Частни училища-информативно-дискусионна тема 42 - все още ваканционна

• 40 671
  • 777
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Мецане, Холандия не е Англия, поне според завършили колежанчета, учили на двете места (избягали от UK). С останалите ти изводи съм съгласна, затова и моето "чаве" само в Щатите подава документи тази есен.

# 316
  • София
И аз не бих, ама хората са готови да търпят. Затова моите решиха да си останат тук, защото им е комфортно, не се натискат за чужбините, чакат да завършат и вероятно магистърските ще са в чужбина, но и тогава акълът им вече е съвсем друг, друго си е да навъртят опит и да си избистрят някои житейски и професионални неща.

# 317
  • в страната на чудесата
Мецане, не разбирам защо детето ти не е в руско училище и по каква причина не си емигрирал в Русия? Също така се чудя спестяванията в рубли ли ги държиш?
За да не бъда голословна - аз съм работила в Англия, на позиции доста конкурентни и желани от англичани. Избраха мен, идващата от нищото и съм получила изключително отношение без никакъв намек за произход.

Не знам, имам чувството, че българинът е мазохист, обича хем да го бият, хем да му е хубаво, и не визирам Питагор, а примерно темата за студенти в UK, която вчера четох и съм потресен. Тъй като става дума за частно образование, а все пак доста от нас тук плащат за ЧУ именно с идеята за висше в чужбина, смятам, че това, което искам да споделя, е по темата, а ако се окаже, че не е, или Фран да ме изтрие, или аз сам ще се изтрия при отрицателни реакции от ваша страна, каквито предполагам, че ще има. В тяхната тема не бих писал, защото дори в темата за АК хората са много по-толерантни, там сме писали потребители без деца в АК, като мен, Попея, Русалка, Черна станция и още други, и макар и да е имало реплики защо пишем, като нямаме деца в Колежа, никой никога не ни е докладвал на модератор. А в темата за UK преди месеци бях писал и веднага ме бяха докладвали, писа ми модератор, не Фран, друг е там, че са ме докладвали дето нямам студент в UK, а съм писал в темата - не конкретно против постовете ми, които бяха с учтив и възпитан тон, разбира се.
Та какво ме потресе - там има карантина за идващите от България, добре, въвели са правила, макар и да е смешно, защото те имат много повече случаи на ковид от нас и четох, че са на първо място по смъртност в Европа, за което искрено им съчувствам и им желая да не е така, както го желая на всички. Много майки пишат как отива детето, затварят го в общежитието, няма право 14 дни да излиза и си поръчва доставка на храна, няма друг начин, и съответно едното момче стояло ден и половина гладно, чак в 21 часа на следващия ден му се обадили, че не могат да му изпълнят поръчката, тъй като били претоварени. Обаче са го чаржднали, взели му парите. На друго момиче също, казали й, че ще й върнат парите, но тя прави следваща доставка и отново я "биллват", вземат й парите, и пак не получава нищо, защото били я доставили до рецепцията на общежитието, ама никой не слязъл да вземе храната, а те от рецепция просто не са й се обадили, и фирмата върнала храната обратно, ама сметката си остава. И това, щото била с български тел. номер, и като сменила номера с английски, вече й се обадили. Абе - защо се натискаш там, където те мразят?!
И това, което най-много ме потресе, една майка каза, че дъщеря й в Шефилд, с подобни преживявания, излязла и си купила храна, и си излизала, защото нямало ефективен контрол, никой всъщност не ги проверявал, и го дава като съвет. Леле, че като й скочиха, на нищо я направиха тази жена! Правилата били за това, за да се спазват, тя как си позволявала, защо си мислела, че за дъщеря й правилата не важат, с какво тя била по-различна от техните деца?!?!? Тя казва, е - гладно ли да стои детето?! Огън и жупел изляха върху нея.
Освен това, всички учат онлайн, ама си плащат стаите и стоят там, щото видиш ли, по-полезно щяло да бъде за тях и щото имали по един час или два часа на седмица присъствени!!! Това е жива гавра!
Хем да си платиш, хем да не ти доставят храната, хем да си виновен, хем да е защото си българин - и ти пак да се натискаш, щото детето да завършело в UK! Хем за всичко плащаш безумни цени. Едната майка казва, че детето й я заболяло зъб, звъняла на 112, насочили я към зъболекар, той отказал категорично да я приеме, лекувал я по телефона - зъб по телефона! - предписал някакви антибиотици и тя не може да излезе, за да ги купи, и общежитие, доброволци, социални служби - всички категорично отказали съдействие, тя стои като затворничка в стаята и няма право да излезе. Ум да ти зайде!

Никога не бих си пуснал детето да се гаврят така с него, тия хора ни нямат за пълноценни, така е било и така си е и сега. Навремето, като учех в Русия, като кажеш само, че си българин, и всички врати ти се отварят, само два примера да дам - мен като ме заболя зъб в Русия, вечерта в 10 часа, ама нетърпимо. Разпитах аз къде има дежурен кабинет, хората отзивчиви, обясниха, но бая далеч беше, тръгваме двамата с гаджето, също българка, все още вървяха автобуси и тролеи, стигнахме с обществен транспорт до там, стана 23 часа. Викаме си - е, на връщане ще вървим пеш, бедни студенти, пари за такси няма. Навън - люта руска зима, влизаме ние в болницата, намерихме кабинета, чакаме отвън и чуваме, как докторът се занася нещо със сестрата, кикотят се нещо, аз кеся 20 мин. навън, друг пациент няма и умирам от болка и като ги изругах на български - не беше чак псувня, де, ама...и се отваря вратата, излиза доктора и вика - вие от къде сте? - викам - от България. Ама влезте, заповядайте, и ме сложи веднага на стола, пуска майтапи, и откъде от България? - викам - от Варна. А, Черно море, ми ти луд ли си тука да дойдеш в тая зима, вика и се хили. Казва - мъдрец е, трябва да го вадим, ами казвам, каквото трябва, правете, сложи ми човека упойка, извади го, нищо не усетих и после казва - разпоредил съм се, долу ви чака линейка, ще ви закара до общежитието. Ама - стреснах се аз, ако това се плаща, ние не можем да си позволим, пеша ще се приберем. Как ще вървиш пеша в полунощ, минус 30 е навънка, вика доктора, нищо няма да плащате, вие сте приятели от България, интервенция ти е правена, качвай се в линейката и се прибирай да спиш. Закараха ни хората, стотинка не ни взеха.
Другият случай, беше дошъл на гастрол театърът на Таганка, в който Висоцки е играл, театър - легенда в Русия, естестено билети няма, отиваме ние на касата - даже и опашка никаква няма, щото естествено няма билети. Показваме българските паспорти, казваме - ние много сме чували в България за Таганка, друг път няма да имаме шанс да го видим, няма ли някаква възможност, много ще сме благодарни. Еми, казаха, то места наистина няма, ама щом сте българи, ще видим кво може да направим и след 2 минути казаха - ето ви два билета, живи и здрави. Та и Таганка гледах на живо!

Та мисълта ми е, що ще ходиш там, дето за човек не те смятат, що се натискаш, дето не те харесват?! Те сега и руснаците вече не ни харесват, ама това е друга бира. В тези случаи нищо политическо няма, просто за близки ни смятаха. Тия хора от темата в UK си казат, че проблемите им са, щото били с български номер, или щото били под карантина, понеже идвали от България, и т.н. Аз съм ходил в Лондон, една цяла седмица стоях и с очите си ги видях какви са, за нищо на света не отивам там. Ами и в темата за Холандия горе-долу същата работа.

Та хем търпим, хем плащаме, хем ни е хубаво да ни унижават. Да гледаме и с ЧУ да не стане така, че натам отива работата!

# 318
Е що тогава всички искат в СС и Питагор?
Що всички искат в Смг след 4 клас и записват децата на курсове от 3 клас. Който не е за там знаеш ли колко си личи?
Кои всички? Колко? 🙂

# 319
И аз мисля, че в Щатите я няма тази сегрегация спрямо нас, защото и без това не знаят къде е България. За Европа не съм сигурна. Франсетата са доста големи националисти. Холандците не ги знам. Приятел завърши в Испания и казваше, че е голям купон.
В Германия беше долу-горе подобно на Англия. Като кажеш откъде си и първият въпрос беше, след като завършиш, ще се прибираш ли в България. Все пак това беше преди БГ да влезе в ЕС, но за студентска работа бяхме последна дупка на кавала.  Първо трябваше да няма германец за работното място, после студент от ЕС и ние бяхме на едно ниво с африканците, но поне тях ги съжаляваха, че идват от бедни страни, а ние бяхме гадните източноевропейци, които са дошли да им откраднат работата.
И все пак има доста неща, които се научават в тази среда. Даже и децата, които се отказаха от следването там и се върнаха в БГ, после  направиха разни малки бизнеси или си намериха хубава работа, след като завършиха в БГ. Мисълта ми е, че полезен е опитът.
Доста неща са се променили вече, но аз смятам, че е много по-полезно и лесно човек да завърши бакалавър в БГ и да си намери някоя престижна магистратура в чужбина. Особено ако родителите нямат средствата  за издръжка и студентът трябва да работи и да се издържа сам. По наше време неработещите бяха единици.
А и Мецане, не всеки знае какво отношение го очаква там.

А относно ЧУ и изискванията им, има деца, които без затруднения и без школи успяват да покрият летвата. Има и такива, които ходят на школи от 5-6ти клас, че и на по две-три.
То и за влизането в СМГ е така.
Въпросът е, че човек няма как да знае как ще се справя детето му от самото начало, а местенето не е лесно решение.

Последна редакция: пн, 05 окт 2020, 21:13 от Дъждец

# 320
Лейче, не си права. За рублите. И руското училище. Въобще постът на Мецан не е този дух.

# 321
  • в страната на чудесата
Знам, Нот, но ми идва в повече колко велико ни приемат рашките и колко кофти са англетата.
И двете са несъстоятелни и са ежк.
Да не влизаме в историята, за да видим шамарите от двете страни.
Но, Нот, хората гласуват с краката, не мислиш ли?

# 322
Ми те затова си правят каквото си искат и нещата минават вече всякакви граници. Все повече се чудя напоследък дали разликата с държавните е чак толкова голяма, че да си струва понасянето на всичко това.
В добро ДОУ ще са нужни примерно 5000 лева за уроци в седми клас (а вероятно и по-малко) и почти всяко дете ще продължи в добра държавна гимназия. Частното основно училище струва около 120 000 лева и почти всяко дете пак ще продължи в добра държавна гимназия. Не съм сигурен, че разликата от 115 000 лева е оправдана.

Последна редакция: пн, 05 окт 2020, 21:58 от Анонимен

# 323
  • в страната на чудесата
Аз честно казано от първи до 4 клас не съм плащала заради великите знания. Смятам, че разликата въобще не е в научения материал. След 5-ти клас не знам, получавам и двете.

# 324
Да, ясно, ама беше само пример за отношение към чужденци. Провокиран от Студенти UK и воплите там. Всъщност воплите са си ЕЖК, да. Има стотици деца, които там си щъкат през карантината и никой не ги спира.

# 325
  • в страната на чудесата
Е сигурно.
Между другото има доста стипендии за русия напоследък. Познато мое дете замина, стоя една година и се прибра. Явно към мецан са имали по-добро отношение...
Ако съм обидила Мецан му се извинявам.

# 326
Tези разказки на Мецан с някаква научна фантастика граничат. Голямото си замина от тук,  точно 14 дни преди началото на учебната година. За са си изкара карантината. Пазаруването им беше разрешено веднъж в седмица. Че и в парка се разхождаха два пъти в седмицата разбира се спазвайки всички изискавния. И в тази специалност  4 часа присъствени са си важни.
И никога ученето в ЧУ не е било с идея да заминат в чужбина. За едното се оказа,  исканата специалност е на много по-добро ниво на острова. При другото просто такава специалност няма в БГ. Въпреки, че сега учи дистанционно. А малкият ще го мислим....там има време. Важно е и пари да има...Simple Smile

# 327
И аз мисля, че в Щатите я няма тази сегрегация спрямо нас, защото и без това не знаят къде е България.
Че не знаят къде е , не знаят. Че я има сагрегацията , я има.

# 328
  • софия
Всъщност, както в темата за АК, така и в тази за УК отдавна не се пише стойностно, за изчерпателно и полезно да не говорим.
Все повече се убеждавам колко вреден може да бъде един форум.

# 329
  • София

Все повече се убеждавам колко вреден може да бъде един форум.
Въпрос на гледна точка Simple Smile. Може да бъде и изключително полезен, не само по отношение на информация. В него се зараждат/доразвиват после в реала истински приятелства.
Скрит текст:
В подобна тема, макар не за УК, не само, че се пише детайлно, стойностно и много полезно както за бъдещите студенти, така и за настоящите, а и цари много приятелска атмосфера между списващите родители. През многото години, в които пиша  в нея, да е имало всичко на всичко един-два пъти, в които външен човек (при това една и съща дама), която да  влиза с бутонките и да почва да рита, че не й се угажда..

Общи условия

Активация на акаунт