За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 84

• 26 375
  • 763
  •   1
Отговори
# 150
Аз давам Еспумизан, когато виждам, че я боли коремчето и в повечето случаи има мигновен ефект, аз лично съм доволна. И също давам пробиотик БиоГая. Доволна съм и от него, но така или иначе коликите не винаги могат да се избегнат и бебчето просто трябва да порастне.

# 151
Така е.Аз по едно време ги спрях и просто изчакахме да ги израсте.Обаче не бяха и тежки коликите.Повече гушках и бял шум.

# 152
Тук мнения колкото искаш. В цял свят здравните организации съветват до 6м бебето да е само на кърма, или АМ ако майката има здравословен проблем. Важно е майката да вземе информирано, актуално решение. Някои дават, други не. Реално във водата няма нищо полезно и приетата вода намаля приема на пълноценна кърма/АМ. Кърмата и АМ си съдържат необходимата вода за бебето. Също както и чай - пълен абсурд да дадеш на бебе според мен. Чаят за колики се пие от майката. Все пак сме бозайници, нали?!

За първи път срещам коментар за поставяне по корем чак на 3м по съвет на ортопед. На ортопедите изказванията са в двете крайности, както и на други детски специалисти, но... Просто ми стана интересно. Питали ли сте защо чак от 3м.?

Капки за колики и пробиотик да съм давала около 2 седм, след посещение на личната вкъщи. После ми се видя безмислено и ги спрях. В крайна сметка всички бебета минават през тия колики ли са, какво са и ги израстват в един момент. Не знам дали тези капки дали изобщо действат или са по-скоро за успокоение на майката.
Как така без вода бе хора я не се излагайтее ,каква е тая простотия ,чели тва чели оноваа водата е един от най важните фактории още от родилния дом давам водаа ,водата е полезна за абсолютно всичко в един организъм.

# 153
За водата не бива да се изпада в крайности. Тоест да се предлага вода, но не и вместо хранене. Да знаеш, че детето е гладно, но да му даваш вода, за да залъже глада, както съветват някои педиатри.
Аз на детето предлагах, на няколко дни изпиваше 10-15мл. Обедих се, че се нуждае от вода, когато в големите жеги ревеше. Давах и да суче, но тя изобщо не искаше да поема. Дадох вода и изпи 10мл, след това заспа. Явно е имала нужда от вода, не от кърма.

# 154
Според мен, коликите просто си минават. Аз давах Лефакс. Пробвах и Инфакол ама него нещо не го хареса малчо
Точно коликите си ги преболедуват и им минават.

# 155
  • София
Нищо не давах на малката за колики,минаха си.
На големия инфакол давах,ама разлика не видях много.

# 156
Когато педиатърката дойде в къщи след изписването каза, че може веднага да ги слагам по корем. Това беше около седмица след раждането. Даже тя сама ги обърна и им нагласи ръчичките, за да ми покаже. И това при положение, че бяха родени в първите дни на 9 месец и при изписването бяха мишки по 2200 гр. Много плачеха и двете по корем, аз не настоявах, не исках да ги дразня допълнително, коликите и без това много ги мъчеха. Сега определено го отчитам като грешка, вече са на 7 месеца и още им се клатушкат главите като са седнали. Иначе от както се научиха да се обръщат са постоянно по корем.

# 157
И на нас ни казаха да обръщаме по коремче от раждането. Беше на няколко дена, когато си задържа главичката някилко секунди вдигната. Аз не съм от настоятелните, слагам вечер след баня за няколко минути. Вече държи главата по-стабилно.

Относно коликите, Колийф, Аболикен и Биоамика са ензим, който помага за разграждането на протеин в млякото. Еспумизан и производните са уж за по-лесно изкарване ма газове, както е обяснено по-горе. Аз дадох половин опаковка Еспумизан, после го спрях. Не виждах ефект.
Някой писа по-нагоре за пробиотик Вая и вит. Д. Има Вая с вит. Д, ние даваме още такъв. Мислим да даваме до 3 месеца, да се пренасели с малко полезни бактерии коремчето. После ще даваме само вит. Д, но не не Вигантол, че го извличат от животинска кожа, доколкото знам.

# 158
Какво му е на вигантола,защото масово го препоръчват?

# 159
Има течение в отглеждането, което отрича поставянето по корем, ако детето само не се завърти по корем. Тези родители защитават тезата на свободата на движение на бебето. За съжаление не намирам източници на български.

Ето един блог на английски:
https://www.janetlansbury.com/2011/08/the-case-against-tummy-tim … irene-gutteridge/

ето и естествения прогрес според тях:
https://www.google.com/search?q=baby%20gross.motor%20phases& … rc=x8STtgRX_1-ueM

Аз съм оставяла детето по корем от ден едно. В родилното върху мен, после вкъщи на дивана, на пода и т.н.
Моята логика беше, че щом естветвената поза за кърмене е по корем, значи е естествено да е по корем бебето.

# 160
До към средата на 2 месец изонщо не харесваше по корем. Оставях я, докато намажа с мляко и направя малко масажче, но много за малко. Казаха ми след като падне пъпчета, за да не създава дискомфорт от щипката.
Не бих настоявала ако плаче, ще се създаде неприятно усещане и дълго време няма изобщо да иска така да стои. По- добре да се изчака малко, примерно седмица, пак да се пробва. По някое време започва много да им харесва да стоят по корем, мъчат се да пълзят и им е удобно за спане. Излишно е да се фурсират децата за нещо, което видимо им е неудобно и не му е времето.
Да попитам дали някой знае до кога се дава вит Д? На консултацията забравих да попитам, ама и фонтанелата не се е затворила още.

# 161
На мен ми казаха и педиатърката и ортопеда,че витамин Д е добре да се дава до към три годишна възраст.

# 162
На консултацията, на която детето беше над 5 месеца, педиатърката каза да спрем вит. Д, но всеки ден крайниците да се излагат на по-слабото слънце.

Ама най-добре питай, защото те опипват децата, също нашата забелява, че малката има малко тен и т.н.

# 163
Бебетата на 1месец трябва да посетят ортопед нали? Педиатърката нищо не каза, а май трябва да отидем.
Друга педиатърка по темата, че бебето трудно ака го погледна и каза, че има пъпна херния, но дотам. Нищи друго не каза или направи. Да се притеснявам ли?
И още нещо - вече от няколко места ми казват, че съм задържала вода, а не че съм толкова дебела (+12кг) след раждането. Има ли такъв вариант? През бременността бях на терапия с фраксипарин. Да е от него?

# 164
Medissa,  и аз бях на фраксипарин от ден 1 до 3 дена след раждането. Знаеш, че действието му е 24 часа, затова не мисля, че е от него.
Аз също все още съм към +8кг, но е от лакомия. Simple Smile
По какво заключват, че задържаш вода?

Иначе да, на 1ви и 3ти месец се пошагат консултации с ортопед и личната трябва да ти даде направление. Ако се прави на разсеяна си поискай!

Общи условия

Активация на акаунт