Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - тема 12

• 37 258
  • 763
  •   1
Отговори
# 675
В четвъртък ги пращат към Германия. От там на сетне се чака 10 дена за резултат

# 676
Добро утро дами,
Имам питане и нужда от помощ относно специалистите, които повечето от вас споменават (и са на първа стр.) В момента чакам да ми излязат резултатите за Фактор 13 и АСЕ и умувам при кой доктор да ида след това за второ мнение. (Припомням:хетерозигот PAI+комбиниран хетерозигот MTFR)
Как решавате при кого да идете, имайки предвид, че лекарите са с различни специалности/фокус? Д-р Русев, при когото повечето от вас ходят, е имунолог, проф. Паскалева е хематолог. 
Също ще съм благодарна ако споделите дали в момента се чака страшно много за тези лекари (и ако да - колко)?
Съжалявам, ако въпросът ми е глупав, но не съм сигурна дали да се насоча по-скоро към хематолог или не...
Благодаря и успешен ден на всички Simple Smile

# 677
За витамините няма нужда да е на гладно.

Кари, проф Паскалева е хематолог и тя може да изследва различните кръвни показатели преди и по време на бременност и да предпише терапия за тромбофилията. Тя в това специализира.
Доц. Русев е имунолог и той пуска имунологични изследвания, но понеже има интерес и към ендокринологията и репродуктивните проблеми, може да даде съвет за щитовидната жлеза, тромбофилия и няколко други показателя и също да предпише терапия. Все пак неговата специалност е имунологията, така че аз лично се консултирах с него за да потвърдя думите на други лекари (включително на проф. Паскалева) и да видя той какво ще ми предпише, но за определени проблеми предпочитам да отида при определеният специалист. Ако не друго, той обяснява най-внимателно и подробно от всички.

За професорката се чака месец, за доцента два или повече.

# 678
Аз НЕ пускам витамини на гладно. Първо в 9 трябва да оставя детето до училище. После имам близо 50 минути път по магистрала. След това около 30-40 минути чакане в лабораторията. Няма никакъв шанс да съм бременна и да издържа гладна и жадна до това време.

# 679
Аз съм ходила и при двамата. За имунология и придобита тромбофилия - изследвания и терапия прави доц. Русев. Терапиите са същите при придобита и наследствена тромбифилия, така че той дава такива терапии и при мутации. Проф. Паскалева като хематолог разбира най-добре от коагулация и следене на тези терапии. Предимство при доц. Русев е отношението и това, че обяснява много добре. От към проследяване на терапията проф. Паскалева ми се стори да го прави по-стриктно, макар за мен на чисто лична основа да ми е леко неприятно общуването с нея, заради пренебрежението й към мутациите. Иначе е професионалист и малко негативни емоции не ми пречат. Доцентът дава по-пълни насоки за витамините. Има някой практики в терапията му с нмх, които са спорни и бих отказала да спазвам.
Резултатът при мен е, че двамата имат напълно различно отношение, но терапията им е идентична като дози и честота!!!
Липсващото звено за мен обаче остава АГ, защото повечето ги е страх от тази терапия, не я разбират, не следят кръвоток и само се тръшкат да не прокърви човек - е хубаво, не съм прокървила,ама бебето ми е мъртво. Вместо да ми се обърне внимание на състоянието при преглед, основното в което се състояха прегледите бе мрънкането  за приема на аспирин без да ми се гледат каквито и да е изследвания. Аг си карат на някакви почти суеверия на моменти - дано намеря подходящ следващия път Sad А на изследванията Паскалева дори искаше да го увеличи. бая жени си карат със зацапвания месеци наред и си раждат здрави бебета.

# 680
Не мисля, че терапията при придобита и наследствена тромбофилия е еднаква. В момента в който ми излязоха отрицателните АФА и веднага ми спряха аспирина. От него момент съм само на НМХ.

# 681
Аз на този етап не съм диагностицирана за придобита, само за наследствена - двама хематолози професори и един имунолог са ми назначили терапия с аспирин + нмх, като аспирина ми е от опити и дори като бях бременна искаше имунолога да ми увеличи аспирина. Това при диагностицирани към момента само 2 мутации и отрицателни резултати за АФА. Имам завишени тла, но това хематолога изобщо не го погледна. Имат различно действие аспирин и нмх, но са релевантни за мутации и двете, а не само при АФА. По принцип АФА е високо рисков, обаче комбинация от мутации също.
Пропуснах да кажа, че проф. Лисичков съвсем скоро ми каза същото - терспията е една и съща, така че ако искаш се изследвай за АФА, но реално при тези мутации ще си си на тази терапия с или без АФА

# 682
Момичета моля препоръчайте ми добър хематолог, който да разбира от тромбофилия. Бременна съм в 6гс и вече за втори път ми се появява кървене, при което АГ ми спира клексана за 3-4 дни и кървенето спира, но почна ли го и кървенето започва до няколко дни и се притеснявам да не се отрази неблагоприятно и на бебето това спиране и почване на клексана през няколко дни?Иначе всичко с бебето е наред за сега. Имам обаче спонтанен аборт преди 3г без терапия и после се изследвах и разбрах, че имам тромбофилия.

# 683
Хомозигот по фактор 13 какво беше?

# 684
slanceto87, мисля че преди да ти пипат терапията с Клексан е важно да разберат от какво е кървенето. Аз бях над 3 седмици с кървене и хематолога ми спря терапията съвсем в края за 3 дни. И после имах схема за започване с различни дози, която трая 7 дни.
Но моето кървене беше от хематом и терапията беше важна, за да изчисти хематома.
Така че винаги първото и най-важно е да се разбере от какво е кървенето, за да се знае как да се действа.

# 685
slanceto87, мисля че преди да ти пипат терапията с Клексан е важно да разберат от какво е кървенето. Аз бях над 3 седмици с кървене и хематолога ми спря терапията съвсем в края за 3 дни. И после имах схема за започване с различни дози, която трая 7 дни.
Но моето кървене беше от хематом и терапията беше важна, за да изчисти хематома.
Така че винаги първото и най-важно е да се разбере от какво е кървенето, за да се знае как да се действа.
Днес бях на преглед и всичко е наред с бебето, казаха ми, че няма отлепване или нещо притеснително и че може да е от клексана и следователно пак да го спирам. Вече направих пътека до клиниката - от 2 седмици през 2-3 дни съм на преглед и все уж всичко е наред, но пък кървенето се появява... Не знам какво да правя... Ще потърся вариант да се консултирам с проф.Станева в Токуда и ако трябва да пуснем някакви изследвания...

# 686
Благодаря много Деси и Джесито за информацията.
Деси - както имаш предвид с това, че Паскалева има пренебрежение към мутациите? След като това й е специалност, не би ли следвало да е точно обратното и да слага фокус точно там?

Току що получих резултатите и съм хетерозигот по Фактор 13 (АСЕ е нормален). Чета, чета, и не мога да разбера много...Общо ми се събират: хетерозигот PAI+комбиниран хетерозигот MTFR+хетерозигот Фактор 13. Знам, че всички са хетеро и "нормалният" алел е доминантен и знам, че се считат нискорискови? Витамините са ясни за MTHFR, пия и ще следя тях и хомоцистеина. Обаче този Фактор 13 ме вкарва в джаза - някой да даде инфо относно него и това дали в добавка към хетерозигот PAI прави бели? Дами с такива комбинации има ли?
Планирам да питам това и Паскалева, ама...чакам да видя какво ще кажете за отношението й към мутациите...
И междувременно се чудя дали да не ида до хематолога в Надежда, ако има скоро час :/

# 687
На Проф.Паскалева специалността й не е да се занимава с бременни жени. И понеже вижда в работата си и по-страшни неща от нас и затова така реагира.
Аз съм хетерозигот по Ф13. Също и по Ф12. Водя се с риск равен или по-голям от Ф5. Само че не знам в Бг как се казва този Ф12, защото като такъв не съм виждала никой да го изследва, а на мен ми е в основният пакет за тромбофилия.

# 688
Slanceto87, пиеш ли АП? От него знам, че се прокървява понякога.
АГ, които не пренебрегват проблема и следят кръвотока, мога да препоръчам Колева от Токуда и Корсачки.

# 689
Slanceto87, пиеш ли АП? От него знам, че се прокървява понякога.
АГ, които не пренебрегват проблема и следят кръвотока, мога да препоръчам Колева от Токуда и Корсачки.

Не пия АП защото съм алергична и съм само на клексан, но сега и него съм го спряла за 3 дни и днес зацапването почти е спряло. Вчера бях на преглед и чухме сърдечна дейност и всичко беше наред. Успях да се уредя с час при Паскалева за вторник и ще видя тя какво ще каже по въпроса... Надявам се до тогава да няма повече кървене и всичко с бебето да е наред...Аз вчера като прокървях и почти изчезна чувствителността на гърдите и направо бях отписала всичко, но всичко е наред. Явно може нещо дозата да не ми е подходяща...Друг имал ли е подобен проблем с прокървяване и да е спирал клексана/фраксипарина за няколко дни и всичко наред ли е било с бебето?

Общи условия

Активация на акаунт