Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 12

• 37 276
  • 763
  •   1
Отговори
# 615
Ако е в Геника, не съм ходила повторно, а се ползва от дадената вече кръв (пускала съм този с 4 показателя, имах PAI и към резултата бе написана препоръка за АСЕ и фактор 13, които заввих на мястото, от което си взех резултата- до НДК)

Да, мислех да го напиша, че взимат от същата кръв, и на мен така ми казаха, но нали трябва да се доплати т.е. пак ходене до лабораторията. Но всеки случай е индивидуален разбира се.
Аз не чаках, а пуснах всичко, защото изследванията ги пуснах доста късно 22-23 седмица и пътувам по 50+ км в посока до лабораторията и нямам време да чакам допълнително 😊😊

# 616
Да, вече зависи от конкретния казус- щом има фактор път, по-добре малко в аванс да се мисли 👍

Предполагам същото важи и при получаване на резултатите по куриер

Моите ги взех от офис на Геника до НДК (има и малка манипулационна, явно е пункт за вземане на кръв) и там ги доплатих още при получаване и преглед на резултата.

Gerda, има ли някакъв повод, поради който пуска тези изследвания? На мен след 2фм имах редовен преглед при АГ и не й хареса кръвотока и нзначи АП вс ден до 34гс (това с 1-ва успешна бременност без да знам още за мутациите)

# 617
Благодаря на всички за съветите и отговорите.
Напомням (да не пускам пак снимка) - комбиниран хетерозигот MTHFR (677CT и 1298AC) и хетерозигот PAI съм. След консултация с АГ, единствено ми беше дадено неофолик (което аз започнах да взимам и преди да видя док) - преди бременност 2Х1 т.е. 0.8 мг а при позитивен тест - 3Х1 т.е. 1.2 мг. Категорично ми беше казано да НЕ взимам аспирин протект (както някои от вас казаха, белята от него може да е доста по-голяма от профилактичния ефект) и че нямам нужда от никакви допълнителни терапии в началото - ако по-късно при преглед на кръвопоток се наложи, щели да преценят.
Относно хомоцистеина, казаха да се следи чак при установена бременност, но аз реших да си го пусна, заедно с Б12 и фолиева киселина. Ще видим какви ще са резултатите днес...Изчетох света и не знам какво да мисля вече, но предполагам е нормално Sad
предполагам имаш предвид Неофолик Мета, а не просто Неофолик, защото второто не е ок с тези мутации. Тази доза 3* 1 е много висока и освен ако нямаш много сериозен дефицит на фолат, не трябва да се пие толкова много, защото при предозиране е токсична за плода. Дефицитите за б-витамините е добре да се покрият преди забременяване.
Заради pai, е добре да си пуснала и ace, и фактор 13, защото в комбинация правят проблем

# 618
Фолата е единственият витамин, който не се елиминира напълно, може да доведе до натрупване и после е токсичен за плода. Какви са тези огромни дози не разбирам.

# 619
Desii_123, Waterviolet благодаря (Деси - да, неофолик мета имам предвид, мерси за уточнението) - ами и аз ако трябва да съм честна се замислих, че са високи и точно затова на своя глава пуснах и фолиева киселина заедно с другото. И познайте (шок!) - стойностите са 44.2 при норма 4.6 - 34.8. От почти година пиех фолиева киселина като част от фертилити добавка - явно се е натрупвала и натрупвала (но не и усвоявала) - не съм сигурна дали пък може и това да е причина за мисед-а? Сега не знам - помогнете ми да реша - да спра ли изобщо да пия дори Неофолик-мета и ако да, за колко време? Започнах го буквално преди 3 дни. Не знам, когато се пие метилирана форма...дали това "автоматично" балансира остатъците от ф.киселина...т.е. да се пие ли изобщо или не? Да не би пък ако спра неофолик мета да падне рязко нивото...изобщо тези стойности значат ли, че имам достатъчно фолат т.е. това, което ми трябва, или значат, че се е натрупала само ф.киселина която не усвоявам...не знам, разсъждавам на глас - ако някой е минал през това, моля да даде съвет. Аз очаквах да е ниска а тя - над граници. Има ли начин да се спомогне свалянето някак си, колко е токсична особено с такъв резултат?
Иначе б12 е 379.8 pmol/L с норма 145.4 - 569 - не съм сигурна дали е добре (приемам б12 метилиран от около 10ина дни) или да го вдигам още. Поне хомоцистеинът изглежда в норма - 7.77 при норма <=12. Витамин Д-то ми е нисичко и ще търся добавка да го вдигам (26.91 при достатъчност м/у 30 и 100).
Благодаря предварително на всеки, който може да ме посъветва!

# 620
Не разбирам, щом ти е в кръвта как така не се е усвоилавъзможно ли е, мислех, че ако не се усвоява кръвния тест няма да я отчете?

# 621
Не разбирам, щом ти е в кръвта как така не се е усвоилавъзможно ли е, мислех, че ако не се усвоява кръвния тест няма да я отчете?
Добър въпрос, на който и аз нямам отговор. Почти съм сигурна, че в някоя от темите имаше дама/и, които бяха споменали за MTHFR мутации и високи нива на ФК когато става токсична. Т.е. високо е нивото в кръвта, но подобно на б12 (при който ако се приема синтетична форма може да излязат нормални резултати а всъщност да не се усвоява и да имаш дефицит) резултатите не отговарят на реално усвоеното. Може и обаче съвсем да бъркам - не знам. Не съм сигурна и с какъв доктор потенциално да го коментирам това Sad Надявам се някой да може да даде насока и съвет с тая пуста ФК и прекалено високото ниво Sad

# 622
Точно така - приемът на синтетични форми на фолиева и б12 мигат да маскират дефицита и дори да излезе предозиране. Това, което доц Русев ми е казвал е, че след прием на синтетични форми на фолиева, преди да се започне да се пие мета форма, се спира временно и се изчаква около месец преди да започне прием на мета фолиева. Би трябвало относително бързо да се нормализира. Определено нямаш нужда след това от повече от 1 таблетка и просто си следиш периодично нивата.
Б12 е нисичко - доцента и д-р Сигридов го искат на Горна граница. Така че може да го пиеш още известно време всеки ден и после да разредиш през ден, през два. За Вит д аз пия вигантол (7-8 капки) и пак не ми се вдига особено, може и джеймисън - задължително по време на мазно хранене
Хомоцистеинът изглежда горе долу добре, най-добре е да д под 7, но и така май е ок.

# 623
Момичета, веднага ви разрешавам чуденката. Има 2 вида изследване за фолиева киселина:
1. Фолат в серум
2. Фолат в еритроцитите

Първото показва моментно натрупаната фолиева киселина в кръвта, която при MTHFR мутация, може да не достигне до клетките (а фолатът е нужен на клетките, а не да си стои просто в кръвта). При високи стойности става токсична.
Второто е много по-точно изследване и показва усвоеният от еритроцитите фолат. Освен, че е по-точен показва осреднената стойност за по-дълъг период на прием, а не моментното състояние.

Ето една статия:

# 624
Kari88,  хомоцистеинът трябва да е под 7. Гледала ли си и витамин Б6?
Иначе определено ти трябва почивка от фолиевата и после каквото и да казват лекарите, освен ако не си в тежък дефицит, няма никаква нужда от повече от 1 хапче (400мкг).

# 625
Деси, Кристи, Джесито - благодаря за съветите и отговорите.
Деси - относно вит.Д - не съм сигурна Вигантол ли да взема или просто да си вдигна дозата на вит. Д които взимам (ММ пие и аз през ден взимам от неговите). Вигантолът е доста по-силен, доколкото знам, или? Някакви съвети за доза (Вигантол или просто в iu/mg)?
Деси, Джеси - може ли малко повече инфо защо хомоцисстеинът трябва да е под 7? Аз тъкмо се зарадвах, че поне той е ок - спрямо границите не ми се струва завишен?
Относно Б6 - не съм го пускала - трябва ли? Харесах си обаче една добавка Витамин B6 P5P (Пиридоксал-5-фосфат) и направо ще я поръчам. Ще видя само как ще взимам - препоръки за дози? След месец да кажем ще пусна контрола и ще видя и него...
Спирам неофолик-мета тогава, само не знам за колко време, при положение, че правим опити - да спра за месец мислите ли, че ще е ок? Видях, че Деси е казала месец, но само ме е страх пък да не падне, знам ли :/
Ще ви послушам и след пауза (като установя колко дълга) ще взимам само по 1 таблетка, а не 2. Благодаря пак Simple Smile

# 626
Kari, за витамин Д се водиш в дефицит, затова може да взимаш малко повече докато вдигнеш стойностите. По принцип при дефицит се взимат 5000 единици за месец (макс месец и половина). Може да пробваш и с по-малко и да видиш дали ще се вдигне. На листовката на всеки вит Д пише колко от него на колко единици отговаря.

За Б6 си избрала метил формата така че е супер, но внимавай защото от него за възрастни нужното количество варира между 1,3 и 1,7 милиграма.
За Б9 бих спряла за 3 седмици и на третата бих пуснала контрола пак с всичките витамини за да видя как възприемам добавките и колко е паднал Б9. Ако Б9 е под 42, бих си почнала метилираната форма.

Хомоцистеинът е общо взето някаква киселина която се отделя в организма. Ако са ниски стойностите на Б витамините (особено Б6 и Б12) тя е с по-високи стойности. Ако дълго време си в дефицит на тези витамини, нивата на хомоцистеин се качват, но не се притеснявай...когато оправиш нивата на витамините и той ще стане с идеални нива. По принцип много високи стойности водят до редица проблеми. Това е един от признаците/ причините за подагра например.

За всички витамини си има препоръчителна дневна доза и освен ако не си в дефицит, няма нужда да се взима повече от нея. Ако количеството на витамините е високо може да се стигне до проблеми. Например супер високо за дълго време Б6 води до проблеми с нервната система. Затова е важно да се приемат само след изследване на нивата.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 13:27 от Jessito*

# 627
По съвет на доц. Русев при такива стойности фолиевата киселина се спира за месец и след това се изследва на 30 дни. Когато си правите изследване на B12, за да са реални резултатите трябва приемът на витамина B12 да се спре 1 седмица преди изследването - това е пак по препоръка на доцент Русев.

# 628
Момичета, някоя от вас пускала ли е д димер и APTT в Кандиларов? Thinking
Пускала съм само в Малинов и за там знам, че за APTT следя да не пада под 31 (при граници 30-40). В Кандиларов обаче са съвсем различни границите, а пак са си секунди и съм объркана дали този резултат е ОК. Моля за вашите мнения, понеже с Русев не ми се получава комуникацията по телефона, а чак следващата седмица ще мога да го посетя.. Благодаря! Simple Smile

# 629
Зачетох ви за фолиевата и се зачудих какво да правя в моята ситуация.
Изследване на фолиева киселина (само това пише в изследването, в Испания съм) на 13 юли - стойност над нормата, която мисля беше около 44. Забременявам на 5-ти август. Не пия фолиева.
На 15.09 стойност 14.40 при референтни от 3 до 58.9. Започвам прием на мета фолиева на Солгар. В една таблетка има 400 единици. Бременна съм в 7-ма седмица.
На 05.10 правя ново изследване и резултата е 11.3 при същите референтни. Започнах прием на 3 по 1 таблетки от същата фолиева на Солгар. Бременна съм в 11-та седмица.

В момента съм в края на 12-та и от 06.10 приемам 3 по 1. Мислите ли, че е много?

Общи условия

Активация на акаунт