Нашите орхидеи – тема 31

• 37 233
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • Мадрид / София
За климатика е съвет по принцип за поливане на някои бонсаи, които са с капризна коренова система като азалии и клен. Но защо пък не и за останалите растения. Вече за орхидеите всеки сам си решава. Аз нямам климатик, а парно и то само следобедните часове. Поливам около веднъж на 10-15 дни и то по малко. Дендробиумите са на закрития балкон и там топлото е далече. Ми живнаха, нещо ще изкарват, но още е много рано да се каже какво ще е. Фалчетата са на марулки, с изключение на последното, което купих и си е с цвят и отваря последните три пъпки. Отчетох се 😃

# 601
Аз поливам всички на чешмата, проточно, и само от време на време с накисване.
При мен климатът е влажен и поливам рядко, проверявам саксиите всяка седмица и поливам само които имат нужда. Малките саксийки само ми просъхват бързо, на останалите редовно им се случва повече от месец без поливане,  а ако ги и позабравя, още повече.

Само фаленопсисите на водно отглеждане получават дестилирана вода с капка течен тор. Но и тях ги къпя на чешмата.

# 602
  • Варна
Моля за съвет за зимно отглеждане на дендробиуми. ( през телефона не ми се отварят всички линкове в първият пост). Имам едно нобиле и един друг ( не зная какъв). Нобилето почти прецъфтя и сега предполагам ще премине в състояние на покой до пролетта. Как се отглежда в състояние на покой ? Разбрах, че трябва да е на светло и студено ( 10- 15 градуса) нещо друго необходимо ли  е през този период ? Simple Smile

# 603
Флорен, нобилето през периода на почивка не се полива. Два-три месеца почива на студено, после започва да се буди и съответно да се полива полека. Аз го накиснах и преполях точно преди да заспи, сега не знам в какво състояние ще се събуди Confused

Другата, ако е онази лилавата от съседната тема, е дендробиум фаленопсис. Те нямат период на почивка, гледат се като фаленопсис. Зимата по-рядко поливане, лятото по-често.

Ако има още нещо специфично в отглеждането, моля някой да подскаже.

# 604
  • Варна
Флокс, благодаря. Вторият е точно лилавия от съседната тема. Твоят в кори ли е или е на блок ? Макар че, то на блок как да се преполее...Мисля да поставя моите и 2-та на блокове, но сега зимата много се чудя дали е подходящ момента за такива експерименти. Simple Smile Лилавият е взет евтин точно за експеримента да видя как ще му се отрази висенето на блок и ако е всичко наред след това да окача и нобилето. Simple Smile

# 605
Нобилето е в кори, а ден-фалчето е по голи корени в момента. Извадих го да пресадя, то взе че се разпадна на три дребосъка, и сега експериментирам с тях. Да споделя какво не им хареса - в затворена система, както и в по-минерален субстрат корените не изглеждаха добре.

Корените им са тънички и не обичат засушаване, на блок сигурно ще искат често овлажняване.

Не съм сигурна кога е най-добре да се мести, той след това ще си преболедува промяната така или иначе. Бих пробвала след като прецъфти, да има време да се адаптира преди новия цъфтеж.
Макар че приводнявах нормални фаленопсиси посред зима, много добре го понесоха. Бяха на топло.

# 606
  • Варна
Мисля да използвам сфагнум, той ще задържа влага и корен от мангрово дърво ( от магазин за аквариуми ) .При всички случаи ще изчакам да прецъфти растението и след това ще експериментирам. Ако не тръгнат на добре нещата ще върна дендито към нормалното отглеждане в саксия с кори. Simple Smile

# 607
  • Варна
Интересно.... Моите но билета тепърва развиват пъпки и ще цъфтят. Почивка май ...нямат. Или съвсем кратка след прецъфтяването до пускането на новите растежи . На остъклена тераса са, не ги поливам, само опръсквам леко като видя, че са “посърнали” булбите, или ако се задържи ясно топло време (Южна е терасата и става топло като напече). 

# 608
Нобилетата цъфтят точно сега. Сега им е сезона, с началото на студовете им се спира поливането, държат се на светло хладно и сухо , пускат пъпки, нищо не се сменя иначе щеги хвуъркят. (Моите на два пъти, много се разстроих). По принципобаче сега имас и по-топлолюбиви хибриди които нямат нужда от тези гимнастики иси цъфтят целогодишно. Имаше и някакви деления според цвета на цветовете - кои имат нужда, кои не. Има го в библиотеката. А тя по-достъпно е в ФБ групата. На всяко обновяване на инфототам- тук в бг мама линковете се бъгват.

# 609
  • Варна
Ето го нобилето.

При мен е от има- няма 2 месеца. Купих го нацъфтяло, а сега са му останали 5-6 цветчета. Предполагам до няколко дни и те ще паднат, т.к. са вече доста пожълтели. След това мисля, че ще мине в състояние на покой. Simple Smile

# 610
  • Варна
Чудесно е!
Щом е ново - това обяснява всичко. В оранжериите ситуацията е различно от домашните условия.
Моят опит е следния - да бъде на студено,  макс. до 10-15градуса,  да е на светло и да не поливаш често. Логиката е, че в естествената му среда, когато започне зимата, започва и сухия сезон (това за ниските t и неполиването). Съответно понеже няма листа по дърветата трябва да е светло. Някъде прочетох, че не трябва да се позволява да се спаружват булбите - така че наблюдавай и от време на време поливай проточно, опръсквай... нещо такова.

# 611
  • Варна
Вещица, благодаря за съветите . Simple Smile Ще изчакам да паднат и последните цветчета и след това ще го зазимя на температура 7-8 градуса. Simple Smile

# 612
Момичета, добре се заговорихме за нобиле. Като се замислих за моя, дето е уж на студено, ами в помещението измерих около 20 градуса! Изобщо не е студено. Дали ако сега рязко го изнеса на 10 градуса, ще е по-добре, или да го оставям където е и да не го стресирам...

# 613
  • Варна
Ако решиш да го вадиш, може би ще е добре да го направиш поетапно.... като децата в детската градина Grinning Единия ден 1час, после 2.... и то през деня, защото предполагам през нощта ще са по-ниски t
Но пък нищо не пречи да го оставиш - става ли дълго време над 20 градуса? През нощта как е? Може пък да му хареса тази температура.....

# 614
Вещи, денонощно си е такава температурата, в тази стая не огрява директно слънце. Булбите са се посбръчкали, нали гледах да не го поливам много напоследък. И цветът му нещо се промени, не е свежо зелен вече.
Като си спомня след цъфтежа и след като го пресадих как бурно растеше, ме хваща яд че го преместих там. Явно като не са ми пред очите и не се грижа достатъчно за тях, залиняха всички които преместих.

Флорен, забравих да кажа още нещо. Ако пресаждаш нобилето някога, ползвай смес от кори и дребни камъчета. Тук в темата ме научиха на това, и денди после полудя да расте, изглеждаше много доволен.

Общи условия

Активация на акаунт