представа защо, след като обикновено се пускат ACE и Фактор 13 при хетерозигот на PAI, няма такива препоръки от генетиците? Пише единствено, че не се асоциира с риск? Няма и нищо за аспирин протект, а имам чувството че навсякъде (и в Щатите) се пие почти профилактично дори при нискорискови резултати.
Витамините ще ги пия (аз и сега пия б12 така че не мисля, че ще имам проблеми с нивата там) - ще видя дали ще ми кажат да ги пускам за тест сега, при положение че пия добавки от някакво време и ще повлияе на резултатите.
Vessy - благодаря, нямам идея за неофолик дали не е наистина доста, може просто да пия 0.8 а не 1.2.
И последно - ако не ми се предпише АП - дали да го взема все пак, профилактично и в малки дози? Какви са рисковете ако има такива? Виждам, че на места дами са писали че пият от овулация...дали тогава се започва?
Извинявайте за бомбардировката с бъпроси и благодаря Simple Smile

# 595
Някой има ли представа защо, след като обикновено се пускат ACE и Фактор 13 при хетерозигот на PAI, няма такива препоръки от генетиците? Пише единствено, че не се асоциира с риск?

Да, имаме представа, в Надежда вижданията на генетици и лекари като тенденция отричат генетичните тромбофилии като рисков фактор за аборт и нямат практика да препоръчват тези допълнителни изследвания доколкото знам - на мен преди инвитрото генетичката изрично ми беше казала, че няма смисъл дори и тези неща да пускам и то след като нарочно я питах - почти с насмешка ми отговори тогава. Наблягат най-вече на значението на антифосфолипидния синдром, който е имунологично състояние. Можеш да запишеш час за коментар с генетиците на Надежда - мисля, че понеделник вечер имат часове, безплатно е, ще им чуеш теориите. Други доктори обикновено препоръчват допълнителните изследвания - не съм била при тях.

# 596
Благодаря Vessy - ще разпитам утре лекарката и за потенциален разговор с генетиците...и ще умувам за АП и дали на своя глава да го взимам като профилактика. Много го мисля и много се чудя...

# 597
  • Sofia
Препоръки за изследване на АСЕ и Ф13 при мутация в PAI, съм чувала от генетик от Геника и от доц. Русев
Kari88 аспирин може да е нож с две остриета, демек да предизвика кървене. Затова АГ внимават с него, и го изписват след като са те прегледали.
Аз на своя глава не бих си го изписала.
За сметка на това пия Омега 3, то също разрежда кръвта до някаква степен.

# 598
Напълно подкрепям казаното от Brin. Аспиринът създава доста рискове и не е ок да се пие ей така. Освен това той няма особено съществена роля при мутация като pai. За лекарите, които не признават тромбофилиите, съм научила много и то от горчив опит. Аз имам 3 миседа вече. Имам хомозигот pai, а на по-късен етап изследвах и ace, и фактор 13 - и също имам мутации, но хетерозигот. Има куп научни изследвания, които сочат, че тези мутации причиняват ранни аборти и лекари, които не са си направили труда да ги прочетат за мен са несериозни. Това не значи, че причина за абортите винаги са тези мутации, но правят много проблеми. Също така закъсняла или липсващата терапия в началото на бременността може да доведе до проблеми в късни седмици, защото образували се в началото микротромби в плацентата в един момент започват да я уврежда, бебето не може да се храни добре и т.н.

# 599
bugsi13, аз съм с хетерозигот по фактор 5, PAI i ACE i хомозигот за усвояване на фолиевата. От втората половина на цикъла бях на аспирин протект 100 (него си го пиех, че бях на противозачатъчни, а те сгъстявали кръвта), а от положителен тест и Фраксипарин 0.4 всеки ден. В петия месец някъде ми увеличиха дозата на 0.6 и акард 150. Аспиринът ми спряха началото на осми месец, защото прокървих (аз през цялото време си имах кръв от носа, венците и ушите дори). Преди 2 седмици родих. В деня преди раждането ми спряха инжекциите и ми биха следващата 10 часа след раждането. Ще ги бия още 2 седмици. Нося и компресиращи чорапи до горе 2ра компресия./

Общи условия

Активация на акаунт