Майчинството счетоводно - 86

• 39 208
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, мили дами.  Имам една леко заплетена ситуация с работодателя ми. Разбрах, че съм бременна от тест на 17.09, първата ми ЖК след това беше на 24.09. В 8 г.с съм. Нямах намерение да излизам болнични, защото се чувствам добре, мислех да работя поне до края на декември примерно. Докато не дойде момента за разговор с работодателя. Извиках го да говорим, казах му как стоят нещата, какво мисля да правя, обясних му, че ако не иска да ме задържи на работа (заради спада на работа) мога да не идвам до работното си място, а да си поема осигуровките, които той плаща, да не води на работа и после да си изляза болнични. При което той възкликна, "А ти нали си наясно, че 2 години трябва да ти пазя място във фирмата?", "След 2 години аз ще трябва да ти платя отпуските!", "А и май нещо се плаща всеки месец на държавата от порядъка на някви 20-30лв."
При което му отговарям, че не искам да се връщам после там. Че не желая да ми изплаща отпуски. Ще се разпишат и до там не му искам парите и работата, искам просто да взимам нормални майчински. И за тия 20-30 лв съм склонна аз да си ги поема. Неговия отговор беше, че ще говори със счетоводството.
2 дни по-късно му нося болничен лист от деня в който проведохме разговора, в срок за 10 дни (съответно от 02.10 До 11.10), занесох му го той дори не го взе от масата,а възкликна "Е за какво ми го носиш този болничен аз мислех от 01.10 да те освобождавам" Исках да запитам той има ли право да не ми заведе болничния към държавата. И ако не го заведе какво правя аз?! Мислите ли, че е по удачно да се махна от там и да ме назначат някъде да си платя 1 месец осигуровките на човека който ме назначи и след това да излизам болнични или да продължавам тук с болничните?

# 451
  • София-Младост
Здравейте,искам да попитам третата година майчинство ще се счита ли за стаж при положение че съм омъжена?
Няма такава трета година майчинство.

kristina_a
Варианта или екземпляра? В един вариант е тази декларация, попълва се един екземпляр и с придружаващите документи се подава до работодателя. Той има задължение да я входира в НОИ.

Дани Димитрова 678485
От написаното просто личи, че човекът не е читав и ако имаш друга опция, просто се махни от този работодател.
Иначе, да, може да не подаде болничния, ако в някакъв срок не го видиш, можеш да сигнализираш в ИТ. А те дали и какви мерки ще предприемат, не мога да кажа.

# 452
Нали уж бременните са защитени и не може току тъй някой да те уволни за това, че си бременна или в майчинство.Бяха ми казали, че ако това стане можеш да съдиш фирмата и закона е на твоя страна.

# 453
Здравейте, дами.
Имам въпрос - на 6ти август родих - на термин, от болницата ми издадаха 42дневен болничен за раждане, който изтече на 16ти септември.
От 17 септември имам издаден 48 дневен, който предадах в счетоводството, а те имат срок да го подадат до 10 октомври.
Днес чрез ПИК проверих, този болничен не фигурира в Електронния регистър на болничните листове.
Та въпросът ми е, дали случайно има някакъв проблем. Не трябва ли да е в регистъра? Да изчакам ли 10ти, да го предадат в НОИ или да ходя при ЛЛ на бебето та да видят къде е проблема?
Благодаря!

# 454
  • София-Младост
Изчакай 10, че и няколко дни след това. Ако и на 15-ти не го виждаш, просто се обади в счетоводството и попитай дали и кога са го подали.

# 455
Изчакай 10, че и няколко дни след това. Ако и на 15-ти не го виждаш, просто се обади в счетоводството и попитай дали и кога са го подали.

Благодаря Ви, Ала-Бала! Хубав ден

# 456
Момичета моля за съдействие! Имам издаден трети болничен лист след раждане за периода 07.09 - 04..11 изравнителен от педиатър . Подаден е от работодателя на 2.10.20г. В момента статуса е  "в момента се обработва " , а код за временна неработоспособност е - 0 . Някой знае ли защо е така ?

# 457
Здравейте,искам да попитам третата година майчинство ще се счита ли за стаж при положение че съм омъжена?
Здравейте, третата година е всъщност неплатен отпуск за гледане на дете до 8г,като майката има право на 6м,а бащата на 5.След изтичане на 6-те месеца на майката,бащата може да и прехвърли своите,като условието е детето да не посещава детска ясла или градина.Да,това време се счита за трудов стаж!

# 458
  • Countryside
Всъщност и бащата има право на 6м неплатен отпуск за гледане на дете до 8г, от които може да прехвърли 5м на майката. Т.е. един месец си остава за него и може да си го ползва ако реши.

# 459
  • София-Младост
Здравейте, третата година е всъщност неплатен отпуск за гледане на дете до 8г,като майката има право на 6м,а бащата на 5.След изтичане на 6-те месеца на майката,бащата може да и прехвърли своите,като условието е детето да не посещава детска ясла или градина.Да,това време се счита за трудов стаж!
Никъде в КТ няма условие детето да не посещава детско заведение, за да се ползва този отпуск!
И пак повтарям, няма термин "трета година"! Този отпуск може да се ползва докато детето стане на 8, а не веднага след навършване на 2 годинки.

# 460
Никъде в КТ няма условие детето да не посещава детско заведение, за да се ползва този отпуск!
И пак повтарям, няма термин "трета година"! Този отпуск може да се ползва докато детето стане на 8, а не веднага след навършване на 2 годинки.
Какво като няма такъв термин,щом жената така прави запитването и по-лесно може да и се обясни,защо да не се ползва.Вие какво да ни ограмотите и приучите на служебни термини ли пишете тук или да окажете помощ,като кратко и ясно разясните ситуацията и бъдете полезна без да се биете в гърдите колко сте начетена.Направете добро,пък човек сам ще си направи изводите,като се възползва от компетентността ви.

# 461
Какво като няма такъв термин,щом жената така прави запитването и по-лесно може да и се обясни,защо да не се ползва.Вие какво да ни ограмотите и приучите на служебни термини ли пишете тук или да окажете помощ,като кратко и ясно разясните ситуацията и бъдете полезна без да се биете в гърдите колко сте начетена.Направете добро,пък човек сам ще си направи изводите,като се възползва от компетентността ви.
Начетени са всички, които отговарят тук! За разлика от нас, които задаваме въпросите си!
И аз по-нагоре попитах нещо и точно, защото са начетени, ми зададоха правилен въпрос! И в крайна сметка за пореден път научих това, което ми трябва и то благодарение на тях!
Понеже не следите явно отдавна темата, не можете и да сте наясно - нито едно от отговарящите момичета не се бие в гърдите и всекидневно правят добро, което едва ли може да се каже за вас! Хубав ден! И по-малко жлъч, ако е удобно де!

# 462
Ако след навършване на 2 г. се пусне този шест месечен неплатен отпуск, значи ли, че до осмата година нямаш право на нито един ден понеже вече си ги използвал тези шест месеца? Или е шест месеца на година?

# 463
Да сервключа в дискусията. Докато сме в неплатен отпуск какво плаща работодателя като осигуровки?

# 464
Нали уж бременните са защитени и не може току тъй някой да те уволни за това, че си бременна или в майчинство.Бяха ми казали, че ако това стане можеш да съдиш фирмата и закона е на твоя страна.

Има вратичка в закона, която гласи че ако си в срок на изпитване работодателя има право да те освободи, като разбере че си бременна.

Общи условия

Активация на акаунт