Частни училища-информативно-дискусионна тема 42 - все още ваканционна

• 40 571
  • 777
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Има, разбира се.
Смисълът обаче е различен.

# 301
  • София
Тц, няма смисъл от усложняване на приема в ЧУ, от увеличаване на напъна, от големи домашни, от записване на децата на N на брой допълнителни занимания за надграждане, изпреварване и задълбочаване на академични знания, за да сдухат батериите преди наистина да е станало важно, преди да са достигнали зрялост да определят интересите си и да изберат къде им е важно да надграждат и задълбочават.

# 302
Точно така! Жалко, че не мога да ти дам 10 лайка, Санака, а само един.

# 303
Тц, няма смисъл от усложняване на приема в ЧУ, от увеличаване на напъна, от големи домашни, от записване на децата на N на брой допълнителни занимания за надграждане, изпреварване и задълбочаване на академични знания, за да сдухат батериите преди наистина да е станало важно, преди да са достигнали зрялост да определят интересите си и да изберат къде им е важно да надграждат и задълбочават.

Това трябва да остане за поколенията 👍

# 304
Но те родителите просто са принудени да увеличават напъна, защото училищата усложняват приема и изискванията, без изобщо да ги питат. Ето приемът е вече в два кръга и в двете топ училища. Ето в едното е изнесен вече в октомври, за другото още не знаем. И какво ли още не.

# 305
  • София
Ами, това влияние е двупосочно. Малко порочен кръг се получава.

# 306
Но те родителите просто са принудени да увеличават напъна, защото училищата усложняват приема и изискванията, без изобщо да ги питат. Ето приемът е вече в два кръга и в двете топ училища. Ето в едното е изнесен вече в октомври, за другото още не знаем. И какво ли още не.
Татко Мецан, има един нюанс тук - да, родителите са принудени...но всъщност истината е, че родителите допускат, те се съгласяват това да се случи.
Я да видим сега, ако не се яват деца м. Октомври на изпит в Питагор как ще постъпи училището?!?!

Така че изцяло ние родителите сме виновни, защото го допускаме. Кучето скача според тоягата....А ако няма куче, тоягата кво прави?

# 307
  • София
Изпитът за Питагор за ПУК тази година няма да е в два кръга, а само в един.

# 308
. Обезателно вижте Изи, в района си е и за мен е сред най-добрите.
Изи как се съчетава с алтернативните ти виждания за учене и движение?

# 309
Изпитът за Питагор за ПУК тази година няма да е в два кръга, а само в един.

Е те не го наричат втори кръг, а присъствен ден.

Пулиташ, напълно съм съгласен с теб.

Доп. Аш, права си. Това с двата кръга е за първи клас, а за ПУК наистина е само един кръг. Видях пак на сайта им.

# 310
  • София
Няма такъв филм "ако не се явят". За някои ЧУ е пазар на продавача  - ако искаш!  Със сигурност има училища, които нямат толкова голям наплив и там може да е пазар на купувача. Вече имам чувството, че дори едно колче с табела %"ЧУ" да бодне човек насред една поляна, все ще се явят кандидати.

# 311
  • София, България
Защото е трудно да се защитава позиция с цената на бъдещото образование на собственото ти дете. И ако аз съм убедена, че СС и Питагор са най-добрите ЧУ, ще пустосвам, ще пиша тук и пак ще кандидатствам.

# 312
Ми те затова си правят каквото си искат и нещата минават вече всякакви граници. Все повече се чудя напоследък дали разликата с държавните е чак толкова голяма, че да си струва понасянето на всичко това.

# 313
  • в страната на чудесата
Е що тогава всички искат в СС и Питагор?
Що всички искат в Смг след 4 клас и записват децата на курсове от 3 клас. Който не е за там знаеш ли колко си личи?

# 314
Не знам, имам чувството, че българинът е мазохист, обича хем да го бият, хем да му е хубаво, и не визирам Питагор, а примерно темата за студенти в UK, която вчера четох и съм потресен. Тъй като става дума за частно образование, а все пак доста от нас тук плащат за ЧУ именно с идеята за висше в чужбина, смятам, че това, което искам да споделя, е по темата, а ако се окаже, че не е, или Фран да ме изтрие, или аз сам ще се изтрия при отрицателни реакции от ваша страна, каквито предполагам, че ще има. В тяхната тема не бих писал, защото дори в темата за АК хората са много по-толерантни, там сме писали потребители без деца в АК, като мен, Попея, Русалка, Черна станция и още други, и макар и да е имало реплики защо пишем, като нямаме деца в Колежа, никой никога не ни е докладвал на модератор. А в темата за UK преди месеци бях писал и веднага ме бяха докладвали, писа ми модератор, не Фран, друг е там, че са ме докладвали дето нямам студент в UK, а съм писал в темата - не конкретно против постовете ми, които бяха с учтив и възпитан тон, разбира се.
Та какво ме потресе - там има карантина за идващите от България, добре, въвели са правила, макар и да е смешно, защото те имат много повече случаи на ковид от нас и четох, че са на първо място по смъртност в Европа, за което искрено им съчувствам и им желая да не е така, както го желая на всички. Много майки пишат как отива детето, затварят го в общежитието, няма право 14 дни да излиза и си поръчва доставка на храна, няма друг начин, и съответно едното момче стояло ден и половина гладно, чак в 21 часа на следващия ден му се обадили, че не могат да му изпълнят поръчката, тъй като били претоварени. Обаче са го чаржднали, взели му парите. На друго момиче също, казали й, че ще й върнат парите, но тя прави следваща доставка и отново я "биллват", вземат й парите, и пак не получава нищо, защото били я доставили до рецепцията на общежитието, ама никой не слязъл да вземе храната, а те от рецепция просто не са й се обадили, и фирмата върнала храната обратно, ама сметката си остава. И това, щото била с български тел. номер, и като сменила номера с английски, вече й се обадили. Абе - защо се натискаш там, където те мразят?!
И това, което най-много ме потресе, една майка каза, че дъщеря й в Шефилд, с подобни преживявания, излязла и си купила храна, и си излизала, защото нямало ефективен контрол, никой всъщност не ги проверявал, и го дава като съвет. Леле, че като й скочиха, на нищо я направиха тази жена! Правилата били за това, за да се спазват, тя как си позволявала, защо си мислела, че за дъщеря й правилата не важат, с какво тя била по-различна от техните деца?!?!? Тя казва, е - гладно ли да стои детето?! Огън и жупел изляха върху нея.
Освен това, всички учат онлайн, ама си плащат стаите и стоят там, щото видиш ли, по-полезно щяло да бъде за тях и щото имали по един час или два часа на седмица присъствени!!! Това е жива гавра!
Хем да си платиш, хем да не ти доставят храната, хем да си виновен, хем да е защото си българин - и ти пак да се натискаш, щото детето да завършело в UK! Хем за всичко плащаш безумни цени. Едната майка казва, че детето й я заболяло зъб, звъняла на 112, насочили я към зъболекар, той отказал категорично да я приеме, лекувал я по телефона - зъб по телефона! - предписал някакви антибиотици и тя не може да излезе, за да ги купи, и общежитие, доброволци, социални служби - всички категорично отказали съдействие, тя стои като затворничка в стаята и няма право да излезе. Ум да ти зайде!

Никога не бих си пуснал детето да се гаврят така с него, тия хора ни нямат за пълноценни, така е било и така си е и сега. Навремето, като учех в Русия, като кажеш само, че си българин, и всички врати ти се отварят, само два примера да дам - мен като ме заболя зъб в Русия, вечерта в 10 часа, ама нетърпимо. Разпитах аз къде има дежурен кабинет, хората отзивчиви, обясниха, но бая далеч беше, тръгваме двамата с гаджето, също българка, все още вървяха автобуси и тролеи, стигнахме с обществен транспорт до там, стана 23 часа. Викаме си - е, на връщане ще вървим пеш, бедни студенти, пари за такси няма. Навън - люта руска зима, влизаме ние в болницата, намерихме кабинета, чакаме отвън и чуваме, как докторът се занася нещо със сестрата, кикотят се нещо, аз кеся 20 мин. навън, друг пациент няма и умирам от болка и като ги изругах на български - не беше чак псувня, де, ама...и се отваря вратата, излиза доктора и вика - вие от къде сте? - викам - от България. Ама влезте, заповядайте, и ме сложи веднага на стола, пуска майтапи, и откъде от България? - викам - от Варна. А, Черно море, ми ти луд ли си тука да дойдеш в тая зима, вика и се хили. Казва - мъдрец е, трябва да го вадим, ами казвам, каквото трябва, правете, сложи ми човека упойка, извади го, нищо не усетих и после казва - разпоредил съм се, долу ви чака линейка, ще ви закара до общежитието. Ама - стреснах се аз, ако това се плаща, ние не можем да си позволим, пеша ще се приберем. Как ще вървиш пеша в полунощ, минус 30 е навънка, вика доктора, нищо няма да плащате, вие сте приятели от България, интервенция ти е правена, качвай се в линейката и се прибирай да спиш. Закараха ни хората, стотинка не ни взеха.
Другият случай, беше дошъл на гастрол театърът на Таганка, в който Висоцки е играл, театър - легенда в Русия, естестено билети няма, отиваме ние на касата - даже и опашка никаква няма, щото естествено няма билети. Показваме българските паспорти, казваме - ние много сме чували в България за Таганка, друг път няма да имаме шанс да го видим, няма ли някаква възможност, много ще сме благодарни. Еми, казаха, то места наистина няма, ама щом сте българи, ще видим кво може да направим и след 2 минути казаха - ето ви два билета, живи и здрави. Та и Таганка гледах на живо!

Та мисълта ми е, що ще ходиш там, дето за човек не те смятат, що се натискаш, дето не те харесват?! Те сега и руснаците вече не ни харесват, ама това е друга бира. В тези случаи нищо политическо няма, просто за близки ни смятаха. Тия хора от темата в UK си казат, че проблемите им са, щото били с български номер, или щото били под карантина, понеже идвали от България, и т.н. Аз съм ходил в Лондон, една цяла седмица стоях и с очите си ги видях какви са, за нищо на света не отивам там. Ами и в темата за Холандия горе-долу същата работа.

Та хем търпим, хем плащаме, хем ни е хубаво да ни унижават. Да гледаме и с ЧУ да не стане така, че натам отива работата!

Последна редакция: пн, 05 окт 2020, 20:47 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт