Дистанционно обучение за учениците-Teмa 6

• 27 366
  • 767
  •   1
Отговори
# 390
Последните дни ме преследва следната мисъл:
Дали целта не е ...
1. Отваряне на училищата
2. Увеличаване на болните
3. Отново .........масово затваряне

# 391
Към СФО може да премине всеки. Просто има някои допълнителни условия, ако ученикът не е навършил 16 години.
Имах предвид , че не може едно 14 дете просто като прищявка да мине на СФО. Трябва освен възрастта и споменатите от мен по -горе случаи. И други , разбира се.

# 392
Към СФО може да премине всеки. Просто има някои допълнителни условия, ако ученикът не е навършил 16 години.
Имах предвид , че не може едно 14 дете просто като прищявка да мине на СФО. Трябва освен възрастта и споменатите от мен по -горе случаи. И други , разбира се.
Ако става дума за това:
Аз пиша, че "На СФО може да се излезе, ако детето има 16 г", ти ми отговаряш, че не е вярно. И после: " СФО не е възможно за деца под 16г." Не е ли едно и също. Не говорим за единични случаи - болест, преместване в чужбина, елитен спортист.
не е необходимо.
Всеки ученик може да премине в СФО. Просто трябва  решение на експертна комисия, създадена към регионалното управление на образованието.
Чл. 112. (1) В самостоятелна форма може да се обучават:
.....
2. ученици в задължителна училищна възраст - по желание на ученика или родителя, по реда на чл. 12, ал. 2;
......
(6) Самостоятелната форма на обучение за учениците по ал. 1, т. 2 се организира след решение на експертна комисия, създадена към регионалното управление на образованието.

# 393
Ако става дума за това:
Аз пиша, че "На СФО може да се излезе, ако детето има 16 г", ти ми отговаряш, че не е вярно. И после: " СФО не е възможно за деца под 16г." Не е ли едно и също. Не говорим за единични случаи - болест, преместване в чужбина, елитен спортист.
не е необходимо.
Всеки ученик може да премине в СФО. Просто трябва  решение на експертна комисия, създадена към регионалното управление на образованието.
Чл. 112. (1) В самостоятелна форма може да се обучават:
.....
2. ученици в задължителна училищна възраст - по желание на ученика или родителя, по реда на чл. 12, ал. 2;
......
(6) Самостоятелната форма на обучение за учениците по ал. 1, т. 2 се организира след решение на експертна комисия, създадена към регионалното управление на образованието.

И аз с такова впечатление останах. За малките ученици се инициира от родителя, той попълва документи за преминаване към другата форма и декларира че може да осигури условия за обучение; прави това преди началото на годината и чака одобрение от РУО. Понеже ме интересува четох мнения на родители, възползвали се веднага след промените през 2016г. Не са им правили проблем, уважили са желанието им. Самите родители обаче споделят че е доста трудно, защото трябва да се наложи ритъм и детето да има мотивация да овладее само целия материал. Няма го и авторитета на учителя, който да служи като стимул.

# 394
В моето училище( учениците са от 8 до 12 кл), за да се изкара някой на СФО, се гледа възраст. Решението се взима на пед.съвет.

# 395
Законът е над това, което се гледа във вашето училище. Много родители (  и ученици, ако допуснем, че изобщо проявяват интерес) не са запознати с нормативната база. Лошото е, че има учители и директори, които също не я познават, а за тях е задължително. Виждала съм училищни правилници, които противоречат на ЗПУО е прилежащите наредби. Това не ги прави законни. Просто няма достатъчно контрол.

# 396
Дидева, предполагам, че на много места е така. Но досега не ми се е случвало дете под 16 г. да иска да излиза на СФО. И в предишното училище също. Оттам идва и моето объркване.

# 397
В моето училище( учениците са от 8 до 12 кл), за да се изкара някой на СФО, се гледа възраст. Решението се взима на пед.съвет.
По-големите подават молба лично. За малките се подава от родител... Ако някой под 16 подаде лично няма да я одобрят, но ако подаде родителят трябва да стане.

# 398
  • Ямбол
А не трябва ли училището първо да е решило да предлага такава форма или всяко училище е длъжно да има СФО?
Защото ние в началото на годината решаваме дали ще приемаме ученици на СФО.

# 399
А не трябва ли училището първо да е решило да предлага такава форма или всяко училище е длъжно да има СФО?
Защото ние в началото на годината решаваме дали ще приемаме ученици на СФО.
И аз забелязах че в нашето училище не са утвърдили такава форма за миналата година, но може би защото никой не е подал преди началото на учебната година?

# 400
Нямам спомен в ЗПУО да има текстове, които да регламентират дали училището има право на избор, но си признавам, че не съм задълбавала в тази посока. Може да е уредено в някоя от наредбите. По много сайтове на училища има обявени дати за изпити на ученици в самостоятелна форма, така че вероятно на доста места не е изключение.Така или иначе правото да подадеш заявление не означава, че то непременно ще бъде одобрено.

# 401
Предполагам ако искаме тази форма ще трябва да действаме следващата седмица като сменим училището с такова което ще се радва да ни добави в списъка си с ученици на СФО. В нашето по-скоро ще предизвика неприязън и недоумение желанието да излезем дотолкова от системата, отделно ще се опитват да запазят бройката на децата в класа иначе ще намалее субсията. Затова се ядосвам че не направиха тази форма по-достъпна, не си личи в насоките свързани с ковид да са улеснили нещо, например възможност за преминаване през цялата година, даже се внушава че за малките не е достъпна.

# 402
  • Бургас
Последните дни ме преследва следната мисъл:
Дали целта не е ...
1. Отваряне на училищата
2. Увеличаване на болните
3. Отново .........масово затваряне

За мен няма логика. Управряващите видяха, че масовото затваряне е пагубно за икономиката и постъпленията в бюджета. Какво печели държавата от фалирали бизнеси и повече безработни? Именно това беше и причината Швеция да не затвори масово всичко.
По-скоро според мен се надяват на късмета.

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 10:52 от Irene Adler

# 403
  • Варна
Всъщност сега ще трябва да чакаме училищата да обявят собствените си мерки в контекста на тези от МОН и тогава ли ще станат ясни подробностите от типа на това кой ще плаща ПСР на изолираното дете или другите карантирани му съученици, как ще се пипат общите консумативи в клас (нали по директивата на мОН трябва да избягват да се пипат неща в кл стая, но при изпитване има маркери за дъска, по химия има опити и т.н.)и т.н.?

# 404
Няма да ни затварят отново, има минимални проценти открити болни, и още по минимални проценти смъртност. Основно са много възрастни лица. За рисковите групи, да се пазят. За останалите, сме живи хора и имаме нужда от контакти и живота си.

Общи условия

Активация на акаунт