Любители на Котки - Тема 148

• 31 301
  • 740
  •   1
Отговори
# 270
Понеже се заговори за варианти на храна. Това може да бъде полезно, ако сте решили сами да приготвяте храната.
https://bg.oceansidepetvets.com/eda-dlja-kota-svoimi-rukami.htm

# 271
Здравейте, мацки (в буквален и преносен смисъл)! Smiley

Идвам да се запиша при вас. Преди две седмици се обзаведох ненадейно с едно улично коте на неустановена възраст (бившият ми мъж твърди, че е на 2 месеца, според мен е поне на 3-4) на име Чара.

Но понеже ми е за сефте да наблюдавам коте отблизо, се чувствам доста неопитна. Изчетох всички статии от първата страница, както и последните 3 теми, ама пак имам хиляди глупави въпроси Smiley  Като за начало да питам какво значи това "месене" с лапичките? Радост ли е, желание за галене ли, какво е?

И още едно въпросче - понеже не знам Чара дали обича да я галят все я наблюдавам и ми направи впечатление, че като я галим с децата опашката ѝ все мърда. Четох, че това не е добре, но пък от друга страна през цялото време мърка, даже само като се доближи до нас и започва да мърка, както и след като спреш да я галиш. Вечер като лягам се настанява пред лицето ми и мърка по половин час без да я докосна. Та, трябва ли да ме притеснява това махане с опашка или да си я мачкам на воля? Smile

Ето я и нея!

# 272
  • Шумен
Чара е абсолютна сладурана! Махането с опашка означава различни неща и само едното е раздразнение. Щом не дава знак, че е раздразнена - да посяга с лапа, да се опитва да захапва или просто да се оттегля,  а и си мърка в същото време, значи й харесва. Наблюдавайки я с времето ще разбираш все повече знаците за различни състояния. За "месенето" - обикновено го правят с определен човек, преди да легнат в него, който се явява фаворита им в къщата, поне моите наблюдения са такива.  Правят го писаните, които рано са отделени от майката, така съм чела някъде. Доста досадно е понякога. Нашият котарак е  шестгодишен и продължава да го прави всеки ден по няколко пъти. За радост не съм аз късметлийката, защото е почти 6 кг.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 15:13 от elhitza

# 273
  • София
Цитат
Като за начало да питам какво значи това "месене" с лапичките? Радост ли е, желание за галене ли, какво е?
Месенето, както и мъркането могат да означават всичко. Месят гърдичките на мама, за да пуска повече кърма и си остава за цял живот. Най-често е признак на кеф, но при стрес също могат да мъркат и месят, за да успокоят сами себе си. В случая съм сигурна, че е от положителни емоции. Ако ѝ е неприятно галенето, ще го покаже по някакъв начин. Най-безобидното е, че ще се премести на една ръка разстояние, за да не я стигате. А може и да те одраска с лапа или да те захапе. Wink

Балкай, аз също предпочитам консерви, но неизвестно защо, предлагането в българските физически магазини е доста ограничено. Повече наблягат на паучове. И докато преди години консервата излизаше доста по-евтино от 4 пауча по 100 гр., напоследък цената е еднаква или по-висока.

Котьо, "честито"! Joy Със сигурност и Рафаела си има "домашни любимци". Joy

# 274
  • София
Каква красота е Чара! Heart Eyes

За месенето нямам представа защо го правят, но го правят когато се кефят. На мен ми е приятно понякога, но зависи коя част от тялото ми реши да меси и дали включва ноктенцата.

А опашката може да я маха, ако я е гъдел докато я галите. Поне така ми се струва, че прави нашата Елза. Хем й е приятно, хем я е гъдел  и май-май се колебае дали да не ми тегли една  и да се спаси от мен.
А когато означава, че категорично не й е приятно, много бързо ще прояви емоцията и по друг начин, така че  ще разберете. Laughing

Писала съм заедно с Таня. Simple Smile

# 275
  • Някъде там
Здравейте. Приемате ли нови попълнения.
Писала съм преди много години с едно от старите ни котета.
Сега искам да ви представя нашето "килимче" Шаги. 😊
На 3 месеца и 5 дни е. Изключително гальовен. Лудува основно сутрин рано и вечер, но бели до сега не е правил.
С много повтаряне и търпение от наша страна го научаваме кое е забранено. Основно да не се катери по масата и хапва от нашата храна. За драскане използва единствено драскалката от ден едно. Явно е научен от хората от които го взехме.
След поредното изчезване на дворно коте, реших че няма да рискуваме и ще си гледаме коте само в къщи.
Търсех пухкаво животно и случайно ми излезе обява че се подаряват  точно такива малки сладки пухчета.

# 276
Добре дошли на новите попълнения ,страхотни Simple Smile

# 277
elhitza, права си, не се бях замисляла, че го прави само на мен и то на едно и също място - върху корема ми Simple Smile Гъделът също е интересно предположение Simple Smile

daviz, много сладък пух!
Наведе ме на още един въпрос - имам драскалка, от тези, които са като...да го наречем кол нагоре Simple Smile) Как да я науча да я ползва? Водя я до нея, хващам ѝ лапичките, показвам, но засега не проявява никакъв интерес към нея, а за сметка на това си е харесала един ръб на дивана...

# 278
  • София
Шаги ми напълни очите и душата! Heart Eyes

Хора, Елза май си мени навиците. На 3 г е вече. Не забелязвам признаци да се чувства зле, просто промяна в навиците. Например до скоро задължително ставаше с мен рано сутрин и ме следваше на всяка крачка докато се приготвям за работа. Просеше си от моята закуска и я дегустираше още преди аз да съм вкусила. От известно време все по-често пропуска ставането с мен. Дреме си някъде и се появява когато тя реши, а понякога даже и след като съмтръгнала за работа.
Това не трябва да ме притеснява, нали?

# 279
Шаги е уникален красавец.
Чара наистина е много, много чаровна.
Ако не и харесва да я галите, ще ви го покаже недвусмислено.
Аз обичам да ме месят. И аз даже се успокоявам

# 280
  • София
Мърдането на опашката при Мади е почти постоянно, е, повече е, когато е развълнувана (пример - снощи гледаше друга котка от балкона), така че не мисля, че изразява нещо точно определено. Месенето е признак за благоразположение при нас, наистина е свързано понякога с полягане върху "омесения" след това. След като ни нямаше повечко време за морето, много започна да меси, при това с ноктенца Stuck Out Tongue Winking Eye

И нещо, което не знам да ме тревожи ли, в последно време по нощите започва да мяка пред вратата на спалнята (не я пускаме нощем при нас, пусти компромиси с ММ). Хайде, онази нощ явно беше гладна, но и тази се обади, а си беше хапнала. Не знам дали е от желание да дойде при нас, пак ли е глад... Така или иначе мисля да ѝ сменя режима на хранене с основно вечер, а сутрин по-малко, че пак е напълняла - не знам от въздуха ли ѝ се лепи...

# 281
  • Някъде там
Ние купихме драскалката заедно с него.
Още първия ден вечерта докато си играехме, аз драсках с моите нокти по нея. Имитирах котка 😊 Първоначално не искаше но като ме видя че го правя няколко пъти без да му говоря или да му обръщам внимание, просто си драсках и той започна. И на сутринта сам си отиде при драскалката. Оставихме я по средата на стаята за да я вижда.
Прочетох с какво ги храните.
Ние взехме консерви анимода Карни Китен. Първо само с тях. От една седмица сме и на гранула Ягуар.
Какво ще кажете за избора ?
Той няма претенции, лакомник голям е, но ми се иска да е хубава, но не прекалено скъпа храна.

# 282
И аз драсках на драскалката и като повтори той му давах награда. Сега я ползва като иска нещо - отива и драска и като отида до него ме води да изпълнявам молбата - нова вода, компания в тоалетната, храна, игра.. за всичко се моли на драскалката. А малкото той го научи да я ползва от ден първи, защото повтаря като папагал Grinning

# 283
  • София
Чара и Шаги са чуднички!

daviz, хубави са храните.

# 284
Минах и през кварталния зоомагазин и от четиристотинграмовите консерви като съдържание ми харесаха natures protection, chicopee и nuevo, на цена са между 3,80 и 4,40 бройката. Ще ги видя дали ще ядат Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт