Препоръчайте ми книга като ... - тема 3

• 88 802
  • 736
  •   1
Отговори
# 300
Моля, подскажете ми - как да накарам моята осмокласничка да чете!
Като малка не заспиваше вечер без да четем. Изчели сме всички хубави детски книжки, които са ми били известни. Но, за съжаление, не обича да чете. Последните години с големи мъки прочете няколко книги - "Кери" на Стивън Кинг, "Кутия за птици" на Джош Малерман, "Рубинено червено" на Керстин Гир /първа книга от трилогия/. "Здрач" не  я грабна, гледала е филмите сто пъти. "Хари Потър" също го почва и го оставя - и там е гледала филмите и ги знае наизуст.
Много се ядосвам и все се надявам да започне да чете.
Имам чувството, че възприема четенето като учене и затова бяга от него. Също така ми е казвала, че й е скучно да седи и да чете. Явно, че днешните деца с тези интерактивни технологии все по-малко четат истински книги.

Може би нещо много, много интересно трябва да я грабне.
Може да е и любовна история на този етап. Там не съм много в час с актуалните книги.
Или друг жанр, каквото се сетите!
Моля за някаква идея!

# 301
  • София
Агата Кристи, Стивън Кинг...

# 302
Утро, и моята осмокласничка не обича да чете, спрях да се ядосвам и налагам по този въпрос.
След като престанах да дудна, забелязах че се е записала в училищната библиотека и си взима за четене леки, романтични тийн книжки. Заглавия не мога да препоръчам, но в книжарниците стоят в категория тийн литература.

# 303
Аз се сещам за една юношеска трилогия - антиутопия. На английски е, което не знам как ще се приеме, но не е тежък стилът на писане, като цяло много лесна за четене и невероятна и завладяваща история от малко по-различен жанр. Аз съм чела двете части: The giver и Gathering blue. Потърсете в интернет, ако би представлявало интерес, трябва да ги има дори свободно.

# 304
Тъкмо като за тази възраст е “Сянката на щуреца” на Юлия Спиридонова, стига да не ви спре началото на книгата
Скрит текст:
където главната героиня харесва едно момиче - това се оказва временно нейно неразбиране на предпочитанията ѝ, а също и се облича с мъжки дрехи - причината за това е обаче, че иска да се изяви като детектив, разрешаващ загадки.
А реално в основата на историята е как могат да бъдат опасно манипулирани през интернет чатове децата, така че да стигнат до краен екстремизъм.

# 305
Поредиците на Касандра Клеър. Има любов, приключения, митични същества, екзистенциални въпроси. Ако й харесат нека ги чете последнователно, защото действията в поредиците се пресичат.

# 306
Аз се сещам за една юношеска трилогия - антиутопия. На английски е, което не знам как ще се приеме, но не е тежък стилът на писане, като цяло много лесна за четене и невероятна и завладяваща история от малко по-различен жанр. Аз съм чела двете части: The giver и Gathering blue. Потърсете в интернет, ако би представлявало интерес, трябва да ги има дори свободно.

Непременно ще ги потърся. Тя е в Езикова гимназия с английски и даже може да се окаже точното нещо за нея, знам ли. Чудила съм се, ако й взема книга на английски дали няма да я заинтригува.

Благодаря на всички! Ще прегледам всички предложения!

# 307
Точно в тази възраст и моят син не четеше. Все пак, заради това че учеше в английска гимназия, четеше книги на английски, защото това беше изискване в подготвителния клас. Точно тогава излезе Бьорнстад на Бакман и му я взех на английски и мисля, че ще бъде много интересна и за момиче на 15 (Мая, главната героибя, е на 15). Даже няма да има търпение и за следващите части.
Иначе мнението ми е, че просто трябва да ги оставим да не четат, защото се получава заинатяване. След 4-5 години нечетене или спорадично четене по книга-две на година, пак започна активно да чете, пак повече заради изискванията в университета, но така или иначе точно тези книги са му много интересни и покрай тях си търси инамира други сходни.

# 308
Аз моля за мнение става ли "Където пеят раците" за "млад" тийн (13-14 г.)? Гледам, пуснали са филма по НВО, да го гледаме...

# 309
О, една от любимите ми книги е "Където пеят раците", но аз съм на 33 Joy
Мнението ми е, че няма да се хареса на тийнейджър. Прекалено описателна е на места, не се развива бързо действието. Тя впрочем затова ми харесва на мен - проста, кратка история, къде с предизвестен, къде не толкова, край, която е толкова красиво написана, че единствената, която в личната ми класация я бие по точки по този параграф, е "Годениците" на Мандзони. Но ако ти не си я чела, препоръчвам!!! Филмът също гледах, когато излезе, тъй като още ме държеше вълнението от книгата, хубав филм, книгата е добре екранизирана по мое мнение, но няма достатъчно действие, няма нещо интригуващо за младежи. Според мен ще му е скучно и ще го остави преди средата.

Утро, ще се радвам, ако съм била полезна. Аз открих антиутопиите в тийнейджърска възраст, грабнаха ме и до ден днешен са ми много любими, така че стискам палци да се хареса.

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 01:41 от Yst_89

# 310
Аз моля за мнение става ли "Където пеят раците" за "млад" тийн (13-14 г.)? Гледам, пуснали са филма по НВО, да го гледаме...

Момче или момиче?
Четох книгата и гледах и филма. Честно казано, не останах много впечатлена. Може би, защото бяха много прехвалени. Голямата ми дъщеря /23/ и братовчедка й /16/ ги харесаха. Малката ми дъщеря /14/ прочете няколко страници и заряза, но тя по принцип не чете, както съм писала по-горе.

Много дълги и досадни описания имаше на места и на мен това никак не ми допадна.

п.с. Снощи попитах дъщеря ми дали ще й хареса да чете книга на английски и тя доста се ентусиазира. Поиска да купим нещо на Стивън Кинг.

# 311
  • София
utro77, и според мен не става на сила, имат си всякакви периоди тийновете. Иначе по спомен освен Бьорнстад, Игрите на глада се беше харесала много на моята голяма по това време някъде. Иначе аз бих препоръчала Нормални хора, макар че може би е за малко по-големи. По-романтични са на сестрите Бронте, отделно че вече филмираха доста от книгите им. А да слуша в сторител? Моята 13 г. изслуша поредицата на Юлия Спиридонова - Кронос, Тина, Батори и т.н. наскоро през моя абонамент, кака й обаче не ги беше харесала. Те имат и много книги на английски. Може да им дадат книги за ваканцията и така да се върне към четенето. Аз след 8 клас захванах класиката, но на сегашните деца като че ли не им е интересна.

# 312
Извинете, че пак се включвам непопитана, обаче просто не мога да се сдържа. Стивън Кинг ми е един от предпочитаните автори, обаче трябва много внимателно да се избира за тийнейджъри, просто някои от книгите му не са толкова увлекателни. Миналата година самата аз едва завърших "Живата факла" и то само защото не обичам да оставям недочетена книга. Обаче за сметка на това "Кери" и "Мъртва зона" ги четох точно като ученичка и ми бяха много увлекателни (впрочем оттогава заобичах творчеството на Стивън Кинг).

Добра идея е дала дамата преди мен с "Игрите на глада", а се сещам и за разказите на Айзък Азимов - младежите обичат научна фантастика. Simple Smile

# 313
Извинете, че пак се включвам непопитана, обаче просто не мога да се сдържа. Стивън Кинг ми е един от предпочитаните автори, обаче трябва много внимателно да се избира за тийнейджъри, просто някои от книгите му не са толкова увлекателни. Миналата година самата аз едва завърших "Живата факла" и то само защото не обичам да оставям недочетена книга. Обаче за сметка на това "Кери" и "Мъртва зона" ги четох точно като ученичка и ми бяха много увлекателни (впрочем оттогава заобичах творчеството на Стивън Кинг).

Добра идея е дала дамата преди мен с "Игрите на глада", а се сещам и за разказите на Айзък Азимов - младежите обичат научна фантастика. Simple Smile

Знам за Стивън Кинг, така е.
Дъщеря ми прочете "Кери" на български.
Мисля да й предложа "Гробище за домашни любимци" или "Сияние". "Сияние" е гледала филма и й е любим. Харесва и филма "То", но знае, че книгите са две и усещам, че обемът я плаши........

"Игрите на глада"  е много хубава книга. Обаче и там е гледала филмите и май пак ще ударя на камък...

# 314
Четох "То" (с възхита!) в 7 кл. Препоръчвам - не (само) заради съспенса, а другата линия - отношенията, връзките между деца и приятели.

Общи условия

Активация на акаунт