Нашите орхидеи – тема 31

• 37 248
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
Мая, корените са мнооого нежни. Бързо изсъхват, но и бързо загниват. Ако уцелиш правилното поливане, иначе не са толкова трудни за гледане. Булбичките са ти  чудесни, гладки и дебелички Grinning

Яна, това е гъбично заболяване. До момента при моята - нелечимо, бебето от цветонос също е болно. Гъбичките се пренасят чрез с инструменти, общ съд за поливане и т.н. Ако само стоят една до друга, няма как да прескочи по въздуха.

# 556
Забелязах това при новата ми орхидея.

Прилича на мъхъл. За пръв път ми се случва, какво да правя? Да я пресадя?

# 557
Обработка с фунгицид, аз после бих я подържала няколко дни по голи корени да засъхне, и след това непременно нови кори. Тези са пропити с мухъл. Като я извадиш, огледай за гнили корени. Сигурно е била на студено и влажно в магазина.

# 558
  • Бургас
Пипи поръчвам орхидеи за пореден път от Орхидеи бг. За момента съм доволна от това, което съм получила. Ако живеех в София сигурно често щях да посещавам магазина. Тези купих понеже ми изпратиха мейл, че имат ново зареждане.
Phloxx прочетох в библиотеката да се информирам. Като грижи мисля, че са като Милтония Сънсет, която имам, все пак ще внимавам, че са млади растения сега първо трябва да се адаптират.

# 559
[quote author=Phloxx link=topic=1245524.msg41922954#msg41922954 date=16076346

Яна, това е гъбично заболяване. До момента при моята - нелечимо, бебето от цветонос също е болно. Гъбичките се пренасят чрез с инструменти, общ съд за поливане и т.н. Ако само стоят една до друга, няма как да прескочи по въздуха.
[/quote

Благодаря за отговора.А тези почернели корени трябва ли да се махнат и да се намаже с топсин или друго подобно

# 560
Pipi_ , и трите минита от Лидил бяха с точно такава плесен. Гъбясват защото са задушени в целофан и липсва кислород, а и са подгизнали от вода. Аз ги вадя и пресаждам, но ги опръсквам хубаво с кислородна вода и ги оставям да изсъхнат, старият субстрат изхвърлям и дезинфекцирам саксийката.
Не знаех изобщо дали ще ги бъде, взех ги да експериментирам, те пък, напук на мен живеят.Simple Smile

Последна редакция: пт, 11 дек 2020, 14:56 от Sysly

# 561
тези почернели корени трябва ли да се махнат и да се намаже с топсин или друго подобно

Не знам какво да те посъветвам. При мен почерняват всички корени в основата. Постепенно махнах всичките стари корени, с които я купих. Израстват нови зелени, и след време пак почерняват. Ако бях продължила да ги премахвам, нямаше да остане нито един корен.
Аз съм на ръба да се откажа от борбата, сега съм я забравила в един ъгъл и даже не искам да се сещам за нея. Може пък твоята да има повече късмет. Ако ще я третираш с топсин, бих я накиснала цялата.

# 562
  • София
Днес забелязах, че има проблем с една видова.Ясно е, че ще се хвърля, но ми се иска да зная какво й е - вирус, гъби? Другите край нея не са засегнати, не е и нова, не знам какво да мисля.
Скрит текст:

# 563
Скрит текст:
Забелязах това при новата ми орхидея.

Прилича на мъхъл. За пръв път ми се случва, какво да правя? Да я пресадя?

Да дам отчет - извадих я от саксията, изхвърлиш субстрата, измих мухлясалите коренчета с хладка вода, след което оставих да изсъхнат, после напръсках с кислородна вода, изчаках да изсъхне и пресадих в нов субстрат. Саксията измих и дезинфекцирах. Сега чакам резултат. Дано я бъде!

# 564
  • София
Само да се похваля, че 2 от 4-те ми орхидеи ще цъфтят февруари месец! Все пак не им се случва всяка година. Wink

# 565
Здравейте на всички! Едната ми орхидея има млад цветонос и от няколко дни ново цветоносче. Реших да отрежа най-старият, за да растат по-лесно. Отрязах го, но понеже изглежда много добре го потопих във вода. Сложих го върху дъска, а нея на парното, понеже стаята ми е леко хладна. Добре ли съм направила? Ако някой знае по-добър начин, за да се развият корените му и като цяло да се разсади МОЛЯ да ми каже!
Ето и снимка

# 566
  • Мадрид / София
Освен с кейки, булби или механично разделяне (при едни орхидеи дето растат на туфи), не знам как по друг начин могат да се размножават орхидеи. Това с цветонос във вода по мое мнение едва ли ще пусне корени, че и да се размножи.

# 567
С толкова много вода вероятно ще изгние. Ако и да има минимален шанс трябва водата само да мие долницата. Що се касае до това ако пусне кейки  ( по мое мнеие 1-2% вероятност)  ефект от рамножаването под формата на растение в състояние да цъфти може да имате след 3-4 години. Купете си нова най-добре.

# 568
А ако намаля водата и към нея и прибавя малко разтворена тор за растеж пак няма да стане, така ли?

# 569
  • София
пак няма да стане.
държала съм пръчки във вода с месеци. никоя не пусна никакъв корен. най-доброто ми е постижение е събудена спяща пъпка и цъфнало едно анемично цветче.

Общи условия

Активация на акаунт