Частни училища-информативно-дискусионна тема 42 - все още ваканционна

• 39 742
  • 777
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Човек като си плаща съвсем не е склонен да си изпраща детето в кофти училище. Казано на сложен език - не е готов да прави компромиси. С държавно - как да е, може и да пусне някой друг компромис, очакванията също може да не са кой знае какви.
ЧО хем е пазар, хем малко особен пазар. Търсенето, както виждаме, определя предлагането - затова се нароиха всякакви училища, на всякакви странни местоположения и с всякакви концепции. Явно в София има достатъчно много хора, които са готови да платят за ЧУ, особено при много трудно влизане в добро държавно. Така че частните да черпят МОН и кмета за възможностите да са на пазара, иначе картината щеше да е съвсем друга.

# 526
  • в страната на чудесата
Анди, това не е вярно, поне за повечето обсъждани тук училища. Това, което пишеш е обидно и подценява труда на децата.

# 527
  • София
Труда на децата никак не го подценявам, но когато става въпрос за икономика, емоциите като "обидно" оставата настрана. Колко са частните училища в София? Знайни и незнайни. Роят се всяка година по поне две-три нови. Ще си говорим рационално или емоционално? Спрягаме 2-3 частни училища, които са от повече от десет години на пазара и са си изработили име. А останалите? Миналата учебна година колко нови се появиха, колко училища с всякакви странни концепции се появиха? Джонев е емблематичен пример как се прави бизнес с емоции. Обаче си е бизнес. Мислиш ли, че тези нови училища щяха да съществуват, ако нямаше хора, които да са готови да платят? Ако няма кой да плаща, пазарът ще се свие. Проста пазарна логика, която все още никой не е отменил. Първото нещо, което учат студентите по икономика.

# 528
  • в страната на чудесата
Това е така, но ти каза друго:
Човек като си плаща съвсем не е склонен да си изпраща детето в кофти училище.
.
С държавно - как да е, може и да пусне някой друг компромис, очакванията също може да не са кой знае какви.
.
Явно в София има достатъчно много хора, които са готови да платят за ЧУ, особено при много трудно влизане в добро държавно. Така че частните да черпят МОН и кмета за възможностите да са на пазара, иначе картината щеше да е съвсем друга.

# 529
... напуснаха доста от децата останали, от Дрита. Напълно ги разбирам. Таксата стана почти двойна, а новите собственици насочиха училището в съвсем друга посока.
Ето тук е заровено кучето на меркантилното покачване на таксите....

# 530
Еми какво е казала - същото.
Ти може би тълкуваш като обидно това, че Анди каза, че трудно се влизало в добро държавно. Но понеже става дума за основните училища, явно тя няма предвид трудно влизане чрез изпити, защото изпити за ДУ няма в основното, изключая за 5 клас в СМГ. Трудно се влиза поради принципа на райониране и големия наплив за добрите ДУ, които се броят буквално на пръсти - 20, 73, 120,119, ,107 и да речем, 35, и други не се сещам, за двумилионна София.

# 531
Аз от години едно нещо не мога да разбера Simple Smile какви са критериите по които определяме добри държавни училища?
Като 20, 107, 35 ?

# 532
  • София
Аз за 120то нищо хубаво не мога да кажа, а за 35то, да речем, до 4 клас бяха добрите "спомени".

# 533
  • София
Това е така, но ти каза друго:
Човек като си плаща съвсем не е склонен да си изпраща детето в кофти училище.
.
С държавно - как да е, може и да пусне някой друг компромис, очакванията също може да не са кой знае какви.
.
Явно в София има достатъчно много хора, които са готови да платят за ЧУ, особено при много трудно влизане в добро държавно. Така че частните да черпят МОН и кмета за възможностите да са на пазара, иначе картината щеше да е съвсем друга.

Не разбирам защо смяташ, че е обидно.
Има една поговорка - на харизан кон зъбите не се гледат. В държавното училище човек е по-склонен да преглътне някакви неуредици. Относно другото - още навремето, когато беше учителската стачка, доста хора в тези тема бяха писали, че си местят децата в частни училища, защото там учителите не стачкуват, а тогава не се знаеше колко време още ще продължи стачката. Тогава сякаш беше началният тласък за разцвета на ЧУ, а и тогава вече започнаха да им растат цените и изискванията за прием. И да, частните училища трябва да черпят МОН и кмета, защото именно заради проблема детето да бъде прието в първи клас в сносно държавно училище (също и за дефицита с местата в държавните градини важи), много хора започнаха да търсят частните като изход от ситуацията. Ако не беше дефицитът на добри училища в държавния сектор, частните щяха да са по-скоро изключение и нямаше да е цялата навалица и да никнат нови училища всяко лято. Останалото са емоции.

Критериите за добро държавно е първо районът, в който се намира това държавно и съответно средата от деца и родители, която ще се формира, плюс учителите. Навремето бяха опашките нощем за записване от цяла София, подбор на родителите по някакви неясни критерии, обаче това доведе до формиране на среда, каквато сега хората търсят в частните. После стана районирането и съвсем се бетонираха нещата - "хубав край - хубави хора".

# 534
  • София
Аз от години едно нещо не мога да разбера Simple Smile какви са критериите по които определяме добри държавни училища?
Като 20, 107, 35 ?
Аз друго не разбирам - защо трябва да се слага знак за равенство между частно и “добро” държавно - това наистина от години не мога да разбера. Simple Smile

# 535
  • София
Собствениците вероятно разчитат на растящите набори и наплива към София, а нови ДУ не се строят.

# 536
  • София
Собствениците вероятно разчитат на растящите набори и наплива към София, а нови ДУ не се строят.
Не мисля, че разчитат само на това. Има много семейства, които търсят училище, което да е различно от общинското по начин на преподаване, философия и т.н. Пипи не малко е писала в темата именно за тези разминавания. Или искат малка сграда, малки класове, тесен кръг от родители, индивидуално внимание, постоянен контакт с училището. Децата да седят в кръг на пода, вместо на чин, да учат чрез преживяване и т.н. Или да учат от 5-годишни чужд език с нейтив спикъри, така че на 7 да бърборят без притеснение. Не е необходимо всички тези искания да идват вследствие растящи набори и наплив към София. Хората може просто да имат очаквания, които се различават от предлагането в общинските и държавните училища.

# 537
  • Пловдив/София
Точно Джонев не ми е пример за печалбарство, ама хайде... Таксите са сред най-ниските, освен това е от малкото, които се осмеляват да отварят ЧУ в различни градове. Не казвам, че не печели, но ми се струва да “вярва” в каузата за образователна трансформация. Слушала съм го на живо и ми беше бла бла като презентатор, защото съм по-конкретен тип човек, не ме е впечатлил емоционално, но има много истина и споделям убеждението за промени в образованието, което вече много световни експерти споделят, не открива топлата вода.
Как е на практика е друг въпрос и нямам отговор все още, следя внимателно и имам готовност да реагирам, ако този вид обучение води наистина до “изоставане”. Но все си мисля, че с ежедневен чужд език и по-машък клас с двама педагози няма как да не покрият поне стандарта на добро ДУ.
Иначе за таксите споделям възмущението. Питагор нямат и особена база, доколкото съм чела. А и голямо покачване за настоящи деца е чисто извиване на ръце, защото никой не обича да си мести детето. Затова се радвам на Бш, че задържаха таксите, имат и стипендии за новия пети клас, но не знам как ще процедират догодина. Разбирам учителски увеличения, но над 500лв годишно ми е трудно да приема.

# 538
Е явно изобщо не си запозната с "кариерата" на Джонев тук и там в бизнесите. Доколко "вярва" само той си знае. Аз изобщо не му вярвам.

# 539

Иначе за таксите споделям възмущението. Питагор нямат и особена база, доколкото съм чела. А и голямо покачване за настоящи деца е чисто извиване на ръце, защото никой не обича да си мести детето. Затова се радвам на Бш, че задържаха таксите, имат и стипендии за новия пети клас, но не знам как ще процедират догодина. Разбирам учителски увеличения, но над 500лв годишно ми е трудно да приема.
Пипи явно не си успяла да четеш темата в последно време.
Именно Питагор се местят в сграда която се е правена точно за училище. Тоест ще покрива всички необходими изисквания.
Нито хотела на Изи, нито фургонире на ТЕ ги покриват.
Иначе покачването на таксите хич не ми е  на сърце. Ама май избор няма....

Общи условия

Активация на акаунт