Нашите орхидеи – тема 31

• 37 253
  • 738
  •   1
Отговори
# 525
petiaivanov, прекрасна е!
С нетърпение и аз чакам цвят от моята Марусия, но цветоноса е едва 10 см., та има да почакам... Relaxed

Продължавам с експериментите.
Едното мини от водно отглеждане "приземих" в затворена система.
Скрит текст:
Винаги съм мислила, че вкъщи е влажно, оказа се обаче, че доста сухо заради парното и забелязах, че на тези във вода не им е дбре.
А фасчето ми от пепелника настаних в Серамис. Няма как по друг начин да го изправя, корените му тръгнаха накриво от това, че беше полегнало.
За сега са живи и очевидно им харесва. Пък да видим.
Скрит текст:

# 526
  • Русе
Sysly, защо си правиш такива експерименти! Дано се развива добре, но...стъклена кашпа без отвори за изтичане на водата и сфагнум в допълнение, не мисля, че е добра идея.

# 527
Sysly, защо си правиш такива експерименти! Дано се развива добре, но...стъклена кашпа без отвори за изтичане на водата и сфагнум в допълнение, не мисля, че е добра идея.
На този въпрос не мога да дам отговор. Отвътре ме кара. Смея се. Simple Smile
Така поне ги оставих на мира и не ги чопля постоянно.
Има дебел пласт дренаж и няма проблем, че е стъклена. Поливала съм веднъж за около 15 мин. като накиснах 1/3 от обема и после излях водата до капка. Ще я следя и ще видя на къде върви.

# 528
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
зависи от условията в помещението и от поливането.
Wink всички орхидеи във висящата градина са в кашпи, нямам нито възможност, нито време, нито тяга да ги свалям една по една, да ги потапям, отцеждам...
поливам в кашпата и ги оставям да се оправят. два или три пъти годишно ги изплаквам от праха.
по-често не мога да ги извадя от кашпата (корените са се захванали) и ги свалям с кашпата, плакна и закачвам обратно.
но аз поливам много рядко.

и много тихичко, да не чуе злото, ще се похваля.
Скрит текст:
след поредното третиране не видях някакъв резултат, изнервих се и грабнах един дезинфектант със 70% спирт и ги напръсках, направо ги изкъпах.
след час погледнах - нито една бяла рошава точка нямаше.
за всеки случай пръснах пак след два дена.
за сега изглеждат добре. живи са.
защото вече бях решила да ги сложа в един плик и...
не го давам като препоръка на никого. аз просто бях на ръба.

# 529
st. Dobri, дано си ги изтрепала! Аз съм още по-брутална. С риск да ми издърпате ушите, ама в къщи се разлетяха от тези малките мушички, от другите саксии. Та, като хванах Райд-а и ги окъпах целите, включително и в саксиите. Отворих прозорците и излязох за около час. Като се върнах ринах трупове. За сега още са живи. Мушици няма. Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 03 дек 2020, 14:28 от Sysly

# 530
Здравейте, мога ли да я спася?

# 531
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
пробвай.
засади в чашка за кафе, с едри кори, пулверизирай, поливай скромно и рядко и стискай палци. Simple Smile
имаш два здрави корена и листо. не е безнадеждно.

# 532
  • Мадрид / София
Слагам жълти лепки за мухичките. Имаше страхотен ефект. Бяха целите в залепени мушички.

# 533
Едно голо мъниче от мен. Relieved
Прибрах го от Лидл. Беше самичко, опърпано, проскубано и подгизнало. Heart Eyes

Скрит текст:

# 534
  • Бургас
Я как му е харесало, много сладко и нежно. Уви аз с мини не успях да се спогодя, две уморих. То едното още в магазина береше душа.

# 535
Прелестно е!

# 536
Здравейте. В чинийката на една от камбриевите намерих мъртви ларви на нещо. Вероятно при последното поливане са се стекли надолу в чинийката.  Какво е това? Тази е най-голямата гадинка, около 3-4мм е дълга.
Орхидеята тъкмо прецъфтя, чудя се да разровя ли, или само да я накисна в препарат?

# 537
Днешната ми придобивка, с още посмачкани от целофана цветчета.

# 538
Ех, че красавица!
Слабост са ми жълтите. Heart Eyes
Честита!

# 539
Ех, че красавица!
Слабост са ми жълтите. Heart Eyes
Честита!

Благодаря! Ето я и от близо.

Общи условия

Активация на акаунт