ОСМИ клас 2020/2021 - На море, на планина или пък вкъщи на дивана, до 8-ми клас време не остана!

• 29 085
  • 756
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аа, не знаех. Това е добре, значи има нови живи жители Smile Не, че моите родители не са жители по 6 месеца в годината, ама ... не се водят там. Ти наред ли ще ходиш?

# 166
  • у дома
Аз съм от Монтана,а като студентка имах съквартирангка от Видин-първия път,когато й казах подай ми фаража/при нас така казват на лопаткота за бок6лук/се шашна какво да ми подаде,после си знаеше...На боядисаните за Великден яйца са перашки,на динята се казва любеница,а на пъпеша пък диня-в нашето семейство им казваме любеница и пъпеш-динята сме я игнорирали да не става объркване кой какво иска.
В училище имах съученичка от Чипровци-е там вече съм сигурна,че говорят не български,а др език.
На който му е интересно пускам един Северозападен речник https://stantorlak.wordpress.com/2013/06/14/%D1%82%D0%BE%D1%80%D … 0%BD%D0%B8%D0%BA/

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 15:07 от svetlaem

# 167
Искаш ли да ти нацвръцам един помръжляк? - трънски диалект. Имаше преди време по ТВ един мъж на гости и каза, че е направил трънско-български речник. Та това значи : Искаш ли да ти сипя/дам един сладолед?
Моята рода е от Якоруда, до Банско. Та излизам на движение с братовчедка и една баба ме гледа и вика: Какво джиздаво мОмече, ама прътесто. - хубаво , ама чипоносо. Разбрах, че това ми е дефект.
Ние купихме раница на Ванс, ама почти не е носена с учебници, сега , като излиза навън с компания, си я взима и си слага вътре зимен суичър( за всеки случай).
Моля Звънче да ми каже какъв е тоя немски магазин за Вансове. И Зазу да каже нещо. Има едни гуменки Ванс, нещо много бързо ги смля, баща ѝ ги купи от Ибей. Оня ден ходихме за дънки специални - mom jeans. Та минахме покрай фирмен магазин на Конвърс( за Сф говоря). Гледам намаление, зарадвах се, ама за кратко. Егати цените. Но това е сега - Ванс, Конвърс.

# 168
  • софия
Искаш ли да ти нацвръцам един помръжляк? - трънски диалект. Имаше преди време по ТВ един мъж на гости и каза, че е направил трънско-български речник. Та това значи : Искаш ли да ти сипя/дам един сладолед?
Моята рода е от Якоруда, до Банско. Та излизам на движение с братовчедка и една баба ме гледа и вика: Какво джиздаво мОмече, ама прътесто. - хубаво , ама чипоносо. Разбрах, че това ми е дефект.
Ние купихме раница на Ванс, ама почти не е носена с учебници, сега , като излиза навън с компания, си я взима и си слага вътре зимен суичър( за всеки случай).
Моля Звънче да ми каже какъв е тоя немски магазин за Вансове. И Зазу да каже нещо. Има едни гуменки Ванс, нещо много бързо ги смля, баща ѝ ги купи от Ибей. Оня ден ходихме за дънки специални - mom jeans. Та минахме покрай фирмен магазин на Конвърс( за Сф говоря). Гледам намаление, зарадвах се, ама за кратко. Егати цените. Но това е сега - Ванс, Конвърс.
Laughing
Била си гиздава и висока, ама с чип нос. Аз това бих разбрала. Въпреки че "прътлесто" в първия момент ми прозвуча като "трътлесто".

https://www.vans.de/

# 169
  • о`майна лунна нощ е
...
... Има едни гуменки Ванс, нещо много бързо ги смля, баща ѝ ги купи от Ибей. ..

Опитът ни с гуменки на Ванс е същият. Не стига, че бяха маса пари, ами и месец не изкараха. Хубавото е, че и той се разочарова от марката и повече не е повдигал въроса за нея.
Радвам се, че на този етап все още не робува твърде много на марките и веднъж намерил нещо, което му е удобно и се окаже здраво, залага на сигурното и пак търси него след време.
Така повторихме, но вече с два номера отгоре, едни кецове на Nike SB /серията/. Баси яките обувки. Смени само цвета и материята като му умаляха първите и от набук № 41, взехме такива, но с промазан плат н.43. Не са мръднали, а ги попиля от носене целогодишно, вкл. зимата на сухия студ.

# 170
Laughing
Била си гиздава и висока, ама с чип нос. Аз това бих разбрала. Въпреки че "прътлесто" в първия момент ми прозвуча като "трътлесто".

https://www.vans.de/
Пръстесто - без л. Иначе да, направо трътка.
Благодаря за линка.

# 171
  • у дома...
Тези mom jeans ми приличат на едновремешните наши дънкови шалвари... Да съм знаЯла, да не съм ги резала...

# 172
Тези mom jeans ми приличат на едновремешните наши дънкови шалвари... Да съм знаЯла, да не съм ги резала...
Нещо такова. Аз отначало мислех, че е разговорен термин, но на етикета пише така. С висока талия и по-широчки крачоли. И ги навиват отдолу. Но за момичета, чиито крачета не са като солетки, са идеални.

# 173
  • София
Да се запиша и аз в Осмокласната тема, ние с ММ сме от София, така да се каже, че сме от софийските села и тук шопите си имаме странни думи. Например бунар и до днес се ползва от бабите и дядовците, друга дума която се използва у наше село е срамва за срамува.
За пътуването не се притеснявам, защото докато ходеха на уроци беше в сградата на 1 АЕГ.

# 174
  • София
Привет и от мен!
Много интересни диалекти сте обсъждали....ММ е роден в Ямбол, до 12 клас учил в Сливен и говори много правилно, без паразитни думи...а на мен ми се чудеше защо слагам грешно ударенията..."отвори /затвори вратата", на първото О/А. Имам и думи, които знам от баба ми и никой около мен не е чувал, скрама казвахме на пяната, отделяща се от домашния сапун при пране.. и спатъхна използвахме за надуваемите топки, като им изпускахме въздуха...
Clevermary аз от две години съм голям фен на кецки Converse, а това лято взех и на Ева. Не съм фокусирана върху марката, просто търся удобство и тези са перфектни. По същия начин съм влюбена в удобството на обувки Ecco, гледам за намаления.
Кецките намалени идват 70-75 лв.
Раницата е от Джъмбо и казва, че и е ок, няма да сменя. Дънки ще търси, но май предпочита теснички с висока талия.

# 175
Попаднах на това и рекох да разведря деня ви:

Родител си пожелава идната учебна година да бъде присъствена. 😁😁😁

# 176
  • София
Я да ви изпитам малко 😂
Що е то сафари и къде се употребява думата? - ама не отивайте в Сахара чак, дреха е това.
Що е то забирам?
Общо взето съм живяла на няколко места в България, а летата си прекарвах при баба ми в Бяла, Русенско. Ам чи разбирам и техния диалект перфектно. 😂 Мъжът ми беше в шок, когато се настанявахме в общежитията на ВТУ и стаята ни беше у горъта. 😂 А иначе в моя хасковския край турцизми много, знам доста, но избягвам да ги употребявам, не правят добро впечатление. За мен най - неразбираемият диалект си остава в Банско и района. Веднъж седим на едно кафене в центъра и на съседната маса група местни дядовци си пият кафето, леле, една дума не им се разбираше, сякаш на чужд език говореха.

За срещата - мисля, че може повече хора на една маса.

За ориентация - синът ми го играе често екскурзовод на деца, които например живеят в Овча купел и не знаят как да стигнат до центъра. А сега до ФЕГ със стиснати очи ще ходи, на по - малко от 5 минути пеша ни е.

# 177
В Бургас е дънково яке - сафари. Ама май вече е извън употреба. Скоро не съм я чувала.

# 178
  • София
Попаднах на това и рекох да разведря деня ви:

Родител си пожелава идната учебна година да бъде присъствена. 😁😁😁

Леле, страхотно е, посмях се.
Аз съм от тези точно родители, само ми трябва такава излишна торбичка..

# 179
Пътя за Училището е ясен. След записването хукна сам, да изследва пътя до дома, с градски транспорт. Беше ползвал навигация, но по принцип, има много добра ориентация. Помни разни репери и няма проблем, дори с ново място.
Когато пуснаха Гугъл мапс, младежа беше в 4 група. С часове се разхождаше виртуално през цяла София. До градината, до парка, до работата на мама, през всички роднини... и все нарежда - тук ядох пица, това е болницата на баба, тук срещнахме един приятел....
Един ден, докато се разхождаше виртуално, го чувам да нарежда "А сега, от детската градина до дома" (това си е половин София Simple Smile ). Поглеждам, това не е пътя по който сутрин и вечер пътуваме с колата. Казвам му, че нещо се е объркал, а той - "Сега съм с автобус 74 !" Вечерта, питам баба му, с която се прибират с автобуса. Това бил маршрута Simple Smile
Гугъл мапс върши много добра работа за виртуална тренировка Simple Smile
Виж баткото е друга бира Simple Smile По 2 часа обяснявам къде трябва да иде. Той все не разбира. И накрая "Ама, това ли било? Аз това го знам! " Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт