Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 12

• 37 284
  • 763
  •   1
Отговори
# 600
От всичко, което съм чела, мисля че Натаспина е по-добър вариант от АП. Имаше много момичета, които са имали зацапване от аспирина, а аз имах много кървене от носа. Също и като се бият инжекциите, посиняват местата от АП.
Тъй че особено за профилактика, според мен е по-добре. Плюс омега 3.
Даже едно време като пиех противозачатъчни заради киста, ми казаха да взимам натаспин, защото от тях се сгъстява кръвта, и АГ ми препоръча него да взимам.

# 601
Аспирина според мен е добре да се взима, само ако има нужда от него и задължително след консилтация с лекар. Може да направи много бели.
Аз миналата бременност заради него при аборта направих страховит кръвоизлив и добре, че бях в болница в този момент.

А тази бременност направих голям хематом в матката. Изчисти се вече, ама ми даваха 50 на 50 шанс за бременността. Спрях аспирина веднага след като се появи хематома (имах и 3 външни огромни и още се виждат по кожата, а минаха 7 седмици) и малко след това ми излязоха изследвания, че вече нямам придобита тромбофилия. Тоест аспирина е бил излишен, защото беше заради нея.
Иначе кървях над 3 седмици заради хематома и през цялото време (почти) бях на Клексан 0.8

# 602
  • Sofia
С Натаспин проблемът е, че няма достатъчно изследвания върху бременни. Затова някои АГ избягват да го изписват засега.

# 603
Хематолозите също не го приемат много сериозно натаспина, защото е хранителна добавка. АГ повече ги изписват, защото им звучи по-безопасен от аспирина. Действието му не е идентично с това на аспирина. Нмх пък изобщо не може да се замести от натаспин.
Основният проблем при аспирина е продължителното му действие - ако има кръвоизлив дори и да се спре приема, това не помага, защото действа дни напред. Аспирин обаче се ползва за профилактика при прееклампсия, нещо за което нито натаспин, нито нмх помагат. Също така, ако една жена има мутации и те действат при бременност реално дозата от 100 мг й е добре и не й предизвиква никакво кървене. Само дето няма как да се знае дали ще предизвика или не кървене.
 Нмх има много кратко действие и след 24 ч няма никакво влияние.

# 604
Момичета,
резултат от APTT 25 при референтни 30-40 какво означава? Не съм бременна. С вродена тромбофилия, 4 хетерозигота, PAI, ACE и фактор 13. Както и MTHFR

# 605
Много ми е сложно всичко с тромбифилията, затова ако може да си сверя часовника с вас Simple Smile

Още нищо не съм коментирала с лекарката си, но искам да съм по-подготвена и да знам какво да питам.

1. Хомозигот по PAI само по себе си изисква ли НМХ или трябва да изследвам АСЕ и фактор 13 и само ако са комбо - тогава терапия?

2. С мъжки фактор сме и само инвитро ни е шансът. Тоест, ще ми правят биопция на яйчицата и има риск от изкървяване. Трябва ли в такъв случай да съм на терапия? А пък лекарствата при стимулацията допълнително сгъстяват кръвта. Тоест, нож с две остриета... Или е вариант да започна терапия след стимулацията и трансфера?

3. Заради мутацията MTHFR трябва да пусна хомоцистеин. Прочетох, че високият хомоцистеин има отношение към зреенето на яйчицата и реакцията при стимулация на яйчниците. Има ли някоя мацка с опит с инвитро и мутация на MTHFR, която да сподели каква е била стимулацията и резултата от нея?

Последна редакция: вт, 13 окт 2020, 20:01 от Kris_ti

# 606
С тези мутации дори и без допълнителни изследвания аз бих настоявала за терапия, защото освен pai (води често до аборти) имаш хетерозигот на фактор 5 (създава риск от тромбоза), който е високо рисков. Добре е все Пак, че фактор 5 ти е хетерозигот. За mthfr има специална тема и доста полезна информация за витамините, за да си следиш какво ти изписват. За жалост много АГ и то уж репродуктивни изписват неподходящи форми витамини на жени с мутация, което е безобразие и трябва сама да си проверяваш съставките на всичко.

# 607
Имам един малко глупав въпрос, но...какъв е шанса да нацеля веничка в крака при слагане на Клексан и да не усетя болка. Чак след като издърпах иглата видях, че потече малко кръв, а поставяйки лекарството имах чувството, че се плъзга нагоре по крака ми. Вливали са ми венозно медикаменти и усещането беше подобно, но пък може и да си въобразявам. По принцип се питам какво би се случило ако някак успея да си го влея венозно това чудо.

# 608
Относно аспирина, на мен ми го изписаха в 12гс. АГ ми следеше кръвотока и може и това да е било показанието, но имам някакъв спомен, че не е препоръчителен в 1 триместър, освен ако ползите не надвишават рисковете. Аз не бих пила без лекарско предписание, намерете лекар, на когото вярвате, и се доверете на преценката му.

# 609
Vessy.k, и аз се питам същото от известно време. Бия инжекциите само в корема засега, но при 4-5 от тях иглата влизаше една идея по-трудно и болезнено и точно преди да я изкарам (лекарството е сложено), влиза малко кръв в спринцовката. Като я изкарам веднага се появява кръв, и до 1-2 дни мястото става лилаво с 2-3 см диаметър.
И аз все се чудя, да не би да нацелвам вена, и ако влезне венозно дали е опасно....🤷🏻♀🤷🏻♀

# 610
Кой панел да пусне зълва ми че е бременна?
В20 г. С
Основен или разширен?

# 611
Герда, ако няма предишни проблеми с аборти и такива основният е добро начало. Ако все пак е имало проблеми или в семейството има история със загуби, разширеният е по-добре.
Зависи и колко пари им се дават.
Успех и дано не излезе нищо сериозно!

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 21:31 от Jessito*

# 612
Gerda1, на мен АГ ми препоръча разширен. Аз като отидох в лабораторията реших на своя глава да пусна пълен, защито не ми се занимаваше пак да се връщам.
След като понаучих за тромбофилията, разбрах, че пълният пакет за момента не ми е бил нужен, а разширеният както препоръча АГ. Забелязала съм, че почти всички които пускат основен, после пускат допълнително АСЕ и Ф13, защото много често PAI излиза мутация, а АСЕ и Ф13 не са включени в основния панел, а при PAI мутация е желателно и те да се пуснат. Затова аз смятам, че е по-добре разширеният - за да се спести повторно ходене до лаборатория и чакане на резултат.

# 613
Ако е в Геника, не съм ходила повторно, а се ползва от дадената вече кръв (пускала съм този с 4 показателя, имах PAI и към резултата бе написана препоръка за АСЕ и фактор 13, които заввих на мястото, от което си взех резултата- до НДК)

# 614
Благодаря на всички за съветите и отговорите.
Напомням (да не пускам пак снимка) - комбиниран хетерозигот MTHFR (677CT и 1298AC) и хетерозигот PAI съм. След консултация с АГ, единствено ми беше дадено неофолик (което аз започнах да взимам и преди да видя док) - преди бременност 2Х1 т.е. 0.8 мг а при позитивен тест - 3Х1 т.е. 1.2 мг. Категорично ми беше казано да НЕ взимам аспирин протект (както някои от вас казаха, белята от него може да е доста по-голяма от профилактичния ефект) и че нямам нужда от никакви допълнителни терапии в началото - ако по-късно при преглед на кръвопоток се наложи, щели да преценят.
Относно хомоцистеина, казаха да се следи чак при установена бременност, но аз реших да си го пусна, заедно с Б12 и фолиева киселина. Ще видим какви ще са резултатите днес...Изчетох света и не знам какво да мисля вече, но предполагам е нормално Sad

Общи условия

Активация на акаунт