Частни училища-информативно-дискусионна тема 42 - все още ваканционна

• 39 942
  • 777
  •   1
Отговори
# 330
То разликата идва на първо място от манталитета и образователните цели на държавата, за която пишеш, и, второ, не знам дали да не е това на първо, от качествата на участниците в онази тема.
Макар, че и вие разнасяхте едни колети, ма холандците в това отношение ви бият по всички показатели.😀

# 331
  • Пловдив/София
. Обезателно вижте Изи, в района си е и за мен е сред най-добрите.
Изи как се съчетава с алтернативните ти виждания за учене и движение?
Ами не се, затова не го избрахме, но ми харесва по много други критерии. То за съжаление едните разчупени методи не са единствен критерий, защото живеем в общество, говорим чужди езици, спортуваме, храним се, движим се сутрин и вечер...
Моето дете има интерес към природните науки и това много ме гложди в Изи, но редът е по-казармен от класическо БШ например, плюс още много причини.
А и го препоръчвах не на себе си все пак Simple Smile

# 332
  • софия
Русалке, те не се изключват нещата.

# 333
Пипи,  не помнех по какъв критерий харесваше Изи и затова питах.

Нотарис, вие избрахте ли Италия или се отказахте?

Амели, защо вреден? По-добре човек да си мисли, че ще е много зле и да не се окаже прав, отколкото да очаква цветя и рози и да се разочарова.

# 334
Да се включа и аз, кое / кои ЧУ препоръчвате за първи клас?

# 335
  • София
За съжаление такава година уцелиха нашият набор. За UK се кандидатства една година по-рано, ходят на изпити, интервюта, кандидатстват за общежития и представа си нямат, че през август баааам! карантина за българите. (между другото за французите я обяваха още по-късно - в началото на септември. И те го преживяват това, не е само за българи). Почти никой не си промени плановете за обучение във връзка с обявените мерки. Там има доста деца и от АК, преди това СС.

Карантината не е приятна за никого, но е факт, че я има и трябва да се спазва. Като си положил толкова усилия през годините, за да учиш в UK, се прежалваш 14 дни. За момчетата е малко като "казарма", дисциплинира, порастват.
На някои UK им беше резервен вариант след САЩ. Но след като там почти замразиха приема за българи тази година, те се пренасочиха към варианта UK, където бяха кандитатствали по-рано и бяха приети.

Може би не сме гъвкави... може би като разбрахме за карантината през август, трябваше да се пренасочим към друго място. Холандия, Германия... До към юни, преди да излязат резултатите от матурите, нищо не беше ясно. To и навсякъде обстановката е несигурна. Но като чета какъв е жилищният проблем в последните дестинации (деца дори спяли първоначално в палатки, че нямало къде)... Но това вероятно са екстремни случаи, не е правило, както и случаите, описани в UK темата.
Моля не съдете хората без да сте в техните обувки.

Специално за сина ми бяха обявили първоначално, че ще може да излиза за кратко по време на карантината си, за да си пазарува, но после промениха правилата в неговото общежитие, т.е. затегнаха мерките. Носеха му храна 3 пъти на ден (безплатно) и не му се налагаше да излиза. Дадоха му също така безплатно комплект за спане (възглавници, чаршафи, завивки + хавл. кърпи), тъй като неговите пристигаха на следващия ден от настаняването. Но и тези му ги оставиха и не му искаха пари за това. Не е баш така, да не ги искат. В общежитието всички са равни - българи, французи, швейцарци... Taка че някаква грижа има, не е като да са оставени съвсем на произвола.

Татко Мецан, добре си дошъл в темата за UK студентите. Може да не е толкова полезна, колкото други теми, но все пак има какво да се научи от нея.
Скрит текст:
Там се допитах за първоначално инфо за университети (като повечето съвети бяха сам да си ровиш  Simple Smile), оттам научих за практически неща като UniKit, доста удобна услуга за новопристигнали. Оттам разбрах, че си трябва UK номер, защото иначе не звънят при доставка (в welcome pack-a в стаята му имаше безплатна SIM карта, която активира). Там си "сверяваме" часовниците за административните неща, за част от които сигурно щяхме да подпомогнем децата си, ако бяхме имали възможността да ги придружим на място. Всичко това бяха уроци и за сина ми. Но той не е седял гладен, нито жаден. А и е там по собствено осъзнато желание, както и всичките му познати. Запознал се е с първокурсници от Германия, Швейцария, Австрия, за тях няма карантина, но другите "екстри" са налице. Това, че тук в БГ е по-"разпасано" откъм спазване на мерки, не ни прави освободени от мерките на други места по света или пък да се изживяваме като мъченици. Имам приятелка в Париж, детето й е задължено да носи маска, докато танцува балет в школата, та толкова за оплакващите се хора....

# 336
Да се включа и аз, кое / кои ЧУ препоръчвате за първи клас?

Това е все едно да попиташ - каква кола да си купя? Simple Smile

# 337
Нещо такова. Търся училище, което е с добро отношение към децата и успяват да ги научат добре. За сега имам едно впредвид, но се оглеждам от сега за варианти. По възможност искам нестандартни методи на обучение, но ако не може да си заслужават резултатите.

# 338
  • София
Назад в темите многократно е писано за голяма част от училищата - конкретна информация за организация, учебен процес и т.н, мнения на доволни и недоволни, плюсове/минуси. Бих препоръчала да се прочетат темите, като може да се ползва и търсачката за търсене на постове за конкретно училище, което Ви е в списъка на интересите. Така зададен въпросът, не мисля, че предполага отговори, които да са от полза за избора. Ето, например аз препоръчвам СС. Това каква полза Ви носи?
По принцип ЧУ се търси за цял образователен етап - обикновено за основния етап на образование, понякога само за началния, а най-рядко - за гимназиалния. Само за първи клас, не знам как да препоръчам училище.
За нестандартните методи питайте Пипи. Joy

# 339
Какво значи "нестандартен и стандартен метод"?

# 340
Нестандартен - децата играят по цял ден в гората, а отгоре една голяма фуния налива знания и така в 7 клас на на НВО изкарват космически резултат.
стандартни - децата стоят по 10 часа на чин, убити са психически и физически и в 7 клас с адски мъки се добутват до челните редици на НВО.

# 341
  • София

Елфичка, и аз щях това да попитам. Внимателно проверявайте какво точно на практика различно правят училища, които се обявяват за нестандартни, защото много често е само маркетинг.

# 342
Нестандартен - децата играят по цял ден в гората, а отгоре една голяма фуния налива знания и така в 7 клас на на НВО изкарват космически резултат.
стандартни - децата стоят по 10 часа на чин, убити са психически и физически и в 7 клас с адски мъки се добутват до челните редици на НВО.

Ха, ха, ха, браво, Хоуп, това го номинирам за пост на темата. Сериозно.

# 343

Благодаря, че озвучи с думи мислите ми!

# 344
Гените побеждават труда, а😀

Общи условия

Активация на акаунт