Частни училища-информативно-дискусионна тема 42 - все още ваканционна

• 40 575
  • 777
  •   1
Отговори
# 285
Недейте така сега, аз не съм забелязал Пипи да мрънка, а напротив, сподели, че е доволна от повечето неща в училището, което е избрала. Каза, че има малко на брой неща, които може би не са съвсем ОК и точно това е индикация, че постовете й са искрени, защото ако някой е на 100% доволен, това просто не е реално, идеални неща не съществуват. Но тя каза, че е доволна от почти всичко. Не виждам как и защо това да е мрънкане. А другото са нейни си разсъждения, доста смислени впрочем, което всеки от нас прави тук и слава Богу, иначе що за тема ще е без разсъждения, само един информационен бюлетин.

# 286
  • София
Пак се започна с това колко не е нормално децата да са на чин и как мразят училището. Училища колкото щеш на пазара, хубаво е, че е доволна.

# 287
  • София
А другото са нейни си разсъждения, доста смислени впрочем, ...
Като това ли?
познавам няколко деца, за които е удоволствие оцветяването и изписването на букви и молят за повече. За мен те са подходящи за Питагор и СС.
Скрит текст:
с най-добри чувства към ПВТМЕДЧ

# 288
  • София
Пак се започна с това колко не е нормално децата да са на чин и как мразят училището. Училища колкото щеш на пазара, хубаво е, че е доволна.
Естествено, че мразят това, а и много други неща, но училището е, за да свикнат с реда в обществото. Без труд и усилия нищо не се получава, а набедените за леки творчески професии също са плод на къртовски труд. Нито художник, нито музикант, нито друг творец се става без сериозни упражнения, често граничещи с мъчения. Та на децата е неприятно, но трябва да свикват и да са седнали, и да се концентрират, и да не им е забавно в часовете, а да полагат усилия, т.е. да се трудят. Затова и класическите училища засега остават предпочитани. В детските градини е друго, но личните ми и непредставителни наблюдения са, че деца от по-алтернативни детски градини и ПУК после имат проблеми с дисциплината и реда в класическо училище.

# 289
  • София
така е, дори не зная защо се подценяват училища като музикалните, по изобразителни изкуства, спортните - там пада много труд. Едва ли най-приятното нещо на света е всеки ден да свирят гами, да рисуват за домашното по композиция часове наред или да правят едни и също изморителни упражнения в залата. И всичко това за изпълнение от 7 минути на подиума, картина, която ще остане в архива или съчетание за 3 минути на успоредката. Останалото са  оправдания.

# 290
И аз винаги съм се чудела защо механизма за придобиване на навици за поведение в колектив и общество се счита за насилие над свободния дух и подтискане на свободната воля и любопитство у децата?!?!?!? Но моите разбирания са малко по-традиционни все пак. Защото съм се нагледала на деца "със свободен дух", които си мислят, че всеки им е длъжен. А всичко идва от родителите. И възпитанието, и мирогледа, и отношението към другите.

# 291
  • София
Та на децата е неприятно, но трябва да свикват и да са седнали, и да се концентрират, и да не им е забавно в часовете, а да полагат усилия, т.е. да се трудят. Затова и класическите училища засега остават предпочитани. В детските градини е друго, но личните ми и непредставителни наблюдения са, че деца от по-алтернативни детски градини и ПУК после имат проблеми с дисциплината и реда в класическо училище.

Според мен не е от "алтернативните" детски градини, а от алтернативните родителски разбирания. Монтесори например предполагам се приема за алтернативно, а всъщност редът и дисциплината там са почти издигнати в култ. Ако имате други наблюдения над деца от такава градина, най-вероятно не е от градината, а от семейната среда.

# 292
А Питагор къде ще отидат?
Днес влязох да проверя календара за прием за 1-ви клас и ми направи впечатление, че датите са много по-рано от тези на останалите училища. Още преди декември приетите деца вече трябва да бъдат записани и да бъде платено капарото. И предишни години ли е било така?

Изпитът за ПУК и 1ви клас до тази година беше съвсем в 'нормално' време, януари месец. Ако не ме лъже паметта и ЕГН-то вече не трие информация доста бързо, но съм сигурен, че ние бяхме на изпити и за ПУК и за 1ви клас в началото на януари.
Защо сега са изтеглили датите толкова рано немога да си обясня.

# 293
  • София
Според мен си имат едно на ум да не затворят училищата заради епидемията. Пълзят слухове отвсякъде, че я изкараме до края на октомври или началото на ноември присъствено по училищата - я не. Мен ме съмнява да има затваряне, но хората се притесняват.
Принципно, то и януари е рано за изпити за ПУК, за децата на тази възраст и два месеца имат значение за узряване и закрепване на знания и умения, а какво остава за изпити. Обаче ЧУ сами си определят правилата на играта.

# 294
  • София
Абе, то хубаво пандемия, но децата още не са започнали ПУК, а ще ги изпитват за първи клас. А за ПУК ще изпитват 4-годишни бебета. На какво? Кой по-правилно си бърка в носа? Joy
Иначе на мен и януари ми се вижда рано. Малката ми дъщеря се явява през март, а голямата - април, че да не беше и май.

# 295
Права си, разбира се. Все пак да отбележа, че за Дойче Шуле ние също кандидатствахме на 4 години, но и изпита не беше за ПУК (форшуле классе), а за малкия ПУК (форшуле групе). Какво е имало на него, така и не можах да разбера естествено от едно 4 годишно дете. Но за 24 места кандидатстваха над 120 деца. Само ми каза, че на едната задачка отговорът бил "птиче, птиче, щурец", някаква поредица явно е било Grinning Grinning

Малката ми дъщеря се явява през март, а голямата - април, че да не беше и май.
Eми с всяка следваща година всичко става все по-трудно, това отдавна сме го констатирали. И изискванията все по-строги, и цената все по-висока.

Последна редакция: пн, 05 окт 2020, 11:56 от Татко Мецан

# 296
  • София, България
И аз се чудя какъв ще е този изпит за ПУК, тя дъщеря ми ще е тогава на 4 години и 10 месеца. Направо лошо ми става, то не е ясно дали няма да ревне и сме до там.

# 297
  • София
Eми с всяка следваща година всичко става все по-трудно, това отдавна сме го констатирали. И изискванията все по-строги, и цената все по-висока.
А НВО в 7-ми клас и изпитът за АК стават все по-лесни. Joy

# 298
  • София
трябва да има баланс, иначе Силата ще се побърка Wink

И аз се чудя какъв ще е този изпит за ПУК, тя дъщеря ми ще е тогава на 4 години и 10 месеца. Направо лошо ми става, то не е ясно дали няма да ревне и сме до там.
Не се притеснявай, те не ядат хора там, а и сама трябва да повярваш в детето си Simple Smile. В НУКК как ходят на изпит по-малки от 4 г. Аз водих моето, като беше на 3 г. Влезе ухилен, излезе още по-ухилен. Няма страшно Simple Smile

# 299

Хаха, ми тогава излиза, че няма смисъл от ЧУ.😀

Общи условия

Активация на акаунт