За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 84

• 26 120
  • 763
  •   1
Отговори
# 75
Алетея, като човек все още разнасящ бебе поне по няколко часа на ден, те разбирам перфектно. Както виждам и че повечето (да не кажа всички) съвети най-вероятно ще са абсолютно неприложими за вас.
На мен лично, бабите ми помагаха много, да мога да хапна нещо, иначе буквално нямах време да си приготвя храна. С домакинската работа. Ядях основно, докато кърмя с чиния до мен.
Разнасям, дундуркам, заспи и ако оставя в креватчето, следва рев. Реве в зимния кош на количката, реве в активната гимнастика, стои 15 минути в люлката и там реве. Реве, ако изляза за малко до другата стая. Не ни се получи със слинга, нещо не го вързахме добре и бебето плака, като го слагахме. Не мога и да помисля за консултант, защото реве, като излезем навън, кърмя на поискване и ако се разциври за храна, не мога да кажа на консултанта, изчакайте ме 50 минути, за да нахраня бебето.
Сега е почти на 3 месеца и ситуацията малко се пооправи, откакто започнахме да приспиваме в кошчето за кола. Но в повечето случаи бутам количката по 40 минути, докато заспи и после спи още макс 40 минути. От няколко седмици реве, като е на ръце, понеже е горещо. Едновременно, ако успее да заспи на ръце, реве, ако усети снижаване към креватчето. Заради трудното приспиване, изпада в кризи с рев по половин час. Изобщо, е някакъв Параграф 22. Говоренето не помага, понякога се захласва по някоя песничка за 2 минути, белият шум, стоенето и подрусването не помагат. Нито галенето и подрусването, докато е в креватчето.
Може и като нас да си се обзавела с бебе, което спи леко и се разбужда при всеки шум през деня. Ако можех да левитирам, докато спи, щях да го правя.
И така, както е тръгнало, може да си разнасяш, докато стане на годинка.

Не знам защо битува разбирането, че с кърма не може да преяде бебето. Ако повърне на фонтан след хранене, това не означава ли, че е преяло? Връщало е на фонтан, като едновременно излизаше от носа и устата, точно след често слагане на гърда за успокоение. Внимавай много с постоянното кърмене, може да повърне, докато не си в стаята и да стане беля.

# 76
Здравейте! Има ли доволни от преходните шишета със сламка на Томи типи и децата научават ли се с тях сами да си пият вода?

# 77
Ние имаме такова шише и не иска да пие от него,а е голям на 1,8 г.Иначе може да пие през сламка.

# 78
Да се намеса в темата за носенето. Докато ги мъчиха коликите се разнасяхме постоянно. Добре че майка ми си беше в къщи (близначки) иначе се сещате, че нямаше как да нося и двете сама. Приспивахме и двете на ръце, поне след това си спяха в кошарите. Но всяка вечер имах по едно бебе в леглото в най-тежките кризи на коликите. Като станаха на 4 месеца всичко се успокои. Сега са на 7, много рядко нося на ръце, тъй като са по 9 килограма и бързо ми натежава. Оставям ги вечер в кошарите, гукат и се въртят и така се онасят и заспиват по някое време. В някои случаи даже не стоя в стаята ако имам нещо за вършене. Така че според мен всичко си е до период и въпреки постоянното носене явно все пак не свикнаха на ръце.

# 79
Като чета коментарите отново се стига до това,че все пак е до дете.
И аз разнасях доста първите месеци, хапвах докато я кърмех, нямаше иначе кога ...Определено с минаване на тоя 4 триместър нещата коренно се промениха, вече е човече, което комуникира разбираемо, по- спокойна е, но и вече сме напаснати една към друга, научих се да различавам различни знаци и думички, да спазвам часовете с интервалите на сън, пак се водя по нея, но много лесно разбирам кога й се спи и не се преуморява.
Често през деня спи в ръцете ми, лягам и я гушвам хоризонтално към мен, в сгъвката на ръката ми се гушва и е точно до сърцето ми, това го правя и защото аз обожавам, но въпреки, че през деня я разхождам и на ръце да гледа неща, не мисля че е научена на ръце, вечер спи в гнездото, спи и в количката на разходка, т.е не е зависима от ръцете ми.Като иска да я нося почва едно Ъ,ъ,ъ 😀 нося я, но ну мисля че е зависима.

Като са малки е трудничко, но и тези моменти минават❤И моята е връщала от повече кърма, племенничката ми редовно е връщала и през носа...

# 80
Не е до период, а до дете.
И моето е от тези, които още от самото начало не искат да спят в креватче и се носят на ръце.

На 10 месеца ще стане скоро - хич не е по-лесно. През деня спи само върху мен. Вечер я приспивам или на гърда, или я люлея на краката си, иначе няма заспиване. От 5 месеца спи на спалнята при нас, защото иначе в момента, в който я оставех в леглото, започваше да реве ужасно. Приспивах, пак оставях... и накрая нито една от двете не се беше наспала.

В количка не стои, камо ли да заспи. В кола също. Пробвахме с няколко раници - не. Само на ръце. Сега е още по-трудно, защото иска да опознава света, да пипа, да ходи, а не може сама и по цял ден се водим за ръце или се носим...

Просто се примирих, че детето ми е такова, приела съм го и се старая да отговарям на нуждите й. Не винага става без да се изморя и изнервя, но се свиква. Мога само да завиждам на майките със спокойни и спящи навсякъде деца.

Та , ако не искате да си трошите нервите, просто се примирете, че детето ви е такова и като проходи/пропълзи ще стане една идея по-лесно.

# 81
Не става по-лесно като проходи.

# 82
Здравейте, давате ли омега 3 на деца под две годинки? Коя марка бихте ми препоръчали?

# 83
Аз имам чувството, че точно това, което най- много не искаме да става и се противопоставяме така се случват нещата, че точно това става.
Още преди да се роди купих най- различни биберони, защото изобщо не исках да си смуче палеца, но уви  точно това правеше. Не исках и да спи в нашето легло, ама сега почти всяка вечер по някое време я взимам.
Сякаш на пук става всичко Grinning
Повръщането на фонтан е знак на рефлукс. Осен това по принцип бебета почти винаги връщат по малко храна след хранене, особено като се оригнат. С времето го израстват и се научават, колко точно да хапнат.

# 84
Момичета, от какво може да е плач, веднага след ядене?
Отхвърлям варианта да е още гладен, защото като му предлагам, не иска да яде повече. Даже започва да плаче още по-силно. (Само на АМ сме)
Беб е на 2+2 месеца и ме навява мисълта, че може коликите да са се върнали.
Другото, за което се сещам, е някакъв странчен ефект от Рота ваксината, която бихме преди 10 дена.
Някакви идея или личен опит?

# 85
На мен също ми звучи абсурдно, че не може бебето да преяде от гърда 😀 Но аз по принцип съм привърженик на остарелите изпитани методи, а не на новите из*ъзици, та затова сигурно чувам за първи път 😂

# 86
Алетея, напротив, съвсем остарелите разбирания всъщност са, че бебето не преяжда с кърма и си суче колкото му се суче. Тези режими и хранене под час са педиатрични практики, наложени преди, може би, 40тина години. С напредване на индустрията на млеката за кърмачета, са се появили такива режими. Лошото е, повечето от по-утвърдените педиатри в страната все още дават абсолютно погрешна информация за кърменето и "благодарение на това" не една и две майки са спрели да кърмят.

Една от генералните грешки е, че се кърми под час и съответно през другото време бебето бива успокоявано по други начини. Гарантирам ти, че си усложняваш живота като не кърмиш на поискване, а вместо това разнасяш бебето на ръце. Природата така го е измислила,че кърмата е лека и бързо се усвоява, а кърменето е близост и най-сигурният и ефективен начин да успокоиш едно бебе. Кърмата се усвоява за 1 час, а топлината и допирът с майката успокояват бебето. Ако кърмиш на поискване, сама ще разбереш, че бебето няма да преяде - ако са гладни сучат активно, а ако не съвсем, си цокват малко, колкото да се успокоят. Също така, в кърмата има вода и съответно тя утолява и жаждата.

Аз съм кърмила две деца по 1 година и съм се убедила в това, което казвам. С първото дете, като новородено, се кърмихме постоянно и си почивах, като през това време гледах филми, четях книга и т.н. Изобщо идилия. Второто дете, обаче, беше със силни колики и ако не беше кърменето на поискване, нямам идея как щях да се справя. Кърмих го при всяка криза и противно на глупостите, че от кърмата ще се засилят коликите, той всъщност се успокояваше. Кърмата му затопляше коремчето, а допирът с мама го успокояваше. Носех го и в слинг за да мога да обгрижвам и другото дете, което тогава беше на 2, което много ми помогна. И всъщност рядко се е налагало да нося на ръце някое от двете деца.

# 87
За преяждане при другите деца не знам,но моето няма как да преяде.Не е ли гладна няма как да яде ,камо ли да преяде,и като беше на кърма и на АМ сега.Аз лично съм привърженик точно на новите "изгъзици",нищо от преди 30години не чувствам близо до моите разбирания.Бабите ми казваха-много я носиш,спи при вас,тя ви командва.Вече на почти 3 месеца си спи сама,играе си сама доста време ,и когато дойде период пак да е залепена за мен,нека ме командва.Дори и вечер заспива сама,само я гушкам малко и я оставям в креватчето,гука малко и заспива.Винаги сме се водили само по нея,детето показва какво иска и от какво се нуждае.Това мисля по въпроса ново и старо,това работи при нас,не казвам че съм права.
Рокет,рота ваксината при нас поне не е дала отражения.

# 88
Аз кърмя детето на поискване, никъде не съм казала, че го правя по часове 😀 Така или иначе тя и така не е спокойна... 🙁 А съм сигурна, че причината за неспокойствието не е, че бебка остава гладна

# 89
Аз кърмя детето на поискване, никъде не съм казала, че го правя по часове 😀 Така или иначе тя и така не е спокойна... 🙁 А съм сигурна, че причината за неспокойствието не е, че бебка остава гладна
Приеми, че бебето ти е много малко. На 3 седмици основно плачат. Ще мине!
Може да са започнали коликите, затова да е по-нервно детенцето. Коремчето къркори ли? Превива ли се? Изхожда ли се редовно, качва ли добре? По колко пъти и по колко време спи в денонощието? Подсечено ли е? Стиска ли го нещо, дрехите, памперс, топло ли му е, студено ли му е... много неща могат да правят бебето нервно, но за да го носиш най-вероятно има колики и просто е мъничко.

Общи условия

Активация на акаунт