Нашите орхидеи – тема 31

• 37 268
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
Аз от моята заразена орхидея с памуклийки  се отказах. Но едно е да метнеш в казаните една орхидея и съвсем друго 10. Успех Добри, дано успееш да пребориш тези гадове.

# 511
  • София
Iliang, няма задължително място за рязане на цветоноса. Отрежете до където на вас ви харесва. Ако не ви дразнят пръчките, отрежете над втора или трета спяща пъпка и евентуално  някоя да се събуди
Скрит текст:

# 512
Iliang, няма задължително място за рязане на цветоноса. Отрежете до където на вас ви харесва. Ако не ви дразнят пръчките, отрежете над втора или трета спяща пъпка и евентуално  някоя да се събуди
Скрит текст:

Благодаря! Ще пробвам.

# 513
  • София
st. Dobri, ама как през 3 дена?!?!?  О_о  О_о  О_о
Действието на Моспилан е 14-21 дни, на Актарата мисля е подобно. Прави се обработка през 7 дни (5 през лятото) с раличен системен инсектицид. Като може да се редува с контактен на четното третиране. За контактен - нещо с перметрин или Айкън /има дълго последействие/.

# 514
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
само последното е моспилан, другите по "инструкция" са на три пъти през три дена.

# 515
  • София
st. Dobri, не знам за инсектицид, който се прилага през 3 дни /сигурно има, разбира се/. Дори не говорим, че почти всички имат продължително действие, образувайки филм върху листата, а и поради жизнения цикъл на инсектите. Това, което се търси е да се изтровят възрастните форми, преди да започнат да снасят нови яйца. Излюпените от вече снесените яйца, се тровят периодично, съобразявайки се именно със срока необходим за порастването им.
Затова е подходящо да се редуват контактни и системни препарати - контактните действат веднага, а системните със закъснение, но затова пък и върху скритите инсекти и наистина продължително.
През 3 дни се третират акарите, когато температурата е над 27-28 градуса, защото жизненият им цикъл е в пряка зависимост от температурата /при някой видове и от влажността/.

# 516
Здравейте. Влизам във вашата група с въпросче. Пролетта се сдобих с орхидея, подари ми я една позната, като каза, че при нея не искала да цъфти, а тя самата не обича цветя и не иска повече да се мъчи с това цвете. И така аз "приютих" орхидея.

Намерих и място на заградена западна тераса, поливам през 8-12 дни, орхидеята започна да изкарва доста нови коренчета, значи се чувства добре.

Онзи ден забелязах, че има ново коренче, но като го огледах по-подробно ми се струва, че е цветонос

Така ли изглежда цветоноса? Ще ме зарадва ли моята красавица?

# 517
Да, цветонос е.

# 518
  • Варна
Мда....

Добре, че имам нещо малко за успокоение

# 519
  • Бургас
Вещи нали не всички бубли на цимбито са заминали?
Вчера нагледах моето на село, пълни добре цветоносите, забелязах и нов израстък, но дали ще е цветонос или бубла времето ще покаже.
Успокоението е страхотно. Hug
При мен забелязвам, че няколко спящи пъпки на различни фалчета се събуждат. До седмица десет дни очаквам първия зимен цвят на Манхатънката Heart Eyes

# 520
Вещичке Confused на твоя поливач да му издърпаш ушите от мен.
А отзад колко много пъпчици надничат, личи си че добре си се грижила за нея.

# 521
  • Варна
Майче, имам, като че ли, оцелели булбички - виждам ги изпънати, топчести и зелени , виждам и още избили пъпчици,но все още не смея да се зарадвам. Наблюдавам и стискам палци Hug Чакам твоите красоти да цъфнат, та да им се порадвам Hug

Флоксче, сърбят ме ръцете много, да знаеш, ама пусто като знам, че е имал добри намерения човечецът.... Frowning Надявам се все пак да оцелее поне част....И без това саксията му идваше тясна, та се чудех как да направя място Grinning

# 522
Честотата на обработката се съобразява с сезона. Ако лятото през три дена на четвърти е нормално, то зимата заради сезона, температури и липса на светлина е през седем дена. Нали знаете че дори Акарите изпадат в хибернация, ако лятото за 14-20 дена се подменя цялостен кръг на развитие на един инсект, то зимата това става за месец-два. Освен това контактните инсектициди са много много въпроси. Трябва наистина пълно изкъпване, плюс закрепяне с веро. Пропуснете ли някоя пазвичка или пъпка където те обожават да се крият - все едно нищо не сте направили. Именно затова се ползват и редуват системни и контактни. Аз лятото памуклийки съм борила месец, зимата става много много по-бавно. А ако са плъпнали навсякъде това съвсем ще удължи борбата.

За разлика от Рая аз Не съм привърженик на купешките приготвени препарати. За успеваемост концентрацията се повдига до два грама на литър. Едва ли може да се постигне с готов препарат. Освен това всичко приготвено след няколко часа губи активност. Куоешките са с консервант, но колко са ефективни като концентрация. Ако правиш разтвора сам - Всеки път се приготвя нов и се използва в рамките на2-3 часа. Накисване плюс опръскване е перфектен вариант. Поне три независими системни, по възможност четири. Контактните дори не ги броя. Аз от тях съм много недоволна. От опит.

Последна редакция: нд, 29 ное 2020, 23:08 от _re_ge

# 523
  • София
Ползвам готовите контактни само за помощни /спрей/ и то защото не мога да купя чист перметрин, а Айкън (разтворът се прави преди употреба) е найстина действащ, ако съдя по труповете на различни твари, които смитам после. Медсъдържащите препарати са също контактни. Но определено контактни препарати ползвам много по-рядко от системни и винаги като поддържащо средство.

# 524
И малко цвят от мен.

Общи условия

Активация на акаунт