За брандовете и тяхното произношение

• 28 308
  • 474
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
Да, ползват го за смекчаване, но на съгласната преди него (не след и не гласна), доколкото аз поне съм забелязала.

# 331
Азейс ега  се опитвам да произнеса мека съгласна, ама не успявам. Само гласните мога да ги кажа мйеко (тук не М-то, а Е-то е смекчено). Ама няма да споря, че не ми е тук силата.

# 332
Пък аз, доколкото си спомням, точно след съгласна се изписва на български ь вместо й пред о, като функцията им е еднаква, затова е коньо и мьомакс, а не мйомакс. Й се изписва между 2 гласни - Пейо, Майо и т.н.

# 333
  • Пловдив
След съгласна се изписва ь, така е, но не е същото като Й.
Й е звук, ь е смекчаване на предходната съгласна.

Черна станция според мен имаше друго предвид - да го изговаряме като м-йомакс, ако правилно съм я разбрала. Което би било различно от "мьомакс", различава се по твърдостта на М-то. "Мьо" е меко М + О, докато М + ЙО е твърдо М + Й + О.

# 334
Пък аз, доколкото си спомням, точно след съгласна се изписва на български ь вместо й пред о, като функцията им е еднаква, затова е коньо и мьомакс, а не мйомакс. Й се изписва между 2 гласни - Пейо, Майо и т.н.

Естествено, че е така, ама малкият ни спор не е за правопис, а как да се произнесе. Иначе по-нагоре си е написано като изписване как е. И като спорим за произношение съм дала пример за звука с Й, точно за да го различа от твърдото ьо, че нали за това е спорът. За съжаление в българския нямаме транскрипция като в английски.

# 335
  • Пловдив
Азейс ега  се опитвам да произнеса мека съгласна, ама не успявам. Само гласните мога да ги кажа мйеко (тук не М-то, а Е-то е смекчено). Ама няма да споря, че не ми е тук силата.
Е, "няма", "люляк", муньо" как ги произнасяш?
Гласните са си гласни, не се делят на меки и твърди. Като кажеш "дитье" примерно, Т-то е смекчено, не Е-то.
Наистина езиковедите ще кажат най-добре, аз не съм езиковед, но гласните мисля, че не ги делят на меки и твърди, има друго класифициране на произношението там (по-широки и по-тесни и пр.).

Последна редакция: вт, 08 сеп 2020, 16:21 от Магдена

# 336
Може, за мен обаче точно Е-то е смекчено, а не Т-то.
Но меко Л има, вярно е, не се бях сетила.

# 337
# 338
Няма шаоми,  няма юск, на мен вечен фаворит ми остава Сару(по-известно като сок Cappy)😜😁🙃

# 339
Сару може да се отнася и за Сачи Simple Smile

# 340
  • Германия
Сару може да се отнася и за Сачи Simple Smile
Не, те са Кару. Yum

# 341
Сега се сетих от студентските години за "една вафла цба"(ама без гласна между ц и б) от супермаркетите ЦБА...😄😄😄

# 342
А пък по телевизията напоследък рекламират марка козметика "Тресе ме" Joy

# 343
На мен по-любимо ми е за един човек (но няма да кажа от кой град е) - на ресторант Happy казвал Нару.

# 344
Ахахахах дааа, това с шампоаните е много смешно!😀 ММ всеки път се шегува и вика "тия дето ги тресе треската пак ги пускат"😄😄😄

Общи условия

Активация на акаунт