Частни училища-информативно-дискусионна тема 42 - все още ваканционна

• 39 769
  • 777
  •   1
Отговори
# 600
  • в страната на чудесата

E,  щом чантата  на Фурла е по-важна от прегледа на детето.....
И аз се чудя защо професора  го е прегледал безплатно...ами..морал бе.

АКо трябва да даваме примери - стипендии предлагат ЧУ. Т.е. ако нямате възможност, може да не плащате.

Фенси, напълно съгласна!
Иначе изисквания на хартия има - наредбата влезе в сила 2017 или 2018, и за съжаление училища, получили лиценз след това не отговарят на тях. Освен това не се проверяват отново. Например - ако при получаване на лиценза в стая от 20 квадрата са обявени 6 деца, а след това в годините са станали 12, никой не обръща внимание...

ПП. За това, което получавам, увеличението със 100 евро в ПЧМГ ми се струва малко и се надявам да им стигне.
Тук имам предвид както непрекъснатия ръст на заплатите в сектора, така и непрекъснатия ръст на всичко останало. На фона на многократно повишение на разходите за почистване, дезинфекция, инсталиране на всякакви мерки, уреди и пр. Казвам го само като пример. Незнам конкретно колко им струва в Питагор/ПЧМГ, на мен ми струва поне 3 пъти в сравнение с предишни години - всички консумативи са с увеличение от 3 до 10 пъти.
В този ред на мисли ако някой ми поиска 40 лв за преглед ще се замисля за хигиената, организацията и квалификацията. Но аз имам bias Simple Smile, така че може и да игнорирате последното Simple Smile

Последна редакция: нд, 11 окт 2020, 11:05 от Leika_moja

# 601
Къде точно в промяната на таксите видяхте липса на морал, ценности и съпричастност?
Това е все едно да питаме защо при преглед при професор цената е 100 лева, а в кравталната поликлиника специалиста преглежда за 40 лева.
Не е . Това е все едно да ида при професор за 100 лв. и той, като ми види чантата на фурла да ми каже , че вдига за контролния преглед следващия път на 130лв.
А този с морал и съпричастност  може да ми каже , ако нямате възможност не плащайте ( случи ми се преди 1 месец  с детето  при известен УНГ в МВР болница , чак се стъписах... )
E,  щом чантата  на Фурла е по-важна от прегледа на детето.....
И аз се чудя защо професора  го е прегледал безплатно...ами..морал бе.
Разбира се,  че съм си платила и не ми е  точно фурла чантата(щото не им харесвам моделите  Grinning ) .
Казвам, че в момента вдигането на таксите в ЧУ (от примера с професора (щото Питагор и СС  не са лекаря от поликлиниката) от 100 на 130) , не е защото услугата струва толкова, а защото виждат , че можем да платим (чантата на Фурла), а сме и принудени (детето е болно)...
Нямам идея колко голямо Ви е детето.
Но този пост е интерпретация по темата на човек който никога не се е сблъсквал нито с Питагор нито със СС. А като го прочета твърдя, че даже с ЧУ нямате досег.
Стажа ми в тази сфера е 18 години.

# 602
  • Отвъд алеята зад шкафа
НГДЕК лесно може да се провери как стои на изхода, например на ДЗИ БЕЛ.

БШ не вдигнаха таксата за тази учебна година, въпреки заявката преди Ковид.

# 603
  • в страната на чудесата
Дано не я вдигнат и за следващата година.

# 604
  • Отвъд алеята зад шкафа
Зависи как ще протече тази учебна година, доколко ще е присъствено или ДО. Според мен при първите сигнали за нормализиране на ситуацията, всички ЧУ ще си вдигнат таксите, поне с малко. При Питагор ще зависи и от новата сграда, ако е голяма инвестицията там, вероятно догодина също ще има някакво покачване на таксата.

Знае ли се кое училище ще се повещава в новия "Резиденшъл парк" на околовръстното?

# 605
  • София
И ОТ не вдигнаха тази година, въпреки заявката от преди Ковид, но съм сигурна, че за следващата ще наваксаме. Но при нас няма и как да е иначе,  така че сме подготвени.

# 606
  • София
НГДЕК лесно може да се провери как стои на изхода, например на ДЗИ БЕЛ.

За всяко училище важи. Резултатите от ДЗИ, не само по бЕЛ, а по всички предмети, е интересно четиво и трябва да му се отдели нужното внимание преди да слагаме етикети  гимназиите като “елитни” и “не елитни”. Едва след това идват резултатите от НВО.
В блога си Дидева е събрала оценките от ДЗИ на всички училища от последните 3 години.

# 607
  • Отвъд алеята зад шкафа
Така е. Има значение и на кое точно ДЗИ по избор се явяват повечето възпитаниците. Ако ти трябва МАТ или биология, НГДЕК не е подходящо..

# 608
  • в страната на чудесата
Аз съм голям фен на НПМГ, защото е моето училище. Голямото ни дете завърши там. Малкият ще насоча също натам, ако не мога да си позволя ЧУ след 2 години.

# 609
Аз съм голям фен на НПМГ, защото е моето училище. Голямото ни дете завърши там. Малкият ще насоча също натам, ако не мога да си позволя ЧУ след 2 години.
Крайно време е да се запознаем Simple Smile И аз съм с такива щения Simple Smile Последните 2 години следя с интерес НПМГ и все повече  положителни вечатления набирам  Simple Smile

# 610
За съжаление или не  Simple Smile ... онзи строй, в който казваха "на всекиму според потребностите, от всекиму според възможностите" остана назад и в момента се намираме в дивия капитализъм.

Фенси, както винаги, адмирации за постовете ти,  но само една малка корекция по повод цитата ти, защото бях отличник и по марксизъм-ленинизъм, зер съветски възпитаник съм😀🤩😄😆😅😃 и имам грамота с образа на Ленин за първо място на олимпиада по марксистка философия в СССР 😀😃😄.

Цитатът ти е точен, но се отнася за строй, който не е останал назад, защото никога не го е имало, по-точно за втората фаза на този строй според марксистко-ленинската теория, комунизма. Ние бяхме в първата фаза, социализма, тя остана назад в историята, а нейният принцип е друг -"всекиму според количеството и качеството на вложения труд". Твоят цитат се отнася за втората фаза, когато щеше да е изградена материално - техническата база на комунизма и да се осъществи цитирания от теб велик принцип, всеки да работи съвестно и да дава всичко от себе си, но според способностите си, а да получава според потребностите си, примерно чистачка с пет деца да получава повече от професор без деца, защото потребностите й са по-големи, което при социализма още не може да се реализира, тъй като изградената база не е достатъчна.

Всичко това, разбира се, са пълни дивотии, и затова и си отиде онзи строй, защото беше насилствен и основан върху нелепици. Кой може да каже на кого какви са потребностите, ми естествено те са безгранични, всеки има потребност от Мерцедес и образование на децата в Бръшляновата лига, както и от мезонет 500 квадрата в най-добрия квартал.

# 611
  • София
Всички имаме потребности, при това много. Ама не ни даваха според потребностите, а колкото решат според нивото в йерархията, нищо че ужким всички бяхме равни - някои бяха по-равни.

# 612
Естествено, Анди, точно така.

# 613
  • София, България
Гледах сега тази гимназия на Никола Мушанов, ако това е новата локация на Питагор, мога само да кажа, че освен огромното количество цигани в района, там всеки ден има и зверски задръствания и огромен трафик по булеварда. Живяла съм в Разсадника и съм много наясно с квартала. Поне сградата е огромна.

# 614
  • София
Ако правилно съм се сетила за сградата, май говорите за гимназия по електронещо си и асансьори - от години изглежда необитаема, не се виждаха ученици, само една самотна табела откъм страната на булеварда. Иначе е голяма, може да побере достатъчно много ученици, ама нещо мястото не ми харесва, винаги като съм минавала оттам с маршрутката нещо ми е ставало неприятно.

Общи условия

Активация на акаунт