Майчинството счетоводно - 86

• 39 248
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
Код 15 е за майчинство
код 14 е  за бременост

Благодаря.

# 376
Аз бих искала да попитам, отпускът, който се дава на бащата при раждане в каква форма е: болничен или отпуска, която държавата отпуска допълнително? Т.е. отразява ли се негативно на заплатата му?

# 377
Здравейте мами нова съм в тази група. Искам да попитам как стоят нещата с майчинството колко е социалното майчинство и колко е ако си работел. Проблема при мен е че на сегашната работа имам 4 месеца работени работата ми е тежка. Доктора каза че в момента не може да ми даде болничен а от работа ми предлагат да си плащам осигорките които са 330 лева на месец докато започна да ползвам болнични. Та въпроса ми е ако си ги плащам колко майчинство ще взема накрая

# 378
Здравейте мами нова съм в тази група. Искам да попитам как стоят нещата с майчинството колко е социалното майчинство и колко е ако си работел. Проблема при мен е че на сегашната работа имам 4 месеца работени работата ми е тежка. Доктора каза че в момента не може да ми даде болничен а от работа ми предлагат да си плащам осигорките които са 330 лева на месец докато започна да ползвам болнични. Та въпроса ми е ако си ги плащам колко майчинство ще взема накрая
Майчинството се изчислява на база среднодневното брутно възнаграждение за 24 месеца назад.Трябва да имаш 12 месеца    стаж общо (може да не е само от последната месторабота),за да получаваш майчинство.Социалното се дава при определени условия,на които трябва да отговаряш.

# 379
Здравейте, интересува ни какви са възможните причини, които могат да се вписват при издаване на болничен лист за временна неработоспособност поради настъпили здравословни проблеми по време на бременност? Има ли някакви общи раздели или се вписва конкретният проблем - болест? Може ли някаква подробна информация?

# 380
.  Здравейте,бих ви посъветвала да си плащате осигуровките докато излезете в болничен.Социалното майчинство е 100 лв. и се полага само до навършване на 1г на детето,ако се осигурявате ще получавате майчинство 2г първата в размер на минималната работна заплата около 640 лв мисля,че беше,втората година 380лв.

# 381
.  Здравейте,бих ви посъветвала да си плащате осигуровките докато излезете в болничен.Социалното майчинство е 100 лв. и се полага само до навършване на 1г на детето,ако се осигурявате ще получавате майчинство 2г първата в размер на минималната работна заплата около 640 лв мисля,че беше,втората година 380лв.
Минималната работна заплата в момента е 610лева.И размера на майчинството се определя спрямо доходите за 24 месеца назад.

# 382
Минималната работна заплата в момента е 610лева.И размера на майчинството се определя спрямо доходите за 24 месеца назад.
Момичето пита,дали има смисъл да се осигурява,а като гледам сумата от 330лв,които плаща явно се осигурява на Мин. заплата,така че,майчинството ще е толкова,по ниско няма да е.А,за минималната заплата да права сте 610лв,но аз споменах,че не съм сигурна в сумата,която посочих.Важното е да помогнем на момичето да вземе правилното за нея решение,а то е да получава по-дълго и по-голямо майчинство.

# 383
Според има смисъл да си ги плащаш и в момента, в който направиш 12 месеца, започваш да получаваш майчинството, на което си се осигурявала и втората година минималното. Въпросът е, че колкото по-рано на бременността започнеш да се осигуряваш, по-рано ще получиш обещетението за майчинство, иначе може така да стане, че да вземеш социално майчинство, докато си направим месеците.

# 384
  • София-Младост
Здравейте, интересува ни какви са възможните причини, които могат да се вписват при издаване на болничен лист за временна неработоспособност поради настъпили здравословни проблеми по време на бременност? Има ли някакви общи раздели или се вписва конкретният проблем - болест? Може ли някаква подробна информация?
Обърнете се към лекар.

# 385
Здравейте! Ако с бебчето всичко е наред и не бърза да излиза по-рано, няма да ми стигнат около 2 седмици осигурителен стаж за майчинство. Живот и здраве ще се роди през февруари. Което ме навежда на мисълта, че освен 45-дневният болничен, ще си имам и 20 дни платен отпуск за 2021. Как е най-добре да завъртя нещата? Първият ми въпрос е, ако болничният се издаде малко преди термин, а не 45 дни преди, означава ли това, че пак си е 45 дни, които продължават да текат след раждането? Ако е така, то първо по-добре да си ползвам отпуската. Ако не е възможно, може ли тогава между болничният и майчинството да си се ползва платеният отпуск от работата?

# 386
Здравейте! Ако с бебчето всичко е наред и не бърза да излиза по-рано, няма да ми стигнат около 2 седмици осигурителен стаж за майчинство. Живот и здраве ще се роди през февруари. Което ме навежда на мисълта, че освен 45-дневният болничен, ще си имам и 20 дни платен отпуск за 2021. Как е най-добре да завъртя нещата? Първият ми въпрос е, ако болничният се издаде малко преди термин, а не 45 дни преди, означава ли това, че пак си е 45 дни, които продължават да текат след раждането? Ако е така, то първо по-добре да си ползвам отпуската. Ако не е възможно, може ли тогава между болничният и майчинството да си се ползва платеният отпуск от работата?
Хриси, здравей.
До колкото съм запозната в чл. 163, ал. 1 от Кодекс на труда е разписано: чл. 163., (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 02.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.
Същото нещо гласи и чл. 26, ал. 1, т.1 от Наредба за медицинската експертиза - бременна служителка трябва да излезе в отпуск поради бременност и раждане задължително 45 дни преди термина . За тази цел тя се нуждае от болничен лист от лекаря, който осъществява наблюдението й.
Ако е възможно изключение ще ми бъде любопитно някой да сподели.

# 387
  • София-Младост
Ако се издаде малко преди термин, означава че до тази дата вие сте работили. Ще ви трябва бележка от работодателя пред лекаря.
В което не виждам никакъв смисъл, защото имате право да излезете в 45 дневния болничен, просто няма да ви се плаща в началото, докато не натрупате необходимия стаж.
Времето на този болничен се зачита за стаж без да се внасят осиг. вноски.

# 388
Здравейте, може ли да Ви попитам, ако получавам социална помощ за отглеждане на дете до 1 година в размер на 100 лв, мога ли да бъда наета на трудов договор и да получавам тази помощ? Също така мога ли да открия фирма и да съм управител и да получавам тази помощ? Благодаря!

# 389
Код 15 е за майчинство
код 14 е  за бременост
Ако родиш по-рано от термина значи губиш част от тези 45 дена, така ли става?

Общи условия

Активация на акаунт