Дистанционно обучение за учениците-Teмa 6

• 27 234
  • 767
  •   1
Отговори
# 120
В крайна сметка къде в чужбина започнаха дистанционно?
Тук из форума чета постовете на хора в Германия, Холандия, Австрия, Швеция, Исландия, някои може и да пропускам, чиито деца тръгнаха вече присъствено.

В Турция училището започва на 31 август - дистанционно, за сега. После щели да решават, според ситуацията, дали да продължат присъствено.

# 121
https://en.unesco.org/covid19/educationresponse
Тук има някаква визуализация, но не е обновявана от 3. август.

# 122
  • София
Тук из форума чета постовете на хора в Германия, Холандия, Австрия, Швеция, Исландия, някои може и да пропускам, чиито деца тръгнаха вече присъствено.

в САЩ масово е дистанционно, даже не им дават визи. В UK също ще са дистанционни на много места. Както се посочи по-горе, университетите са академично автономни и това, че един университет е решил да има присъствено обучение, не значи, че в цялата държава е възприет този подход.

# 123
  • Варна
Университетът в Лайден, Нидерландия - с 445г.история - първи семестър изцяло онлайн за определени специалности, присъствено ще имат само по 4 часа на седмица при разписани строги мерки за сигурност. Присъствието в тези часове не е задължително, изпитите - също ще са онлайн.

# 124
Говорим за училищата. Университети не са предмет на настоящата тема.
Осмокласникът ми - 26 деца са както си е по ДПП.
Шестокласникът - в неговия клас са около 23 деца. Не помня колко точно бяха, но неговата буква е към края на азбуката, а е 15-и номер.
В стаите в училището им, преди 30 години, учеха класове от по 40 деца. Щом тогава се събираха, сега при 25-26 деца направо си се ширят.
Началните класове в нашето училище са с по 20 деца в паралелка.
Вярно, че училището е общо с 1200+ ученици, но вътре в самите класове търапана няма и спокойно могат да си седят и по на 2м един от друг в час.

# 125
  • Варна
Проблемът е, че в затворено помещение и за дълъг период от време дистанцията от 2 метра не носи никаква полза. Освен това почти навсякъде чиновете са двойни. каква дистанция може да се спазва на двоен чин с разстояние между седалките 20-на сантиметра?

# 126
  • София
Аз ще бъда студентка за първа година в СУ и ме притеснява огромната натовареност, пълните автобуси на градския транспорт, които са неизбежни, предвид огромните разстояния в София. Каквито и предпазни средства да има човек, когато в един автобус са нагъчкани един до друг много хора, е невъзможно да се предпазиш от потенциален носител на вирус. От тази гледна точка това не е обмислено. Освен това - в общежитията пак има събиране на голям брой хора, няма как някой да ограничи студентите, да им каже - "Тази вечер няма да се събирате, няма да организирате купони" и т.н. Да, съгласна съм, че вече малко по малко трябва да се връщаме към нормалния си живот преди вируса, но нека да е малко по-плавно. Седим си у дома вече близо половин година и изведнъж се отварят училища, университети... рискът е голям. Основните притеснения на повечето хора са за възрастните роднини, които имат вкъщи. Един 20-годишен човек ще прекара вируса леко, в някои случаи почти незабележимо, но ситуацията няма да изглежда така при една 80-годишна баба например.

От друга страна, за първокласниците е особена необходимост да бъдат присъствено на училище, защото тогава се учат да пишат, да четат, изграждат основни умения и представи за училището като институция и фактор в техния живот, затова не си представям как 6-7-годишни деца ще стоят пред компютрите при евентуално ДО. Въпросът е изключително труден за решаване, винаги ще има недоволни и ощетени, компромисен вариант конкретно в случая според мен лично е труден за намиране, да не кажа граничещ с невъзможност.

Според мен ще е добре университетите да започнат дистанционно, а училищата присъствено. Повечето ученици си живеят по домовете, съответно родителите оказват контрол върху здравословното им състояние и при наличие на евентуален проблем, родителят е този, който може да прецени дали детето му се нуждае от престой вкъщи, или не, докато студентите в по-голямата си част са студенти в друг град, липсва родителският елемент и съвестна грижа за здравословното състояние...

Това са само мои мисли, не казвам, че са най-правилни или разумни, просто така виждам нещата, пречупени през моята 19-годишна призма.
СУ ще са дистанционно до колкото знам. Зависи от специалността предполагам.

# 127
Във форума има подкатегория " Висше образование". Може би е добре заинтересованите да пуснат тема за университетите там.

# 128
Дистанция при малки деца не мисля, че има, просто защото не се спазва. Няма как да забраниш на едно 7-годишно дете да отиде до друго, в това е проблемът. Децата на тази възраст са изключително контактни, любознателни, обичат да общуват с връстниците си, да играят, затова ми се вижда малко невъзможно противоепидемичните мерки да важат при тях с пълна сила. А да сложиш маска на лицето на едно дете целодневно, при все, че до обяд е на училище, а след това на занималня, ми се вижда наистина неосъществимо и прекалено. Експерти казаха, че е нездравословно една маска да бъде носена повече от 2 часа. Хипотетично да допуснем, че престоят на едно дете, посещаващо и училище до обяд, и занималня, възлиза на 8 часа, това означава всеки ден детето да сменя 4 маски, ако ги въведат като задължително изискване в класните стаи или по училищните коридори.

el_P, не знам, надявам се от все сърце да е така, но засега има излязла информация единствено за задочниците - те ще са дистанционно. За редовната форма на обучение няма обявена информация.

# 129
Малко новини от провелата се днес среща
Родители, Министерството на образованието и науката, експерти и учителски синдикати не се разбраха за даването на възможност родители сами да изберат как децата им да започнат новата учебна година.Срещата продължи повече от три часа.

Скрит текст:
На нея присъства и министър Красимир Вълчев, който се е опитвал да намери баланс между страните, но не е успял, защото е липсвало изслушване.

„Все още решение не е взето. Ресурс няма, кадри също се оказа, че няма. Тепърва ще се обмисля какви мерки да се взимат“, каза Ива Недялкова, която не иска да пусне детето си на училище.

Тя каза, че не иска да отнемат правото на другите родители да пуснат децата си на училище, но в момента са отнети техните права.

„Основната причина да не се съгласят с предложението ни са кадрите. Няма как да се обучават толкова много деца на различни места – виртуално и в клас“, заяви тя и добави, че основните противници са учителите.

Михаела Божанкова, която представлява няколко родителски организации заяви, че е против започването на учебната година дистанционно.

„Педагогическата работа за най-малките, която трябва да се свърши, няма как да бъде компенсирана по никакъв начин дистанционно. Малките имат нужда от социализация, учителят е този, който ги въвежда в света на образованието“, изложи Божанкова мотивите си по темата

Тя припомни, че съществува индивидуална или самостоятелна форма на обучение, от които родителите могат да избират, както и в определени ситуации детето да си остане вкъщи.

И според нея, и според учителите най-добрата форма за обучение е присъствената и към други форми би трябвало да се прибягва само по изключение.

При положение, че информацията от училищата за желание и готовност за организиране на ДФО се събира до 24.  август беше ясно, че няма точно днес да се вземе окончателно решение.

# 130
Какви са тези родителски организации? Имате ли информация дали в тези дебати се коментира вариант присъствено обучение само за основните училища или всички ученици и училища се разглеждат заедно? 

# 131
  • Бургас
https://news.bg/education/prisastvieto-v-klas-ostava-zadalzhitelno.html

Това е, Минке, положението. Министъра каза искаш - не искаш присъствено. Не им се занимавало със смесено или по избор на родителя.

# 132
  • Варна
Това май е казано само в студиото. Но и резултат от срещата след това няма. Още умуват и не могат да го изумяват.

# 133
Искрено се надявам нещата са се случат като в детските градини.
Много притеснения, много противоположни насторения. Отвориха ги, тръгнаха децата и всичко си е нормално.

# 134
Това е от сутрешното интервю. Срещата беше след него. Но и на мен ми се струва, че решението е взето. Вероятно се опитват да осигурят ДФО за децата, които ще влязат в " медицинския" списък. И за него няма голяма яснота. И изобщо да идва следващата седмица и да пуснат конкретните документи, вместо да дават на час по лъжичка или да повтарят едно и също всеки ден в различни медии.

Общи условия

Активация на акаунт