Частни училища-информативно-дискусионна тема 42 - все още ваканционна

• 39 924
  • 777
  •   1
Отговори
# 345
  • в страната на чудесата
Гените побеждават труда, а😀
Може и обратното Wink

# 346
  • Пловдив/София
Аз въпреки снизходителното-презрително отношение ще отговоря сериозно какво разбирам под алтернативни методи. Например по чужд език- да не е задължителни писането на думи по 20 пъти, а да се пишат и говорят в изречение и упражняват в игра/контекст. И да, на някои места се пишат стриткно и домашните за малките са някакъв кошмар.
Друго- ако времето позволява, да се проведат някои часове навън, вкл академичните, не физическо.
Ако някое дете много не го свърта на чина, да се сети учителят да предложи то да му “помага”, да ходи между чинове да таздава листа например, или да го прати тихо да полее цветето.
За малките да има начин да “пипнат урока”- например е Прогресивно учат фазите на пеперуда с макет на гъсеница и какавида, не на схема от учебник. За гъбите да, да се учи и в гората.
Като цяло за мен смисълът на ЧУ освен среда, сигурност, удобство и тн е да се излезе от сухотата и скуката на някои ДУ, с определен тип преподаватели.
И да, знам, че има модерни ДУ, но там стреляш на сляпо на какво ще попаднеш, а в ЧУ уж би следвало да се интересуват повече от нови тенденции в обучението, не да карат на принципа “то и преди 50 години си беше така”.

# 347
  • София
И трите ми деца не са писали думи по 20+ пъти. Очевидно "алтернативното" е отдавна "мейнстрийм".

А  АК ще излезе най-алтернативно от всички (пък ние там "пищим" колко е консервативно, вижте как за едни маски в час какъв вопъл е в  темата за АК и ФБ темите на Колежа).

# 348
  • София
Да се включа и аз, кое / кои ЧУ препоръчвате за първи клас?

Това е все едно да попиташ - каква кола да си купя? Simple Smile
Сещам се преди време, моя приятелка се хвали какъв як лаптоп си е купил мъжа ѝ. На въпросът ми- Какъв, отговори - Сив. Та, те така те...

Поне дайте малко жокер кои училища сте гледали, с каква подготовка е детето? Много ЧУ са с тежък изпит и дори и да сте харесали, ако детето не е подготвено (особено за 1ви клас), ще е трудно!

# 349
И за мен е непонятно това отношение към "гората". В Швеция цял семестър учих за обучение сред природата. Да ходиш, да се катериш, да седиш на поляната и да учиш / запомняш неща не е измислено от вчера.

Писането на ръка няма как да се пренебрегне, но за всичко останало има начин.

Светлина и Италианския лицей са за сега.

# 350
За Светлина чух много лоши неща. Имало е масова напускане на първокласници миналата учебна година.

# 351
И за мен е непонятно това отношение към "гората". В Швеция цял семестър учих за обучение сред природата. Да ходиш, да се катериш, да седиш на поляната и да учиш / запомняш неща не е измислено от вчера.

Писането на ръка няма как да се пренебрегне, но за всичко останало има начин.

Светлина и Италианския лицей са за сега.
Toгава Питагор го броим за нестандартно.
Има класна стая на открито, която се ползва активно. Учителите по математика организират преходи във Витоша.
Светлина знам , че работят с деца със СОП.

# 352
  • София
Е това не беше отговорът, който очаквах. За Италиянския трябва адски стабилна подготовка, поне година и даже повечето ходят на частни уроци. Аз лично мразя Велянова (директорката), дъртата може и да се пенсионира, ама по-скоро и на 90г. ще е там. Светлина, пак съм пас от директорката. Лично ми напраив лошо впечетление. Имаме приятелски деца там, но не са особено доволни. Двете училища нямат нищо общо. Едното е с много сериозен изпит, другото е само събеседване с родителите. Не пожелаха да се видят с детето, а и не дадоха пробен ден, въпреки че искахме да си платим.
Искате академично училище или по-алтернативно (където децата наблюдават природата и се любуват.. учейки? )

# 353
Ми директно на въпроса на Елфичка, кои училища препоръчваме, аз мога да отговоря кои не препоръчвам - категорично не препоръчвам Италианския лицей. За Светлина нямам достатъчно информация за категоричен отговор, но и него по-скоро не го препоръчвам предвид посредствените резултати на НВО, пълното отсъствие на медалисти по състезанията и фактът, че не е от спряганите училища, към които има интерес.

# 354
Под Италианския лицей НУКК ли се има предвид - ДУ към МК или частното Монтесори към него? Защото за частното, поне до преди няколко години, нямаше сериозен изпит.

# 355
Благодаря за отговорите. Включването ми в темата се оказа ползотворно.

# 356
  • София
Нестандартните методи вече се превърнаха в мантра или в нещото, което в рекламата е "уау-ефект" - звучи много интересно, почти магично.

Писането на думи по двайсет пъти е глупост на квадрат.

# 357
  • София
Гените побеждават труда, а😀
Може и обратното Wink
Абе може, ама трябва повече труд. Joy

Пипи, изобщо не е презрително-снизходително. По-скоро шеговито-доброжелателно. А и кой друг знае повече за нестандартните и алтернативни методи от теб - ти ги проучва поне година.
И пак шеговито-доброжелателно: За гъбите в гората звучи добре, ама така ще отиде половин учебен ден само за гъбите. Нещата, които си описала, са чудесни за ДГ и евентуално ПУК. Частично приложими са и нататък, но при цялостно обучение, подчинено на тази визия, има сериозен риск да си останат само с гъбите. Joy

За Светлина чух много лоши неща. Имало е масова напускане на първокласници миналата учебна година.
Светлина не са ли по 5-6 деца на випуск? Колко масово да е било масовото напускане?

# 358
Под Италианския лицей НУКК ли се има предвид - ДУ към МК или частното Монтесори към него? Защото за частното, поне до преди няколко години, нямаше сериозен изпит.

Ау, да кажа обезателно на Елфичка, че като казах, че категорично НЕ препоръчвам Италианския лицей, имах предвид НУКК.

За частно Монтесори към него бях чувал, но изобщо не съм се интересувал и съм го забравил, тъй като нямам никакъв интерес към нищо, свързано с НУКК, но за това частно нищо не знам. Та Елфичка, ако него имаш предвид, нищо за него не съм казал, защото понятие си нямам. Мнението ми е за НУКК, според мен то е Италианския лицей.
Между другото обожавам Италия и италианската музика, мода, храна, начин на живот, но т. нар. италиански лицей няма нищо общо с тези работи, за съжаление.

# 359
Освен, че учат италиански. След седми клас по-сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт