ОСМИ клас 2020/2021 - На море, на планина или пък вкъщи на дивана, до 8-ми клас време не остана!

• 29 316
  • 756
  •   1
Отговори
# 150
  • о`майна лунна нощ е
От кога аз набивам в главите на моите да не блеят в телефоните, когато ходим някъде, а да се оглеждат и запомнят маркери. Голяма червена сграда, фонтан с не знам каква си статуя в него, болница, училище, магазин на известна верига... И да стане нещо така ще имат отправна точка за обяснение и навигация. Понякога ме слушат.

# 151
Раници има хубави в sport depot оригинални съм доволна от тях. Когато имам физическо винаги съм с анцунг иначе с дънки.

# 152
  • София
Как се пише: листи, листа или листове?
Когато става дума за хартия, правилната форма за мн.ч. е листове.

В нашата домашна работилница за хартия правим специални листове за писма.
Кандидат-студентите не бива да драскат по листовете, на които развиват темата.

Когато става дума за части на растение, правилните форми за мн.ч. са две: листà и лѝсти. Препоръчителна е употребата на листà.

Гелът, който се извлича от листата на алое вера, може да бъде ползван като крем против изгаряне.
А от есенните листи падат чисти и лъчисти, хладни, нощните сълзи.
(Антонин Горчев)
Формата за мн.ч. не бива да се смесва с бройната форма на думата, когато става въпрос за хартиени листове: пет лѝста, няколко лѝста.

Източници
Официален правописен речник на българския език. С., БАН, Просвета, 2012, с. 356.
Речник на българския език. Т. 8. С., БАН, 1995, 681 – 683.

В Дупница пък, не се "къпят" , а се "банят". А въпросът "защо?" е "оти?".  Simple Smile

# 153
Лист - листове
Листо - листа

# 154
  • София
Ние с Митко изтренирахме придвижването до ФЕГ като ходих да го записвам. Мисля, че няма нужда от повече или най-много още 1-2 пъти. Ще ползва метродо до спирка стадион Васил Левски и оттам пеша по Графа и после по Патриарха. Евентуално може и с 94 да се движи, но ми се струва, че ще го хващат задръстванията около Семинарията и ще му е по-бавно накрая. С колелото вече няколко пъти се придвижва до там от Дианабад и обикалят центъра. Правили са и тур по училищата - ФЕГ, 1 АЕГ, 6то, 7мо, 133то и накрая НПМГ. Училищата на приятелчетата са НПМГ и 1 АЕГ, а останалите са им били по път.

# 155
  • София
Аз съм много добре с ориентацията. Обаче се сещам за една случка, точно на тяхната възраст съм била. Ще кандидатствам в Испанската, която тогава се помещаваше в сградата на ФЕГ. А изпитите бяха в икономическия техникум в Лозенец. И дядо ми няколко дни преди това ме води да видя, къде се намира училището. Тръгваме в деня на изпита с майка ми, слизаме на спирката на бул. Евлоги Георгиев и майка ми казва: "води ни". А аз напълно неориентирана, защото не съм разбрала въобще, защо с дядо ми сме ходили до там. Леле като викна тая жена, направи ме на две стотинки. А аз й казвам, ще следваме другите хора. Защото едва ли точно в този момент възрастни с мои набори се разхождат безцелно в района. След изпита ме чакаше с храна и напитки и много съжали, че ми е викала така, да не би да съм се притеснила.

# 156
  • София
Да се запиша и аз в първата ни осмокласна темичка. Да са здрави децата и да ходят с желание на училище!

И ние трябва да купим нова раница. всеки ден е с приятелки навън и съм ѝ поръчала да използва това време да разгледа и да си хареса нещо.

Мъжът ми е софиянец, но ме влудява като казва "туря" вместо "слагам". Брррр. Но и свекърите го използват и явно от тях си го носи.

За ходенето до училище - ако са от 7:30 ще я водя, но ако продължаваме предимно хоум-офис ще ме мързи да ставам да я водя. Тя пък е много трудна на ставане и сигурно ще ми дожалее.

# 157
  • София
Моят баща е от едно село на границата със Сърбия и като бях малка бях сигурна, че там говорят друг език.
кьошка - балкон
ижа - кухня
кукуруз - царевица
да онодиме - да ходим някъде или да правим нещо
навущи - обувки
бунар - кладенец
Такива думи като одиме, сакаме, ручаме дали да пиша въобще като от тая край?

Ох, имаше много, ама починаха и баба ми и дядо ми преди години и няма кой да ми опресни курса. По-късно разбрах, че това са по-скоро сръбски думи, тъй като селото е било и в сръбско и разделено на две от границата.

# 158
  • у дома...
Бендива, в кой край е селото? Близо до Драгоман има такова село.

# 159
  • София
Бендива, в кой край е селото? Близо до Драгоман има такова село.
Липинци е селото. След Калотина е.

# 160
  • у дома...
Хихи, днес след работа ще ходя там. Регистратор съм в предварителния обход за преброяване 2021. Района е много хубав, но за жалост е обезлюден.

# 161
  • София
Аз не се притеснявам за придвижването до училище.Въпреки че не ни е с най-добрите опции като транспорт Дъщеря ми обаче е оправна и има няколко варианта за стигане до училището в главата,които , колкото и да ми обяснява,как да разбера,защото аз не ползвам градски съд и не съм наясно с линиите.В началото когато започнах да я пускам самостоятелно да де придвижва до определени места в града (курсове, уроци,тренировки, прегледи),се е случвало да излиза от грешната страна на улицата ,но не е болка за умиране Wink С приложение свързано с GPS съм спокойна Само се притеснявам и постоянно напомням и сега, да не гони никакви превозни средства и да внимава в пресичането есе справят децата.Не де и съмнявам .
Ние отскочихме до морето за няколко дни.И христоматията е взела да чете на плажа.Да видим...

# 162
  • София
Много се забавлявам с думичките, които сте написали. И аз като Мария и Звънче съм обикновена софийска порода, та нямам много опит с диалектите. Нашите купиха една къща в кюстендилско село, когато аз съм била 7ми клас. Първото лято, в което стоях известно време там и контактувах с местни деца беше паметно. В началото определено не им разбрах всичко- оти, сакам, бунар и т.н. Приятелка, която си прекарваше летата в Бургас ме светна на мийка, алайче/алонче, синьото дънки, доматито.

# 163
  • София
Просто майка, то в това село няма живи жители - баба ми беше последният. Ама наще са там цяло лято - прати им поздрави! Kissing Face

# 164
  • у дома...
Просто майка, то в това село няма живи жители - баба ми беше последният. Ама наще са там цяло лято - прати им поздрави! Kissing Face
По постоянен адрес се водят 3-ма. Има сграден фонд, който трябва да се нанесе. Общински служител съм вече 6-та година.

Общи условия

Активация на акаунт