Дистанционно обучение за учениците-Teмa 6

• 27 331
  • 767
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Аз мисля, че Кати има основания да се притеснява за камерата и наистина тези, които не разбират, няма смисъл да им се обяснява.
Точно затова и МОН препоръчаха Тиймс уж като по-сигурно приложение на Офис365, но все пак ...
Не зная колко е сигурна, но чрез тази платформа МОН може да наблюдава. Simple Smile Недостатък - тежка е и не върви на всички устройства.

Аз лично изобщо не съм набутвала МОН в картинката. Камерата е опасна - при това по повече от един начини, по повече и от два. Точка. Платформата няма абсолютно никакво значение, нито параваните (каквито нито възнамерявам да закупувам, нито имам къде да съхранявам).

Нулева година няма причини да има. Промените всъщност са най-малък проблем за децата, които лесно свикват с новото. Някои хора отказват изобщо да приемат, че нещата са различни и си искат това, с което са свикнали. Абсурдното е, че млади хора, каквито са родителите на деца в училищна възраст, дават такъв отпор, при положение, че дори пенсионерите се оказват гъвкави. Отказвайки да се адаптират, или дори да опитат, всъщност те са основната пречка децата им да живеят нормално, а не вирус, маски, ДО. Кризи и катаклизми винаги е имало, да тропаш с крак и да искаш светът да спре и да се завърти наобратно не е решение. Приемаш новата реалност и си градиш живота според нея, не е логично да очакваш светът да се върти около теб.

За съжаление новото относително безопасно е носене на маски през цялото време извън дома. Това е положението. Но някои не са достатъчно гъвкави и се опъват на идеята да предпазват останалите (и себе си) с двата крака.

# 316
Да, и ще си дишат шахматно. Wink и на буквата П.
Е все пак има по-голяма дистанция  но според мен няма да им се занимава на учителите

# 317

За съжаление новото относително безопасно е носене на маски през цялото време извън дома. Това е положението. Но някои не са достатъчно гъвкави и се опъват на идеята да предпазват останалите (и себе си) с двата крака.
[/color]
Зависи колко време се носи иначе става вредна има много изследвания как действа недостига на кислород и вдишванто на въглроден диоксид плюс повторно многократно вдишване на собствените микроорганизми вместо разсейването им в околната среда

# 318
Преди години изскочи продукт - чист планински въздух в буркан. Може да се трансформира и приложи при шахматното дишане Simple Smile .

https://www.economic.bg/bg/a/view/fermer-prodava-chist-vazduh-v- … na-kitajtsi-53268

# 319
[]Sparkles, според мен трябва да пуснеш отделна нова тема, за да се коментират теориите, които те вълнуват. Тази тема е за доста по-конкретни и прости неща Grinning
Вълнуват ме като родител промени в законодателството които могат да направят децата уязими при присъствено обучение. Както виждате от репортажите в чужбина за хора попаднали в болница с ковид за които се съобщава трагичен край повече не са видяни от близките им, заради безопасност дори и на самото погребение. Това е доста плашещо. Просто изчезнали хора. Дали законодателството предвижда фигурата на родителя във всеки един момент? Дори и социалното законодателство във всички страни е променено.
Вълнуват ме и промените прокарващи идеите за електронизация на образованието, което колкото и да е прогресивно не трябва да заменя масовото.
Който е спокоен детето му да бъде изпратено на училище за да бъде тествано и изолирано от държавата (както пише в законодателството) може да прескочи въпроса. Ако има и един възможен момент при който децата да са уязими трябва да се вземе под внимание.

# 320
  • Бургас
Тука може да седим и да си обсъждаме колкото си искаме и да решаваме задачи по оптимално пренареждане на чинове, но искам да ви кажа че НИКАКВИ мерки няма да се вземат и всичко ще е по старому. Защо мисля така? Ще ви кажа защо. Защото в областта, където трябва да има най-много мерки - здравеопазването, не се спазват никакви. НИКАКВИ. От май до сега баща ми е лежал три пъти в болница и никъде не са му правили изследване за Ковид при хоспитализация. В спешното отделение някои лекари са без маски и никой не ползва ръкавици (дори когато взимат кръв от пациент), да не говорим за скафандри. Лекарите в линейките не ползват маски също. В някои отделения съвсем спокойно се пускат посетители и никой не следи дали са с маски.
Вие ми говорите за мерки. Няма никакви мерки. Само на приказки, иначе всичко е един разграден двор. Като гледам това не вярвам в образованието да е по-различно.

# 321
Спаркъл, не знам колко може да се вярва на такива публикации за чужбина.
Обикновено биват разпространявани от ниско образовани хипита.

Обаче ми изникна друг въпрос. Как става приемът в болница на дете с Ковид, ако се нуждае от болнично лечение?
В интензивно отделение ясно, че не допускат придружители.
А в нормално Ковид отделение?

# 322
  • София
Аз мисля,че ако има един болен в семейството ще се карантинират и другите.

За болен - да. За карантиниран като контактен, обаче, семейството са контактни от 2-ри ред и не би следвало да се карантинират. Защо и как се оказва, че съучениците са контактни от 1-ви ред - а, да бъдем честни, в много случаи контакти между съученици, които не са приятели, са практически нулеви извън дишането на въздуха в стаята, а учителите, дишали същия този въздух в същата тази стая, евентуално били на по-малко разстояние (1-ви чин дясна редица е много по-далеч от последен чин лява редица отколкото е 1-ви чин лява редица и учител, дори зад катедра). Това е някаква нова геометрия, която на мен не може да ми стане понятна.

Не е по-старому нищо. Преподреждат се класни стаи, подготвя се интензивна дезинфекция, организира се доколкото е възможно дистанция и има готовност и организация за ДО при нужда

Не ставай смешна. "Интензивната дезинфекция" е не по-различна от коя да е година. "Преподрежданото на класните стаи" е смитане на боклуците и ПОД чиновете, не само по редиците. Няма как да се преподреди класна стая и да стане по-безопасна, без да се извадят м/у 1/2 и 2/3 от чиновете (и, съответно, децата) от нея.

Ако преди е било пренаселено, както и да ги разместиш, пак няма да има по-голяма дистанция. Играла ли си сокобан?
  В стаите, които учехме над 40 деца, сега учат до 26, на теб ти е пенаселено ? Трудно ще ти обясня

Учехме по 35-41 не в начален, а в прогимназиален / гимназиален (най-вече) етап, когато вече не бяхме на малките чинове, а на маси. И редовно на маса за 2-ма седяхме по 3-ма. Е, сега седят по 2-ма. Да, достатъчно пренаселено ми се струва. Впрочем, в много от гимназиите са си пак по толкова, особено желаните гимназии много от паралелките са "пренаселени" по най-разнообразни причини.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 11:09 от katiABV

# 323
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Virusolog-Mladite-hora- … at-merkite-994505

Тя съобщи резултати от изследване, според което престоят на 100 кв. м на 10 души при спазване на дистанция, при проветряване на помещението и в присъствието на пресимптомен в него, безопасният период за незаразяване е три часа. Това знание е много важно особено сега, преди началото на учебната година.

И още една статия https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Bivsh-zdraven-ministur- … d-opasnost-994472

# 324
  • София
...https://parliament.bg/bg/laws/ID/157427
„Чл. 61. (1) На задължителна изолация и/или болнично лечение подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне.
(2) На задължителна карантина подлежат контактни лица на лица, болни от заразна болест по ал. 1. С цел предотвратяване разпространението на заразни болести по ал. 1 на задължителна карантина може да подлежат и лица, които са влезли на територията на страната от други държави.
(4) Задължителната изолация и болничното лечение на лице по ал. 1 и 3 се извършва с предписание на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на лекаря, насочил лицето за хоспитализация.

(5) Задължителната изолация и/или лечението на лице по ал. 1 и 3 може да се извършва и в домашни условия с предписание на директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на лекуващия лекар въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск. Откъде накъде изолацията в домашни условия трябва да се одобрява а не се полага по право

(6) Задължителната карантина на лице по ал. 2 и 3 се извършва с предписание на директора на съответната регионална здравна инспекция или на оправомощено от него длъжностно лице.

(7) Министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор със заповед определя срока на задължителната изолация и лечението по ал. 5 на лицата по ал. 1 и задължителната карантина по ал. 6 на лицата по ал. 2 в съответствие с епидемичния риск от разпространението на заразната болест.

8   Контактните лица по ал. 2 и 3 не може да откажат извършването на изследване с цел установяване на носителство на заразна болест по ал. 1 или 3.  ето как ако решат ще тестват деца контактни на дете и семейства контактни на положително дете без да можем да откажем

(9) Министърът на здравеопазването утвърждава образец на предписанията по ал. 4, 5 и 6.

(10) Предписанията по ал. 4, 5 и 6 подлежат на предварително изпълнение.

(11) Заповедите по ал. 3 и 7 и предписанията по ал. 4, 5 и 6 подлежат на обжалване пред съответния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(12) Заповедите по ал. 3 и 7 са общи административни актове, които се издават по реда на чл. 73 от Административнопроцесуалния кодекс, публикуват се на интернет страницата на Министерството на здравеопазването и подлежат на предварително изпълнение.“

Тези тестове си се заплащат от ЗК. Не се събират пари от родителите.

По отношение на въпроса могат ли да задължат някого да бъде приет в болница... а не да си кара карантината в домашни условия "поради епидемичен риск"... има две страни, но като цяло аз лично съм съгласна с твоята - ако смятат, че ще избяга от карантина, да му наложат запор на всякакви сметки, да му назначат личен полицай, изобщо - да се оправят както могат, това не е консумирано престъпление (подозрението), че да наказват ефективно за него.

# 325
  • Бургас
https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Virusolog-Mladite-hora- … at-merkite-994505

Тя съобщи резултати от изследване, според което престоят на 100 кв. м на 10 души при спазване на дистанция, при проветряване на помещението и в присъствието на пресимптомен в него, безопасният период за незаразяване е три часа. Това знание е много важно особено сега, преди началото на учебната година.

И още една статия https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Bivsh-zdraven-ministur- … d-opasnost-994472

В медицината не винаги 2 и 2 е 4. Ами ако седят 3ч и 10мин? Ами ако болния се изкиха на 5-тата минута точно в твоето лице? Такива замервания ми граничат с научна фантастика.

# 326
Какво ще рече при проветряване на помещението?
Постоянно открехнат прозорец или еднократно проветряване преди да влязат?
Аз го разбирам като открехнат прозорец, което няма как да стане в зимните месеци.

# 327
  • София
Ако преди е било пренаселено, както и да ги разместиш, пак няма да има по-голяма дистанция. Играла ли си сокобан?
 В стаите, които учехме няд 40 деца, сега учат до 26, на теб ти е пенаселено ? Трудно ще ти обясня
Естествено, че е пренаселено. А двойни чинове как се нареждат с дистанция? Да не говорим, че дистанцията ти дава само известно време да останеш незаразен, не решава проблема с дългото пребиваване в затворено помещение.
Доколкото знам буквата П покрай стените е добър вариант или шахматно подреждане

Това са пълни глупости. П-то е неосъществимо, също както и шахматната подредба на чинове (2-местни).

Е все пак има по-голяма дистанция  но според мен няма да им се занимава на учителите

Не, няма да има по-голяма дистанция, а ще трябва да усвоят някакви способности на кенгуру, за да си стигнат до местата. При двоен чин / маса разстоянието м/у редиците не е един чин, а половин до 2/3. (т.е. колкото е единичната част, евентуално и още малко, но не размерът на пълен двоен чин). Т.е. между тях, поставени шахматно, просто изобщо няма да е възможно да се минава.

[/color]
Зависи колко време се носи иначе става вредна има много изследвания как действа недостига на кислород и вдишванто на въглроден диоксид плюс повторно многократно вдишване на собствените микроорганизми вместо разсейването им в околната среда

Т.е. прехвърлянето им на другите присъстващи в затворено помещение. Околната среда е силно ограничена, а дишащите - доста.

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 11:31 от katiABV

# 328
Защо няма как да стои отворен прозореца в зимните месеци? В нашето как стои? Прозорците ли не са отваряеми при вас?

# 329
  • Майничка
Ефективно проветряване означава отворени прозорци в стаята през всяко междучасие и поне 15 мин. през голямото такова и след часовете. В училището на малката до четвърти клас задължително излизаха навън през голямото междучасие и се проветряваше. В нашето училище са на класни стаи и когато имат физическо или ИТ, прозорците в стаята се оставят отворени, независимо от времето навън.

Общи условия

Активация на акаунт