ОСМИ клас 2020/2021 - На море, на планина или пък вкъщи на дивана, до 8-ми клас време не остана!

• 29 290
  • 756
  •   1
Отговори
# 135
Много са интересни всичките тези диалектни думи. Баба ми живееше в Кюстендил и едно лято предложила на майка ми да вземе сестра ми, която била около 4-5 годишна да живее при нея. Отишли една събота да я видят и излезли да се разходя. Сестра ми видяла нейна приятелка и на висок глас казала: Дека си пошла ма Луизо? Къде си тръгнала? Май не е останала дълго време на гости на баба ми.

# 136
  • София
Баща ми е от едно троянско село - Шипково. Обожавах летата там, където джанките са дзънки, картофите - барбой, а подправките се кръщисват вместо да се смесват Simple Smile

# 137
Така като се замисля май няма някакви по-особени думи, които да са ползвали на село в детството ми - капанско село в Поповско. Реката беше ряката, ама що ли си мисля, че това си е било просто името, не е просто някаква си река там, а Ряката. 🤣 Царевицата беше мисир или гълъби, зеленчуковите градинки по полето лайнълк. И май за нищо друго интересно не мога да се сетя.
А да, и има една селска чешма, която се казва Чурката.
На мен винаги са ми били смешни два израза, които мои приятели от Шумен ползваха - ще се слея, за вземане душ и прахосмуча, за минаване с прахосмукачка. Те също пазарят, което на мен ми е странно.

# 138
  • София
Моите винаги са ходили с анцузи в дните, когато са имали физическо. На никой не му се мъкнат допълнително дрехи, в и без това претъпканите раници, а трябва и време и място за преобличане. По-добре, отколкото да скача и търчи по дънки.
За раниците, малкият е от пети клас с Cool pack, не е мръднала и ще си я носи още, поне не е споменавал, че иска друга, но той не е капризен.

# 139
Аз много се притеснявам как ще пътува до училището. Той не познава тази част на София. Мислех си, че ще е най- удобно с трамвая, защото се стига до последната/ първата спирка и ще знае, че там е училището. Но ме уведоми, че смятал да пътува с метрото с едно приятелче, което учи в НЕГ. То не се знае дали смените ще съвпадат, а и с метрото ми се струва по- объркващо дали ще се ориентира от коя страна да излезе. Аз съм много разсеяна и понякога излизам на неочаквани места, а мисля, че той прилича доста на мен.

# 140
  • у дома...
За ден ви изпуснах и навъртяхте 10 страници в новата тема.
Последният път, когато пазарувахме семейно, оставих девойката да си избира дънки. Хареса си два модела, даже си беше уцелила и  размера, премери и се реши. Обаче баща ѝ... Аууу, баща ѝ... Леле, майкооо. Пазаруваме ли нещо за него, едва се сдържам да не го убия. Или да не се самоубия аз...

По въпроса за диалектите - млада снаха на втората седмица ме праща свеки до магазина. Аз съм мома пловдивчанка, какъв вятър ме отвя на сръбската граница вече 15 години се чудя. Та свеки ме праща да купя вочки. Сега, аз съм от големия град, 30-годишна дърта магарица, нали не си представяте, че ще си призная, че не знам какво е това, че дзверът да ми се смее? Не! Отивам с най-намаханата си физиономия в близкия магазин, заставам пред продавачката и най-чистосърдечно си казвам "Вижте сега, пращат ме за вочки, а аз хал хабер си нямам какво е това.". Мацката ми подава пакет сушени сини сливи и аз тържествено се прибирам и ги тупвам на масата пред свека! Simple Smile)) Повече такива експерименти не си е правила с мен.

# 141
  • София
Ох, Наде с глас се смея на твоите вочки!

# 142
Аз много се притеснявам как ще пътува до училището. Той не познава тази част на София. Мислех си, че ще е най- удобно с трамвая, защото се стига до последната/ първата спирка и ще знае, че там е училището. Но ме уведоми, че смятал да пътува с метрото с едно приятелче, което учи в НЕГ. То не се знае дали смените ще съвпадат, а и с метрото ми се струва по- объркващо дали ще се ориентира от коя страна да излезе. Аз съм много разсеяна и понякога излизам на неочаквани места, а мисля, че той прилича доста на мен.
И аз не познавам добре някой части на София .По тази причина използвам Moovit,ако искам да стигна някъде,където ми е непознато, с градския транспорт.

# 143
  • у дома...
Аманда, ако не беше вече голяма Ани, като нищо щях да и дам да си носи Майкито от първи клас. Иначе бих я чипирала, за да си я намираме по-лесно в София. То е заплес, момичета! То е разсеяно, то вечно блее нанякъде! Седмицата на първия учебен ден ще тренираме да попътува до училище с маршрутката и после метрото. Ама аз, разбирате ли, ще съм с нея, щото баща ѝ не може да се оправя с метрото и мрази метрото - мотивът му е "не обичам да се бутам като овен в хората, че да се кача на влака и да не изпусна сприрката". Как Господ ни събра тримата в едно семейство, не знам...

# 144
Егати как мина времето!

# 145
  • София
Е стига де, ще се оправят. Достатъчно големи са.
Отивате заедно един-два пъти да оттренирате маршрутите и готово.
Дъщеря ми обикаля цяла София с метро. Веднъж имаше среща на Г.М. Димитров. Бая се бяха въртели и синхронизирали по телефона с другото девойче докато уцелят общ изход за излизане, ама накрая бяха успели да се срещнат. И вече помнят. Simple Smile

# 146
Моето май ползва някакви приложения за ориентиране.
Просто_ майка, Simple Smile И аз мразя метрото, досега да ми се събират 20 пъти да съм пътувала на дългото разстояние СУ - Сердика, ако бързам за нещо. И все се озовавам от грешната страна
Ние се сдобихме с една торба ценни учебници и методики по френски от една пенсионирана учителка от ФЕГ. Ако нещо разбирах, щеше да е добре

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 12:46 от Amanda.D

# 147
Просто_майка, много препоръчвам Life360. Трябват само мобилни данни. Дава ми голямо спокойствие.

Аманда, дали ще излезе на Опълченска или на Странджа е все едно и също разстоянието до 18-то. На тази спирка слизат много деца: от 18, 134, 30, 32, 76.

Ние не сме мислили за транспорта. Сутрин ще я карам, защото по това време няма движение и с кола съм за 10 минути. Тя ходи пеша и така ще се прибира докато е хубаво времето. След това вероятно накъдето има повече приятели. Може с метро, може и с тролей.

# 148
  • София
Колежката контролинг в офиса се оказа, че е завършила японски в 18то и ми домъкна един кашон неща. Да видим колко ще влязат в употреба.

# 149
  • София
А, варненци, я кажете какво значи двама души да се "кльопат"? Преди време една приятелка каза, че Ния и нейната дъщеря много се кльопат и се спекох дали се разбират, или се портят (сега децата му казват "изказват", което също много ме впечатли като израз), или се карат за нещо. Питах Ния, каза, че много добре си се разбират с детето и реших да приема, че е нещо положително. Дано не е сигнализирала за проблем, който съм игнорирала.

ааа, това не е варненско, а си е просто жаргон, но по-старомоден.

кльопам беше по мое ученическо време първо жаргон за ям, кльопачка - ядене, храна.
и оттам тръгна "да се кльопаш с някого" - "да се имаш с някого, да се разбираш с някого, да се харесвате"

аз съм софиянка.

Общи условия

Активация на акаунт